Neoplazia – simptome, tipuri și tratament

neoplazia

Neoplazia este procesul de formare a țesutului tumoral, indiferent că vorbim de o masă benignă sau malignă. Iată care sunt cauzele și ce tipuri de boli neoplazice există.

CUPRINS:
1. Ce este neoplazia
2. Neoplazie benignă vs malignă
3. Boli neoplazice maligne
4. Exemple de maladii neoplazice

Ce este neoplazia

Neoplazia indică procesul de formare a unui nou țesut tumoral, dat de creștere anormală a celulelor, indiferent dacă este malignă sau benignă. Boala neoplazică se referă atât la creșteri maligne, cât și la cele benigne.

Toate tipurile de cancer intră în categoria maladiilor neoplazice. Boli neoplazice benigne sau creșteri benigne pot, de asemenea, să aibă un impact negativ asupra sănătății.

O boală neoplazică malignă este o boală în care celulele se divid rapid, determinându-le să formeze țesuturi anormale numite neoplasme. Aceste creșteri anormale, cunoscute și ca tumori, se pot forma în orice parte a corpului. În timp ce unele pot fi benigne, un număr mare dintre acestea sunt maligne, care este cauza primară a cancerului. Astfel, toate tipurile de cancer se numesc boli neoplazice maligne. Creșterile maligne cresc în mod consecvent și, prin urmare, au tendința de a se răspândi în alte părți ale corpului. Aceste neoplasme pot distruge țesutul sănătos care le înconjoară și pot crește lent sau rapid. Pot metastaza sau pot forma noi tumori în alte părți ale corpului prin creșterea vasculară.

Unele neoplasme maligne se dezvoltă, de asemenea, din tumori benigne. Astfel, toate tumorile ar trebui tratate sau cel puțin monitorizate, chiar dacă acestea sunt benigne.

cauze neoplasm

Neoplazie benignă vs malignă

Neoplazia benignă

Ce reprezintă o neoplazie benignă? O masă benignă are în general o creștere lentă, fiind o tumoră localizată într-o zonă a corpului. Unele tumori benigne pot deveni maligne, cum ar fi tumorile gigant-celulare, teratoamele ovariene, meningioamele etc.

Neoplazia malignă

Dacă tumora crește în mod constant, este alcătuită din țesut slab diferențiat și are potențialul de a implica alte părți ale corpului, este considerată malignă. Afecțiunile maligne, cunoscute sub numele de cancer, sunt deseori definite prin creșterea rapidă a celulelor anormale care:

  • sunt capabile să distrugă țesutul normal din jur;
  • nu aderă la mecanismele normale de reglare a creșterii;
  • pot stabili noi creșteri în alte regiuni ale corpului prin canalele vasculare.

Două tipuri de tumori maligne care implică osul sunt sarcoame și carcinoame. Carcinoamele apar în țesuturile epiteliale, în timp ce sarcoamele se manifestă în țesuturile care provin din stratul mezodermal, cum ar fi țesutul osos sau muscular. Sarcoamele pot prezenta metastaze, dar metastazele apar mai frecvent la carcinoame.

Cancerul primar, cancerul secundar și metastaza

Cancerul primar se referă la prima tumoră malignă care se formează și la locul său original. Când cancerul primar se răspândește sau metastazează, cancerul rezultat este numit cancer secundar. Majoritatea tumorilor maligne primare încep în țesutul moale și, prin urmare, sunt extrem de dificil și uneori imposibil de detectat prin examinare vizuală.

Boli neoplazice maligne

Cauze

În timp ce etiologia neoplazică este un studiu în curs de dezvoltare, sunt cunoscuți anumiți factori de risc care pot conduce la apariția unei boli neoplazice maligne. Acestia includ:

Radiațiile și razele ultraviolete pot induce modificări  în ADN și pot provoca astfel cancere ale pielii. Alți factori, pe de altă parte, pot declanșa anumite mutații genetice, care la rândul lor pot provoca proliferarea sau multiplicarea rapidă a țesuturilor.

Neoplasmele maligne pot crește în diferite părți ale corpului, provocând astfel boli localizate la un anumit organ, cum ar fi neoplazie pulmonara, neoplazie mamara, neoplazie gastrica. De exemplu, un pacient poate fi diagnosticat cu un neoplasm malign al sânului, cunoscut și drept cancer de sân.

Simptome

Cele mai comune semne de boală neoplazică malignă includ următoarele:

  • Anemie
  • Transpirații nocturne
  • Dificultăți de respirație
  • Oboseală
  • Diaree
  • Pierderea in greutate inexplicabila etc.

Simptomele pe care le prezintă o persoană cu o boală neoplazică malignă depind, de obicei, de locul în care se află tumora. Dacă o persoană suferă de o boală neoplazică în sân, ea poate prezenta modificări anormale ale secrețiilor mamare, dureri de sân și alte simptome. De asemenea, dacă o persoană are un neoplasm a pielii,  poate prezenta leziuni cutanate, răni, ulcerații ale pielii etc. Pe de altă parte, o persoană diagnosticată cu neoplasm al colonului poate prezenta dureri abdominale, scaune cu sânge și schimbări bruște în consistența scaunelor.

Unele boli neoplazice pot fi, de asemenea, asimptomatice, în care pacienții nu prezintă simptome evidente în primele stadii ale bolii. În astfel de cazuri, simptomele pot fi observate numai atunci când boala se află deja în stadiile avansate. Astfel de boli maligne neoplazice sunt mai periculoase, deoarece în majoritatea cazurilor, detectarea precoce a neoplasmelor anormale crește șansele persoanei de a se recupera și de a supraviețui.

diagnostic

Diagnostic

Ca parte a diagnosticului bolii neoplazice, pacienții care prezintă anomalii sau creșteri anormale în orice parte a corpului pot beneficia de o procedură de diagnostic numită biopsie. În timpul unei biopsii, o mică mostră de neoplasm este extrasă din organism și este supusă unei examinări microscopice pentru a analiza componenta sa celulară. Aceasta este modalitatea cea mai eficientă de a determina dacă o tumoră este canceroasă sau nu.

Alte teste pot fi de asemenea utilizate pentru a susține diagnosticul. Acestea pot include RMN, CT, PET, teste de sange.

Tratament

Pacienții diagnosticați cu neoplasm sau cu cancer au nevoie de un plan de tratament oncologic. Acest plan de tratament poate implica sau se poate concentra pe diverse proceduri, printre care:

Chimioterapie

Chimioterapia poate fi folosită pentru a vindeca boala sau pentru a controla creșterea neoplasmelor. Este foarte eficientă în prevenirea răspândirii bolii și în încetinirea creșterii tumorilor maligne. Chimioterapia poate fi de asemenea folosită pentru a distruge neoplasmul sau celulele canceroase, astfel încât acestea să nu mai poată crește. Prin micșorarea sau distrugerea neoplasmelor canceroase, această procedură poate ameliora simptomele bolii. Cu toate acestea, chimioterapia nu este lipsită de riscuri. Procedura este asociată cu un risc ridicat de complicații din cauza tendinței sale de a afecta chiar și țesuturile sănătoase. Cu cât țesuturile sănătoase sunt mai afectate, cu atât mai multe efecte secundare pot apărea în timpul tratamentului.

Medicamentele chimioterapice pot fi administrate pe cale orală, intravenos sau injectate direct în organism. Metodele mai radicale de administrare includ administrarea intratecală (injectată în spațiul dintre creier și măduva spinării), topică (aplicată pe piele), intraperitoneală (injectată în cavitatea peritoneală a abdomenului) și intraarterial (injectată direct în artera care duce la neoplasm). Metoda specifică utilizată va depinde de localizarea tumorii.

Intervenție chirurgicală

Scopul chirurgiei este de a îndepărta cât mai mult din neoplasm. În majoritatea cazurilor și ori de câte ori este posibil, chirurgii îndepărtează întreaga tumoră, precum și o margine de țesut sănătos în jurul acesteia. Cu toate acestea, în cazul în care tumora nu poate fi complet eliminată, chirurgul încearcă să scoată cât mai mult posibil. În unele cazuri, cum ar fi în cazul cancerului de sân, întregul sân poate fi, de asemenea, eliminat.

Radioterapie

Radioterapia este în prezent una dintre cele mai frecvente tratamente utilizate pentru bolile neoplazice maligne. Procedura implică folosirea de radiații de mare putere, cum ar fi raze X, raze gamma sau protoni / fascicule de electroni pentru a le deteriora compoziția ADN și, eventual, pentru a distruge tumorile. Folosind diverse tehnologii, radioterapia poate fi efectuată folosind mai multe tehnici diferite pentru a îmbunătăți precizia și pentru a minimiza distrugerea celulelor sănătoase. Astfel, poate reduce la minimum complicațiile și efectele secundare care au fost asociate mult timp cu tratamentul cancerului.

Toate cele trei proceduri pot fi combinate pentru a îmbunătăți rezultatele tratamentului. În mod obișnuit, pacienții suferă mai întâi o intervenție chirurgicală pentru a elimina tumora sau cea mai mare parte a acesteia. După aceasta, orice țesut neoplazic rămas este distrus folosind fie chimioterapie, fie radioterapie.

Exemple de maladii neoplazice

Multe tipuri de cancer se manifestă numai în țesuturi moi. Iată câteva exemple de maladii neoplazice:

Carcinom metastatic

Metastaza este un efect secundar, un rezultat al răspândirii vasculare a celulelor canceroase într-o altă regiune a corpului dintr-o leziune primară. Metastaza la nivelul osului este mult mai frecventă decât manifestarea tumorilor osoase primare. Organele țesuturilor moi, responsabile în general de metastaze, sunt tumori maligne ale sânului, plămânului, rinichiului, rectului, pancreasului, stomacului, prostatei și ovarelor. Leziunile metastatice în schelet pot fi osteolitice, osteoblastice sau mixte.

Mielom multiplu

Mielomul multiplu este proliferarea malignă a celulelor plasmatice din măduva osoasă. Această condiție apare în oasele care conțin măduvă hematopoietică la adulți (de exemplu, vertebrele, coaste, craniul și pelvisul) și, în stadii avansate, pot fi identificat în zone izolate ale femurului, umerilor și claviculei. Mielomul multiplu prezintă, în general, niște leziuni mici, bine delimitate.

Osteosarcom

Osteosarcomul este o tumoră malignă primară a osului care provine din metafiză (plăcile de creștere de la marginile oaselor lungi) și tinde să se manifeste în perioadele de creștere rapidă, adesea între 10 și 25 de ani. Cu toate acestea, un procent mic de cazuri apare după vârsta de 50 de ani și sunt în general asociate cu boala Paget preexistentă. Majoritatea osteosarcoamelor se manifestă în porțiunea distală a femurului.

Condrosarcom

Condrosarcomul, ca și osteosarcomul, este o tumoră malignă primară care apare cel mai frecvent în metafizele oaselor lungi. TUmora se manifestă direct ca malignitate sau se poate transforma dintr-un neoplasm benign al cartilajului într-un neoplasm malign. Condrosarcomul distruge osul trabecular. Etapele mai avansate ale tumorii produc masele nodulare mari de os nou dezvoltat pe suprafața osului vechi.

Sarcomul Ewing

Sarcomul Ewing apare în cavitatea medulară, ducând la necroza osoasă (moartea țesutului) cu formarea osoasă non-neoplazică. Apare mai ales în oasele lungi ale persoanelor sub vârsta de 20 de ani și în pelvis, coaste și vertebre de peste 20 de ani. Deși locația tumorile poate fi foarte variabilă, leziunile sunt rareori regăsite în regiunile epifizelor (capetele oaselor lungi). Sarcomul Ewing metastazează de obicei, producând leziuni perforate, în special în oase plate.

Carcinom nazofaringian

Carcinomul nazofaringian este un neoplasm al capului și al gâtului. Tumora provine din țesuturile moi ale nazofaringelui posterior și se extinde agresiv la nivelul palatului, sinusurilor și orbitelor. În stadii avansate, cancerul se poate răspândi prin sânge, cauzând metastaze ale măduvei osoase.

Leucemia

Leucemia este transformarea malignă a celulelor albe din sânge. Celulele albe afectate de leucemie sunt, de obicei, nefuncționale și nu susțin sistemul imunitar în combaterea infecțiilor. Dezvoltarea rapidă a celulelor albe din sânge inhibă formarea celulelor normale, cum ar fi trombocitele, care sunt esențiale pentru prevenirea hemoragiilor.

Referințe:
(1) What Is Neoplastic Disease?, link: https://www.healthline.com/health/neoplastic-disease
(2) What are the different types of tumors?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/249141.php
(3) Distinguishing benign and malignant growth, link: http://edcan.org.au/edcan-learning-resources/supporting-resources/biology-of-cancer/defining-cancer/benign-malignant-growth
(4) Cellular transformation, link: https://webpath.med.utah.edu/NEOHTML/NEOPL105.html
(5) What is Neoplasia?, link: https://study.com/academy/lesson/what-is-neoplasia-definition-types-examples.html
(6) What are neoplasia, tumors and cancer, link: http://publichealth.lacounty.gov/vet/docs/CancerAnEng.pdf

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *