Biopsia testiculara implica prelevarea unei probe de la nivelul testiculului. Iata cand se recomanda o biopsie testiculara, ce implica procedura si care sunt riscurile posibile asociate.
CUPRINS:
1. Ce este o biopsie testiculara?
2. Cand e necesara biopsia testiculara?
3. Procedura
4. Riscurile unei biopsii testiculare
5. Interpretarea rezultatelor
Ce este o biopsie testiculara?
O biopsie testiculara inseamna prelevarea unei probe de tesut din testicul pentru analize de laborator. Cele doua testicule sunt organele reproducatoare masculine. Acestea produc sperma si hormonul sexual masculin testosteron. O biopsie testiculara poate fi utilizata:
- pentru a depista localizarea si starea unui nodul in testicul;
- pentru a diagnostica o cauza a infertilitatii masculine;
- pentru a preleva sperma pentru fertilizarea in vitro (FIV).
▻ Iata tot ce trebuie sa stii despre BIOPSII.
Exista doua proceduri diferite pentru o biopsie testiculara:
Biopsie percutanata
Intr-o biopsie percutanata, un ac subtire de biopsie este introdus prin piele. Acul are o seringa la capat pentru a colecta tesutul testicular. Aceasta procedura nu necesita incizie sau cusaturi. De asemenea, se numeste biopsie cu ac fin. O biopsie cu ac gros de baza este o varianta a acestei tehnici. Foloseste un ac gol, pentru a extrage celule – esantion de baza.
Biopsie incizionala
O biopsie incizionala se mai numeste si biopsie chirurgicala. Medicul incepe prin a face o mica incizie in piele si in testicul. Apoi, o mica proba de tesut este prelevata si se folosesc fire de sutura pentru a inchide inciziile.
Cand e necesara biopsia testiculara?
O biopsie testiculara poate fi utilizata cu urmatoarele scopuri:
- pentru a vedea daca problemele de productie a spermei sunt cauzate de un blocaj;
- pentru a preleva sperma pentru utilizare in FIV – daca spermatozoizii sunt produsi in testicule, dar nu sunt prezenti in materialul seminal;
- pentru a diagnostica un cancer testicular;
- pentru a determina cauza unui nodul in testicul.
O biopsie testiculara poate fi facuta pentru a ajuta la depistarea cauzei infertilitatii masculine adesea. Insa, in general, se efectueaza atunci cand sperma unui barbat nu contine spermatozoizi si rezultatele testelor hormonale se incadreaza in intervalul normal. Daca aveti un nodul in testicule, medicul poate utiliza, de asemenea, o biopsie a testiculelor pentru a identifica celulele canceroase.
Acest test nu este insa folosit de obicei pentru a depista un cancer testicular. Daca medicul suspecteaza ca aveti cancer, se va face adesea o procedura chirurgicala numita orhiectomie.
Biopsia testiculara si infertilitatea
Biopsia testiculara se face adesea atunci cand se suspecteaza infertilitatea masculina. Cu toate acestea, nu este primul pas. Pentru faza initiala a unei evaluari a fertilitatii, medicul va face un istoric medical si va recomanda teste de sange si o analiza a materialului seminal. Analiza materialului seminal analizeaza cantitatea si calitatea spermei. Proba initiala de material seminal se obtine de obicei prin masturbare. Analiza materialului seminal poate identifica urmatoarele probleme:
- niveluri anormal de scazute de sperma;
- calitate slaba a spermei;
- azoospermie (absenta spermei).
Testele de sange si hormoni pot identifica adesea cauzele nivelurilor scazute de sperma. Cu toate acestea, atunci cand aceste teste nu sunt concludente, este posibil sa aveti nevoie de o biopsie testiculara.
Biopsia si diagnosticarea cancerului testicular
Biopsia testiculara poate fi utilizata pentru diagnosticarea cancerului testicular. De obicei, se foloseste si ecografia testiculara pentru diagnosticarea cancerului. Testiculul poate fi, de asemenea, examinat si indepartat prin interventie chirurgicala deschisa. Aceasta se numeste orhiectomie inghinala radicala.
O orhiectomie inghinala radicala pentru diagnosticarea cancerului include urmatorii pasi:
- medicul va face o taietura in zona inghinala;
- testiculele vor fi scoase din scrot si examinate;
- daca se constata tesut anormal, o proba de tesut va fi luata pentru analiza;
- un patolog va examina tesutul.
Daca proba de tesut este benigna (necanceroasa), testiculul va fi readus in scrot. Daca proba de tesut este maligna (canceroasa), testiculul va fi indepartat.
Procedura
Pregatirile necesare pentru acest test sunt minime. Informati medicul cu privire la orice medicament pe baza de reteta sau fara prescriptie medicala pe care il luati. Anumite medicamente pot prezenta un risc special in timpul procedurii. Acestea includ:
- anticoagulante (diluanti ai sangelui);
- antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), inclusiv aspirina sau ibuprofen;
- orice medicamente care afecteaza coagularea sangelui.
Daca se face anestezie generala, va trebui sa evitati consumul de alimente si bauturi timp de cel putin 8 ore inainte.
Ce implica biopsia?
Biopsia dureaza de obicei aproximativ 15 – 20 de minute. Deoarece trebuie sa stati complet nemiscat, unii medici prefera sa foloseasca anestezie generala. Vi se va cere sa va intindeti pe spate, iar scrotul va fi curatat pentru a elimina bacteriile. O injectie cu anestezic local va amorti pielea scrotului. Este posibil sa simtiti o usoara intepatura.
Procedura pentru o biopsie percutanata va depinde de tipul de ac utilizat – un ac mai gros sau un ac fin. In ambele cazuri, acum este introdus prin pielea testiculului. Daca se face o biopsie cu ac de baza, veti auzi un clic puternic sau un sunet atunci cand proba de tesut este extrasa. Daca se face o biopsie cu ac fin, proba de tesut va fi extrasa cu o seringa.
In cazul in care se face o biopsie incizionala, medicul va face o mica incizie prin piele. Se va preleva o cantitate mica de tesut testicular de marimea unui bob de mazare. Cand se face biopsia, veti simti presiune sau disconfort minor. Nu ar trebui sa simtiti durere. De obicei, se folosesc fire de sutura pentru a inchide incizia.
Recuperarea dupa o biopsie testiculara
Scrotul si testiculele pot fi dureroase timp de 3 – 4 zile dupa biopsie. Este posibil sa aveti unele vanatai. De asemenea, este posibil sa observati o cantitate mica de sangerare prin bandaj – este normal. Dupa biopsia testiculara, veti primi instructiuni speciale pentru a a favoriza vindecarea – recomandarile vor varia in functie de tipul de biopsie.
Este posibil sa vi se recomande evitarea oricarui tip de activitate sexuala timp de 1-2 saptamani, purtarea de lenjerie de sustinere timp de cateva zile, mentinerea locului de biopsie uscat. Este normal sa aveti umflaturi si disconfort timp de cateva zile.
Riscurile unei biopsii testiculare
O biopsie testiculara poate ajuta medicul sa depisteze cauzele pentru problemele de infertilitate. Nu prezinta un risc privind erectia sau probleme de fertilitate dupa procedura. Sangerarile prelungite si infectia post-procedura sunt doua riscuri potential grave. Cu toate acestea, acestea sunt rare. Contactati medicul daca aveti sangerare intensa (care inmoaie bandajul la locul biopsiei), un hematom (o acumulare de sange sub piele), durere severa sau umflarea scrotului, febra sau frisoane. Un alt risc posibil este deteriorarea interna a testiculelor sau a zonelor din apropiere – dar si acest lucru este rar.
Interpretarea rezultatelor
Proba de tesut va fi analizata la microscop. Patologul va identifica orice defecte in productia sau dezvoltarea spermei. Rezultate normale inseamna ca dezvoltarea spermei pare normala si nu se gasesc celule canceroase. Daca anterior ati avut un numar scazut sau lipsa de spermatozoizi, o obstructie poate fi cauza infertilitatii. Rezultatele anormale pot insemna o problema cu functia spermei sau a hormonilor. Biopsia ar putea gasi cauza problemei. In unele cazuri, dezvoltarea spermei pare normala in testicul, dar analiza materialului seminal nu arata sperma sau sperma redusa. Acest lucru poate indica un blocaj al tubului prin care sperma se deplaseaza de la testicule la uretra. Acest blocaj poate fi uneori reparat printr-o interventie chirurgicala.
Cauzele suplimentare ale rezultatelor anormale includ spermatocel (un chist umplut cu lichid in canalele testiculelor), orhita (o umflare a testiculelor cauzata de o infectie) sau cancer testicular.
Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/testicular-biopsy#results
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3735160/
(3) https://www.ucsfhealth.org/medical-tests/testicular-biopsy
(4) https://myhealth.alberta.ca/Health/Pages/conditions.aspx?hwid=hw234829
(5) https://www.peacehealth.org/medical-topics/id/hw234829#hw234848