Litiaza biliara – factor de risc pentru cancer?

litiaza biliara

Citeste mai multe despre litiaza biliara – cum se manifesta, de ce se dezvolta, care sunt factorii de risc, ce implica metodele de diagnostic si tratament.

CUPRINS:

1. Ce este litiaza biliara?
2. Care sunt simptomele?
3. Cauze si factori de risc pentru calculii biliari
4. Metode de diagnostic
5. Metode de tratament
6. Litiaza biliara creste riscul de cancer?
7. Intrebari frecvente

Ce este litiaza biliara?

Litiaza biliara este termenul folosit adesea pentru calculii biliari – care se pot forma in vezica biliara. Acesti calculi se mai numesc si pietre la fiere. Vezica biliara stocheaza si elibereaza bila, care este un lichid produs in ficat, implicat in procesul de digestie. Bila transporta, de asemenea, deseuri precum colesterolul si bilirubina, pe care corpul o produce atunci cand descompune globulele rosii. Aceste elemente pot forma calculi biliari. Coledocolitiaza este termenul pentru pietre sau calculi in canalul biliar.

In cele mai multe cazuri, aceste pietre nu provoaca niciun simptom. Insa, daca un calcul biliar ramane prins intr-un canal din interiorul vezicii biliare, poate declansa durere abdominala intensa brusca, ce dureaza de obicei intre 1 – 5 ore. Aceasta forma de durere se numeste colica biliara. De asemenea, uneori pietrele in vezica biliara pot cauza complicatii precum inflamatia vezicii biliare sau colecistita. Atunci cand litiaza biliara provoaca simptome sau complicatii, este cunoscuta sub numele colelitiaza.

calculii biliari

Care sunt simptomele?

Calculii biliari pot uneori sa nu provoace simptome timp de luni sau chiar ani. Insa, daca o piatra se blocheaza in canalul biliar si il obstructioneaza, este posibil sa apare simptome. La inceput, majoritatea calculilor biliari nu provoaca, insa, simptome. Cu toate acestea, atunci cand calculii biliari devin mai mari sau cand incep sa obstructioneze caile biliare, incep sa apara simptome sau „crize”. Crizele biliare apar de obicei dupa o masa grea si in timpul noptii.

Simptomele pot sa includa:

  • dureri abdominale – in abdomenul superior drept, chiar sub coaste, sau in abdomenul mijlociu superior;
  • febra;
  • icter (ingalbenirea pielii si a ochilor);
  • pierderea poftei de mancare;
  • greata si varsaturi;
  • arsuri la stomac si gaze abdominale;
  • disconfort gastric;
  • urina inchisa la culoare;
  • scaune de culoarea argilei.

Litiaza biliara poate fi asimptomatica? DA. Aproximativ 80% dintre persoanele cu pietre sau calculi biliari sunt asimptomatice. Ceilalti au simptome care variaza de la un tip caracteristic de durere (colica biliara) pana la colecistita sau colangita care poate pune viata in pericol. Colica biliara este cel mai frecvent simptom. Durerea cauzata de calculii biliari in caile biliare poate fi sporadica sau poate fi persistenta. Durerea poate fi uneori usoara si apoi brusc sa devina severa. Durerea severa poate necesita tratament medical de urgenta.

Alimentele pot declansa crize de fiere? Este posibil sa aveti dureri de vezica biliara din cand in cand dupa ce mancati alimente bogate in grasimi, cum ar fi alimentele prajite, dar durerea poate aparea aproape in orice moment. Alimentele grase nu sunt cauze specifice ale colicii biliare, iar gazele, balonarea si greata nu sunt simptome specifice ale problemelor vezicii biliare.

Cand un calcul biliar este blocat in canalul biliar, bila se poate infecta. Bacteriile din infectie se pot raspandi rapid si pot ajunge la ficat. Alte complicatii posibile includ ciroza biliara si pancreatita.

ATENTIE! Deoarece simptomele calculilor biliari pot imita simptomele altor probleme grave, cum ar fi apendicita si pancreatita, dar si pentru ca litiaza poate duce la complicatii, daca va confruntati cu simptome ca cele de mai sus, este important sa solicitati ajutor medical.

cauzele litiazei biliare

Tipuri de calculi biliari

Exista trei tipuri principale de calculi biliari:

  • pietre biliare de colesterol – sunt formate in principal din colesterol si pot creste suficient de mari pentru a produce un blocaj;
  • calculi pigmentari – aceste pietre sunt de obicei mai mici, dar pot fi mai multe ca numar;
  • pietre biliare mixte – sunt cel mai comun tip, fiind formate din colesterol si saruri.

Cauze si factori de risc pentru calculii biliari

Se crede ca litiaza biliara se dezvolta din cauza unui dezechilibru in componenta chimica a bilei din interiorul vezicii biliare. In cele mai multe cazuri, nivelurile de colesterol din bila devin prea mari si excesul de colesterol duce la formarea de calculi. Nu exista o singura cauza pentru litiaza biliara.

In unele cazuri, ficatul produce prea mult colesterol, ceea ce poate creste riscul de formare a cristalelor de colesterol in bila – care pot duce la pietre. Daca ficatul excreta mai mult colesterol decat poate dizolva bila, excesul de colesterol se poate acumula in cristale si in cele din urma in pietre.

In alte cazuri, calculii biliari se formeaza din cauza modificarilor altor componente ale bilei sau din cauza ca vezica biliara nu se goleste in mod normal. Anumite afectiuni pot face ca ficatul sa produca prea multa bilirubina, inclusiv ciroza hepatica, infectiile tractului biliar si anumite tulburari ale sangelui. Excesul de bilirubina contribuie la formarea calculilor biliari. Daca vezica biliara nu se goleste complet sau suficient de des, bila poate deveni foarte concentrata, contribuind la formarea calculilor biliari.

simptomele de calculi biliari

Factori de risc

Persoanele cu antecedente de calculi biliari sau anumite boli ale vezicii biliare sunt expuse riscului de litiaza biliara. Calculii biliari sunt mai frecventi la femei decat la barbati. De asemenea, riscul este mai mare pentru persoanele supraponderale si cele cu antecedente familiale de calculi biliari.

Astfel, factorii de risc pentru litiaza biliara includ:

  • obezitate;
  • alimentatie saraca in fibre, bogata in grasimi si calorii;
  • pierdere rapida in greutate;
  • sedentarism;
  • varsta inaintata;
  • anumite probleme intestinale ca boala Crohn;
  • anemie hemolitica sau ciroza hepatica etc.

Metode de diagnostic

Calculii biliari pot fi greu de diagnosticat, deoarece au simptome similare cu ale altor afectiuni. Se va face initial un examen fizic pentru a cauta semne de calculi biliari. Aceste semne va include ingalbenirii pielii si sensibilitatea abdomenului.

Metodele de diagnostic folosite includ:

  • ecografie abdominala – pentru a examina ficatul, vezica biliara, splina, rinichii si pancreasul;
  • CT abdominal;
  • ecografie endoscopica;
  • colangiografie retrograda endoscopica – pentru a identifica pietre, tumori si ingustarea cailor biliare;
  • colangiopancreatografia prin rezonanta magnetica – un RMN al vezicii biliare, cailor biliare si canalului pancreatic;
  • colangiografie transhepatica percutanata – o examinare a cailor biliare.

De asemenea, medicul va poate recomanda unul sau mai multe dintre urmatoarele analize de sange pentru a cauta semne de infectie si pentru a verifica functionarea ficatului si a pancreasului:

tratament litiaza biliara

Metode de tratament

Tratamentul litiazei biliare se concentreaza de obicei pe ameliorarea blocajului. Daca nu provoaca niciun simptom, uneori poate sa nu fie necesar tratamentul. Uneori pietrele pot fi eliminate de la sine. Tratamentul este de obicei necesar numai daca litiaza biliara cauzeaza simptome sau complicatii.

Aceste tratamente pot include:

  • sfincterotomia biliara endoscopica;
  • fragmentarea pietrei (litotripsie);
  • interventie chirurgicala pentru indepartarea vezicii biliare si a pietrelor (colecistectomie) – poate fi interventie laparoscopica sau deschisa;
  • drenajul si stentarea biliara.

Cel mai frecvent tratament pentru calculii biliari este sfincterotomia biliara endoscopica. Daca piatra nu este eliminata, se poate apela la litotripsie. Aceasta procedura este conceputa pentru a fragmenta pietrele, astfel incat acestea sa poata fi eliminate mai usor. Colecistectomia laparoscopica este o interventie chirurgicala ce implica 3-4 incizii in abdomen. Colecistectomia deschisa este de obicei efectuata atunci cand vezica biliara este inflamata, infectata sau cicatrizata.

Tratamente medicamentoase

Daca interventia chirurgicala nu poate fi efectuata, din diferite motive, pot exista si alte solutii. De exemplu, terapia pentru dizolvarea pietrelor biliare include de obicei utilizarea medicamentelor cu ursodiol si chenodiol pentru a distruge calculii biliari. Aceste medicamente contin acizi biliari, care pot favoriza dizolvarea pietrelor. Metoda aceasta de tratament este mai potrivita pentru distrugerea pietrelor de colesterol si poate dura mai multe luni sau ani pentru a functiona complet.

De asemenea, si pentru a preveni reaparitia calculilor dupa o colecistectomie, medicul poate recomanda ursodiol sau acid ursosdeoxicolic. Acesta scade continutul de colesterol din bila, ceea ce reduce riscul de a se forma pietre. Acest tip de tratament, cunoscut sub numele de dizolvare, poate dura pana la 24 de luni pentru a fi eficient. Terapia medicamentoasa este ocazional combinata cu litotripsia.

Litotripsia pentru calculi biliari

In aceasta procedura se folosesc unde de soc cu ultrasunete orientate spre calculii biliari pentru a le fragmenta. Cand calculii biliari devin suficient de mici, atunci pot fi eliminati mai usor. Acest tratament este utilizat numai atunci cand sunt prezenti putini calculi biliari.

Litiaza biliara creste riscul de cancer?

Litiaza biliara este un factor de risc pentru cancerul vezicii biliare. Despre cancerul vezicii biliare poti citi mai multe aici. Retineti ca poate creste riscul de cancer, dar NU inseamna ca daca aveti litiaza biliara vezi dezvolta cancer cu siguranta. Cancerul este mai probabil sa se dezvolte daca aveti o singura piatra mare, mai degraba decat mai multe pietre mai mici. Se crede ca aceste pietre mari pot irita peretele vezicii urinare, crescand riscul de cancer. Insa, retineti ca desi litiaza biliara este frecventa, majoritatea persoanelor cu litiaza biliara dezvolta rareori cancer de vezica biliara.

Se estimeaza ca 75 -90% dintre persoanele care dezvolta cancer la vezica biliara au un istoric de calculi biliari. Cu toate acestea, mai putin de 1% dintre persoanele cu pietre biliare dezvolta cancer la vezica biliara.

INTREBARI FRECVENTE

Pot trai fara vezica biliara?

Puteti trai fara vezica biliara. Ficatul produce bila pentru o digestie normala. Cand vezica biliara este indepartata, bila pur si simplu curge direct in intestinul subtire prin canalul biliar comun.

Modificarile alimentare pot ajuta la gestionarea bolii?

Pentru unele persoane, simptomele calculilor biliari pot fi gestionate prin simpla limitare a cantitatii de alimente grase si de produse lactate pe care le consuma. In caz de calculi biliari, ar trebui sa consumati mai multe fructe si legume, sa consumati mai multe lichide si sa reduceti excesul de greutate. Insa, nu de fiecare data aceste modificari sunt suficiente pentru a gestiona boala.

Poate fi prevenita litiaza biliara?

Nu exista metoda garantata de a preveni calculii biliari. Insa, modificarile stilului de viata, cum ar fi activitatea fizica moderata si modificarile dietei (cresterea consumului de fibre si scaderea consumului de grasimi) pot reduce probabilitatea de a dezvolta calculi biliari in viitor. Unii factori de risc pentru litiaza biliara nu pot fi controlati – si anume varsta inaintata, genul femimin sau istoricul familial de litiaza biliara.

Care sunt complicatiile calculilor biliari?

Calculii biliari pot provoca probleme grave, inclusiv durere constanta, inflamatia vezicii biliare (colecistita acuta), blocarea canalelor biliare, cai biliare infectate (colangita acuta), cancerul vezicii biliare.

Referinte:

(1) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/gallstones
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gallstones/diagnosis-treatment/drc-20354220
(3) https://muschealth.org/medical-services/ddc/patients/digestive-diseases/pancreas/gallstones-and-bile-duct-stones
(4) https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/388500
(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27575712/
(6) https://www.health.harvard.edu/womens-health/what-to-do-about-gallstones

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

1 Comments on “Litiaza biliara – factor de risc pentru cancer?”

  1. Pingback: Fosfataza alcalina (ALP) – ce inseamna - Cancer360

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *