Bilirubina – totul despre testul de bilirubina

bilirubina

Bilirubina este o substanta care in exces poate cauza icter. Iata care sunt valorile normale si care sunt cauzele pentru valorile crescute.

CUPRINS:

1. Ce este bilirubina?
2. Tipuri
3. Cand recomanda medicul analiza de bilirubina?
4. Valori normale ale bilirubinei la adulti
5. Bilirubina crescuta la adulti
6. Bilirubina scazuta la adulti
7. Boli care pot cauza cresterea bilirubinei

Ce este bilirubina?

Bilirubina este un pigment galben maroniu produs de bila, care confera produselor reziduale solide (materiile fecale) culoarea caracteristica. Este produs final al descompunerii (globulelor rosii) hematiilor imbatranite la nivelul ficatului. Cantitatea produsa se raporteaza direct la cantitatea de celule sangvine distruse.

De obicei, nivelurile bilirubinei se situeaza undeva intre 0,3 – 1,2 mg / dL. Orice valoare peste 1,2 mg / dL este de obicei considerata mare. Multi bebelusi se nasc cu un nivel crescut al bilirubinei, determinand o afectiune numita icter la nou-nascut. Acest lucru cauzeaza ingalbenirea pielii si a ochilor. Apare deoarece, la nastere, de multe ori ficatul nu este inca in masura sa proceseze bilirubina. Aceasta este o afectiune temporara care se reduce de obicei in cateva saptamani.

Bilirubina este transportata la ficat de albumina, o simpla proteina. Odata ajunsa in ficat, devine „conjugata”. Acest lucru inseamna ca este solubila in apa si poate fi excretata. Bilirubina neconjugata este toxica, dar cea conjugata nu este de obicei, deoarece poate fi indepartata din organism, atata timp cat nimic nu afecteaza indepartarea ei.

ce este bilirubina

Tipuri

Globulele rosii se degradeaza in mod normal dupa aproximativ 120 de zile de circulatie. Bilirubina se formeaza pe masura ce ficatul descompune si recicleaza globulele rosii din sange. Doua forme ale bilirubinei pot fi masurate sau estimate prin teste de laborator:

  • Bilirubina neconjugata – este transportata de proteine ​​la ficat, si acolo zaharurile sunt atasate (conjugate) la bilirubina pentru a forma bilirubina conjugata;
  • Bilirubina conjugata –  trece de la ficat in intestinul subtire, unde este in continuare descompusa de bacterii si in cele din urma eliminata in scaun (produsele de descompunere a bilirubinei confera scaunului culoarea sa maro caracteristica).

Cand recomanda medicul analiza de bilirubina?

Testarea bilirubinei este inclus in profilul metabolic complet si in panoul hepatic, care sunt adesea utilizate ca analize generale de sanatate. De obicei, un test initial masoara nivelul total de bilirubina (neconjugata plus conjugata). Daca nivelul total al bilirubinei este crescut, laboratorul poate utiliza un al doilea test pentru a detecta forma solubila in apa a bilirubinei, numita forma „directa”. Testul direct ofera o estimare a cantitatii de bilirubina conjugata prezenta.

Testarea bilirubinei este de obicei facuta ca parte a unui grup de teste pentru a verifica starea de sanatate a ficatului. Testarea bilirubinei se poate face pentru:

  • icter – nivelurile ridicate ale bilirubinei pot provoca ingalbenirea pielii si a albului ochilor;
  • pentru a vedea daca ar putea exista blocaje in canalele biliare;
  • pentru a ajuta la detectarea sau monitorizarea evolutiei altor boli hepatice, cum ar fi hepatita;
  • detectarea distrugerii crescute a globulelor rosii;
  • monitorizare tratament pentru boli de ficat;
  • evaluarea toxicitatii unor medicamente.

Nivelul bilirubinei si bolile hepatice

Acest test este utilizat pentru a afla cat de bine functioneaza ficatul. Este adesea recomandat ca parte a unui grup de teste care masoara functia hepatica. O cantitate mica de bilirubina in sange este normala, dar un nivel ridicat poate fi un semn al bolilor hepatice. Ficatul produce bila pentru a ajuta la digestia alimentelor, iar bila contine bilirubina. Majoritatea bilirubinei provine din procesul normal de descompunere a globulelor rosii imbatranite. Un ficat sanatos poate „scapa” in mod normal de bilirubina. Dar, cand aveti probleme la ficat, bilirubina se poate acumula in corp la niveluri nesanatoase.

Simptome ale bolii hepatice

Este posibil sa aveti nevoie de acest test daca aveti simptome de leziuni sau boli ale ficatului. Printre simptome se numara:

  • icter – ingalbenirea pielii si a ochilor;
  • dureri de stomac;
  • umflare abdominala;
  • urina inchisa la culoare – culoarea chihlimbarului;
  • varsaturi si greata;
  • oboseala si stare generala de rau;
  • febra si frisoane.

De asemenea, s-ar putea sa fie testat in mod regulat nivelul bilirubinei daca sunteti tratat pentru boli hepatice. De asemenea, multi nou-nascuti sanatosi dezvolta icter. In general, icterul la sugari nu provoaca probleme, dar de multe ori bebelusii sunt testati la scurt timp dupa nastere, deoarece un nivel ridicat poate duce la surditate, retard si leziuni ale creierului.

Pentru testare se foloseste o proba de sange.

depistare hiperbilirubinemie

Valori normale ale bilirubinei la adulti

Rezultatele testului sunt exprimate sub forma bilirubinei directe, indirecte sau totale. Totalul este o combinatie de bilirubina directa si indirecta. Rezultatele normale pentru un test de bilirubina sunt de 0,3 – 1,2 mg / dL forma totala pentru adulti si, de obicei, 1 mg / dL pentru copii.

Aceste rezultate pot varia usor de la un laborator la altul. Rezultatele normale pot fi usor diferite pentru femei si copii, iar rezultatele pot fi afectate de anumite alimente, medicamente sau exercitii fizice. Nivelurile mai mici decat cele normale nu sunt de obicei o problema. Nivelurile ridicate pot indica afectarea ficatului sau o alta boala.

Bilirubina crescuta la adulti

Daca aveti nivel crescut al bilirubinei, simptomele vor depinde de cauza de baza. Puteti avea nivelul bilirubinei usor ridicat si fara sa aveti simptome deloc. Sau, in cazul cresterii  moderat ridicate, este posibil sa aveti doar icter, o ingalbenire a pielii si ochilor. Icterul este semnul principal al nivelurilor ridicate ale bilirubinei.

Alte semne generale ale multor boli care provoaca bilirubina ridicata pot include:

  • dureri abdominale sau umflare abdominala;
  • frisoane si febra;
  • dureri in piept;
  • slabiciune;
  • oboseala;
  • greata si varsaturi;
  • urina inchisa la culoare.

Nivelul ridicat de bilirubina din sange este cunoscut sub numele de hiperbilirubinemie. Exista mai multe motive pentru o crestere a nivelului de bilirubina in afara perioadei de nou-nascut.

Circulatia bilirubinei si valorile mari

Unele afectiuni fac ca nivelul bilirubinei sa fie ridicat inainte de a ajunge la ficat. Aceasta este faza pre-hepatica  si poate fi cauzata de anemie hemolitica. Anemia hemolitica apare atunci cand prea multe globule rosii sunt descompuse inainte de sfarsitul ciclului lor de viata natural. Daca ficatul nu functioneaza corect, poate fi incapabil sa reduca bilirubina si asta poate duce la acumularea de prea multa bilirubina in ficat. Cauzele includ:

  • virusuri, cum ar fi hepatita A;
  • boli hepatice alcoolice;
  • unele supradoze medicamentoase, inclusiv acetaminofen;
  • boli autoimune – o tulburare a sistemului imunitar determina organismul sa atace celulele corpului, nu pe cele care provoaca boala.

Odata ce bilirubina a parasit ficatul, nivelurile pot fi ridicate, deoarece bilirubina nu poate iesi din corp. Aceasta poate fi un rezultat al blocajului in unul dintre celelalte organe care ajuta la excretie, cum ar fi calculii biliari in vezica biliara. Aceasta se numeste faza post-hepatica.

Bilirubina scazuta la adulti

Nivelurile scazute de bilirubina nu provoaca de obicei niciun simptom. Majoritatea oamenilor nici macar nu stiu ca au un nivel scazut de bilirubina pana cand medicul nu le recomanda un test de sange. Nu exista nicio legatura clara intre nivelurile scazute de bilirubina si orice conditii medicale. Cu toate acestea, unele cercetari sugereaza ca bilirubina actioneaza ca un antioxidant. Antioxidantii protejeaza tesuturile din intregul corp de deteriorarea cauzata de substante care pot face celulele sa se descompuna.

Nu exista probleme de sanatate care determina un nivel scazut de bilirubina. Dar, consumul anumitor substante  poate scadea temporar bilirubina. Acestea includ:

  • cafeina;
  • antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina;
  • barbiturice.

Consumul oricaruia dintre acestea cu cateva ore inainte de un test de sange poate face ca nivelul de bilirubina sa apara scazut in rezultatele testului. Pentru a evita acest lucru, nu luati niciuna dintre aceste substante timp de cel putin 8 ore inainte de test.

bilirubina mare

Boli care pot cauza cresterea bilirubinei

Bilirubina crescuta poate fi un semn al mai multor afectiuni. Medicul va lua in considerare simptomele, precum si orice alte rezultate ale testelor, pentru a ajuta la stabilirea diagnosticului.

Calculii biliari

Calculii biliari apar atunci cand substante precum colesterolul sau bilirubina se intaresc in vezica biliara. Vezica biliara este responsabila de producerea bilei, un lichid digestiv care ajuta la descompunerea grasimilor inainte de a intra in intestine. Simptomele calculilor biliari includ:

  • durere abdominala in dreapta sus sau chiar sub piept;
  • dureri de spate intre umeri sau in umarul drept;
  • stare generala de rau;
  • varsaturi.

Se pot forma calculi biliari daca organismul produce deja prea multa bilirubina din cauza unei afectiuni a ficatului sau daca ficatul produce prea mult colesterol. Ele pot fi, de asemenea, o complicatie a unei infectii a cailor biliare sau a unei tulburari de sange.

Disfunctie hepatica

Orice afectiune care afecteaza functia ficatului poate determina acumularea de bilirubina in sange. Acesta este un rezultat al faptului ca ficatul isi pierde capacitatea de a elimina si prelucra bilirubina din fluxul sangvin. Problemele care pot afecta functia ficatului includ ciroza, cancer hepatic, afectiuni autoimune care implica ficatul, cum ar fi hepatita autoimuna sau colangita biliara primara.

Simptomele comune ale disfunctiei hepatice includ:

  • icter;
  • dureri sau umflaturi ale abdomenului;
  • umflarea picioarelor sau a gleznelor (edem);
  • epuizare;
  • greata si varsaturi;
  • urina inchisa la culoare;
  • scaune palide, cu sange sau negre;
  • piele iritata.

Hepatita

Hepatita apare atunci cand ficatul se inflameaza, adesea din cauza unei infectii virale. Cand este inflamat, ficatul nu poate prelucra cu usurinta bilirubina, ceea ce duce la o acumulare a acesteia in sange. Hepatita nu cauzeaza intotdeauna simptome, dar atunci cand apar, acestea pot include:

  • icter;
  • stare generala de rau;
  • urina inchisa la culoare;
  • dureri abdominale;
  • greata si varsaturi.

Sindromul Gilbert

Sindromul Gilbert este o afectiune genetica a ficatului care face ca ficatul sa nu proceseze bilirubina corect. Acest lucru face ca acesta sa se acumuleze in fluxul de sange. Aceasta afectiune nu provoaca adesea simptome, dar atunci cand apar, simptomele pot include:

  • icter;
  • greata si varsaturi;
  • diaree;
  • disconfort abdominal minor.

Inflamatia cailor biliare

Caile biliare conecteaza ficatul la vezica biliara, deschiderea intestinului subtire, numit duoden. Ele ajuta la miscarea bilei, care contine bilirubina, din ficat si vezica biliara in intestine. Daca aceste cai se inflameaza sau se blocheaza, bila nu poate fi drenata in mod corespunzator. Aceasta poate duce la un nivel crescut de bilirubina. Simptomele inflamatiei cailor biliare pot include:

  • scaune palide;
  • urina inchisa la culoare;
  • icter;
  • mancarimea pielii;
  • greata si varsaturi;
  • pierdere inexplicabila in greutate;
  • febra.

Anemie hemolitica

Anemia hemolitica apare atunci cand celulele sangvine se descompun prea repede in fluxul de sange. Uneori e data genetic, dar conditiile autoimune, o splina marita sau o infectie pot fi, de asemenea, cauza. Simptomele anemiei hemolitice includ:

  • epuizare;
  • respiratie dificila;
  • ameteli;
  • dureri de cap si dureri abdominale;
  • durere in piept;
  • icter;
  • maini si picioare reci.

In multe cazuri, bilirubina marita nu este un semn al unei probleme care necesita tratament imediat. Dar, daca observati oricare dintre urmatoarele simptome, sunati urgent medicul:

  • durere abdominala intensa;
  • somnolenta sau dezorientare;
  • scaune negre sau cu sange;
  • varsaturi cu  sange;
  • febra mare;
  • vanatai sau sangerare fara cauza cunoscuta;
  • eruptii cutanate rosii sau violet.

Valoril mari ale bilirubinei si cancerul

Cand globulele rosii se descompun, se formeaza bilirubina. Bilirubina este o parte a lichidului biliar produs de ficat. Un ficat normal metabolizeaza bilirubina pentru a mentine nivelul scazut in sange. Cand celulele hepatice sunt deteriorate sau cand cancerul s-a raspandit la ficat sau la nivelul cailor biliare, functia ficatului este redusa. Nivelul de bilirubina din sange creste apoi, ceea ce provoaca icter.

Trei tipuri de leziuni hepatice pot duce la icter:

  • cauzele prehepatice apar din defalcarea masiva a globulelor rosii, producand bilirubina in cantitati atat de mari incat ficatul nu este in masura sa tina pasul cu procesarea sa;
  • cauzele hepatice se refera la deteriorarea directa a celulelor hepatice in sine din cauze precum infectia cu virusul hepatitei, toxine precum alcoolul, unele medicamente chimioterapice si cancerul la ficat;
  • cauzele posthepatice apar dupa ce bilirubina a fost procesata in ficat, dar nu poate fi eliminate, si apare la pacientii cu pietre la fiere sau cancere care blocheaza caile biliare.

Cancerele care apar in ficat, cum ar fi carcinomul hepatocelular sau raspandite la ficat, cum ar fi cancerul de pancreas sau colon, sunt cele mai frecvente cauze ale icterului in randul pacientilor cu cancer.

Tratamentul icterului se bazeaza pe cauza cresterii nivelului de bilirubina. Daca este cauzat de hepatita virala, medicul poate prescrie medicamente antivirale. In cazurile de blocare a cailor biliare, o interventie chirurgicala poate fi efectuata pentru a indeparta vezica biliara sau tumora care provoaca blocajul.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/a-to-z-guides/bilirubin-test
(2) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/bilirubin/about/pac-20393041
(3) https://www.healthline.com/health/high-bilirubin
(4) https://www.medicinenet.com/bilirubin_and_bilirubin_blood_test/article.htm
(5) https://labtestsonline.org/tests/bilirubin

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

5 Comments on “Bilirubina – totul despre testul de bilirubina”

  1. buna ziua mi-am facut de curand analizele de sange si mi-a iesit bilirubina totala crescuta si anume de 1.6 , ar trebui sa-mi fac griji si sa repet analizele sau sa stau linistit.multumesc anticipat pentru raspuns.

  2. Bună seara, am făcut de curând analize și mi-a ieșit bilirubina totala 1,660, am făcut aceasta analiza la cererea medicului de familie pentru ca acuzam dureri în partea dreapta imediat sub coasta, dureri de cap, amețeală stări de vomă, țin sa subliniez, mi-am făcut operație de fiere în 2009, iar după aceste analize mi sa recomandat sa iau sargenol fiole și ursofalk. Ce credeți că ar putea fi?? Mulțumesc anticipat.

  3. buna ziua mi-am facut de curand analizele de sange si mi-a iesit bilirubina totala crescuta si anume de 1.60, ar trebui sa-mi fac griji si sa repet analizele sau sa stau linistit.multumesc anticipat pentru raspuns

    1. Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Informatiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afectiuni fizice sau ca tratament la distanta, consultati întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. si cititi cu atentie prospectul medicamentelor.

      Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *