Inflamatia si riscul de cancer

inflamatia si riscul de cancer

Citeste mai multe despre modul in care inflamatia poate creste riscul de cancer – de cate feluri poate fi inflamatia, cum actioneaza si cum poate fi redusa.

CUPRINS:

1. Ce este inflamatia?
2. Inflamatia si riscul de cancer
3. Cum putem reduce riscul de inflamatii cronice?

Ce este inflamatia?

Inflamatia este un proces prin care globulele albe din corp si elementele produse ne protejeaza impotriva unor infectii cauzate de invadatori externi, cum ar fi bacteriile si virusurile. Insa, in unele boli, sistemul de aparare al organsmului – sistemul imunitar – declanseaza inflamatia atunci cand nu exista invadatori de fapt. In aceste boli autoimune, sistemul imunitar actioneaza ca si cum tesuturile obisnuite ar fi infectate sau anormale, provocand daune. Inflamatia nu inseamna neaparat ca exista o infectie, dar o infectie poate provoca inflamatie.

Exista doua tipuri principale de inflamatie: acuta si cronica.

Inflamatia acuta

O leziune sau o boala poate implica o inflamatie acuta sau pe termen scurt. Semnele cheie ale inflamatiei acute includ:

  • durere – persistenta sau doar cand zona este atinsa;
  • roseata – din cauza cresterii aportului de sange catre capilarele din zona;
  • pierderea functiei – pot exista dificultati la miscarea unei articulatii, dificultati de respiratie etc.;
  • umflare – edemul se poate dezvolta daca se acumuleaza lichid;
  • senzatie de caldura – fluxul sangvin crescut poate face ca zona afectata sa fie calda la atingere.

Aceste semne nu sunt intotdeauna prezente. Uneori, inflamatia este „tacuta”, fara simptome. O persoana se poate simti, de asemenea, obosita, cu stare generala de rau si febra. Simptomele inflamatiei acute dureaza cateva zile. Inflamatia subacuta dureaza pana la 2-6 saptamani.

tipuri de inflamatie

De ce apare inflamatia acuta?

Inflamatia acuta poate fi data de expunerea la o substanta, cum ar fi o intepatura de albina sau praf, o leziune sau o infectie. Cand organismul detecteaza daune sau agenti patogeni, sistemul imunitar declanseaza o serie de reactii:

  • tesuturile acumuleaza proteine plasmatice, ceea ce duce la o acumulare de lichid care duce la umflare;
  • corpul elibereaza neutrofile, un tip de globule albe sau leucocite, care se deplaseaza spre zona afectata si ajuta la combaterea agentilor patogeni;
  • vasele de sange mici se maresc pentru a permite leucocitelor si proteinelor plasmatice sa ajunga mai usor la locul leziunii.

Semnele de inflamatie acuta pot aparea in cateva ore sau zile, in functie de cauza. In unele cazuri, acestea pot deveni rapid severe. Modul in care se dezvolta si cat dureaza vor depinde de cauza, de ce parte a corpului este afectata si de factorii individuali.

Inflamatia cronica

Inflamatia cronica poate continua luni sau ani. Are sau poate avea legatura cu diferite boli. Simptomele vor depinde de boala, dar pot include durere si oboseala.

Inflamatia cronica se poate dezvolta daca o persoana are:

  • sensibilitate – inflamatia apare atunci cand corpul simte ceva anormal, ce considera ca nu ar trebui sa fie acolo (hipersensibilitatea la un declansator extern poate duce la o alergie);
  • expunere – uneori, expunerea pe termen lung la un nivel scazut de iritant, cum ar fi o substanta chimica industriala, poate duce la inflamatie cronica;
  • tulburari autoimune – sistemul imunitar ataca in mod gresit tesutul normal sanatos, ca in psoriazis;
  • boli autoinflamatorii – un factor genetic afecteaza modul in care functioneaza sistemul imunitar;
  • inflamatie acuta persistenta – in unele cazuri, este posibil ca o persoana sa nu se recupereze complet dupa o inflamatia acuta, iar acest lucru poate duce la inflamatie cronica.

Factorii care pot creste riscul de inflamatie cronica includ:

  • varsta mai inaintata;
  • obezitatea;
  • dieta bogata in grasimi nesanatoase si zahar adaugat;
  • fumat;
  • hormoni sexuali scazuti;
  • stres;
  • probleme de somn.

Bolile pe termen lung pe care medicii le asociaza cu inflamatia includ astm, ulcer peptic cronic, artrita reumatoida, colita ulcerativa si boala Crohn etc.

inflamatia si bolile

Inflamatia si riscul de cancer

Inflamatia in general este un raspuns fiziologic normal care determina vindecarea tesutului ranit. Un proces inflamator incepe atunci cand substantele chimice sunt eliberate de tesutul deteriorat. Ca raspuns, globulele albe produc substante care provoaca diviziunea si cresterea celulelor pentru a reconstrui tesutul, pentru a ajuta la repararea leziunii. Odata ce rana este vindecata, procesul inflamator se termina.

Insa, in inflamatia cronica, procesul inflamator poate incepe chiar daca nu exista leziuni si nu se termina atunci cand ar trebui. Inflamatia cronica poate fi cauzata de infectii persistente, de reactii imune anormale in tesuturile normale sau de afectiuni precum obezitatea. In timp, inflamatia cronica poate provoca leziuni la nivelul ADN-ului si poate duce la cancer. Un exemplu poate fi in cazul persoanelor cu boli inflamatorii cronice intestinale, cum ar fi colita ulcerativa si boala Crohn, care pot avea un risc mai mare de cancer de colon.

Se crede ca 1 din 5 cancere este cauzat sau influentat de inflamatie. Un motiv este ca inflamatia cronica poate afecta ADN-ul. Alteori, procesul inflamator produce molecule numite citokine, care stimuleaza cresterea vaselor de sange care aduc oxigen si substante nutritive tumorii. Procesul poate genera, de asemenea, molecule numite radicali liberi care afecteaza si mai mult ADN-ului. Aceste efecte secundare ale inflamatiei pot ajuta la sustinerea si la stimularea dezvoltarii cancerului.

inflamatia si cancerul

Tipuri de inflamatii in cancer

Pe de o parte, inflamatia este un proces sanatos, esential pentru capacitatea organismului de a se vindeca singur. Insa, atunci cand inflamatia persista sau cand sistemul imunitar declanseaza un raspuns inflamator atunci cand NU exista o infectie sau o ranire – ca cea cauzata de artrita si alte boli autoimune – poate afecta tesuturile sanatoase. Inflamatia cronica este opusul inflamatiei „bune”, pe care corpul o foloseste pentru a scapa de bacterii si virusuri.

Inflamatia extrinseca a tumorii este cauzata de multi factori, inclusiv infectii bacteriene si virale, boli autoimune, obezitate, fumat, expunerea la azbest si consumul excesiv de alcool. Toate acestea cresc riscul de cancer si stimuleaza progresia maligna. In schimb, inflamatia intrinseca a cancerului sau provocata de cancer poate fi declansata de mutatii care declanseaza cancerul si poate contribui la progresia maligna prin activarea celulelor inflamatorii. Atat inflamatiile extrinseci, cat si cele intrinseci pot duce la imunosupresie, oferind astfel un mediu propice pentru dezvoltarea tumorii. In general, cu cat inflamatia persista mai mult, cu atat este mai mare riscul de cancer.

Factori ce pot face ca inflamatia sa devina cronica

Motivul pentru care inflamatia devine cronica nu este intotdeauna cunoscut. Poate fi cauzata de infectii care nu dispar, de reactii imune anormale in tesuturile normale sau de anumite afectiuni precum obezitatea. In timp, inflamatia cronica poate afecta ADN-ul, ducand la afectiuni precum boli de inima, diabet de tip 2, cancer etc.

Uneori, inflamatia cronica ce cauzeaza cancer provine dintr-o boala caracterizata prin inflamatie. Bolile inflamatorii precum colita, pancreatita si hepatita, de exemplu, sunt legate de un risc mai mare de cancer de colon, cancer pancreatic si, respectiv, cancer hepatic. In aceste boli, celulele imune creeaza molecule foarte reactive care contin oxigen si azot ce pot deteriora ADN-ul. De asemenea, inflamatia poate determina diviziunea celulelor. Inflamatia cronica poate rezulta si dintr-o infectie cronica, precum infectia cu H. pylori, care este legata de cancerul de stomac si hepatita B si hepatita C, care sunt legate de cancerul hepatic.

In alte cazuri, factorii de mediu sunt implicati. Multi agenti cancerigeni de mediu si factori de risc sunt asociati cu inflamatia cronica. Fumatul, consumul de alcool si obezitatea pot provoca inflamatii.

Cum putem reduce riscul de inflamatii cronice?

alimente antiinflamatoare

Cercetatorii studiaza acum daca ar putea fi dezvoltate medicamente pentru a activa anumite proteine ​​care, atunci cand sunt activate, sa inhibe raspunsul inflamator al organismului. De asemenea, exista dovezi ca aspirina poate ajuta la prevenirea inflamatiei cronice. Insa, pe langa tratarea inflamatiilor, este important si cum le prevenim. Asocierea dintre obiceiurile ce tin de stilul de viata si inflamatie este una majora. Acesti factori declanseaza un raspuns imunitar, chiar si fara o infectie sau un tesut ranit.

Astfel, schimbarile sanatoase privind stilul de viata ajuta la prevenirea si reducerea inflamatiei. Alimentatia sanatoasa si exercitiile fizice sunt in fruntea listei cand vine vorba despre stilul de viata sanatos. Chiar si schimbarile mici pot face diferenta, cum ar fi inlocuirea pe cat posibil a alimentelor ultraprocesate cu alimente naturale, consum mai mare de legume si fructe ce contin fitonutrienti antiinflamatori si consumul de alimente fermentate, cum ar fi iaurt si muraturi, care contin probiotice naturale ce reduc inflamatia. Limitati consumul de alimente ultraprocesate, care pot creste riscul de cancer. Alimentele care pot creste inflamatia sunt alimentele prajite, alimentele foarte procesate, alimentele si bauturile cu adaos de zahar, grasimile nesanatoase.

De cealalta parte, unele alimente contin nutrienti care pot ajuta la reducerea inflamatiei. Acestea includ ulei de masline, alimente bogate in fibre, rosii, nuci, verdeturi si legume cu frunze verzi, peste, fructe, mai ales fructe de padure si citrice – dieta antiinflamatoare. De asemenea, evitati alcoolul si fumatul. Despre modul in care fumatul si alcoolul cresc riscul de cancer poti citi mai multe aici. Foarte important este si sa stabilim un program de somn sanatos si sa gestionam stresul in mod eficient.

🟢 Citeste pe larg despre importanta somnului pentru sanatate, dar si despre stresul cronic si cum poate creste riscul de cancer.

 

Referinte:
(1) https://www.health.harvard.edu/heart-disease/ask-the-doctor-what-is-inflammation
(2) https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/chronic-inflammation
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6704802/
(4) https://www.cancernetwork.com/view/chronic-inflammation-and-cancer
(5) ttps://www.cancercenter.com/community/blog/2018/08/inflammation-linked-to-cancer-but-lifestyle-changes-may-help

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Inflamatia si riscul de cancer”

  1. Pingback: Fitonutrientii – rol, beneficii, recomandari - Cancer360

  2. Pingback: 10 Obiceiuri care iti afecteaza sanatatea creierului - Cancer360

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *