Lipsa de magneziu – tot ce trebuie sa stii

lipsa de magneziu

Iata care sunt semnele si simptomele ce pot indica lipsa de magneziu, care pot fi cauzele posibile, ce implica metodele de diagnostic si tratament.

CUPRINS:

1. Ce inseamna lipsa de magneziu?
2. Semne si simptome
3. Cauze pentru lipsa de magneziu
4. Metode de diagnostic
5. Lipsa de magneziu in cancer
6. Tratament
7. Intrebari frecvente

Ce inseamna lipsa de magneziu?

Lipsa de magneziu sau hipomagneziemia este un dezechilibru electrolitic indicat de un nivel scazut de magneziu in sange. Magneziul este un electrolit important ce functioneaza impreuna cu alti electroliti, cum ar fi sodiul, potasiul si calciul. Electrolitii se gasesc in celule, fluide corporale, tesuturi si oase si sunt esentiali deoarece:

  • regleaza echilibrul apei in organism;
  • echilibreaza pH-ul corpului;
  • transporta nutrientii in si din afara celulelor;
  • elimina deseurile din celule;
  • asigura buna functionare a nervilor, muschilor, inimii si creierului.

Nivelurile scazute sau ridicate ale unui electrolit pot sa duca la cresterea sau scaderea altor electroliti, cauzand astfel un dezechilibru electrolitic. Dezechilibrele electrolitice precum hipocalcemia (nivel scazut de calciu) sau hipopotasemia (niveluri scazute de potasiu) pot aparea in asociere cu deficienta severa de magneziu.

Deficienta de magneziu pe termen lung poate avea efecte adverse asupra densitatii oaselor, functiei creierului, functiei nervoase si musculare si asupra sistemului digestiv.

lipsa de magneziu simptome

Semne si simptome

Unul dintre primele semne de lipsa de magneziu este adesea oboseala. Cu toate acestea, exista si alte semne si simptome timpurii, inclusiv:

  • pierderea poftei de mancare;
  • greata sau varsaturi;
  • slabiciune;
  • spasme musculare;
  • rigiditate.

Pe masura ce deficitul de magneziu se agraveaza, pot fi prezente urmatoarele simptome:

  • furnicaturi sau amorteala;
  • crampe sau contractii musculare;
  • tremuraturi;
  • convulsii;
  • modificari de personalitate sau comportament;
  • ritm cardiac anormal;
  • spasme coronariene.

Deficienta prelungita de magneziu poate avea un impact negativ asupra sanatatii pe termen lung  si poate creste riscul de boli cronice, inclusiv probleme cardiace, hipertensiune arteriala, diabet tip 2, osteoporoza.

complicatii lipsa de magneziu

Cauze pentru lipsa de magneziu

Lipsa severa de magneziu din cauza aportului alimentar scazut la persoanele altfel sanatoase este neobisnuita, deoarece rinichii regleaza excretia urinara a acestui mineral. Corpul regleaza nivelul de magneziu prin transferul magneziului in si din celule. Magneziul poate fi excretat prin rinichi. Astfel, orice afectare a rinichilor poate provoca o scadere a nivelului de magneziu. Nivelul scazut de magneziu este, de obicei, din cauza scaderii absorbtiei magneziului in intestin sau cresterii excretiei de magneziu in urina.

Astfel, principalele cauze ale hipomagnezemiei includ:

  • aport insuficient de magneziu din alimentatie;
  • diaree si varsaturi severe;
  • malabsorbtia grasimilor;
  • probleme digestive, ca boala Crohn, boala celiaca;
  • consum crescut de alcool;
  • probleme cu rinichii;
  • unele medicamente, inclusiv diuretice si medicamente de chimioterapie;
  • diabet tip 2 – concentratiile mai mari de glucoza din sange pot face ca rinichii sa elimine mai multa urina, ducand la pierderi crescute de magneziu.

De asemenea, absorbtia intestinala a magneziului tinde sa scada odata cu varsta. Eliminarea prin urina a magneziului tinde sa creasca odata cu varsta. Adultii in varsta consuma adesea mai putine alimente bogate in magneziu. De asemenea, este mai probabil sa ia medicamente care pot afecta nivelul de magneziu (cum ar fi diureticele). Acesti factori pot duce la hipomagneziemie la adultii in varsta.

ce este hipomagneziemia

Metode de diagnostic

Deficitul de magneziu poate fi greu de diagnosticat si testat, deoarece magneziul este stocat in celulele tesuturilor moi sau in oase. De asemenea, semnele si simptomele initiale pot indica multe alte probleme de sanatate. Medicul va diagnostica hipomagneziemia pe baza unui examen fizic, analiza simptomelor, analiza istoricului medical si un test de sange. Un nivel de magneziu din sange nu arata cantitatea de magneziu pe care corpul a stocat-o in oase si tesutul muscular. Nivelul normal de magneziu in ser (sange) este de obicei de 1,8 – 2,2 mg/dL. Magneziul seric mai mic de 1,8 mg/dL este considerat scazut. Un nivel de magneziu sub 1,25 mg/dL este considerat hipomagneziemie foarte severa.

Lipsa de magneziu in cancer

In cazul pacientilor afectati de cancer, lipsa de magneziu poate fi data de aceleasi cauze ca cele mentionate anterior. Astfel, cauzele hipomagneziemiei pot include scaderea aportului de magneziu din alimentatie, probleme de absorbtie a magneziului sau pierdere de magneziu la nivel renal. De asemenea, anumite medicamente folosite pot afecta nivelul de magneziu. Mai mult decat atat, tratamentele pentru cancer pot duce la hipomagneziemie, mai ales medicamentele de chimioterapie.

Unele studii au aratat ca magneziul imbunatateste capacitatea sistemului imunitar de a elimina celulele infectate si canceroase. Magneziul este implicat in peste 600 de reactii enzimatice din organism, dintre care multe sunt implicate in functia sistemului imunitar. De asemenea, studiile clinice sugereaza ca nivelurile serice scazute de magneziu pot fi asociate cu rezultate mai slabe in tratamentul cancerului. Insa, nu se stie daca aportul regulat de magneziu, fie prin dieta, fie prin suplimente, poate reduce riscul de a dezvolta cancer la persoanele sanatoase.

Tratament

suplimente de magneziu

Scopul tratamentului este de a gestiona cauzele care stau la baza deficientei de magneziu, precum si de a o completa prin suplimente. Hipomagneziemia este de obicei tratata cu suplimente orale de magneziu si un aport crescut de alimente bogate in magneziu.

Suplimentele orale de magneziu sunt folosite in caz de hipomagneziemie usoara. Suplimentele pot fi sub forma de pastile, pulbere si lichide. Exista, de asemenea, diferite tipuri, inclusiv oxid de magneziu, citrat de magneziu, gluconat de magneziu si clorura de magneziu. Lichidele sau pulberile care se dizolva in lichide au adesea rate de absorbtie intestinala mai bune decat pastilele. Cand vorbim despre o deficienta severa de magneziu, poate fi nevoie de o perfuzie intravenoasa cu magneziu.

Asigurati-va ca discutati cu medicul inainte de a lua un supliment de magneziu. Administrarea unei doze mai mari decat cea recomandata poate provoca varsaturi, diaree, crampe abdominale si, in cazuri extreme, batai neregulate ale inimii si risc de stop cardiac. Sugarii, adultii in varsta si persoanele cu functie renala redusa prezinta un risc crescut de toxicitate la magneziu si ar trebui sa evite suplimentele cu doze mari.

INTREBARI FRECVENTE

Care sunt alimentele bogate in magneziu?

Adultii au nevoie de aproximativ 400 mg de magneziu pe zi.  Exemple de alimente bogate in magneziu includ spanac, migdale, seminte de dovleac, arahide, caju, cereale integrale, fasole neagra, banane, avocado etc. Magneziul este, de asemenea, adaugat in multe cereale pentru micul dejun si alte alimente procesate.

Care sunt complicatiile unui nivel scazut de magneziu?

Daca o deficienta de magneziu nu este tratata, puteti dezvolta simptome precum amorteala si furnicaturi, modificari de personalitate, ritm cardiac anormal si convulsii. Este important sa discutati cu medicul daca observati semne de deficienta de magneziu. Daca hipomagneziemia si cauza ei de baza raman netratate, nivelul foarte scazut de magneziu poate creste riscul de convulsii, aritmii si alte probleme grave.

Cum putem imbunatati absorbtia magneziului?

Exista unele modalitati pentru imbunatatirea absorbtiei magneziului. De exemplu, se recomanda reducerea sau evitarea alimentelor bogate in calciu cu doua ore inainte sau dupa consumul de alimente bogate in magneziu si evitarea suplimentelor cu doze mari de zinc. De asemenea, este importanta tratarea deficitului de vitamina D si renuntarea la fumat.

Care sunt primele semne ca poti avea o lipsa de magneziu?

Unul dintre primele semne ale deficitului de magneziu este adesea oboseala. Este posibil sa observati si spasme musculare, slabiciune sau rigiditate. Pierderea poftei de mancare si greata sunt alte simptome comune in stadiile incipiente. Cu toate acestea, este posibil sa nu observati deloc simptome la inceput.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/hypomagnesemia
(2) https://www.healthline.com/nutrition/magnesium-deficiency-symptoms
(3) https://www.healthdirect.gov.au/magnesium-deficiency
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507261/
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/magnesium-may-prime-the-immune-system-to-fight-cancer-and-infections

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *