Ficatul gras – cauze si complicatii

ficatul gras

Iata care sunt semnele si simptomele posibile pentru ficatul gras, care sunt cauzele ce pot duce la aceasta problema si ce implica metodele de diagnostic si tratament.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Semne si simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnostic si tratament
5. Ficatul gras – complicatii

Informatii generale

Boala ficatului gras este o afectiune frecventa cauzata de acumularea de grasime in exces la nivelul ficatului. De obicei nu provoaca simptome sau probleme grave. In unele cazuri, insa, poate duce la afectarea severa a ficatului. Partea buna este ca de multe ori se poate preveni sau chiar inversa boala ficatului gras prin modificari ale stilului de viata.

Ficatul gras este cunoscut si sub numele de steatoza hepatica. Excesul de grasime in ficat poate provoca inflamatia ficatului, ce ii poate afecta functia si poate crea cicatrici. In cazurile severe, aceste cicatrici pot duce la insuficienta hepatica. Este normal ca ficatul sa contina grasimi, dar daca grasimea reprezinta mai mult de 10% din greutatea ficatului, atunci vorbim despre ficat gras si puteti dezvolta complicatii.

Cand se dezvolta ficatul gras la o persoana care consuma mult alcool, este cunoscut sub numele de boala ficatului gras alcoolic. In cazul unei persoane care nu consuma mult alcool, este cunoscuta sub numele de boala ficatului gras non-alcoolic.

simptome de ficat gras

Semne si simptome

De multe ori nu exista deloc simptome. Unele persoane pot avea semne si simptome cum ar fi:

  • oboseala;
  • stare generala de rau;
  • pierdere in greutate;
  • durere sau disconfort in partea dreapta sus a abdomenului.

In cele mai multe cazuri, boala ficatului gras sau ficatul gras nu cauzeaza probleme grave si nu impiedica ficatul sa functioneze normal. Insa, pentru 7 – 30% dintre persoanele cu aceasta afectiune, boala ficatului gras se agraveaza in timp. Ficatul gras poate progresa prin patru etape:

  • ficatul gras simplu – exista o acumulare de grasime in exces in ficat – aceasta problema este in mare parte inofensiva daca nu progreseaza;
  • steatohepatita – pe langa excesul de grasime, exista si inflamatie in ficat;
  • fibroza – inflamatia persistenta a ficatului a cauzat acum cicatrici, dar cu toate acestea, ficatul poate functiona in general normal;
  • ciroza – cicatrizarea ficatului a devenit larg raspandita, afectand capacitatea ficatului de a functiona – etapa cea mai severa si este ireversibila.

Leziunile hepatice din cauza cirozei sunt permanente. De aceea, este atat de important sa prevenim dezvoltarea acesteia in primul rand. Ciroza poate provoca simptome precum:

  • durere abdominala;
  • pierderea poftei de mancare;
  • pierdere in greutate;
  • slabiciune sau oboseala;
  • greata;
  • piele iritata;
  • icter;
  • invinetire usoara;
  • urina de culoare inchisa;
  • scaune de culoare deschisa;
  • acumulare de lichid in abdomen (ascita);
  • umflarea picioarelor.

Cauze si factori de risc

Boala ficatului grasc nonalcoolic este atunci cand grasimea se acumuleaza in ficatul persoanelor care nu consuma mult alcool. Daca nu exista inflamatie sau alte complicatii, afectiunea este cunoscuta sub numele de boala ficatului gras non-alcoolic simpla. Steatohepatita nonalcoolica este un tip de ficat gras non-alcoolic ce apare atunci cand acumularea de grasime in exces in ficat este insotita de inflamatie. Cand este lasata netratata, poate provoca fibroza hepatica. In cazurile severe, aceasta poate evolua spre ciroza si insuficienta hepatica.

Boala ficatului gras alcoolic este cea mai timpurie etapa a bolii hepatice legate de alcool. Daca nu exista inflamatie sau alte complicatii, afectiunea este cunoscuta sub numele de ficat gras alcoolic simplu. Steatohepatita alcoolica este atunci cand acumularea in exces de grasime in ficat este insotita de inflamatie. Daca nu este tratata corespunzator, poate provoca fibroza hepatica. Consumul crescut de alcool este principala cauza a ficatului gras alcoolic. Consumul intens de alcool poate altera anumite procese metabolice din ficat. Unele dintre aceste produse metabolice se pot combina cu acizii grasi, ducand la formarea unor tipuri de grasimi care se pot acumula in ficat.

La persoanele care nu consuma mult alcool, cauza bolii ficatului gras este mai putin clara. In astfel de cazuri, este posibil ca organismul sa produca prea multa grasime sau sa nu metabolizeze grasimea suficient de eficient. Unii oameni sufera de boala ficatului gras fara a avea vreo afectiune preexistenta. Insa, unii factori de risc includ:

  • supraponderalitate/obezitate;
  • diabet de tip 2 sau rezistenta la insulina;
  • sindrom metabolic (rezistenta la insulina, hipertensiune arteriala, colesterol marit si niveluri ridicate de trigliceride);
  • administrarea anumitor medicamente prescrise, cum ar fi amiodarona, diltiazem, tamoxifen sau steroizi.

Diagnostic si tratament

Niveluri mai mari de enzime hepatice (enzime hepatice crescute) care apar la un test de sange pentru alte afectiuni pot ridica un semnal de alarma. Cresterea enzimelor hepatice poate fi un semn ca ficatul este afectat. Pentru a pune un diagnostic, medicul poate recomanda investigatii ca ecografie, CT etc. Deoarece majoritatea oamenilor nu au simptome, aceste afectiuni nu sunt usor de diagnosticat. Se vor analiza eventualele simptome, istoricul medical si se va face o examinare fizica – pentru semne de probleme hepatice, cum ar fi ficat marit sau icter.

analize pentru ficat gras

Ce implica tratamentul?

Nu exista medicamente pentru a trata boala ficatului gras. Tratamentul implica schimbari ale stilului de viata. Acest lucru poate imbunatati starea si chiar o poate inversa. De obicei, prima linie de tratament este pierderea in greutate daca vorbim despre un exces de greutate corporala. Ajuta la reducerea grasimilor, a inflamatiei si a cicatricilor din ficat. Pierderea a doar 3 – 5% din greutatea corporala poate reduce nivelul de grasime in ficat. De asemenea, va trebui sa renuntati la alcool. Este singurul mod prin care puteti impiedica agravarea deteriorarii hepatice. De fapt, prin renuntarea la alcool ati putea chiar anula o parte dintre leziunile hepatice care au aparut deja. In plus, se recomanda sa renuntati la fumat si sa adoptati un stil de viata activ.

Nu exista un medicament specific pentru boala ficatului gras. Cu toate acestea, in functie de situatie, medicul va poate sfatui sa luati medicamente pentru a scadea nivelul lipidelor sau pentru a imbunatati modul in care organismul gestioneaza glucoza. Oamenii de stiinta studiaza daca diferite medicamente pot ajuta la reducerea inflamatiei ficatului, inclusiv noi medicamente pentru diabet. Acestea includ metformina, pioglitazona, rosiglitazona si betaina. Un alt medicament studiat este orlistatul, care blocheaza absorbtia unora dintre grasimile din alimente. Rezultatele timpurii indica faptul ca orlistatul ar putea reduce cantitatea de grasime din ficat.

Ficatul are o capacitate uimitoare de a se repara singur. Daca evitati alcoolul sau pierdeti in greutate, este posibil sa reduceti grasimea si inflamatia hepatica si sa inversati leziunile hepatice precoce. Daca ati dezvoltat complicatii de la ciroza, medicul va poate recomanda tratamente suplimentare, cum ar fi medicamente sau interventii chirurgicale. Ciroza poate duce, de asemenea, la insuficienta hepatica. Daca dezvoltati insuficienta hepatica, este posibil sa aveti nevoie de un transplant de ficat.

tratament ficat rgas

Alimentatia in caz de ficat gras

In caz de ficat gras, medicul va poate incuraja sa va ajustati dieta pentru tratarea afectiunii si pentru a reduce riscul de complicatii. Adoptati o alimentatie sanatoasa, variata si echilibrata, cu alimente din toate grupele de alimente. Acestea includ fructe si legume proaspete, cereale integrale, proteine ​​slabe, lactate cu un continut scazut de grasimi si grasimi si uleiuri sanatoase.

Incercati sa limitati consumul de alimente bogate in calorii. De asemenea, concentrati-va pe fibre. Fibrele pot ajuta la imbunatatirea functiei ficatului. Exemple de alimente bogate in fibre includ fructele si legumele proaspete, leguminoasele si cerealele integrale. Reduceti aportul de alimente bogate in sare, carbohidrati rafinati (cum ar fi dulciuri, orez alb, paine alba sau alte produse din cereale rafinate), grasimi saturate (ca cele din carne rosie, lactate cu un continut mare de grasimi si alimente prajite), grasimile trans din alimentele ultraprocesate.

dieta ficat gras

Ficatul gras – complicatii

In multe cazuri, ficatul gras in sine nu cauzeaza prea multe probleme. Insa, in alte situatii ficatul se poate inflama, provocand o afectiune mai grava numita steatohepatita. Inflamatia persistenta poate duce la cicatrizare, ceea ce poate duce la ciroza. Ciroza hepatica este un factor de risc pentru cancerul hepatic. Pe masura ce ficatul incearca sa opreasca inflamatia care vine odata cu aceste afectiuni, creeaza zone de cicatrici. Pe masura ce inflamatia se extinde, la fel se intampla si cu cicatricile si, in cele din urma, ficatul nu isi poate indeplini functia. Acest lucru poate duce la acumularea de lichid in abdomen, insuficienta hepatica etc. Steatohepatita si ciroza sunt factori de risc pentru carcinomul hepatocelular, cea mai frecventa forma de cancer la ficat.

Referinte:

(1) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/liver-fatty-liver-disease
(2) https://www.healthdirect.gov.au/fatty-liver
(3) https://www.webmd.com/hepatitis/fatty-liver-disease
(4) https://www.roswellpark.org/cancertalk/201811/fatty-liver-disease-link-liver-cancer
(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26473416/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *