Icterul (ingalbenirea pielii si a albului ochilor) – care sunt cauzele?

icterul

Afla din urmatorul articol ce este icterul, care sunt cauzele posibile, cum se manifesta, precum si in ce situatii poate sa apara icterul la pacientii cu cancer.

CUPRINS:

1. Ce este icterul?
2. Care sunt simptomele icterului?
3. De ce apare icterul la adulti?
4. Icterul in cancer

Ce este icterul?

Icterul este o afectiune in care pielea, albul ochilor si mucoasele devin ingalbenite. Aceasta culoare galbena este cauzata de un nivel ridicat de bilirubina, un pigment galben-portocaliu biliar. Bilirubina se formeaza din descompunerea globulelor rosii. Icterul indica frecvent o problema cu ficatul sau caile biliare.

Cum apare icterul? Cand ficatul nu functioneaza corespunzator, poate duce la acumularea in sange a unui deseu numit bilirubina. Icterul se poate dezvolta la persoane de toate varstele si este in mod normal rezultatul unei afectiuni de baza. Nou-nascutii si adultii in varsta au cea mai mare probabilitate de a dezvolta icter.

Cauzele prehepatice apar din defalcarea masiva a globulelor rosii, producand bilirubina in cantitati atat de mari incat ficatul nu poate tine pasul cu procesarea sa. In consecinta, cantitati mari de bilirubina neprocesata trec prin ficat si in sange. Cauzele hepatice se refera la afectarea directa a celulelor hepatice din cauze precum infectia cu virusul hepatitei, toxine ca alcoolul, unele medicamente pentru chimioterapie si cancerul hepatic. Cauzele posthepatice apar dupa ce bilirubina a fost procesata in ficat, dar nu poate fi eliminata. Acest lucru se intampla la pacientii cu calculi biliari sau cancer ce blocheaza caile biliare, ceea ce duce la un acumulare de bila, care apoi se revarsa in fluxul sangvin.

ce este icterul

Icterul la nou-nascuti

Icterul la nou-nascuti este o problema frecventa. Icterul usor apare la aproximativ jumatate dintre nou-nascutii la termen si este mai frecvent la copiii prematuri. Cel mai probabil poate fi observat din a treia zi dupa nastere.

Cand globulele rosii se descompun, este eliberata o substanta chimica numita bilirubina, ce face ca pielea sa devina galbena. Nou-nascutii se nasc cu o cantitate mare de globule rosii, dar ficatul lor nu este inca suficient de dezvoltat pentru a procesa bilirubina. Acest lucru duce la o supraincarcare cu bilirubina, care duce la icter. La aproximativ 2 saptamani, ficatul bebelusului este mai dezvoltat si va fi mai eficient in a elimina bilirubina.

Un tip rar de icter apare atunci cand grupele sangvine ale mamei si ale bebelusului sunt incompatibile. Aceasta nu este de obicei o problema in timpul primei sarcini, deoarece fluxul sangvin al mamei si al bebelusului nu se amesteca. Insa, in timpul nasterii, o parte din sangele copilului s-ar putea amesteca cu sangele mamei. Mama dezvolta apoi anticorpi ce devin activi in timpul sarcinii urmatoare si traverseaza placenta pentru a ataca globulele rosii ale celui de-al doilea copil. Distrugerea acestor globule rosii face ca mai multa bilirubina sa fie eliberata in fluxul sangvin al celui de-al doilea copil, ceea ce duce la icter. Aceasta forma de icter este de obicei observata in primele 24 de ore dupa nastere.

Bebelusii care dezvolta icter la cateva zile dupa nastere au nevoie de obicei doar de monitorizare atenta. Daca nivelul bilirubinei este ridicat, copilul ar putea avea nevoie de un tratament de fototerapie. Acesta ajuta ficatul bebelusului sa descompuna bilirubina mai usor.

Care sunt simptomele icterului?

Uneori, persoana poate sa nu aiba simptome de icter, iar afectiunea poate fi identificata accidental. Severitatea simptomelor depinde de cauzele care stau la baza si de cat de repede sau incet se dezvolta boala.

Daca aveti un caz de icter pe termen scurt (de obicei cauzat de o infectie), este posibil sa aveti urmatoarele simptome si semne:

  • febra si frisoane;
  • dureri abdominale;
  • stare generala de rau;
  • schimbarea culorii pielii;
  • urina de culoare inchisa si/sau scaun de culoarea argilei.

Daca icterul nu este cauzat de o infectie, este posibil sa aveti si simptome precum pierderea in greutate sau mancarimi ale pielii (prurit).

De ce apare icterul la adulti?

Icterul este ingalbenirea pielii, a membranelor mucoase si a albului ochilor care apare atunci cand organismul nu proceseaza bilirubina asa cum ar trebui. Nivelurile de bilirubina cresc pe masura ce globulele rosii se descompun in mod natural. De obicei, ficatul filtreaza acest material rezidual si il transforma intr-o noua forma numita bilirubina conjugata. Noua forma este eliminata prin scaun. Daca exista prea multa bilirubina pentru ca ficatul sa o proceseze, aceasta se poate acumula in organism. Se numeste hiperbilirubinemie si provoaca culoarea galbena a pielii si a ochilor.

Icterul poate fi cauzat de o problema in oricare dintre cele trei faze ale productiei de bilirubina:

  • Inainte de producerea bilirubinei, este posibil sa apara uneori icter din cauza nivelurilor crescute de bilirubina cauzate de reabsorbtia unui hematom mare sau de anemii hemolitice.
  • In timpul productiei de bilirubina, icterul poate fi cauzat de infectii virale, inclusiv hepatita A, hepatita cronica B si C si infectia cu virusul Epstein-Barr (mononucleoza infectioasa), consum de alcool, tulburari autoimune, defecte metabolice genetice rare, unele medicamente.
  • Dupa producerea bilirubinei, icterul poate fi cauzat de obstructia (blocarea) cailor biliare legata de litiaza biliara, inflamatie a vezicii biliare, cancerul vezicii biliare, tumora pancreatica etc.

de ce apare icterul

Icterul si bolile hepatice

Deoarece bilirubina este procesata in ficat, icterul este de obicei un simptom al bolii hepatice. Acest lucru poate fi cauzat de:

  • infectii virale (cum ar fi hepatita A, B, C, D sau E);
  • ciroza sau consum intens de alcool;
  • boli autoimune, cum ar fi ciroza biliara primara;
  • afectiuni ereditare, cum ar fi sindromul Dubin-Johnson;
  • unele medicamente;
  • sindromul Gilbert – o afectiune hepatica ce provoaca o crestere a bilirubinei.

Icterul poate rezulta si dintr-un blocaj dincolo de ficat, cauzat de:

  • calculi biliari;
  • cancer pancreatic, hepatic sau al vezicii biliare;
  • pancreatita;
  • obstructia cailor biliare;
  • limfom;
  • interventie chirurgicala.

Tratamentul va depinde de cauza de baza a icterului. De obicei, icterul in sine nu este tratat. Insa, medicul va trata afectiunea care il cauzeaza. Daca aveti hepatita virala acuta, icterul va disparea de la sine pe masura ce ficatul incepe sa se vindece. Daca un canal biliar blocat este cauza icterului, medicul poate sugera o interventie chirurgicala.

icter in cancer

Icterul in cancer

Cancerele care apar in ficat, cum ar fi carcinomul hepatocelular, sau care se raspandesc la ficat, cum ar fi cancerul pancreatic sau de colon, sunt cele mai frecvente cauze de icter in randul pacientilor cu cancer. Cancerele pancreasului, ficatului si cailor biliare nu prezinta intotdeauna simptome la inceput. Insa, uneori, icterul poate fi unul dintre simptome. Retineti insa ca de obicei icterul este dat de alte probleme, care nu sunt cancer.

Icterul apare atunci cand sangele unei persoane contine niveluri ridicate de bilirubina. Nivelurile de bilirubina se pot acumula atunci cand canalele biliare care conecteaza pancreasul de ficat devin blocate sau obstructionate, facand mai dificila scurgerea bilei. Aceste blocaje si obstructii pot fi cauzate de o serie de afectiuni diferite, de la hepatita la probleme cum ar fi calculii biliari. Insa, in unele cazuri, ele pot fi, de asemenea, rezultatul unei tumori la pancreas, tumori la nivelul cailor biliare sau (mai putin frecvent) la ficat.

Pe langa ingalbenirea pielii si a albului ochilor, icterul poate provoca, de asemenea, urina mai inchisa decat in mod normal si scaune deschise sau de culoare argilei. Poate provoca si mancarimi ale pielii. Icterul cauzat de cancerul pancreatic, al cailor biliare sau al ficatului poate fi, de asemenea, insotit de o scadere inexplicabila in greutate.

Odata ce cauza icterului este identificata, echipa medicala poate sugera modalitati de a gestiona problema. Cand icterul este cauzat de o tumora sau cicatrici, tratamentul poate include interventie chirurgicala pentru indepartarea obstructiei sau plasarea unui tub subtire de plastic sau metalic pentru a permite scurgerea bilei in jurul obstructiei. Tratamentul icterului se bazeaza pe cauza nivelului crescut al bilirubinei.

Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/165749
(2) https://www.healthline.com/health/jaundice-types
(3) https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2017/0201/p164-s1.html
(4) https://jamanetwork.com/journals/jamaoncology/fullarticle/2533531

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *