Factori de risc pentru cancer de prostata

factori de risc pentru cancer de prostata

Iata care sunt principalii factori de risc pentru cancer de prostata, cum sunt implicati acestia in probabilitatea de a dezvolta aceasta forma de cancer, dar si alte informatii utile.

CUPRINS:

1. Ce este cancerul de prostata?
2. Care sunt principalii factori de risc pentru cancer de prostata?
3. Reducerea riscului de cancer de prostata

Ce este cancerul de prostata?

Aproape toate cancerele de prostata sunt adenocarcinoame. Alte tipuri de cancer care pot incepe in prostata includ carcinoame cu celule mici, tumori neuroendocrine, carcinoame cu celule tranzitionale si sarcoame. Aceste alte tipuri de cancer de prostata sunt rare. Unele tipuri de cancer de prostata cresc si se raspandesc rapid, dar majoritatea cresc incet.

Simptomele cancerului de prostata nu apar de obicei decat atunci cand prostata este suficient de marita incat este afectat tubul care transporta urina din vezica urinara (uretra). Cand se intampla acest lucru, este posibil sa observati simptome precum:

  • nevoia crescuta de a urina;
  • disconfort la urinare;
  • senzatia ca vezica nu s-a golit complet.

Aceste simptome nu trebuie ignorate. Insa, retineti ca de obicei astfel de simptome sunt date de alte probleme care NU sunt cancer.

De ce apare cancerul de prostata?

Cancerul de prostata afecteaza in principal barbatii in varsta. 6 din 10 cazuri sunt diagnosticate la barbatii peste 65 de ani si mai putin de 1% la barbatii sub 50 de ani. Barbatii cu antecedente familiale de cancer de prostata au mai multe riscuri de a dezvolta cancer de prostata decat populatia generala.

Cauza exacta a cancerului de prostata nu este usor de determinat. In multe cazuri, pot fi implicati mai multi factori, inclusiv factori genetici si expunerea la toxine din mediu, cum ar fi anumite substante chimice sau radiatii. In cele din urma, mutatiile din ADN sau din materialul genetic duc la cresterea celulelor canceroase. Aceste mutatii fac ca celulele din prostata sa inceapa sa creasca necontrolat si anormal. Celulele anormale sau canceroase continua sa creasca si sa se divida pana cand se dezvolta o tumora.

Diferite tipuri de cancer au diferiti factori de risc. Unii factori de risc, cum ar fi fumatul, pot fi modificati. Altii, cum ar fi varsta unei persoane sau istoricul familial, nu pot fi modificati. Insa, retineti ca a avea un factor de risc, sau chiar mai multi, nu inseamna ca veti dezvolta boala. Multi oameni cu unul sau mai multi factori de risc nu dezvolta niciodata cancer, in timp ce altii care sufera de cancer ar putea sa fi avut putini sau deloc factori de risc cunoscuti.

riscul de a dezvolta cancer de prostata

Care sunt principalii factori de risc pentru cancer de prostata?

Un factor de risc este orice lucru care creste probabilitatea unei persoane de a dezvolta cancer. Desi factorii de risc influenteaza adesea riscul general de a dezvolta cancer, cei mai multi nu provoaca in mod direct sau independent cancer. Unele persoane cu mai multi factori de risc cunoscuti nu dezvolta niciodata cancer, in timp ce altele fara factori de risc cunoscuti pot dezvolta boala. Insa, cunoasterea factorilor de risc va poate ajuta sa faceti alegeri mai informate privind stilul de viata si mentinerea sanatatii.

Iata care sunt principalii factori de risc pentru cancer de prostata:

Varsta

Cancerul de prostata este rar la barbatii sub 40 de ani, dar riscul de a dezvolta cancer de prostata creste dupa varsta de 50 de ani. Aproximativ 6 din 10 cazuri de cancer de prostata apar la barbatii cu varsta peste 65 de ani.

Istoricul familial de cancer de prostata

Cancerul de prostata tinde sa aiba o componenta ereditara, sa apara in familii, ceea ce sugereaza ca in unele cazuri poate exista un factor mostenit sau genetic. Cu toate acestea, majoritatea cancerelor de prostata apar la barbati fara antecedente familiale. A avea tatal sau un frate cu cancer de prostata dubleaza riscul unui barbat de a dezvolta aceasta boala. Riscul este mult mai mare pentru barbatii cu mai multe rude afectate, mai ales daca boala a fost identificata la o varsta frageda.

Cancerul ereditar de prostata este rar si reprezinta aproximativ 5% dintre toate cazurile. Cancerul ereditar de prostata apare atunci cand modificarile genelor sau mutatiile sunt transmise in cadrul unei familii de la o generatie la alta. Daca o persoana are o ruda de gradul I, adica un parinte, un frate sau un copil, cu cancer de prostata, riscul de a dezvolta cancer de prostata este de 2 ori mai mare decat riscul mediu. Acest risc creste si mai mult odata cu numarul rudelor diagnosticate cu cancer de prostata.

Mutatii genetice

Mai multe modificari genetice (mutatii) mostenite par sa creasca riscul de cancer de prostata, dar probabil ca reprezinta doar un mic procent dintre cazuri in ansamblu. De exemplu, mutatiile mostenite ale genelor BRCA1 sau BRCA2, care sunt legate de un risc crescut de cancer mamar si ovarian, pot creste, de asemenea, riscul de cancer de prostata la barbati (in special mutatiile BRCA2). De asemenea, barbatii cu sindrom Lynch (cunoscut si sub numele de cancer colorectal ereditar non-polipozic), o afectiune cauzata de modificari genetice mostenite, au un risc mai mare pentru o serie de cancere, inclusiv cancerul de prostata. Alte modificari genetice mostenite pot creste, de asemenea, riscul unui barbat de a dezvolta cancer de prostata.

Inflamatia prostatei

Unele studii sugereaza ca prostatita (inflamatia prostatei) poate fi legata de un risc mai mare de cancer de prostata, dar alte studii nu au gasit o astfel de legatura. Inflamatia este adesea observata in mostrele de tesut de prostata care contin si cancer. Legatura dintre cele doua nu este clara inca si mai sunt necesare cercetari suplimentare in acest sens.

Alimentatia si riscul de cancer de prostata

Cercetarile medicale sugereaza ca dieta consumata in tarile occidentale industrializate poate fi un factor in dezvoltarea cancerului de prostata. Unele studii sugereaza ca barbatii care au o dieta bogata in grasimi, mai ales daca este bogata in carne rosie sau produse lactate bogate in grasimi, pot avea riscuri mai mari de dezvoltare a cancerului de prostata. De cealalta parte, dietele bogate in fructe si legume pot reduce riscul de cancer de prostata, desi nu este clar care nutrienti ar putea fi responsabili pentru acest lucru.

riscul de cancer de prostata

Retineti!

Cancerele de prostata agresive pot fi usor diferite de tipurile de boli cu crestere mai lenta. Anumiti factori de risc au fost legati de dezvoltarea unor tipuri mai agresive de cancer. De exemplu, riscul de a dezvolta cancer de prostata agresiv poate fi mai mare daca fumati, aveti exces de greutate corporala, stil de viata sedentar.

Desi unele cazuri de cancer de prostata sunt agresive, majoritatea nu sunt. Majoritatea barbatilor diagnosticati cu aceasta boala se pot astepta la un prognostic bun. Cu cat cancerul este diagnosticat mai devreme, cu atat prognosticul este mai bun.

Reducerea riscului de cancer de prostata

Nu exista o modalitate sigura de a preveni cancerul de prostata. Insa, exista anumite masuri care pot ajuta intr-o anumita masura la reducerea riscurilor. Iata care sunt acestea:

  • Alegeti o dieta sanatoasa. Exista unele dovezi ca alegerea unei diete sanatoase, saraca in grasimi nesanatoase si bogata in fructe si legume poate contribui la un risc mai scazut de cancer de prostata. De asemenea, cresteti consumul de fructe si legume, mai ales citrice. Cresteti consumul de alimente bogate in Omega-3, ca sardine, ton, macrou, pastrav, somon, precum si alimente bogate in folat ca legume verzi, leguminoase, cereale integrale.
  • Mentineti-va la o greutate corporala sanatoasa si adoptati un stil de viata activ. Exercitiile fizice au multe beneficii pentru sanatate si pot reduce riscul de boli de inima si alte tipuri de cancer.
  • Viata sexuala activa – O serie de studii au aratat ca o frecventa mai mare a ejacularii este asociata cu un risc mai mic de cancer de prostata. Ejacularea poate proteja prostata prin eliminarea substantelor chimice nocive care se acumuleaza in sperma. Insa, sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege mai bine relatia dintre cancerul de prostata si ejaculare.

De asemenea, mergeti periodic la medic pentru controale de rutine, inclusiv screening pentru cancerul de prostata. Informati medicul daca aveti simptome care pot fi semne de avertizare ale cancerului de prostata, cum ar fi probleme urinare, sange in urina sau sperma, disconfort la urinare, dureri, probleme de natura sexuala etc.

Referinte:

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1476014/
(2) https://www.cancer.org/cancer/prostate-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html
(3) https://www.webmd.com/prostate-cancer/guide/prostate-cancer-risk-factors
(4) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/prostate-cancer/prostate-cancer-prevention
(5) https://www.cancer.gov/types/prostate/patient/prostate-prevention-pdq

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *