Citeste mai multe despre principalii factori de risc pentru cancer colorectal, care dintre ei pot fi modificati si care nu, precum si alte informatii utile.
CUPRINS:
1. Ce este cancerul colorectal?
2. De ce apare cancerul colorectal?
3. Principalii factori de risc pentru cancer colorectal
4. Cancerul colorectal poate fi prevenit?
Ce este cancerul colorectal?
Cancerul colorectal este acel cancer care apare la nivelul colonului sau rectului. Poate sa nu provoace simptome in stadiile incipiente. Insa, cand apar simptome, acestea pot include:
- modificari ale obiceiurilor intestinale;
- diaree;
- constipatie;
- senzatia ca intestinul nu se goleste complet;
- sange in scaun – fecalele vor avea culoare maro inchis sau neagra;
- sangerare rectala – sange rosu aprins;
- dureri abdominale si balonare;
- senzatie de satietate, chiar si atunci cand a trecut mult timp de la masa;
- oboseala persistenta;
- pierdere inexplicabila in greutate;
- anemie.
Retineti ca simptomele pot fi similare cu cele ale multor alte probleme de sanatate. De cele mai multe ori simptomele de mai sus sunt date de cu totul alte probleme, care NU sunt cancer.
Unii oameni observa simptome doar in etapele ulterioare, cand cancerul s-a raspandit la plamani, ficat sau in alte zone. Simptomele pot depinde de zona afectata. In cazul in care cancerul se raspandeste la ficat, poate aparea icterul, care provoaca ingalbenirea albului ochilor, precum si ingalbenirea pielii. In cazul in care cancerul afecteaza plamanii, poate provoca dificultati de respiratie sau tuse.
De ce apare cancerul colorectal?
Cauza cancerului colorectal este neclara, dar este posibil sa fie vorba despre o combinatie de factori genetici si de mediu. Se estimeaza ca aproximativ 70% dintre cazuri se dezvolta fara un motiv clar. In mod normal, toate celulele corpului cresc, se divid si apoi mor pentru a mentine corpul sanatos si functional. Uneori, acest proces este afectat. Celulele continua sa creasca si sa se divida necontrolat chiar si atunci cand ar trebui sa moara. Cand celulele care captusesc colonul si rectul se divid necontrolat, cancerul colorectal se poate dezvolta in cele din urma.
Majoritatea cancerelor colorectale incep ca polipi mici precancerosi. Acesti polipi cresc de obicei lent si nu provoaca simptome in stadii incipiente. Acest lucru ofera posibilitatea de detectare si indepartare in acest stadiu precanceros inainte de dezvoltarea cancerului.
Principalii factori de risc pentru cancer colorectal
Un factor de risc este orice lucru care creste probabilitatea de a dezvolta o boala precum cancerul. Diferite tipuri de cancer au diferiti factori de risc. Unii factori de risc, cum ar fi fumatul, pot fi modificati – factori de risc modificabili. Altii, cum ar fi varsta unei persoane sau istoricul familial, nu pot fi modificati – factori de risc nemodificabili. Insa, retineti ca a avea un factor de risc, sau chiar multi, nu inseamna ca veti dezvolta garantat boala. De asemenea, este posibil ca unele persoane care dezvolta o anumita boala sa nu aiba factori de risc cunoscuti.
In general, majoritatea cancerelor colorectale (aproximativ 95%) sunt considerate sporadice, adica modificarile genetice se dezvolta intamplator dupa nasterea unei persoane, deci nu exista riscul de a transmite aceste modificari genetice copiilor. Cancerele colorectale mostenite sunt mai putin frecvente (aproximativ 5 – 10%) si apar atunci cand mutatiile sau modificarile genice sunt transmise in cadrul unei familii de la o generatie la alta. Aproximativ 10 – 15% dintre cancerele colorectale sunt diagnosticate la persoane cu antecedente familiale de cancer de colon sau rect, dar care nu au o afectiune mostenita cunoscuta.
Iata care sunt principalii factori de risc pentru cancer colorectal:
Istoric personal de polipi colorectali sau cancer colorectal
Daca aveti un istoric de polipi adenomatosi (adenoame), aveti un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal. Acest lucru este valabil mai ales daca polipii sunt mari, daca sunt multi sau daca oricare dintre ei prezinta displazie. Indepartarea polipilor poate preveni cancerul colorectal. Persoanele care au avut adenoame au un risc mai mare de aparitie a polipilor suplimentari si a cancerului colorectal si ar trebui sa efectueze teste de screening de monitorizare in mod regulat. Daca aveti antecedente familiale de polipi adenomatosi sau cancer colorectal, discutati cu medicul despre posibila necesitate de a incepe screening-ul inainte de varsta de 45 de ani. Despre polipii colorectali poti citi mai multe aici.
Daca ati avut cancer colorectal, chiar daca a fost eliminat complet, este mai probabil sa dezvoltati noi cancere in alte parti ale colonului si rectului. Riscul ca acest lucru sa se intample este mai mare daca ati avut primul cancer colorectal la o varsta mai mica.
Istoric personal de boala inflamatorie intestinala
Daca aveti boala inflamatorie intestinala, inclusiv colita ulcerativa sau boala Crohn, riscul de cancer colorectal este mai mare. Boala inflamatorie intestinala este o afectiune in care colonul este inflamat pe o perioada lunga de timp. Persoanele care au aceasta problema de multi ani, mai ales daca nu este tratata, pot dezvolta adesea displazie. Displazia este un termen folosit pentru a descrie celulele din mucoasa colonului sau rectului care arata anormal, dar nu sunt celule canceroase. Insa, ele se pot transforma in cancer in timp. Retineti ca boala inflamatorie intestinala este diferita de sindromul colonului iritabil, care nu pare sa creasca riscul de cancer colorectal.
Supraponderalitate sau obezitate
Daca sunteti supraponderal sau obez, riscul de a dezvolta cancer colorectal este mai mare. Excesul de greutate creste riscul de cancer de colon si rect in general, dar legatura pare sa fie mai puternica la barbati.
Sedentarismul
Daca nu sunteti activ fizic, aveti riscuri mai mari de a dezvolta cancer de colon. Activitatea fizica regulata moderata pana la intensa va poate ajuta sa reduceti riscul.
Alimentatia
O alimentatie bogata in carne rosie si carne procesata poate creste riscul de cancer colorectal. Carnea procesata este carnea conservata prin afumare, sarare sau adaugare de conservanti precum nitratii sau nitritii. Consumul de carne procesata (mezeluri, carnaciori etc.) creste riscul de a dezvolta cancer colorectal, iar riscul creste odata cu cantitatea consumata. De asemenea, se crede ca o dieta saraca in fibre poate creste riscul de cancer colorectal.
Gatitul carnii (inclusiv carne de vita, porc si pasare) si pestelui la temperaturi ridicate (cum ar fi prin prajire intensa sau la gratar) duce la formarea unor substante chimice numite amine heterociclice. Unele dintre acestea sunt asociate cu un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal. Grasimea din carne, pasare sau peste care picura pe carbuni incinsi creeaza alte substante potential legate de cancer, numite hidrocarburi aromatice policiclice (HAP). Acestea sunt adaugate la alimente prin fum si unele sunt asociate cu un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal.
Varsta inaintata
Riscul de cancer colorectal creste pe masura ce inaintam in varsta. Si adultii tineti pot dezvolta aceasta forma de cancer, dar este mult mai frecventa dupa varsta de 50 de ani.
Istoric familial de cancer colorectal sau polipi adenomatosi
Majoritatea cancerelor colorectale apar la persoanele fara antecedente familiale de cancer colorectal. Totusi, pana la 1 din 3 persoane care dezvolta cancer colorectal au alti membri ai familiei care au avut boala. Persoanele cu antecedente de cancer colorectal la o ruda de gradul I (parinte, frate sau copil) prezinta un risc mai mare. Riscul este si mai mare daca acea ruda a fost diagnosticata cu cancer cand avea mai putin de 50 de ani sau daca este afectata mai mult de o ruda de gradul intai.
Prezenta unui sindrom mostenit
Aproximativ 5% dintre persoanele care dezvolta cancer colorectal au mostenit modificari genetice (mutatii) care provoaca sindroame de cancer familial si pot duce la aparitia bolii. Cele mai frecvente sindroame mostenite legate de cancerul colorectal sunt sindromul Lynch (cancer colorectal ereditar non-polipozic) si polipoza adenomatoasa familiala, dar si alte sindroame mai rare pot creste riscul de cancer colorectal.
Sindromul Lynch este cel mai frecvent sindrom ereditar de cancer colorectal. In cele mai multe cazuri, aceasta tulburare este cauzata de un defect mostenit al genelor MLH1, MSH2 sau MSH6, dar si modificarile altor gene pot provoca, de asemenea, sindromul Lynch. Femeile cu aceasta afectiune au, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta cancer de endometru.
Polipoza adenomatoasa familiala este cauzata de modificari ale genei APC pe care o persoana o mosteneste de la parinti. Aproximativ 1% dintre toate cancerele colorectale sunt cauzate de aceasta problema.
Fumatul
Persoanele care fumeaza sau au fumat pentru o lunga perioada de timp au mai multe riscuri de a dezvolta cancer colorectal decat persoanele care nu fumeaza. Fumatul este o cauza binecunoscuta a cancerului pulmonar, dar este legat si de alte tipuri de cancer. Daca fumati si vreti sa aflati mai multe despre renuntarea la fumat, cititi ghidul nostru pentru renuntarea la fumat.
Consumul crescut de alcool
Cancerul colorectal a fost legat de consumul moderat pana la crescut de alcool. Chiar si consumul usor pana la moderat de alcool a fost asociat cu un anumit risc.
Diabet de tip 2
Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 (de obicei non-insulinodependent) au un risc mai mare de cancer colorectal. Atat diabetul de tip 2, cat si cancerul colorectal au unii dintre aceiasi factori de risc (cum ar fi supraponderalitatea si sedentarismul).
Cancerul colorectal poate fi prevenit?
Nu exista o modalitate garantata de a preveni cancerul colorectal. Insa, exista unele lucruri pe care le puteti face care va pot ajuta sa reduceti riscul, cum ar fi interventia asupra factorilor de risc pe care ii puteti controla.
Discutati cu medicul despre factorii vostri de risc pentru cancerul colorectal si despre ce puteti face in privinta acestora. Unii factori de risc, cum ar fi varsta si istoricul familial, nu pot fi controlati. Insa, exista lucruri pe care le puteti face care pot reduce riscul. Este important sa fiti activ fizic, sa reduceti excesul de greutate corporala, sa aveti o alimentatie sanatoasa, sa limitati consumul de alcool si sa renuntati la fumat.
De asemenea, este important sa respectati recomandarile de screening pentru cancer colorectal in functie de varsta. Screening-ul poate identifica adesea un eventual cancer devreme, cand este mic si mai usor de tratat. Screening-ul poate ajuta chiar la prevenirea unor tipuri de cancer prin identificarea si indepartarea polipilor inainte ca acestia sa se transforme in cancer. Screening-ul regulat impotriva cancerului colorectal este unul dintre cele mai puternice instrumente de preventie a cancerului colorectal. Din momentul in care primele celule anormale incep sa devina polipi, de obicei dureaza aproximativ 10 – 15 ani pentru ca acestia sa devina un eventual cancer colorectal. Prin screening regulat, majoritatea polipilor pot fi identificati si indepartati inainte ca acestia sa aiba posibilitatea de a se transforma in cancer. Screening-ul poate depista, de asemenea, cancerul colorectal precoce, atunci cand este mic si mai usor de tratat.
Referinte:
(1) https://www.cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html
(2) https://www.mskcc.org/cancer-care/types/rectal/prevention-risk-factors
(3) https://cancer.ca/en/cancer-information/cancer-types/colorectal/risks
(4) https://www.cancer.gov/types/colorectal/patient/colorectal-prevention-pdq
(5) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/symptoms-causes/syc-20353669
(6) https://www.cancer.net/cancer-types/colorectal-cancer/risk-factors-and-prevention