Colita ulcerativa si riscul crescut de cancer

colita ulcerativa

Colita ulcerativa este o forma de boala inflamatorie intestinala, diferita de boala Crohn. Iata care sunt simptomele, cauzele si factorii de risc, metodele de tratament si ce legatura poate avea aceasta boala cu cancerul.

CUPRINS:

1. Ce este colita ulcerativa?
2. Simptome ale colitei ulcerative
3. Cauze ale colitei ulcerative
4. Factori de risc
5. Diagnosticarea colitei ulcerative
6. Tratament pentru colita ulcerativa
7. Dieta recomandata pentru colita ulcerativa
8. Colita ulcerativa netratata si riscul de cancer

Ce este colita ulcerativa?

Colita ulcerativa este un tip de boala inflamatorie intestinala care are ca rezultat inflamatia cronica a intestinului gros. Inflamatia este raspunsul organismului la leziuni sau boli si poate include flux sangvin crescut, caldura si roseata in zona afectata. Spre deosebire de boala Crohn, o alta forma de boala inflamatorie intestinala, colita ulcerativa afecteaza numai mucoasa interioara a intestinului gros (colon).

Inflamatia incepe de la anus si se extinde in sus in mod continuu pana la rect, apoi partea stanga a colonului, cea mai mare parte a colonului sau intregul colon.

ce este colita

Simptome ale colitei ulcerative

Majoritatea simptomelor sunt legate de rectul inflamat. Inflamatia nu ii permite rectului sa se intinda corect. Acest lucru afecteaza capacitatea pacientului de a simti ceea ce este in rect, ducand la nevoi frecvente de a merge la baie. Cand merge la baie se elimina foarte putin scaun – uneori doar mucus si sange. Cand inflamatia se raspandeste in partea inferioara a intestinului, poate aparea senzatie ca de constipatie. Asta pentru ca intestinul functioneaza bine unde nu e inflamatie, dar cand fecalele ajung in zona inflamata, zona intestinala nu se poate intinde si apar balonare si gaze.

Colita ulcerativa poate provoca, de asemenea, diaree, deoarece intestinul inflamat este mai putin capabil sa absoarba apa. O persoana cu colita de acest tip poate prezenta, de asemenea, crampe abdominale. Alte simptome pot include oboseala, apetitul redus si pierderea in greutate.

Cauze ale colitei ulcerative

Cauza exacta a colitei ulcerative ramane necunoscuta. Anterior, dieta si stresul erau suspectate, dar acum medicii stiu ca acesti factori o pot agrava, dar nu cauzeaza colita. Colita ulcerativa este un tip de boala inflamatorie a intestinului care afecteaza intestinul gros (colonul si rectul). De obicei, inflamatia incepe in rect si continua pana in alte parti ale intestinului gros.

Nu se cunoaste exact cauza acestei afectiuni, desi majoritatea medicilor considera ca se refera la modul in care pacientii reactioneaza la bacteriile „benefice” in mod normal inofensive pe care fiecare le are in colon. Colita ulcerativa este rezultatul unui raspuns anormal din partea sistemului imunitar al organismului. Corpul trateaza alimentele, bacteriile si alte substante din intestin ca agenti cauzatori de boli. Cand se intampla acest lucru, corpul intra in modul de atac, trimitand globule albe la mucoasa intestinelor. Asta duce la inflamatii si ulcere.

cauzele colitei ulcerative

Factori de risc

Colita se poate dezvolta la orice varsta, dar de obicei apare la persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 30 de ani. Factorii de risc pot include combinatii de factori genetici, de mediu si infectiosi care provoaca o afectare a sistemului imunitar – care duce la inflamatia intestinului.

Cercetatorii au identificat mai multe gene care sunt mai frecvente la persoanele cu colita, dar nu au putut demonstra ca una dintre aceste gene cauzeaza efectiv afectiunea. Ereditatea pare, de asemenea, sa joace un rol. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor cu colita nu au acest istoric familial.

Factorii care pot afecta riscul de a dezvolta colita ulcerativa includ:

  • varsta – apare in general la persoane cu varste intre 15 si 30 de ani sau mai mult de 60 de ani;
  • istoric familial;
  • alimentele si stresul nu o provoaca, dar pot declansa aparitia simptomelor.

Complicatii

Posibile complicatii ale colitei ulcerative includ:

  • sangerare severa;
  • o gaura in colon (colon perforat);
  • deshidratare severa;
  • boala hepatica (rar);
  • osteoporoza;
  • inflamatia pielii, articulatiilor si ochilor;
  • un risc crescut de cancer de colon;
  • colon care se umfla rapid (megacolon toxic);
  • risc crescut de cheaguri de sange in vene si artere.

Diagnostic

Primul pas pentru diagnosticarea include un istoric medical complet si o examinare vizuala amanuntita pentru a cauta semne de anemie. Medicii vor examina, de asemenea, abdomenul pentru sensibilitate (un posibil semn de inflamatie). Daca se suspecteaza colita, atunci vor fi efectuate teste suplimentare. Acestea vor include:

  • analize de sange – pentru a verifica anemia si nivelul de proteine ​​care poate masura inflamatia cunoscute sub denumirea de teste ESR si CRP;
  • testarea scaunului – examineaza scaunele pentru semne de inflamatie si pentru a exclude infectia;
  • examinarea intestinului gros – cea mai importanta investigatie este de a examina direct mucoasa intestinului gros si se poate face prin sigmoidoscopie sau colonoscopie;
  • o biopsie (esantion mic de tesut) poate fi prelevata din interiorul intestinului, astfel incat un patolog o poate examina la microscop pentru a cauta semne de boala.

Alte tipuri de imagistica (de exemplu, radiografie) sunt uneori folosite pentru a ajuta diagnosticul si pentru a ajuta la excluderea altor boli.

Tipuri de colita ulcerativa

Medicii clasifica adesea colita ulcerativa in functie de localizarea sa. Tipurile de colita ulcerativa includ:

  • proctita ulcerativa – inflamatia se limiteaza la zona cea mai apropiata de anus (rect), iar sangerarea rectala poate fi singurul semn al bolii;
  • proctosigmoidita – inflamatia implica rectul si colonul sigmoid (capatul inferior al colonului);
  • colita distala – inflamatia se extinde de la rect in sus prin colonul sigmoid si descendent;
  • pancolita – afecteaza adesea intregul colon si provoaca atacuri de diaree cu sange care pot fi severe, crampe abdominale si dureri, oboseala si pierderi semnificative in greutate;
  • colita ulcerativa severa acuta – aceasta forma rara de colita afecteaza intregul colon si provoaca dureri severe, diaree, sangerare, febra si incapacitatea de a manca.

Tratament pentru colita ulcerativa

tratarea colitei

Inflamatia asociata colitei ulcerative se limiteaza la mucoasa intestinului gros. Tratamentul incepe cu medicamente care trateaza aceasta inflamatie. Scopul terapiei medicamentoase este de a imbunatati calitatea vietii unui pacient. Initial, cea mai frecventa terapie este cu corticosteroizi, combinati cu agenti antiinflamatori. In functie de extinderea bolii, acestea sunt luate pe cale orala sau ca supozitor rectal. Tratamentul medical este intotdeauna prima alegere daca nu este necesara interventia chirurgicala de urgenta.

Medicamentele utilizate frecvent pentru combaterea inflamatiei includ:

  • steroizi;
  • aminosalicilati pentru a controla frecventa recidivelor;
  • medicamente care suprima sistemul imunitar;
  • antibiotice.

De asemenea, se poate recomanda sa luati medicamente care sa controleze diareea, sa amelioreze durerea si sa va suplimenteze dieta (pentru a va creste nivelul de fier, vitamina D si calciu, de exemplu).

Interventie chirurgicala pentru colita

Chirurgia este luata in coniderare pentru pacienti cand tratamentul medicamentos nu e eficient. Alte motive pentru care un pacient poate necesita o interventie chirurgicala sunt cancerul sau leziunile precanceroase care se gasesc in timpul colonoscopiei. Uneori este necesara o interventie chirurgicala atunci cand apare o complicatie a bolii, cum ar fi un intestin perforat (gaura in intestin), sangerare severa sau infectie grava (colita toxica).

Chirurgia presupune indepartarea intregului colon cu crearea unei noi cai pentru deseuri. Aceasta cale poate fi parcursa printr-o mica deschidere in peretele abdominal sau redirectionata inapoi pana la sfarsitul rectului. Se poate recomanda o interventie chirurgicala pentru indepartarea colonului. Apoi, o „punga” este formata in interiorul corpului folosind capatul intestinului subtire si aceasta punga este conectata direct la anus. O alta optiune este crearea unei stome temporare sau permanente. Aceasta este o deschidere artificiala in stomac, care colecteaza fecalele (sau urina, in unele cazuri) intr-o punga.

Tratament naturist pentru colita

Unele dintre medicamentele prescrise pentru tratarea colitei ulcerative pot avea reactii adverse grave. Atunci cand tratamentele traditionale nu sunt bine tolerate, unele persoane apeleaza la remedii naturale pentru a gestiona boala. Remediile naturale care pot ajuta la gestionarea colitei ulcerative includ:

  • Boswellia – aceasta planta se gaseste in scoarta de copac, iar cercetarile sugereaza ca poate reduce unele dintre reactiile chimice din organism care pot provoca inflamatii;
  • Bromelaina – aceste enzime se gasesc in mod natural in ananas, dar si vandute sub forma de suplimente si pot ameliora simptomele colitei ulcerative si pot reduce recidivele;
  • Probiotice – intestinele si stomacul gazduiesc miliarde de bacterii. Atunci cand bacteriile sunt sanatoase, corpul este capabil sa previna inflamatia si simptomele colitei ulcerative.
  • Turmeric – contine curcumina, un antioxidant care s-a dovedit ca poate reduce inflamatia.

Multe remedii naturale pot fi utilizate impreuna cu alte tratamente pentru colita. Discutati insa optiunile cu medicul. Nu luati suplimente naturiste de niciun tip fara a informa mai intai medicul! Unele pot agrava de fapt boala sau pot interfera cu medicamentele administrate.

Dieta recomandata pentru colita ulcerativa

dieta in colita

Nu exista o dieta specifica pentru colita ulcerativa. Fiecare persoana reactioneaza la mancare si bautura in mod diferit. Unele masuri alimentare pot ajuta la ameliorarea simptomelor, inclusiv:

  • consumati mese mai mici, regulate, cum ar fi 5-6 mese mici pe zi;
  • limitati continutul de grasimi si alegeti optiuni mai sanatoase in locul grasimilor nesanatoase;
  • consumati suficiente lichide, mai ales apa, pentru a preveni deshidratarea;
  • evitati cofeina si alcoolul, care pot agrava diareea;
  • consumati alimente bogate in vitamina C, care pot avea un efect protector asupra intestinelor;
  • consumati suficiente fibre alimentare;
  • se recomanda evitarea bauturilor carbogazoase, care pot creste gazele intestinale;
  • e indicata mentinerea unui jurnal alimentar pentru a identifica ce alimente agraveaza simptomele – timp de cateva saptamani, urmariti indeaproape ce mancati si cum va simtiti in orele urmatoare, inregistrati detaliile miscarilor intestinale sau orice simptome pe care le puteti prezenta.

Un medic poate sugera sa urmati temporar o dieta specifica, in functie de simptome, cum ar fi:

  • o dieta cu continut scazut de fibre;
  • o dieta fara lactoza;
  • o dieta saraca in grasimi;
  • dieta cu putina sare.

Atentie la elementele care pot fi problematice, inclusiv:

  • alcool;
  • cafeina;
  • bauturi carbogazoase;
  • produse lactate, daca aveti intoleranta la lactoza;
  • fasole uscate, mazare si  alte leguminoase;
  • fructe uscate;
  • alimente care au sulf sau sulfat;
  • produse care au sorbitol (guma fara zahar si bomboane);
  • zahar rafinat;
  • alimente picante.

Colita ulcerativa netratata si riscul de cancer

Daca aveti colita ulcerativa, veti avea nevoie de screening mai frecvent pentru cancerul de colon din cauza riscului crescut. Daca boala implica mai mult decat rectul, veti avea nevoie de o colonoscopie de monitorizare la fiecare 2 ani.

Pare sa existe o legatura intre colita ulcerativa si cancerul colorectal. Acest tip de cancer afecteaza intestinul gros sau rectul. Conform studiilor, o persoana ce sufera de colita poate avea pana la 5 ori mai multe riscuri sa dezvolte cancer colorectal decat cineva care nu are colita. Riscul creste in functie de durata bolii (de cat timp a aparut) si cat de severa este boala. Din acest motiv, este important sa vedeti un medic atunci cand apar simptomele pentru a discuta despre optiunile de tratament. Daca boala nu raspunde la tratament, cu toate acestea, o persoana ar trebui sa mearga la medic pentru a-si schimba planul de tratament.

Simptome care trebuie sa ne trimita la medic

Cunoasterea semnelor este importanta. Cu toate acestea, multe semne si simptome ale cancerului colorectal pot, de asemenea, sa fie semne ale bolilor inflamatorii intestinale. De exemplu, sangele in scaun este un semn al cancerului colorectal, precum si un simptom al colitei. O persoana care sufera de colita ulcerativa si prezinta urmatoarele modificari sau simptome trebuie sa discute cu un medic:

  • diaree sau constipatie;
  • oboseala constanta;
  • simptome frecvente la stomac, cum ar fi balonare, gaze sau crampe;
  • varsaturi;
  • o schimbare drastica a formei scaunului, cum ar fi scaunul foarte ingust;
  • modificari ale frecventei miscarilor intestinale;
  • pierdere in greutate inexplicabila;
  • senzatia ca intestinul este plin dupa o miscare intestinala sau senzatia ca intestinul nu este niciodata complet gol;
  • nevoia neobisnuita sau frecventa de a merge la baie;
  • scaun foarte inchis la culoare.

Referinte:
(1) Ulcerative colitis, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ulcerative-colitis/symptoms-causes/syc-20353326
(2) Ulcerative Colitis, link: https://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/ulcerative-colitis/what-is-ulcerative-colitis#1
(3) What is Ulcerative Colitis?, link: https://www.healthline.com/health/ulcerative-colitis
(4) Ulcerative Colitis, link: https://medlineplus.gov/ulcerativecolitis.html
(5) What to know about ulcerative colitis, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/163772.php
(6) What to know about ulcerative colitis and cancer, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325222.php

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *