Docetaxel – indicatii si recomandari

docetaxel

Docetaxel este un agent de chimioterapie folosit pentru mai multe forme de cancer. Iata cum actioneaza, ce indicatii poate avea, modul de administrare si efecte adverse posibile.

CUPRINS:

1. Ce este docetaxel?
2. Indicatii si utilizari
3. Cum se administreaza Docetaxel?
4. Reactii adverse
5. Intrebari frecvente

Ce este docetaxel?

Docetaxel este un medicament de chimioterapie utilizat pentru a trata diferite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de san, cancerul de prostata, cancerul pulmonar fara celule mici, cancerul de stomac si cancerele de cap si gat. Tratamentele de chimioterapie sunt denumite si medicamente citostatice, ce sunt toxice si daunatoare pentru celule. Desi aceste medicamente sunt folosite pentru a distruge celulele canceroase, pot afecta si unele celule sanatoase din organism.

Acest medicament antineoplazic apartine unei grupe farmacoterapeutice numite taxani. Actioneaza prin prevenirea dezvoltarii si raspandirii celulelor canceroase.

efecte adverse docetaxel

Indicatii si utilizari

Afectiunile maligne pentru care docetaxelul este utilizat cel mai frecvent includ: cancerul de san (cancerul primar sau cancerul secundar care s-a raspandit) si cancerul pulmonar fara celule mici. Pentru cancerul mamar, acest medicament a dovedit imbunatatiri semnificative ale supravietuirii la pacientii cu risc ridicat, indiferent de factorii de prognostic, cum ar fi expresia receptorului de estrogen, gradul de implicare ganglionara, varsta, programul de administrare. Docetaxelul este eficient in special in prevenirea progresiei si pentru extinderea supravietuirii la pacientii cu cancer pulmonar fara celule mici cu boala metastatica, deoarece are un profil de tolerabilitate bun. Docetaxelul este, de asemenea, utilizat in tratamentul cancerului de prostata, pentru cancer gastric si cancere de cap si gat. In combinatie cu cisplatina, se administreaza de obicei ca agent de prima linie in tratarea cancerului de prostata.

Agentii de chimioterapie actioneaza prin afectarea cresterii si proliferarii celulelor canceroase. In cazul docetaxelului, acest medicament actioneaza prin prevenirea diviziunii celulare si inmultirii celulelor canceroase. Se administreaza sub forma de perfuzie intravenoasa.

Vezi aici mai multe despre chimioterapie.

administrare docetaxel

Cum se administreaza Docetaxel?

Docetaxel se administreaza prin perfuzie intravenoasa – timp de aproximativ o ora. Se administreaza ca parte a unui curs sau ciclu, constand din mai multe sedinte de tratament si care dureaza cateva luni. De obicei se administreaza sub forma de perfuzie timp de o ora, de 3-6 ori, care sunt distantate la 3 saptamani. Intervalul de 3 saptamani dintre tratamente ajuta organismul sa se recupereze de la efectele citotoxice ale medicamentului.

Poate fi administrat singur sau impreuna cu alte medicamente. Se va administra un corticosteroid inainte de perfuzie pentru a preveni retentia severa de lichide si reactiile alergice. Acesta se administreaza sub forma de pastile sau intravenos.

Vezi si: Stabilirea planului de tratament de cancer – ce trebuie sa stii.

Reactii adverse

Efectele secundare pot fi diferite sau mai severe daca docetaxelul este administrat impreuna cu alte tratamente pentru cancer. Tratamentul cu docetaxel este de obicei insotit de corticosteroizi pentru a preveni retentia severa de lichide. Docetaxelul este un supresor puternic al activitatii maduvei osoase. Este important sa se monitorizeze numarul de celule sangvine pe toata durata tratamentului.

In rare situatii, docetaxelul poate provoca o reactie alergica in timpul administrarii. Semnele unei reactii pot include: eruptie cutanata, mancarime, dispnee, umflarea fetei sau a buzelor, greata sau senzatie de rau. Informati imediat personalul medical daca aveti oricare dintre aceste simptome.

Chiar si atunci cand este administrat cu atentie si corect de catre personalul medical, acest medicament poate provoca o senzatie de arsura si durere la locul injectarii. Exista riscul ca acest medicament sa se scurga din vena la locul injectarii, ceea ce duce la leziuni tisulare. In cazul in care zona de injectare devine rosie, umflata sau dureroasa in timpul sau dupa administrare, anuntati imediat echipa medicala.

indicatiile chimioterapiei docetaxel

Iata cateva alte efecte secundare posibile ale acestui medicament:

Risc de infectii

Docetaxelul poate reduce numarul de globule albe din sange. Acest lucru poate creste riscul de infectii. Cand numarul de globule albe din sange este scazut, aceasta se numeste neutropenie. Contactati imediat medicul daca aveti febra mare, va simtiti brusc rau, chiar daca temperatura este normala, aveti simptome de infectie, care pot include dureri in gat, tuse sau nevoia de a urina frecvent.

Numarul de globule albe creste in mod normal treptat, revenind la normal inainte de urmatoarea sedinta de chimioterapie. Se va face un test de sange inainte de urmatoarea sedinta de chimioterapie. Daca globulele albe sunt inca scazute, medicul poate amana tratamentul pentru o perioada de timp. Este important sa va protejati de orice fel de infectii. Evitati contactul cu persoanele bolnave, evitati spatiile aglomerate etc.

Vanatai si sangerari

Docetaxelul poate reduce numarul de trombocite din sange – trombocitele ajuta la coagularea sangelui. Informati medicul daca aveti sangerari sau vanatai inexplicabile, inclusiv sangerari nazale, sangerari ale gingiilor, eruptii cutanate etc.

Anemie

Docetaxelul poate reduce numarul de globule rosii din sange. In caz de numar scazut de globule rosii, este posibil sa va confruntati cu scurtarea respiratiei sau alte simptome.

Greturi si varsaturi

Aceste efecte adverse pot sa apara in primele zile dupa chimioterapie. Medicu va va prescrie medicamente antiemetice pentru a preveni sau controla starile de greata.

Oboseala intensa

Oboseala intensa este un efect advers frecvent asociat cu tratamentele pentru cancer. Oboseala este adesea mai grava spre sfarsitul tratamentului si timp de cateva luni dupa terminarea sa.

Starile de oboseala sunt foarte frecvente in timpul tratamentului pentru cancer si sunt ca o senzatie coplesitoare de epuizare care de obicei nu este ameliorata prin odihna. In timpul tratamentului pentru cancer si pentru o perioada dupa, poate fi necesar sa va ajustati programul pentru a gestiona oboseala. Planificati orele de odihna in timpul zilei si economisiti energia pentru activitati mai importante. Vezi aici mai multe despre oboseala in cancer – cauze si cateva recomandari.

Caderea parului

Caderea parului este frecventa in urma tratamentelor pentru cancer. Reactia apare in mod normal dupa primul sau al doilea ciclu de chimioterapie. Este aproape intotdeauna o problema temporara, iar parul va continua sa creasca dupa ce terminati sedintele de chimioterapie. Despre caderea parului in cancer poti citi mai multe aici.

cum actioneaza citostaticele

Diaree

Medicul va poate prescrie medicamente pentru a controla diareea. Informati medicul daca diareea este severa sau daca nu se imbunatateste. Asigurati-va ca beti cel putin 2 litri de lichide in fiecare zi daca aveti diaree.

Pierderea poftei de mancare

Va puteti confrunta cu lipsa poftei de mancare in timpul tratamentului. Nutritia este o parte importanta a ingrijirii oncologice. Tratamentul impotriva cancerului va poate afecta apetitul si, in unele cazuri, efectele secundare ale tratamentului pot ingreuna alimentatia. Incercati sa mancati 5-6 mese mici sau gustari pe parcursul zilei, in loc de 3 mese mai mari. Este posibil sa simtiti un gust metalic sau sa descoperiti ca mancarea nu are deloc gust.

Dureri si leziuni la nivelul gurii

Este posibil sa aveti dureri la nivelul gurii sau ulceratii bucale, ceea ce va poate face mai predispus la infectii la nivelul gurii. Periati usor dintii dimineata, seara si dupa masa. Utilizati o periuta de dinti cu peri moi. Este important sa consumati multe lichide.

Furnicaturi in maini sau picioare

Aceste reactii apar din cauza efectul docetaxelului asupra nervilor – neuropatie periferica. De asemenea, este posibil sa simtiti un anumit grad de durere la nivelul terminatiilor nervoase. Uneori, simptomele se rezolva incet dupa oprirea medicamentului, dar in alte cazuri problema nu dispare niciodata complet.

Probleme cu parul si unghiile

Chimioterapia poate afecta pielea si unghiile. Docetaxelul poate produce o eruptie cutanata, ce poate provoca mancarime. Aceste modificari pot fi temporare, ameliorandu-se odata cu terminarea tratamentului. Pielea va fi mai sensibila la soare, ceea ce poate duce la arsuri solare sau eruptii cutanate severe. Sensibilitatea la soare poate dura chiar si dupa terminarea chimioterapiei. De asemenea, unghiile pot fi fragile, se pot rupe usor, se pot decolora etc.

Retentia de lichide

Picioarele se pot umfla din cauza acumularii de lichid in acea zona. Medicii va pot prescrie steroizi pentru a preveni acest lucru. Problema de obicei se reduce spre sfarsitul tratamentului. Informati medicul daca nu urinati mai mult de 12 ore, aveti dificultati de respiratie, aveti o crestere neasteptata in greutate sau se umfla mainile sau picioarele.

In cazuri rare, docetaxelul poate provoca modificari ale plamanilor. Informati medicul daca va confruntati cu respiratie suieratoare, tuse, febra sau scurtarea respiratiei. De asemenea, uneori pot sa apara probleme si dureri oculare, dureri musculare sau articulare, precum si dureri la nivelul talpilor si palmelor – sindrom palmo-plantar sau sindrom mana-picior.

INTREBARI FRECVENTE

Ce contraindicatii are?

Docetaxelul nu trebuie luat de femeile insarcinate, iar pacientele nu trebuie sa ramana gravide in timpul utilizarii acestui medicament, deoarece poate avea efecte daunatoare asupra fatului in curs de dezvoltare. De asemenea, uneori tratamentul este contraindicat in cazul anumitor functii afectate in organism, observate in urma analizelor.

Docetaxel interactioneaza cu alte medicamente?

Docetaxelul contine alcool etilic. Utilizarea altor medicamente care pot da stare de somnolenta poate agrava senzatia data de medicament. Adresati-va medicului inainte de a utiliza medicamente opioide, un somnifer, relaxante musculare, medicamente pentru anxietate sau convulsii. Alte medicamente pot afecta docetaxelul, inclusiv medicamentele cu sau fara prescriptie medicala, vitaminele si produsele din plante.

Referinte:
(1) https://chemocare.com/chemotherapy/drug-info/docetaxel.aspx
(2) https://www.oncolink.org/cancer-treatment/oncolink-rx/docetaxel-taxotere
(3) http://www.oncohealth.eu/en/patient-area/understanding-cancer/patient-information-support/general-information/treatment/chemotherapy/listado-farmacos/docetaxel
(4) https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/docetaxel-accord
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537242/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *