Disectia ganglionilor limfatici in cancer

disectia ganglionilor limfatici in cancer

Citeste mai multe despre disectia ganglionilor limfatici – cand se recomanda aceasta interventie, ce rol are, care sunt posibilele riscuri asociate.

CUPRINS:

1. Ce inseamna disectia ganglionilor limfatici?
2. Indicatiile procedurii
3. Ce implica disectia ganglionilor limfatici?
4. Riscuri asociate

Ce inseamna disectia ganglionilor limfatici?

Disectia ganglionilor limfatici sau limfadenectomia este o procedura chirurgicala ce implica indepartarea unuia sau a mai multor ganglioni limfatici sau grupuri de ganglioni limfatici. Acestia vor fi apoi evaluati pentru prezenta cancerului. Este important sa stim daca un cancer s-a raspandit la ganglionii limfatici. Dupa indepartarea ganglionilor limfatici, o proba de tesut este verificata la microscop pentru a vedea daca sunt prezente semne de cancer.

Componentele majore ale sistemului limfatic sunt capilarele limfatice, vasele limfatice si ganglionii limfatici. Limfa este un lichid limpede gasit in tesuturi care provine din sistemul circulator. Ganglionii limfatici sunt mase mici, ovale, care se gasesc in sistemul limfatic, ce actioneaza ca niste filtre impotriva materialelor straine. Acestia tind sa se grupeze in zone precum gatul (ganglionii limfatici cervicali), la axila (ganglionii limfatici axilari), in zona pelvisului (ganglionii limfatici iliaci) si in zona inghinala (ganglionii limfatici inghinali). Despre ganglionii limfatici si rolul lor poti citi pe larg aici.

Daca celulele canceroase se dezvolta intr-un ganglion limfatic, exista un risc mai mare ca acel cancer sa se raspandeasca in ale zone ale corpului, devenind astfel mai greu de tratat.

beneficiile disectiei ganglionilor limfatici

Indicatiile procedurii

Sistemul limfatic joaca un rol important in raspandirea celulelor canceroase catre zonele indepartate din organism. Celulele canceroase se pot desprinde de locul tumorii primare si pot sa circule prin fluxul sangvin sau sistemul limfatic catre alte zone ale corpului. Acest lucru este valabil mai ales pentru cancerul de san, pentru melanom, cancerele de cap si gat, cancerul tiroidian diferentiat, precum si cancerul pulmonar, gastric sau colorectal. Celulele canceroase provenite de la aceste tumori pot incepe apoi sa creasca in zone indepartate sau in ganglionii limfatici, un proces cunoscut sub numele de metastaza. Indepartarea ganglionilor limfatici le permite medicilor sa determine daca un cancer a inceput sa metastazeze. O limfadenectomie poate preveni, de asemenea, raspandirea in continuare a celulelor anormale.

O disectie a ganglionilor limfatici poate fi recomandata din urmatoarele motive:

  • pentru a vedea daca un cancer s-a raspandit la ganglionii limfatici;
  • pentru a reduce riscul de recidiva a cancerului;
  • pentru a indeparta orice ganglioni limfatici care contin celule canceroase;
  • pentru a ajuta medicii sa planifice un tratament suplimentar.

Inainte de o limfadenectomie, medicul poate efectua o biopsie a ganglionului santinela. Este o procedura mai putin invaziva decat o limfadenectomie si poate arata daca un cancer s-a raspandit la ganglionul santinela. Ganglionul santinela este de obicei primul ganglion la care se poate raspandi cancerul.

Limfadenectomia si copii

Cancerul este mai rar la copii decat la adulti, insa multi copii vor avea ganglioni limfatici de dimensiuni anormale la un moment dat, de obicei din cauza inflamatiei sau infectiei. Daca un copil necesita o limfadenectomie, se va efectua o interventie chirurgicala deschisa sau laparoscopica, in functie de dimensiunea, tipul tumorii si daca s-a raspandit.

limfadenectomia

Tipuri de interventii

O limfadenectomie regionala implica indepartarea doar a unora dintre ganglionii limfatici adiacenti tumorii. O limfadenectomie radicala inseamna indepartarea majoritatii sau chiar a tuturor ganglionilor limfatici adiacenti tumorii. Tipul interventiei alese va depinde de pozitia si tipul tumorii. O procedura laparoscopica are avantajul suplimentar de a fi mai putin invaziva si cu durata de vindecare mai rapida decat interventia traditionala deschisa.

Tipul de limfadenectomie depinde si de regiunea care necesita interventia chirurgicala. Cele mai comune includ:

  • disectia ganglionilor limfatici axilari – se indeparteaza ganglionii limfatici de la axila si de obicei se efectueaza in caz de cancer de san;
  • disectia ganglionilor limfatici inghinali – se indeparteaza ganglionii limfatici din zona inghinala si este asociata de obicei cu cancerul penian, anal si vulvar;
  • disectia ganglionilor limfatici cervicali – se indeparteaza ganglionii limfatici de pe partile laterale si din spatele gatului si este asociata in general cu cancerele de cap si gat sau cancerul tiroidian;
  • disectia ganglionilor limfatici retroperitoneali – se indeparteaza ganglionii limfatici din spatele abdomenului si este asociata cu cancerele testiculare si ovariane.

cand se recomanda disectia ganglionilor

Ce implica disectia ganglionilor limfatici?

Disectia ganglionilor limfatici este o procedura chirurgicala de indepartare a grupului de ganglioni limfatici cu cel mai mare risc de a transporta celulele canceroase in alte parti ale corpului. Disectia ganglionilor limfatici este doar o parte a unui plan general de tratament impotriva cancerului. Momentul interventiei chirurgicale va varia in functie de stadiul bolii si tratamentele necesare.

Procedura se face sub anestezie generala. De obicei, se va face o incizie pentru a indeparta ganglionii limfatici si tesutul din apropiere. Se va pozitiona apoi un tub mic de dren inainte de a inchide zona folosind fire de sutura. In functie de localizare sau tipul de cancer, se poate efectua procedura ca interventie chirurgicala laparoscopica sau deschisa.

Dupa ce medicii testeaza o proba de ganglioni limfatici, se va determina daca acel cancer s-a raspandit sau nu la ganglionii limfatici adiacenti tumorii. Un rezultat pozitiv inseamna ca sunt celule canceroase prezente. Daca nu sunt prezente celule canceroase, rezultatele vor fi negative.

ganglionii limfatici si cancerul

Riscuri asociate

La fel ca toate procedurile medicale, o limfadenectomie implica anumite riscuri. Acestea includ durere, furnicaturi, amorteala, risc de infectie, sangerare excesiva, leziuni ale nervilor si flebita (inflamatia venelor) dupa interventie. Exista, de asemenea, un anumit risc de a dezvolta limfedem, care este o umflare cronica a zonei in care ganglionii limfatici au fost indepartati, din cauza lipsei de drenaj de lichide si a raspunsului imunitar redus.

Odata ce ganglionii limfatici sunt indepartati, caile care dreneaza lichidul pot fi deteriorate. Lichidul limfatic se va acumula in tesuturile din jur, provocand dilatarea si senzatia de greutate in acea zona. Picioarele tind sa fie cele mai afectate. Nu orice persoana care sufera o disectie a ganglionilor limfatici va dezvolta limfedem. Nu exista o modalitate concreta de a determina cine va fi afectat si cine nu. Terapiile suplimentare, cum ar fi radioterapia, pot agrava starea. Cu toate acestea, exista mai multe tratamente concepute pentru a ajuta in caz ca apare aceasta complicatie.

Riscul de a dezvolta limfedem creste odata cu numarul de ganglioni limfatici indepartati si daca se administreaza radioterapie dupa o disectie a ganglionilor limfatici. Unii pacienti dezvolta limfedem sever. Tratamentul limfedemului poate include terapie prin masaj, imbracaminte de compresie, exercitii pentru a reduce umflarea.

Nu exista contraindicatii absolute pentru disectia ganglionilor limfatici. Cu toate acestea, limfadenectomia nu se efectueaza de obicei la pacientii cu metastaze la distanta.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564397/
(2) https://cancer.ca/en/treatments/tests-and-procedures/lymph-node-dissection
(3) https://surgery.ucsf.edu/conditions–procedures/lymphadenectomy.aspx
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/lymph-node-dissection

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *