Daratumumab (Darzalex) – indicatii, mod de actiune

Daratumumab Darzalex

Daratumumab este un medicament folosit pentru tratarea mielomului multiplu. Iata cum actioneaza, cand este indicat si cum se administreaza.

CUPRINS:

1. Ce este daratumumab?
2. Cum actioneaza?
3. Indicatii
4. Mod de administrare
5. Efecte secundare posibile

Ce este daratumumab?

Daratumumab (Darzalex de la  Johnson & Johnson) este un medicament eliberat pe baza de prescriptie medicala, utilizat pentru tratarea mielomului multiplu – un tip de cancer ce afecteaza anumite globule albe numite celule plasmatice. Este un tip de medicament numit anticorp monoclonal – nu este chimioterapie. Reprezinta o forma de terapie tintita.

Cum actioneaza?

Daratumumab este un anticorp monoclonal care blocheaza o anumita proteina din organism ce poate afecta cresterea celulelor tumorale. Anticorpii monoclonali sunt creati pentru a tinti si distruge doar anumite celule din corp. Acest lucru poate ajuta la protejarea celulelor sanatoase de daune. Daratumumab este utilizat pentru tratamentul mielomului multiplu. Este administrat uneori dupa ce alte tratamente impotriva cancerului nu au functionat sau au incetat sa functioneze.

Sistemul imunitar functioneaza prin crearea de anticorpi, care sunt proteine ​​ce se ataseaza de antigenele gasite pe suprafata unei celule. Anticorpul „activeaza” sistemul imunitar, incat sa atace celula de care este atasat, iar sistemul imunitar sa distruga celula. Anticorpii monoclonali sunt creati in laborator pentru a se atasa de antigenele gasite pe tipuri specifice de celule canceroase. Acesti anticorpi pot functiona in diferite moduri, inclusiv stimularea sistemului imunitar pentru a distruge celula, blocarea cresterii celulare sau alte functii necesare cresterii celulare.

Daratumumab este un anticorp indreptat impotriva unei proteine ​​numite CD38, care se gaseste pe suprafata celulelor de mielom multiplu. Cand daratumumab se leaga de CD38, inhiba cresterea celulelor tumorale legate de CD38 si induce apoptoza (moartea celulara) prin liza celulelor tumorale.

ce este mielomul multiplu

Ce sunt terapiile tintite?

Tratamentul cancerului s-a concentrat in primul rand pe distrugerea celulelor care se divid rapid, o caracteristica a celulelor canceroase. Din pacate, unele dintre celulele normale se divid si ele rapid, provocand multiple efecte secundare. Terapia tintita se refera la identificarea altor caracteristici ale celulelor canceroase. Fiecare tip de terapie tintita functioneaza putin diferit, dar toate interactioneaza cu capacitatea celulelor canceroase de a creste, de a se divide, repara sau comunica impreuna cu alte celule.

Exista diferite tipuri de terapii tintite, definite in trei mari categorii. Unele terapii tintite se concentreaza pe componentele interne si functia celulei canceroase. Terapiile tintitw folosesc molecule mici care pot patrunde in celula si pot afecta functia celulelor, ducand la moartea lor. Exista mai multe tipuri de terapie tintita care se concentreaza pe partile interioare ale celulelor. Alte terapii de acest tip vizeaza receptorii care se afla in exteriorul celulei. Terapiile care vizeaza receptorii sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de anticorpi monoclonali.

In general, terapiile tintite nu sunt un inlocuitor pentru terapiile traditionale. Pot fi folosite cel mai bine in combinatie cu terapiile traditionale.

Indicatii

Darzalex poate fi prescris singur sau impreuna cu alte medicamente. Se poate folosi impreuna cu lenalidomida si dexametazona sau cu bortezomib si dexametazona, pentru pacientii cu mielom care au avut cel putin un tratament anterior. Poate fi folosit si in monoterapie, pentru pacientii cu mielom multiplu care a reaparut, daca a fost folosit un tratament anterior cu inhibitor de proteazom si agent imunomodulator si daca ultimul tratament nu a dat rezultatele asteptate.

Ce este mielomul multiplu?

Mielomul multiplu este un cancer al plasmocitelor. Celulele plasmatice normale se gasesc in maduva osoasa si sunt o parte importanta a sistemului imunitar. Sistemul imunitar este alcatuit din mai multe tipuri de celule care lucreaza impreuna pentru a combate infectiile si alte boli. Celulele plasmatice produc anticorpii (numiti si imunoglobuline) care ajuta organismul sa atace si sa distruga germenii. Celulele plasmatice se gasesc in principal in maduva osoasa. Maduva osoasa este tesutul moale din interiorul oaselor.

In general, atunci cand celulele plasmatice devin canceroase si cresc necontrolat, se formeaza un mielom multiplu. In mielomul multiplu, cresterea excesiva a celulelor plasmatice din maduva osoasa poate inlatura celulele normale care formeaza sangele, ducand la scaderea celulelor sangvine.

Mod de administrare

indicatii Daratumumab

Daratumumab se administreaza intravenos timp de aproximativ 8 ore la prima perfuzie. Durata perfuziei poate fi scurtata sau extinsa, in functie de cat de bine tolereaza pacientul acest medicament dupa prima perfuzie. In viitor, perfuziile pot dura aproximativ 3 – 5 ore, deoarece se va face mai repede. Doza de Darzalex pe care medicul o prescrie va depinde de mai multi factori. Acestia includ:

  • daca boala pacientului a fost diagnosticata recent sau a primit unul sau mai multe tratamente anterioare pentru mielom multiplu;
  • orice alte tratamente luate impreuna cu Darzalex pentru a trata mielomul multiplu;
  • greutate;
  • alte afectiuni medicale;
  • orice efecte secundare care nu dispar.

Pentru a reduce riscul unei reactii la perfuzie, medicul va oferi o combinatie de medicamente. Cu 1-3 ore inainte de fiecare perfuzie Darzalex, veti primi de obicei:

  • un corticosteroid, cum ar fi metilprednisolon sau dexametazona, pentru a reduce umflarea;
  • acetaminofen, pentru prevenirea sau reducerea febrei;
  • un antihistaminic, cum ar fi difenhidramina, pentru a preveni sau reduce simptomele reactiilor alergice.

Atentie!

Inainte de tratament, informati medicul daca ati avut vreodata o reactie alergica la acest medicament sau la orice alte medicamente. De asemenea, informati medicul daca aveti alte tipuri de alergii, cum ar fi la alimente, coloranti, conservanti. In plus, prezenta altor probleme medicale poate afecta utilizarea acestui medicament. Asigurati-va ca informati echipa medicala daca aveti orice alte probleme medicale, in special:

  • infectie cu hepatita B, activa sau cu antecedente;
  • zona zoster;
  • probleme pulmonare sau respiratorii (de exemplu, BPOC);
  • neutropenie sau trombocitopenie.

Sarcina si alaptarea

Acest medicament nu trebuie administrat unei femei insarcinate sau unei femei care intentioneaza sa ramana insarcinata. Daca o femeie ramane gravida in timp ce ia daratumumab, medicamentul trebuie oprit imediat, iar femeile trebuie sa primeasca o consiliere adecvata. Utilizati metode eficiente de contraceptie si nu ramaneti gravida in timp ce luati daratumumab. Metodele contraceptive cu bariera, cum ar fi prezervativele, trebuie utilizate in timpul tratamentului si timp de 3 luni dupa ultima doza de daratumumab. Nu alaptati in timp ce luati daratumumab.

Sfaturi in timpul tratamentului cu daratumumab

  • Consumati cel putin 2-3  litri de lichid la fiecare 24 de ore, cu exceptia cazului in care vi se indica altfel.
  • Este posibil sa aveti risc de infectie, asa ca incercati sa evitati aglomeratia sau persoanele cu raceli si raportati imediat febra sau orice alte semne de infectie medicului.
  • Spalati-va mainile cat mai des.
  • Folositi un aparat de ras electric si o periuta de dinti moale pentru a reduce riscul de sangerari.
  • Evitati expunerea la soare. Folositi produse de protectie solara SPF 30 (sau mai mare) si imbracaminte de protectie.
  • In general, consumul de bauturi alcoolice trebuie evitat complet.
  • E importanta odihna, sa aveti o alimentatie sanatoasa si incercati sa ramaneti activ – de exemplu, o plimbare zilnica.

Efecte secundare posibile

efecte adverse daratumumab

Exista o serie de lucruri pe care le puteti face pentru a gestiona efectele secundare date de daratumumab. Iata care sunt cele mai frecvente sau importante efecte secundare:

Reactii alergice

Unii pacienti vor prezenta o forma de reactie alergica la daratumumab, cel mai frecvent in timpul primei perfuzii. Aproape toate reactiile au aparut in timpul perfuziei sau in decurs de 4 ore de la finalizarea perfuziei. Semnele unei reactii pot include respiratie suieratoare, senzatie de nod in gat, umflaturi sau iritatii, congestie nazala, tensiune arteriala crescuta sau scazuta, cefalee, eruptii cutanate, mancarime, greata, varsaturi si frisoane. Daca observati modificari ale modului in care va simtiti in timpul perfuziei, informati imediat asistenta. Infuzia va fi intrerupta daca se intampla acest lucru si efectele secundare vor fi gestionate.

Numar scazut de globule albe (leucopenie sau neutropenie)

Globulele albe sunt importante pentru combaterea infectiilor. In timp ce primiti tratamentul, numarul lor poate scadea, ceea ce va expune unui risc mai mare de infectii. Trebuie sa anuntati imediat medicul sau asistenta daca aveti febra, dureri in gat, probleme de respiratie, tuse, arsuri la urinare.

Numar scazut de trombocite (trombocitopenie)

Trombocitele ajuta la formarea cheagurilor de sange, astfel incat atunci cand numarul lor este scazut, aveti un risc mai mare de sangerare. Anuntati echipa medicala daca aveti vanatai inexplicabile sau sangerari, inclusiv sangerari nazale, sangerari ale gingiilor sau sange in urina sau scaun.

Numar scazut de globule rosii (anemie)

Globulele rosii sunt responsabile pentru transportul oxigenului in tesuturile din corp. Cand numarul de globule rosii este scazut, este posibil sa va simtiti obosit sau slabit. Anuntati echipa medicala daca aveti dificultati de respiratie sau durere in piept.

Diaree

Medicul va poate recomanda medicamente pentru ameliorarea diareei. Evitati fructele crude, legumele crude, painea integrala, cerealele si semintele. Consumati banane, cartofi fierti, orez alb, fulgi de ovaz etc. Beti 8-10 pahare de apa pe zi, pentru a preveni deshidratarea.

Oboseala

Oboseala este foarte frecventa in timpul tratamentului impotriva cancerului si este o senzatie intensa de epuizare, care nu este de obicei redusa prin odihna. In timpul tratamentului pentru cancer si pentru o perioada dupa aceea, poate fi necesar sa va ajustati programul pentru a gestiona oboseala. Planificati ore pentru odihna in timpul zilei.

Greata si varsaturi

Medicul va poate prescrie medicamente pentru a reduce greata si varsaturile. In plus, modificarile dietetice pot ajuta. Evitati elementele care ar putea agrava simptomele, cum ar fi alimentele grele sau grase, condimentate sau acide (lamai, rosii, portocale).

Referinte:
(1) http://chemocare.com/chemotherapy/drug-info/daratumumab.aspx
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/326582#for-professionals
(3) https://www.oncolink.org/cancer-treatment/oncolink-rx/daratumumab-darzalex-r
(4) https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/daratumumab-intravenous-route/side-effects/drg-20165230?P=1

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *