Colecistita – cauze, riscuri, tratament

colecistita

Iata ce este colecistita, care sunt cauzele, factorii de risc si cum se manifesta boala, in ce masura poate fi un risc pentru cancerul vezicii biliare si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce este colecistita?
2. Simptome de colecistita
3. Cauzele colecistitei
4. Cum este diagnosticata colecistita?
5. Tratament colecistita

Ce este colecistita?

Colecistita este inflamatia colecistului sau a vezicii biliare. Vezica biliara este un organ mic localizat sub ficat, in partea dreapta sus a abdomenului. Rolul principal al vezicii biliare este de a stoca bila – un lichid necesar pentru digerarea grasimilor, produs de ficat – si de a o elibera dupa ce mancam. Daca bila este blocata, se acumuleaza in vezica biliara, ceea ce provoaca inflamatie si poate duce la infectii. Colecistita poate fi acuta sau cronica.

Simptome de colecistita

Simptomele pot fi acute sau cronice.

Colecistita acuta apare brusc si provoaca durere severa, continua. Peste 95% dintre persoanele care au colecistita acuta prezinta si calculi biliari. Durerea incepe in abdomenul mijlociu spre dreapta sus si se poate extinde spre omoplatul drept sau spate. Durerea este mai intensa la 15 – 20 de minute dupa masa si persista. Durerea care ramane severa este considerata o urgenta medicala. Spre deosebire de alte tipuri de dureri abdominale, durerea asociata colecistitei acute este de obicei persistenta si nu dispare in cateva ore.

Unii oameni pot prezenta simptome suplimentare, cum ar fi:

  • febra;
  • greata si varsaturi;
  • transpiratii intense;
  • pierderea poftei de mancare;
  • icter sau ingalbenirea pielii si a albului ochilor;
  • abdomen umflat etc.

Daca aceasta afectiune persista in timp, cum ar fi luni de zile, cu episoade repetate sau daca exista probleme recurente cu functia vezicii biliare, este cunoscuta sub numele de colecistita cronica. Colecistita cronica inseamna ca au existat crize repetate de inflamatie si durere. Durerea tinde sa fie mai putin severa si nu dureaza atat de mult ca in caz de colecistita acuta. Crizele repetate sunt de obicei cauzate de calculii biliari care blocheaza canalul in mod intermitent.

simptomele colecistitei

Complicatii

Daca nu este tratata, colecistita poate duce la o serie de complicatii grave, inclusiv:

  • infectie in vezica biliara – daca bila se acumuleaza in vezica biliara, cauzand colecistita, se poate infecta;
  • moartea tesutului vezicii biliare – colecistita netratata poate provoca moartea tesutului din vezica biliara (gangrena);
  • ruptura vezicii biliare – o ruptura sau perforatie in vezica biliara poate rezulta din umflarea vezicii biliare, infectie sau moartea tesutului.

Cauzele colecistitei

Vezica biliara stocheaza bila produsa de ficat si o trimite in intestinul subtire prin intermediul canalului biliar comun pentru a ajuta la digerarea grasimilor. Acest canal conecteaza ficatul, vezica biliara si pancreasul de intestinul subtire. Calculii biliari care blocheaza canalul biliar comun sunt cauza principala a colecistitei. Acest blocaj determina acumularea de bila in vezica biliara, iar aceasta acumulare provoaca inflamarea vezicii biliare. Blocajul poate fi dat si de acumularea de sedimente biliare.

Aparitia colecistitei depinde si de o serie de factori, precum:

  • predispozitia genetica;
  • greutate;
  • activitatea vezicii biliare;
  • obiceiuri alimentare.

Pe langa calculii biliari, colecistita poate fi cauzata si de:

  • infectia sistemului de drenaj al canalului biliar;
  • un blocaj al canalului biliar;
  • excesul de colesterol in vezica biliara, care poate sa apara in timpul sarcinii sau dupa pierderea rapida in greutate;
  • scaderea alimentarii cu sange a vezicii biliare din cauza diabetului;
  • tumori la nivelul ficatului sau pancreasului;
  • tumori in vezica biliara, in cazuri rare.

Cand aveti crize repetate sau prelungite de colecistita, aceasta devine o afectiune cronica.

diagnosticarea colecistitei

Calculii biliari si riscul de colecistita

Cel mai frecvent, colecistita este rezultatul particulelor dure care se dezvolta in vezica biliara (calculii biliari). Calculii biliari pot sa blocheze canalul prin care curge bila cand iese din vezica biliara. Bila se acumuleaza in vezica biliara, provocand inflamatie.

Calculii biliari se formeaza atunci cand substantele din bila formeaza particule asemanatoare cristalelor. Acestea pot varia ca dimensiune. Prezenta calculilor biliari provoaca presiune, iritatie si poate duce la infectii. Peretii vezicii biliare incep sa devina ingrosati in timp. In cele din urma, vezica biliara incepe sa se micsoreze, iar aceste modificari ingreuneaza functionarea sa corecta.

Despre calculii biliari si riscul de cancer poti citi pe larg aici.

Colecistita si riscul de cancer

In rare cazuri, o tumora poate impiedica scurgerea bilei din vezica biliara in mod corespunzator. Acest lucru provoaca acumularea bilei care poate duce la colecistita. Poate fi vorba despre tumori ale vezicii biliare, ale ficatului sau ale pancreasului. Calculii biliari si inflamatia vezicii biliare (colecistita) sunt cei mai frecventi factori de risc modificabili pentru cancerul vezicii biliare. Insa, retineti ca majoritatea persoanelor care se confrunta cu inflamatia vezicii biliare sau calculi biliari NU dezvolta cancer.

Despre cancerul vezicii biliare poti citi mai multe aici.

Cum este diagnosticata colecistita?

Medicul va analiza simptomele, istoricul medical si va efectua un examen fizic. Se pot recomanda si analize de sange, mai ales hemoleucograma completa si teste pentru examinarea functiei hepatice. In plus se recomanda adesea ecografii abdominale pentru a examina ficatul si vezica biliara si pentru a verifica fluxul de sange prin diferite vase, radiografie abdominala, CT abdominal, colescintigrafie (sau scanare HIDA), colangiopancreatografia prin rezonanta magnetica (realizeaza imagini detaliate ale ficatului, vezicii biliare, cailor biliare, pancreasului si canalului pancreatic) etc.

Tratament colecistita

In ceea ce priveste tratamentul, medicul poate recomanda post pentru odihna vezicii biliare, o dieta speciala, saraca in grasimi, medicamente pentru durere sau antibiotice pentru tratarea infectiilor. Este necesara spitalizarea de multe ori. Se pot recomanda si medicamente pentru dizolvarea calculilor biliari (aceasta este de obicei o ultima solutie, rezervata persoanelor care nu pot fi supuse unei interventii chirurgicale).

Cu toate acestea, deoarece afectiunea poate sa reapara des, medicul va poate recomanda in unele cazuri indepartarea vezicii biliare – colecistectomie. Operatia se poate face prin chirurgie laparoscopica sau interventie deschisa. Daca nu se poate face o interventie chirurgicala, medicul poate drena bila din vezica biliara. Acest lucru se poate face prin colecistostomie percutanata, colangiopancreatografie retrograda endoscopica sau colangiografie transhepatica percutanata.

operatie colecistita

Alimentatia in colecistita

Dupa tratament si recuperare, este important sa faceti ajustari alimentare care sa ajute la reglarea productiei de bila. Se recomanda sa consumati mese mai mici mai des si sa evitati portiile mari, deoarece acest lucru poate afecta sistemul si poate produce un spasm al vezicii biliare sau al cailor biliare. Se recomanda si sa evitati alimentele bogate in grasimi si prajite, inclusiv produsele din lapte integral, si sa consumati proteine slabe.

Unele masuri pot reduce riscul de aparitie a calculilor biliari, ceea ce poate scadea probabilitatea de colecistita. Aceste masuri includ:

  • evitati grasimile saturate si trans;
  • respectati un plan de mese – mic dejun, pranz si cina si nu sariti peste mese;
  • adoptati un stil de viata activ;
  • mentineti-va la o greutate corporala normala.

Referinte:
(1) https://www.radiologyinfo.org/en/info/cholecystitis
(2) https://www.healthdirect.gov.au/cholecystitis-gallbladder-inflammation
(3) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cholecystitis/diagnosis-treatment/drc-20364895
(4) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/cholecystitis
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/172067
(6) https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-is-chloecystitis

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *