Afla ce este hidronefroza, care sunt simptomele asociate, de ce apare si care sunt factorii de risc, ce metode de diagnostic si tratament se folosesc de obicei.
CUPRINS:
1. Ce este hidronefroza?
2. Cauze si factori de risc
3. Simptome
4. Cum este diagnosticata hidronefroza?
5. Cum se trateaza hidronefroza?
6. Intrebari frecvente
Ce este hidronefroza?
Hidronefroza inseamna umflarea rinichilor din cauza acumularii de urina. Se intampla atunci cand urina nu se poate scurge din rinichi in vezica din cauza unui blocaj sau a unei obstructii. Hidronefroza poate aparea la unul sau la ambii rinichi.
Functia principala a tractului urinar este de a elimina deseurile si lichidele din organism. Tractul urinar are patru componente: rinichii, ureterele, vezica urinara si uretra. Urina se formeaza atunci cand rinichii filtreaza sangele si indeparteaza excesul de deseuri si lichide. Urina se acumuleaza intr-o parte a rinichiului numita pelvis renal. Din pelvisul renal, urina trece printr-un tub ingust numit ureter in vezica. Treptat, vezica urinara se umple cu urina, care este eliminata apoi din corp printr-un alt tub mic numit uretra.
Hidronefroza se poate dezvolta atunci cand exista o problema cu functia sistemului urinar. De obicei afecteaza doar un rinichi. Mai rar ii poate afecta pe ambii. Daca un singur rinichi este afectat, afectiunea se numeste hidronefroza unilaterala. Daca ambii sunt implicati, se numeste hidronefroza bilaterala.
Cauze si factori de risc
Cauze la copii
Hidronefroza este in cele mai multe cazuri o afectiune congenitala, insa poate fi dezvoltata si mai tarziu in viata. Adesea, rezulta dintr-o ingustare in punctul in care ureterul paraseste rinichiul. Aceasta afectiune se numeste obstructie a jonctiunii ureteropelvine. Hidronefroza depinde de amploarea blocajului si de cantitatea de extindere a rinichiului. Variaza de la usoara la moderata si severa sau gradata pe o scara de la 1 la 4 (gradul 4 fiind cel mai grav). Cauza acestei ingustari nu este cunoscuta in prezent, dar se considera ca se dezvolta atunci cand rinichii se formeaza in jur de 8-10 saptamani de sarcina. In cazul copiilor, hidronefroza congenitala este de obicei depistata la nastere sau chiar inainte de nastere, la ecografii. La bebelusi de obicei problema se reduce de la sine, fara interventii.
Hidronefroza poate sa apara, de asemenea, atunci cand apare refluxul urinar – ajunge din vezica inapoi in uretere si rinichi. Aceasta afectiune poate fi ereditara si este o cauza frecventa a infectiilor grave ale tractului urinar la copii. In timpul unui episod de reflux vezicoureteral, valva musculara unde uretra se conecteaza la vezica urinara nu functioneaza corect. Acest lucru face ca urina sa curga inapoi in rinichi.
Cauze la adulti
La adulti, exista mai multe cauze pentru hidronefroza, de obicei fiind vorba despre o afectiune asociata. Uneori exista o obstructie in vezica urinara, rinichi sau tuburile de legatura. Acest lucru previne de asemenea ca urina sa paraseasca rinichii. Cauza de baza ar putea fi, de asemenea, o problema de blocare, presiune sau flux din afara sistemului urinar.
Astfel, cauzele hidronefrozei includ:
- pietre la rinichi;
- cheag de sange;
- chisturi renale;
- cicatrizarea tesutului (din cauza unei leziuni sau a unei interventii chirurgicale anterioare);
- tumori sau cancer (in special cancer de vezica urinara, cancer de colul uterin, cancer de colon sau cancer de prostata);
- prostata marita (necanceroasa);
- sarcina;
- infectii urinare etc.
Simptome
Hidronefroza poate cauza sau nu simptome. Simptomul principal este durerea, fie in lateral, fie spre spate (durere in flanc), abdomen sau inghinal. Alte simptome pot include:
- durere in timpul urinarii;
- alte probleme cu urinarea (urinari mai putin frecvente, urinare incompleta, incontinenta);
- sange in urina;
- greata si febra.
Aceste simptome depind de cauza si severitatea blocajului urinar. Presiunea se poate acumula daca exista o obstructie in tractul urinar. Dupa ce urina se acumuleaza pentru o perioada lunga de timp, rinichiul se poate mari. Rinichiul poate deveni atat de plin cu urina incat incepe sa apese pe organele din apropiere. Daca este lasata netratata prea mult timp, aceasta presiune poate duce la pierderea permanenta a functiei rinichilor.
Cand hidronefroza apare la bebelusi, semnele care pot indica aceasta problema includ:
- infectii urinare multiple, cand singurul semn poate fi o febra inexplicabila;
- copilul prezinta semne de durere;
- sange in urina;
- febra;
- refuza hrana;
- lipsa de energie;
- iritabilitate.
Cum este diagnosticata hidronefroza?
In primul rand, medicul va face un examen fizic. Se pot recomanda anumite analize de sange sau urina pentru a examina functia rinichilor. Analizele de urina si de sange pot arata daca este prezenta o infectie. Vor fi necesare si proceduri imagistice, ca radiografii, RMN, CT sau ecografii – ecografie renala – pentru o analiza mai atenta. Este extrem de important sa obtineti un diagnostic cat mai devreme posibil. Rinichii ar putea fi deteriorati definitiv daca starea este lasata netratata prea mult timp.
Cum se trateaza hidronefroza?
Hidronefroza este de obicei tratata abordand boala sau cauza de baza, cum ar fi pietrele la rinichi sau o infectie. Unele cazuri pot fi rezolvate fara interventie chirurgicala. Infectiile pot fi tratate cu antibiotice. O eventuala piatra la rinichi poate fi eliminata de la sine sau poate necesita indepartarea chirurgicala.
In cazurile de blocaj sever si hidronefroza, poate fi necesar ca excesul de urina sa fie eliminat cu un cateter sau un tub special – nefrostomie. Important este sa se intervina cat mai curand posibil, pentru a evita orice deteriorare permanenta a rinichilor. Cazurile severe de blocaj urinar si hidronefroza pot afecta rinichii si pot duce la insuficienta renala. Daca apare insuficienta renala, va fi necesar un tratament fie cu dializa, fie cu transplant de rinichi. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor se pot recupera bine dupa hidronefroza daca sunt tratati la timp.
Este posibil ca medicul sa fie nevoit sa indeparteze obstructia prin interventie chirurgicala. Daca tesutul cicatricial sau un cheag de sange cauzeaza blocajul, medicul ar putea indeparta complet zona afectata. Apoi se vor reconecta capetele sanatoase ale ureterului pentru a restabili fluxul normal de urina. Indepartarea blocajului – de obicei data de un calcul – se face de obicei prin ureteroscopie cu litotritie laser. Daca vorbim despre sistemul de jonctiune pieloureterala, de obicei se apeleaza la pieloplastie – care poate fi interventie minim-invazica, laparoscopic sau chirurgie robotica.
INTREBARI FRECVENTE
Hidronefroza poate duce la complicatii?
Hidronefroza netratata poate pune o presiune mare asupra rinichilor. Acest lucru poate cauza leziuni permanente ale rinichilor sau chiar insuficienta renala. Insuficienta renala inseamna ca rinichii au incetat sa mai functioneze. Daca ambii rinichi dezvolta insuficienta renala totala, va fi nevoie de un transplant de rinichi sau de dializa.
Care este tratamentul hidronefrozei congenitale?
La bebelusi, de obicei problema se reduce de la sine si va fi necesara doar monitorizarea. Se va face adesea cate o ecografie aproximativ o data la 3 luni in timpul primului an de viata, pentru a analiza exact starea copilului. Majoritatea cazurilor de hidronefroza usoara si moderata au nevoie doar de monitorizare periodica. Daca hidronefroza unui copil se agraveaza in timp sau este severa, poate fi necesara interventia medicala. Cea mai frecventa procedura efectuata pentru corectarea hidronefrozei este pieloplastia. In timpul unei pieloplastii, partea ingustata sau obstructionata a ureterului este indepartata, iar ureterul este reconectat la portiunea sanatoasa a sistemului de drenaj al rinichilor.
Ce tipuri de cancer pot duce la hidronefroza?
Hidronefroza in cancer trebuie tratata cat mai curand posibil. Cancerele care pot duce de obicei la hidronefroza sunt tumorile renale, cancerul de col uterin, tumorile gastrointestinale si cancerul la prostata.
Referinte:
(1) https://www.med.unc.edu/urology/pediatrics/pediatric-conditions/hydronephrosis/
(2) https://www.nhs.uk/conditions/hydronephrosis/treatment/
(3) https://www.kidney.org/atoz/content/hydronephrosis
(4) https://www.uchicagomedicine.org/comer/conditions-services/urology/hydronephrosis
(5) https://www.chop.edu/conditions-diseases/hydronephrosis-urinary-tract-dilation
2 Comments on “Hidronefroza – cauze si solutii”
Bună ziua. În cazul în care la scintigrafia renala rezulta ca un rinichi nu mai funcționează sau funcționează extrem de puțin ce se întâmplă cu acesta? Este scos din corp? Poate afecta alte organe? Menționez ca este cazul de o hidronefroza gr4 descoperita când era deja în acest stadiu la un copil de 5 ani fără nici un fel de simptom, iar celalalt rinichi functioneaza normal.
Buna ziua,
Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul acordat site-ului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Informatiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afectiuni fizice, sau ca tratament la distanta, consultati întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. si cititi cu atentie prospectul medicamentelor.
Va multumim pentru intelegere si va dorim sanatate!