Cancer la limba (cancerul limbii) – cauze, simptome, tratament

cancerul limbii cauze

Cancer la limba – iata cum se formeaza si cum se dezvolta acest cancer, de ce apare si care sunt factorii de risc, ce simptome pot aparea si ce metode de diagnostic si tratament se folosesc.

CUPRINS:

1. Ce este cancerul la limba?
2. Semne si simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnostic si stadializare
5. Tratament
6. Prognostic
7. Reducerea riscului

Ce este cancerul la limba?

Cancerul la limba este o forma de cancer oral. Cea mai frecventa forma de cancer la limba este carcinomul cu celule scuamoase. Atunci cand celulele canceroase se dezvolta in partea anterioara a limbii, partea pe care o simtim in gura, este considerat cancer oral. Cancerul poate aparea, de asemenea, la baza limbii, partea din spate sau treimea inferioara a limbii, care se extinde in jos in gat, caz in care este considerat cancer orofaringian.

Cancerul din partea superioara a limbii tinde sa fie diagnosticat in stadii incipiente, cand e mai usor de operat. Cand cancerul se dezvolta in gat, la baza limbii, de obicei semnele si simptomele apar tarziu. Astfel, cancerul a depistat mai tarziu, intr-un stadiu avansat, cand tumora este mai mare si cancerul s-a raspandit in ganglionii limfatici din gat.

cancerele orale

Cancerele orale

Cancerul oral este cancerul care se dezvolta in tesuturile gurii sau gatului. Apartine unui grup mai mare de cancere numite cancere de cap si de gat. Majoritatea se dezvolta in celulele scuamoase gasite in gura, limba si buze. Din pacate, sunt depistate cel mai adesea dupa ce s-au raspandit la ganglionii limfatici.

Cancerele orale includ cancer la buze, cancerul la limba, cancere in captuseala interioara a obrazului, cancer la gingii, cancer in baza gurii, cancere la nivelul palatului dur si moale. Unul dintre cei mai mari factori de risc pentru cancerul oral este fumatul su tutunul de orice tip, precum si consului crescut de alcool. Alti factori de risc includ:

  • infectie cu papilomavirus uman (HPV);
  • expunerea cronica la soare in zona fetei;
  • diagnostic anterior de cancer oral;
  • istoric familial de cancer oral sau alte tipuri de cancer;
  • sistem imunitar slabit;
  • alimentatie deficitara;
  • sindroame genetice.

In primul rand, medicul sau dentistul va efectua un examen fizic. Uneori, e nevoie de control ORL. Poate fi necesara o biopsie, radiografii, scanari CT, PET, RMN, endoscopii.

Stadiile cancerelor orale

Exista patru stadii ale cancerului oral.

  • Stadiul 1: Tumora este de 2 cm sau mai mica, iar cancerul nu s-a raspandit la ganglionii limfatici.
  • Stadiul 2: Tumora este cuprinsa intre 2-4 cm, iar celulele canceroase nu s-au raspandit la ganglioni.
  • Stadiul 3: Tumora este fie mai mare de 4 cm si nu s-a raspandit la ganglionii limfatici, fie este mai mica si s-a raspandit la un singur ganglion, dar nu si in alte parti ale corpului.
  • Stadiul 4: Tumorile sunt de orice dimensiune, iar celulele canceroase s-au raspandit la tesuturile din apropiere, ganglionii limfatici sau alte parti ale corpului.

Cum se trateaza cancerul oral?

Tratamentul pentru cancerul oral va varia in functie de tipul, localizarea si stadiul cancerului la diagnostic. Tratament implica, de obicei, o interventie chirurgicala pentru indepartarea tumorii si a ganglionilor cancerosi. In plus, alte tesuturi din jurul gurii si gatului pot fi indepartate. Radioterapia este o alta optiune. De asemenea, chimioterapia este un tratament cu medicamente care distrug celulele canceroase. Terapia tintia este o alta forma de tratament. Poate fi eficient atat in ​​stadiile precoce, cat si in cele avansate ale cancerului. Nutritia este, de asemenea, o parte importanta a tratamentului pentru cancer oral.

cancerul la limba cancerul limbii

Semne si simptome cancer la limba

In general, primul semn al cancerului cu celule scuamoase la nivelul limbii este o masa rosiatica, precum o leziune, la nivelul limbii care persista si pare sa nu se vindece in timp. Uneori apar dureri si sangerari cand zona este muscata sau atinsa. De cealalta parte, in etapa timpurie, cancerul cu celule scuamoase la baza limbii este asimptomatic. Cu toate acestea, pot aparea uneori simptome ca dureri, modificari ale tonului si sunetelor vocii si dificultati la inghitire.

Alte simptome ale cancerului de limba includ:

  • ulceratie rosiatica pe limba;
  • leziuni sau pete rosiatice sau albe pe mucoasa gurii sau a limbii;
  • dureri la nivelul limbii;
  • amorteala in gura;
  • sangerari la nivelul limbii fara motiv;
  • durere in gat;
  • dificultati la mestecare sau inghitire;
  • dificultati la miscarea limbii.

Cancerul la baza limbii are rareori simptome pana in etapele ulterioare in care pacientii se plang adesea de simptome precum durere in gat, dificultati la inghitire, senzatia de corp strain in gat, modificari ale vocii. Retineti ca aceste simptome pot fi date de multe alte probleme medicale ce NU sunt cancer si doar un medic poate pune un diagnostic.

Cauze si factori de risc

Nu se cunoaste cauza exacta a cancerului de limba. Aceasta boala este legata statistic de alcoolism, ciroza ficatului, fumatul excesiv si sifilis. Ca si in alte tipuri de cancer, posibilitatea unei predispozitii genetice la cancer poate fi, de asemenea, un factor. Cei mai importanti doi factori de risc pentru dezvoltarea cancerului la limba raman insa fumatul si consumul de alcool. Alti factori de risc includ:

  • infectia cu papilomavirus (HPV);
  • istoric familial de cancer al limbii sau alte forme de cancere orale;
  • istoric personal de cancer;
  • dieta deficitara;
  • igiena orala precara (inclusiv iritarea constanta a dintilor sau purtarea protezelor necorespunzatoare).

Cancerul la limba este, de asemenea, mai frecvent la barbatii in varsta decat la femei sau la tineri.

cancerul la nivelul gurii

Diagnostic si stadializare

Diagnosticul incepe cu examinare fizica si examinarea unei probe de tesut din regiunea suspectata. Pot fi recomandate scanari RMN sau CT pentru a determina localizarea si dimensiunea masei. O biopsie este primul pas in diagnosticul cancerului de limba.

Medicii stadializeaza cele mai multe tipuri de cancer in functie de cat de mult este prezent cancerul si daca s-a raspandit sau a metastazat. Sistemul de clasificare foloseste litere si numere. Litera T indica o tumora, iar litera N se refera la ganglionii limfatici ai gatului. Aceste litere au fiecare o clasificare de la 1–4 sau, respectiv de la 0–3. De asemenea, se poate clasifica in functie de grad – grad scazut, moderat sau grad ridicat. Aceasta clasificare arata cat de agresiv este cancerul si cat de probabil este sa se raspandeasca in alte parti ale corpului.

Tratament

Tratamentul pentru cancerul la limba depinde de cat de mare este tumora si de cat de mult s-a raspandit cancerul. Este posibil sa fie nevoie de un singur tratament sau sa fie nevoie de o combinatie de tratamente. Obiectivele tratamentului cancerului de limba sunt vindecarea cancerului, mentinerea aspectului si functiei la nivelul limbii si prevenirea reaparitiei cancerului.

Cand cancerul se gaseste in primele doua treimi din fata (zona orala) cancerul limbii e tratat ca un cancer oral. Pentru stadii incipiente, cel mai frecvent tratament este interventia chirurgicala pentru indepartarea zonei afectate. De asemenea, s-ar putea sa fie nevoie de interventii chirurgicale pentru a elimina ganglionii limfatici din gat. Pentru cancerul avansat e nevoie adesea de o combinatie de tratamente: interventie chirurgicala pentru a indeparta cancerul, operatie de reconstructie, radioterapie dupa interventia chirurgicala si chimioterapie.

Cand cancerul e in zona inferioara a limbii (treimea din spate a limbii -baza limbii) cancerul este tratat ca un cancer orofaringian. In etapa precoce se apeleaza de obicei la chirurgie si radioterapie. Pentru cancerul avansat e nevoie adesea de chimioterapie si radioterapie impreuna, o interventie chirurgicala si radioterapie individuala.

Interventii chirurgicale pentru cancerul la limba

Cancerele orale care nu s-au raspandit, de obicei pot fi tratate chirurgical (o interventie mica) pentru a indeparta zona afectata. Tumorile mai mari trebuie de obicei eliminate printr-o interventie chirurgicala numita glosectomie partiala, in care o parte a limbii este indepartata. Uneori poate fi necesara si o operatie de reconstructie – se ia o proba de piele sau tesut dintr-o alta parte a corpului si se va folosi pentru a reconstrui limba. Glosectomia poate duce la reactii adverse severe, inclusiv modificari ale modului in care mancati, respirati, vorbiti si inghititi.

Radioterapie pentru cancerul la limba

Radioterapia are rolul de a distruge celulele canceroase deteriorand ADN-ul lor. Radioterapia este adesea folosita impreuna cu chimioterapia sau inainte / dupa operatie pentru a opri diviziunea celulelor canceroase. Tratamentele cu radiatii dependente de doza sunt administrate pentru a limita deteriorarea celulelor sanatoase. Cea mai recenta forma de radioterapie este Radioterapia cu Intensitate Modulata, in care se poate calcula doza exacta de radiatie necesara pentru a trata tumoarea specifica printr-un sistem computerizat avansat. Acest lucru permite administrarea dozei optime de radiatii, reducand in acelasi timp expunerea la radiatii a tesutului normal din jurul tumorii si limitand severitatea efectelor secundare.

Chimioterapie

Chimioterapia este utilizata in combinatie cu alte optiuni de tratament, cum ar fi chirurgia si radioterapia. Scopul chimioterapiei este de a ajuta la controlul cresterii tumorii canceroase. Cand este administrata singura pentru a controla simptomele bolii, este denumit tratament paliativ. Chimioterapia poate fi administrata si dupa operatie pentru a scadea riscul de reaparitie a cancerului.

Cetuximab este un tip de medicament impotriva cancerului numit anticorp monoclonal. Este posibil sa sa administreze Cetuximab impreuna cu radioterapie daca nu se poate face chimioterapie din orice motiv. Nivolumab este un tip de imunoterapie. Acest tip de tratament stimuleaza sistemul imunitar al organismului pentru a lupta impotriva celulelor canceroase.

cancerul limbii tratament

Efecte adverse

Indepartarea tumorilor mai mari ar putea afecta capacitatea de a mesteca, de a inghiti sau de a vorbi. Poate fi nevoie de o interventie chirurgicala reconstructiva pentru a reconstrui oasele si tesuturile indepartate in timpul operatiei. Radioterapia poate avea un efect negativ asupra organismului. Unele dintre efectele secundare ale radiatiilor includ:

  • dureri la nivelul gurii;
  • gura uscata si pierderea functiei glandelor salivare;
  • carii dentare;
  • greata si varsaturi;
  • gingii dureroase sau sangerare gingivala;
  • infectii ale pielii si gurii;
  • rigiditatea maxilarului si dureri;
  • probleme de gust si miros;
  • modificari ale pielii, inclusiv uscaciune si arsura.

Medicamentele chimioterapice pot fi toxice pentru celulele necanceroase cu crestere rapida. Acest lucru poate provoca reactii adverse, cum ar fi:

  • caderea parului;
  • gingii dureroase;
  • anemie severa;
  • slabiciune;
  • probleme de apetit;
  • greata si varsaturi;
  • diaree.

Prognostic

In general, prognosticul pentru orice cancer oral depinde de tipul specific si stadiul cancerului la diagnostic. De asemenea, depinde de sanatatea generala, de varsta pacientului si de toleranta si raspunsul la tratament. Diagnosticul precoce este esential, deoarece tratarea cancerului in stadiul 1 si stadiul 2 poate fi mai eficienta si are sanse mai mari de reusita.

Rata de supravietuire la 5 ani a cancerului de limba (care compara supravietuirea persoanelor cu cancer cu rata de supravietuire preconizata pentru persoanele fara cancer) depinde de stadiul cancerului. Daca boala s-a raspandit, rata de supravietuire la 5 ani este de 36 %. Daca boala s-a raspandit doar local (de exemplu, la ganglionii limfatici din zona gatului), rata de supravietuire relativa este de 63 %. Daca boala nu s-a raspandit dincolo de limba, rata de supravietuire medie la 5 ani este de 78 %.

Reducerea riscului

Dezvoltarea cancerului la limba nu poate fi prevenita de fiecare data. Insa, daca oamenii observa oricare dintre semnele sau simptomele cancerului de limba, ar trebui sa faca o programare la medic cat mai curand posibil. Cu cat boala e depistata mai devreme, cu atat se poate incepe tratamentul mai devreme si prognosticul este mai bun. Exista, de asemenea, factori ce tin de stilul de viata pe care oamenii ii pot controla pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer la limba. Acestia includ:

  • Renuntati la fumat si limitati consumul de alcool.
  • Adoptati o alimentatie sanatoasa, care sa includa multe fructe si legume.
  • Aveti grija la igiena dentara – periaj dentar, folosirea atei dentare, folosirea apei de gura si controale stomatologice periodice.
  • Reduceti riscurile infectarii cu HPV.

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tongue-cancer/symptoms-causes/syc-20378428
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/322519
(3) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/mouth-cancer/stages-types-grades/tongue-cancer/about
(4) https://www.healthline.com/health/oral-cancer/tongue-cancer
(5) https://www.nhs.uk/conditions/mouth-cancer/
(6) https://www.healthline.com/health/oral-cancer

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

3 Comments on “Cancer la limba (cancerul limbii) – cauze, simptome, tratament”

  1. Buna am observat pe limba o gaura de dimensiunea unui chibrit, iar în interior este ceva galben ce ar putea fi?? Multumesc

  2. Buna am opservat pe partea dreapta a limbi niste basicute si nu trece ce ar putea fii?

    1. Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Informatiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afectiuni fizice sau ca tratament la distanta sau pentru prescrierea sau utilizarea vreunui medicament prezentat pe site-ul web. Consultati întotdeauna medicul sau farmacistul dvs.

      Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *