CA 19-9 (Antigen carbohidrat)

antigenul carbohidrat CA 19 9

CA 19-9 sau antigen carbohidrat este un marker tumoral utilizat mai ales pentru diagnosticarea cancerului pancreatic, monitorizarea eficienței tratamentului și nu numai.

CUPRINS:

1. Ce este CA 19-9?
2. Când e indicată testarea CA 19-9
3. Testarea nivelului de antigen carbohidrat
4. Interpretarea rezultatelor
5. Limitări și riscuri

Ce este CA 19-9?

Antigenul carbohidrat sau CA 19-9 este o proteină care există pe suprafața anumitor celule. CA 19-9 nu cauzează cancer, ci este produsă de celulele tumorale, fiind folosit astfel ca marker tumoral pentru monitorizarea cancerului.

CA 19-9 este în concentrații crescute la majoritatea pacienților care au cancer pancreatic avansat, dar poate fi de asemenea la un nivel ridicat și în alte tipuri de cancer și boli cum ar fi cancerul intestinal, cancerul pulmonar, cancerul vezicii biliare, pietrele biliare, pancreatită, fibroză chistică și boala hepatică. Cantități foarte mici de CA 19-9 pot fi, de asemenea, observate la pacienți sănătoși.

Antigenele sunt substanțe care stimulează sistemul imunitar al organismului. Anumite tipuri de celule canceroase secretă antigenul CA 19-9 în sânge, unde poate fi măsurat printr-un test. O cantitate mare de CA 19-9 este cel mai frecvent cauzată de cancerul pancreatic. Cu toate acestea, poate fi cauzată și de alte tipuri de cancer și de infecții la nivelul ficatului, vezicii biliare și pancreasului.

antigenul CA 19 9 indicatii

Când e indicată testarea CA 19-9

Este posibil să aveți nevoie de acest test dacă se suspectează un cancer din cauza simptomelor sau pentru că aveți antecedente familiale de cancer. Este posibil să aveți nevoie de acest test ca parte a diagnosticului împreună cu alte teste.

Este indicat și în timpul tratamentului pentru cancer, pentru a analiza eficiența tratamentului. Poate fi indicat și dacă a fost finalizat tratamentul cancerului, pentru a vedea dacă boala a recidivat. Nivelurile CA 19-9 cresc de multe ori pe masură ce se răspândește boala și scad în timp ce tumora se micșorează. Este posibil să aveți nevoie de un test de sânge CA 19-9 dacă ați fost diagnosticat cu cancer pancreatic sau alt tip de cancer legat de niveluri ridicate de CA 19-9. Aceste tipuri de cancer includ cancerul biliar, cancerul de colon și cancerul de stomac. Medicul poate efectua un astfel de test în mod regulat pentru a vedea dacă tratamentul pentru cancer funcționează. De asemenea, puteți fi testat după terminarea tratamentului pentru a vedea dacă boala s-a întors.

Medicul poate să recomande și alte teste pentru a verifica alți markeri tumoral. Se pot recomanda teste imagistice sau teste de sânge suplimentare.

Antigenul carbohidrat și cancerul pancreatic

CA 19-9 este utilizat ca marker tumoral pentru a monitoriza răspunsul unui pacient la tratamentul cancerului pancreatic și pentru a urmări recurența cancerului pancreatic. CA 19-9 este inițial crescut în cancerul pancreatic, și poate fi solicitat de mai multe ori în timpul tratamentului pentru cancer pentru a monitoriza răspunsul și, în mod regulat după tratament, pentru a vedea dacă boala a reapărut.

Cele mai ridicate niveluri ale acestui antigen sunt mai frecvent observate la persoanele cu cancer pancreatic avansat. CA19-9 nu este de obicei ridicat la persoanele cu stadii foarte incipiente ale bolii. Dacă nivelurile de CA19-9 au fost mai mari decât în ​​mod normal, o scădere a CA19-9 sau o revenire la valorile normale poate însemna că boala răspunde bine la tratament. O creștere poate însemna că boala nu răspunde bine la tratament, crește în continuare sau reapare. O creștere ușoară poate să nu fie importantă. Testarea se face de mai multe ori în timp și dacă sunt în continuare crescute valorile, medicul va recomanda alte teste, proceduri, îngrijire ulterioară sau tratament suplimentar.

CA 199 recomandari

Testarea nivelului de antigen carbohidrat

CA 19-9 care oferă informații despre cancer și face parte din categoria markerilor tumorali. Acest test nu este folosit ca metodă de screening pentru cancer. Acest test măsoară cantitatea de proteină numită CA 19-9 (antigen carbohidrat) în sânge. CA 19-9 este un tip de marker tumoral. Markerii tumorali sunt substanțe produse de celulele canceroase sau de celulele normale ca răspuns la cancer în organism.

Markerul tumoral CA19-9 este un marker sensibil pentru afecțiunile maligne pancreatice, gastrice și hepato-biliare. Nivelul ridicat de CA 19-9 indică leziuni inoperabile și un prognostic slab. În general CA 19-9 este crescut în afecțiunile maligne ale pancreasului, colorectului, plămânului, ficatului și ovarului. Condițiile benigne asociate cu creșterea CA 19-9 includ boala sistemului hepatobiliar, pneumonie, insuficiență renală.

Oamenii sănătoși pot avea cantități mici de CA 19-9 în sânge, fără cauze patologice.

Cum se face testarea

Medicul va preleva o probă de sânge din venă folosind un ac mic. După ce acul este introdus, o cantitate mică de sânge va fi colectată într-o eprubetă sau flacon. Se poate să simțiți o mică înțepătură la inserarea acului, ca durează puțin. Nu e nevoie de pregătiri speciale pentru un test de sânge CA 19-9. Probele de sânge sunt trimise la un laborator unde urmează să fie testate.

Interpretarea rezultatelor

Cantități reduse de CA 19-9 pot fi detectate la unele persoane sănătoase și multe afecțiuni care vizează ficatul sau pancreasul pot provoca o creștere temporară a CA 19-9. Nu toate persoanele cu cancer pancreatic va dezvolta niveluri ridicate de CA 19-9. Rezultatele testului pot varia în funcție de vârstă, sex, istoricul medical, metoda utilizată pentru testare etc. Rezultatele testului nu înseamnă întotdeauna că aveți o problemă.

Un nivel mai ridicat decât cel normal al CA19-9 se găsește la persoanele sănătoase și se poate găsi și la persoanele cu afecțiuni non-canceroase și canceroase.

Condițiile non-canceroase includ:

 • boli hepatice, cum ar fi ciroza sau hepatita;
 • inflamația vezicii biliare (colecistită) sau a calculilor biliari;
 • inflamația pancreasului (pancreatită);
 • fibroză chistică;
 • unele afecțiuni ale plămânului, ale rinichiului sau ale tractului gastro-intestinal.

Tipurile de cancer includ:

antigen carbohidrat

Testare de diagnostic

Nivelurile moderate până la cele mai ridicate se regăsesc în cancerul pancreatic, în alte tipuri de cancer și în alte câteva boli și condiții. Cel mai înalt nivel al CA 19-9 se observă în adenocarcinomul ductal pancreatic – cancer care se găsește în țesuturile pancreatice care produc enzime digestive alimentare și în canalele care transportă aceste enzime către intestinul subțire. Aici se formează marea majoritate a cancerelor pancreatice.

Monitorizare tratament

Măsurătorile repetate ale CA 19-9 pot fi utile în timpul și după tratamentul deoarece nivelurile de creștere sau de scădere pot oferi medicului informații importante cu privire la funcționarea tratamentului, dacă tot cancerul a fost îndepărtat cu succes în timpul intervenției chirurgicale și dacă boala pare că se reîntoarce.

Valori de referință

Rezultatele sunt date în unități pe mililitru (U / mL). Rezultatele normale sunt mai mici de 37 U / mL.

Rețineți că nivelurile mai ridicate ale CA 19-9 nu înseamnă neapărat că aveți cancer. Alte afecțiuni pot determina nivele mai ridicate.

Dacă CA 19-9 este mai mic de 37 U / ml, este posibil să nu aveți cancer. Dacă CA 19-9 este mai mare de 37 U / ml, poate indica un cancer de pancreas, ficat, vezică biliară, plămân, colon sau stomac. Dacă CA 19-9 este mai mare decât în mod normal, dar este mai mic de 75 U / mL, este posibil să fie vorba de o infecție a pancreasului, o infecție a vezicii biliare, o boală a ficatului, biliară sau o boală numită fibroză chistică.

În cazul unui diagnostic de cancer pancreatic se utilizează acest test ca parte a monitorizării tratamentului. În acest caz, dacă CA 19-9 crește în timpul tratamentului, poate însemna că tratamentul nu funcționează încă. În cazul în care CA 19-9 se reduce în timpul tratamentului, aceasta poate însemna că tratamentul vă ajută. În cazul în care CA 19-9 a scăzut după tratament, dar ulterior a revenit, poate că boala a recidivat.

Limitări și riscuri

Există foarte puține riscuri pentru efectuarea unui test de sânge. Este posibil să apară o ușoară durere sau vânătăi la locul unde a fost introdus acul, dar majoritatea simptomelor dispar repede.

Cercetările sugerează că această testare are o specificitate de 90%. Este utilizat mai ales în diagnosticarea cancerului pancreatic, dar nu de fiecare dată un nivel crescut indică un cancer, în timp ce uneori valorile pot fi mici, dar totuși boala să fie prezentă. CA 19-9 nu are sensibilitatea pentru detectarea cancerului pancreatic timpuriu și este crescut la doar 50% dintre adenocarcinoamele pancreatice cu dimensiuni mai mici de 3 cm. Cancerul pancreatic slab diferențiat pare, de asemenea, să producă mai puțin CA 19-9 decât cancerele moderate sau bine diferențiate.

CA 19-9 este crescut uneori și în cazurile de cancer gastro-intestinal, dar niveluri crescute se regăsesc și în bolile benigne, inclusiv ulcerul peptic, pancreatita cronică și acută, ciroză, colangită.

Referinte:
(1) Carbohydrate antigen 19-9 (CA19-9), link: http://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/tests-and-procedures/carbohydrate-antigen-19-9-ca-19-9/?region=on
(2) Cancer Antigens (CEA and CA 19-9) as Markers of Advanced Stage of Colorectal Carcinoma, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4272469/
(3) Carbohydrate 19.9 Antigen Serum Levels in Liver Disease, link: https://www.hindawi.com/journals/bmri/2013/531640/
(4) CA 19-9 Blood Test (Pancreatic Cancer), link: https://medlineplus.gov/lab-tests/ca-19-9-blood-test-pancreatic-cancer/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

3 Comments on “CA 19-9 (Antigen carbohidrat)”

 1. Ӏ havee been surfing online mⲟre thɑn 4 hoսrs tⲟdаy, yеt Ӏ never foսnd aany interеsting article ⅼike yoսrs.
  Ιt’s pretty worth enoսgh for me. Personally, if aⅼl web ownners
  and bloggers mɑⅾe goօd content as уou did, the web wilⅼ be much more usefil han ever bеfore.

 2. Am făcut analiza CA 19-9 și a ieșit 50,3. Puteti să îmi spuneți unde să merg pentru diagnostic?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *