Arsurile solare – Afla ce efecte nocive au asupra corpului!

arsurile solare

Iata ce riscuri au arsurile solare pentru sanatate pe termen lung si scurt, de ce apar arsuri solare si cum se manifesta, ce remedii exista si metode de preventie.

CUPRINS:

1. Ce sunt arsurile solare?
2. Cum arata arsurile solare?
3. De ce apar arsurile solare?
4. Riscurile si efectele arsurilor solare
5. Tratament pentru arsuri solare
6. Prevenirea arsurilor solare

Ce sunt arsurile solare?

Arsurile solare se caracterizeaza prin eritem si edem in urma expunerii excesiva la razele solare, mai precis la radiatiile ultraviolete emise de soare. Arsurile solare pot aparea si in urma expunerii la alte surse de lumina UV, cum ar fi solar.

La nivel celular, arsurile solare sunt asociate cu modificari microscopice ale pielii. Pe langa disconfortul produs, ca durere, roseata, disconfort, arsurile solare cresc riscul de imbatranire prematura a pielii si cancer de piele. Desi arsurile solare se vindeca in cele din urma, daunele la nivel celular raman, din pacate. Aceste daune sunt cumulative, persistente si nu pot fi inversate. Unele produse de infrumusetare sustin ca pot inversa daunele solare sau chiar pot stimula repararea celulelor. Insa, nicio cercetare nu a aratat ca un produs de ingrijire a pielii sau lotiune topica poate inversa daunele solare.

ce sunt arsurile solare

Cum arata arsurile solare?

Semnele si simptomele arsurilor solare difera in functie de fototipul pielii si de durata expunerii la radiatiile UV. Semnele si simptomele apar, de obicei, la 2-6 ore dupa expunere si ating varful in 12-24 de ore. Aceste simptome pot include:

  • eritem sau roseata, piele roz si inflamata;
  • edem sau umflare;
  • sensibilitate si disconfort;
  • pielea se simte fierbinte la atingere;
  • durere si mancarime;
  • formarea de vezicule pline cu lichid (in cazurile mai grave);
  • dureri de cap, greata, oboseala, frisoane si febra (in cazurile mai grave).

In cazurile severe, pot sa apara arsuri de gradul II, cu deshidratare, dezechilibre electrolitice si multe altele. Retineti ca orice parte expusa a corpului – inclusiv lobii urechilor, scalpul si buzele – se poate arde. Chiar si zonele acoperite se pot arde daca, de exemplu, imbracamintea are o tesatura lejera care permite trecerea luminii ultraviolete (UV). Ochii, care sunt extrem de sensibili la lumina UV a soarelui, pot suferi, de asemenea, arsuri solare.

La aproximativ 4-7 zile de la expunere, pielea poate incepe sa se descumaneze. Orice modificari persistente ale culorii pielii dispar de obicei cu timpul.

ATENTIE!

Adresati-va medicului daca:

  • dezvoltati vezicule mari;
  • dezvoltati vezicule pe fata, maini sau organe genitale;
  • experimentati umflarea severa a zonei afectate;
  • aveti semne de infectie, cum ar fi vezicule cu puroi sau dungi;
  • experimentati dureri care se agraveaza, dureri de cap, stari de confuzie, greata, febra sau frisoane, lesin;
  • starea se agraveaza in ciuda ingrijirii la domiciliu;
  • aveti dureri de ochi sau modificari ale vederii.

de ce apar arsurile solare

Tipuri de arsuri solare

Arsurile solare sunt clasificate in functie de severitatea leziunilor pielii. Cele mai comune doua tipuri de arsuri solare includ:

  • arsuri solare de gradul I – deteriorarea stratului exterior al pielii – de obicei, aceasta se vindeca de la sine in cateva zile pana la o saptamana;
  • arsuri solare de gradul II – deteriorarea stratului interior al pielii (derma) – poate provoca vezicule – vindecarea poate dura saptamani si poate fi nevoie de tratament medical.

In cazuri foarte rare, pot sa apara arsuri solare de gradul trei. Acest tip de arsuri solare:

  • deterioreaza grav toate straturile pielii, inclusiv stratul de grasime de sub piele;
  • poate distruge terminatiile nervoase;
  • necesita tratament de urgenta.

Citeste si: 10 Mituri despre cancerul de piele

De ce apar arsurile solare?

Arsurile solare sunt o reactie inflamatorie la daunele produse de radiatiile ultraviolete (UV) in straturile exterioare ale pielii. In centrul reactiei se afla melanina, un pigment care da culoare pielii si o apara de razele solare. Melanina actioneaza prin inchiderea la culoare a pielii neprotejate expuse la soare – bronzul. Cantitatea de melanina produsa este determinata de genetica, motiv pentru care unele persoane se ard usor, in timp ce altii se bronzeaza. Insa, ambele sunt semne de deteriorare celulara a pielii. Pentru persoanele cu mai putina melanina, expunerea prelungita neprotejata la soare poate face ca celulele pielii sa devina rosii si dureroase – arsuri solare.

Dupa arsurile solare, pielea poate incepe sa se descuameze. Acesta este un semn ca organismul incearca sa scape de celulele deteriorate. Insa, retineti ca, inclusiv fara arsuri, expunerea la soare creste riscul de cancer de piele. Chiar daca esti bronzat sau tipul tau de piele este inchis si pielea nu se inroseste, soarele tot poate provoca leziuni celulare care pot duce la cancer. Arsurile solare sunt semnul cel mai evident ca ati stat prea mult timp la soare. Insa, daunele solare nu sunt intotdeauna vizibile. Sub suprafata, lumina ultravioleta poate altera ADN-ul, imbatranind prematur pielea. In timp, deteriorarea ADN-ului poate contribui la aparitia cancerelor de piele, inclusiv a melanomului.

Despre bronz si riscul de cancer de soare poti citi mai multe aici.

Riscul de arsuri solare creste daca aveti pielea deschisa la culoare, daca va expuneti la soare prelungit la orele amiezii, nu purtati imbracaminte de protectie si nu folositi un produs potrivit de protectie solara.

Riscurile si efectele arsurilor solare

Expunerea intensa si repetata la soare, care are ca rezultat arsuri solare, creste riscul de alte leziuni ale pielii si anumite boli. Acestea includ in special imbatranirea prematura a pielii (fotoimbatranire), leziuni cutanate precanceroase si cancer de piele.

1. Imbatranirea prematura a pielii

Expunerea la soare si arsurile solare repetate accelereaza procesul de imbatranire a pielii. Modificarile pielii cauzate de lumina UV se numesc fotoimbatranire. Rezultatele fotoimbatranirii includ:

  • slabirea tesuturilor conjunctive, care reduce rezistenta si elasticitatea pielii;
  • riduri profunde;
  • piele uscata, aspra;
  • vene rosii fine pe obraji, nas si urechi;
  • aparitia pistruilor, mai ales pe fata si umeri;
  • pete intunecate sau decolorate pe fata, dosul mainilor, brate, piept si partea superioara a spatelui.

2. Leziuni cutanate precanceroase

Leziunile precanceroase ale pielii sunt pete aspre, solzoase ce apar in zonele care au fost afectate de soare. Apar adesea pe zonele expuse la soare la nivelul capului, fetei, gatului si mainilor. Aceste leziuni pot evolua in cancer de piele. Se mai numesc si keratoze actinice si keratoze solare.

3. Cancer de piele

Expunerea excesiva la soare, chiar si fara arsuri solare, creste riscul de cancer de piele, cum ar fi melanomul. Poate deteriora ADN-ul celulelor pielii. Arsurile solare din copilarie si adolescenta pot creste riscul de melanom mai tarziu in viata. Cancerul de piele se dezvolta in principal pe zonele corpului cele mai expuse la lumina soarelui, inclusiv scalpul, fata, buzele, urechile, gatul, pieptul, mainile, picioarele si spatele.

Trebuie sa intelegem ca arsurile solare in sine nu cauzeaza cancer de piele. Este vorba despre supraexpunerea la radiatiile ultraviolete periculoase care afecteaza celulele pielii, ducand la oportunitatea de dezvoltare a cancerului. Arsurile solare sunt pur si simplu un simptom care evidentiaza aceasta afectare a pielii. Ori de cate ori pielea este expusa la lumina UV, reactioneaza producand mai multa melanina. Acest lucru ajuta la intunecarea pielii, care functioneaza pentru a proteja celulele de deteriorarea ulterioara. De aceea, persoanele cu pielea mai deschisa au tendinta de a se arde mai usor – sunt mai susceptibile la daune UV.

Deoarece cancerul de piele este cauzat de efectele cumulate ale expunerii la radiatii, este logic ca arsurile solare repetate sa creasca riscul de a dezvolta cancer de piele mai tarziu. Statisticile arata ca aproximativ 5 arsuri solare cu vezicule in copilarie si adolescenta pot creste substantial riscul de a dezvolta cancer de piele. Riscul general al unei persoane depinde de mai multi factori, care pot include:

  • genetica;
  • tipul si culoarea pielii;
  • nivelul de expunere zilnica la soare;
  • numarul si severitatea arsurilor solare experimentate – inclusiv in copilarie;
  • sanatatea generala si imunitatea.

Citeste si: Factori de risc pentru cancerul de piele

Tratament pentru arsuri solare

Evident ca cel mai bun remediu este PREVENTIA ARSURILOR SOLARE. Este mai usor si mai sanatos sa previi o arsura solara decat sa o tratezi – iar daunele la nivel celular NU pot fi inversate. Insa, daca va confruntati cu o arsura solara, trebuie sa retineti ca aceasta trebuie tratata imediat. Primul lucru pe care ar trebui sa-l faceti este sa va indepartati din zona cu soare, sa mergeti in interior sau la umbra. Odata ajuns in interior, faceti un dus usor rece (dar nu extrem rece si NU aplicati gheata) pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului. De asemenea, poate fi util sa aplicati comprese reci si umede pe piele. Imediat ce iesiti din dus, uscati usor pielea, dar nu in totalitate. Apoi, aplicati o crema hidratanta pentru a ajuta la captarea apei in piele – poate ajuta la reducerea uscaciunii.

Utilizati o crema hidratanta care contine aloe vera pentru a calma pielea arsa de soare. Uneori poate fi necesara o crema cu hidrocortizon. Luati in considerare administrarea de aspirina sau ibuprofen pentru a reduce orice umflare, roseata si disconfort. Foarte important este sa beti multa apa pentru a preveni deshidratarea. O arsura solara atrage lichidul la suprafata pielii. Consumul de apa suplimentara ajuta la prevenirea deshidratarii.

Daca apar vezicule, lasati veziculele sa se vindece de la sine. Aparitia veziculelor pe piele inseamna ca aveti o arsura solara de gradul doi. Nu ar trebui sa spargeti veziculele, deoarece rolul lor este de a ajuta pielea sa se vindece si pentru a va proteja de infectii. Purtati haine care sa va acopere pielea cand sunteti in aer liber – din tesaturi stranse. Pe masura ce pielea se vindeca, asigurati-va ca purtati imbracaminte care nu se lipeste de piele. Retineti ca trebuie sa mergeti la medic daca aveti simptome severe care nu se amelioreaza, inclusiv febra mare, lesin, stari de confusie, convulsii, dureri de cap, greturi si varsaturi, vorbire neclare, respiratie rapida sau puls rapid.

cum prevenim arsurile solare

Prevenirea arsurilor solare

Arsurile solare pot duce la probleme grave pe termen scurt si lung. Insa, important este ca arsurile solare pot fi prevenite:

  • Evitati expunerea la soare intre orele 10:00 si 16:00. Razele soarelui sunt cele mai puternice la aceste ore, asa ca incercati sa programati activitati in aer liber pentru alte perioade. Daca nu puteti face asta, limitati timpul in care stati la soare. Cautati umbra atunci cand este posibil.
  • Evitati solarul.
  • Folositi un produs de protectie solara de fiecare data cand va expuneti la soare, chiar si iarna, inclusiv un balsam de buze cu SPF. Alegeti un produs de protectie solara cu spectru larg, cu SPF de cel putin 30, rezistent la apa, aplicat cu aproximativ 30 de minute inainte de a iesi in aer liber – aplicati cu generozitate crema de protectie solara pe pielea curata si uscata. Reaplicati protectie solara la fiecare doua ore – sau mai des daca inotati sau transpirati.
  • Purtati imbracaminte care sa va protejeze de radiatii – haine largi cu tesaturi stranse, palarii cu boruri largi, dar si ochelari de soare cu protectie UV.

Iti recomandam si: Regula ABCDE pentru cancerul de piele

Referinte:
(1) https://www.cancer.net/blog/2015-07/10-tips-protecting-your-skin-sun
(2) https://dermnetnz.org/topics/sunburn
(3) https://www.skincancer.org/risk-factors/sunburn/
(4) https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/burns/treat-sunburn
(5) https://www.healthdirect.gov.au/sunburn

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

One Comment on “Arsurile solare – Afla ce efecte nocive au asupra corpului!”

  1. Pingback: Bronzul la solar si riscul de cancer - Cancer360

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *