10 Mituri despre cancerul de piele

mituri despre cancerul de piele

In jurul cancerului de piele si a regulilor de protectie solara se invart numeroase mituri. Iata cateva dintre acestea – 10 mituri despre cancerul de piele si adevarul din spatele lor.

CUPRINS:

Mitul 1. Cancerul de piele afecteaza doar persoanele cu piele deschisa la culoare
Mitul 2. Trebuie sa stau foarte mult la soare ca sa dezvolt cancer
Mitul 3. Daca folosesc crema de protectie solara pot sta oricat la soare
Mitul 4. Solarul este sigur
Mitul 5. Cancerul de piele afecteaza doar persoanele in varsta
Mitul 6. Doar radiatiile UVB pot cauza cancer de piele
Mitul 7. Nu trebuie sa folosim protectie solara iarna sau cand este o zi innorata
Mitul 8. Avem nevoie de expunere prelungita la soare pentru a produce vitamina D
Mitul 9. Poti sta mai mult la soare cand aplici SPF 50 decat daca folosesti SPF 30
Mitul 10. Cancerul de piele este mereu usor de depistat si de tratat

Principala cauza pentru CANCERUL DE PIELE este expunerea prelungita la radiatiile solare. Radiatiile UV afecteaza ADN-ul celular, crescand riscul de mutatii ce pot duce la cancer. Nu exista bronz sanatos – bronzarea este semnul ca pielea a fost afectata de radiatii. Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului a clasificat solarul si alte surse de lumina UV ca fiind agenti carcinogeni. Exista diferite tipuri de cancer de piele, si anume melanomul, carcinomul bazal celular, carcinomul cu celule scuamoase.

Expunerea prelungita la soare este principala cauza a cancerului de piele. Insa, alti factori de risc sunt:

  • piele deschisa la culoare, care se arde usor;
  • sistem imunitar slabit;
  • multe alunite pe piele;
  • expunerea la solar;
  • istoric personal sau familial de cancer de piele;
  • anumite afectiuni ale pielii etc.

Iata 10 mituri despre cancerul de piele. E important sa stim care sunt factorii de risc pentru cancerul de piele, care sunt primele semne si simptome de cancer si ce masuri de prevenire sunt eficiente.

Mitul 1. Cancerul de piele afecteaza doar persoanele cu piele deschisa la culoare

Desi persoanele cu pielea deschisa la culoare, cu ochi albastri sau verzi si par roscat sau blond, au risc mai mare de arsuri solare si cancer de piele, asta NU inseamna ca persoanele cu tonuri ale pielii mai inchise nu pot dezvolta cancer. Motivul pentru care aceste forme de cancer apar mai rar la persoanele cu piele inchisa este ca au mai multa melanina sau pigment in piele, mai exact modul in care organismul protejeaza pielea de soare. Cu toate acestea, o expunere suficienta la razele UV poate trece peste aceasta bariera si poate cauza cancer chiar si la persoanele cu pielea inchisa la culoare.

Persoanele cu pielea inchisa la culoare prezinta un risc mai scazut de cancer de piele decat persoanele cu pielea deschisa, dar cu siguranta nu sunt imune la acesta. De fapt, ratele de deces sunt mai mari, deoarece cancerul este diagnosticat de obicei mai tarziu, cand este mai avansat. Persoanele cu pielea inchisa la culoare nu merg la medic pentru screening la fel de des din cauza acestei conceptii gresite.

Astfel, persoanele care se bronzeaza usor POT dezvolta in continuare cancer. Bronzarea creste foarte mult riscul de a dezvolta cancer de piele. Cu cat va bronzati mai mult, cu atat se produce mai multa melanina pentru a incerca sa protejeze pielea de daune suplimentare, iar riscul creste.

mituri despre protectia solara

Mitul 2. Trebuie sa stau foarte mult la soare ca sa dezvolt cancer

Riscul de cancer creste direct proportional cu timpul petrecut in soare. Insa, chiar si expunerea moderata la soare creste riscul de cancer – efectele sunt cumulative, mai ales daca vorbim si de arsuri solare. De asemenea, arsurile solare in copilarie cresc riscul de cancer la varsta adulta. De asemenea, si alte surse de radiatii UV, ca solarul, cresc riscul de cancer de piele. Anumite medicamente sau produse topice cresc sensibilitatea pielii la soare, iar anumite boli, ca lupusul, pot afecta sistemul imunitar si apararea naturala a organismului.

Dermatologii constata ca expunerile scurte la soare pe tot parcursul anului se pot cumula, ducand la daune semnificative pentru persoanele cu pielea deschisa la culoare. Aceste scurte momente pot include condusul cu trapa deschisa sau plimbarile scurte in aer liber in timpul orelor de varf –  timp in care se expune pielea la razele UV. Aceste expuneri cumulative, de zi cu zi, sunt legate mai ales de carcinomul cu celule scuamoase.

Nu exista bronz sanatos. Orice modificare a culorii naturale a pielii este un semn de deteriorare. De fiecare data cand culoarea pielii se schimba dupa expunerea la soare, riscul de arsuri si cancer creste. Daca ai mai avut arsuri solare asta nu inseamna ca raul a fost facut si nu mai are rost sa te protejezi. Daunele se pot cumula in timp si nu este niciodata prea tarziu sa va protejati in continuare.

Mitul 3. Daca folosesc crema de protectie solara pot sta oricat la soare

Protectia solara va poate ajuta cu siguranta sa evitati deteriorarea pielii si cancerul de piele – acest lucru nu este un mit. Insa, conteaza cum folosim produsul, cat de multa crema aplicam si ce produs alegem. In plus, aceste produse nu blocheaza complet radiatiile – niciun produs de protectie solara nu ofera protectie 100% impotriva radiatiilor. Blocheaza doar o anumita parte si este esential ca produsul sa fie reaplicat la cel mult 2 ore, cand transpiram sau cand pielea se uda. In plus fata de protectia solara, este important sa evitam expunerea la soare la orele amiezii, cand soarele este cel mai puternic. De asemenea, trebuie sa ne protejam prin acoperirea pielii cu haine de protectie – bluze largi cu maneci lungi, palarii cu boruri largi etc.

Produsele de protectie solara s-au imbunatatit foarte mult si sunt chiar sub forma de spray, deci nu exista nicio scuza pentru a nu ne proteja. Deoarece protectia oferita de aceste produse incepe sa se reduca dupa o expunere indelungata la soare sau cand transpiram sau ne udam pielea, trebuie reaplicata cel putin la fiecare 2 ore, indiferent de nivelul SPF pe care il utilizati. Citeste mai multe despre masurile de protectie solara.

mituri si adevaruri despre cancerul de piele

Mitul 4. Solarul este sigur

Solarul implica niveluri foarte crescute de radiatii UV. Radiatia UVA poate sa fie de pana la patru ori mai mare decat cea a soarelui la pranz. Radiatia UVB este aproape de doua ori mai mare. Utilizarea unui solar inainte de varsta de 35 de ani creste riscul de melanom cu 75%. Expunerea la lumina ultravioleta de la solar poate afecta pielea intr-o varietate de moduri – inclusiv riduri, pete solare sau pistrui. In plus, aceasta expunere poate duce la cancer de piele.

Mitul 5. Cancerul de piele afecteaza doar persoanele in varsta

Cancerul de piele poate afecta persoane de toate varstele – inclusiv adolescenti si copii. Melanomul este cea mai frecventa forma de cancer la adultii tineri, cu varste cuprinse intre 25 si 29 de ani. La fel ca in cazul adultilor, copiii cu pielea deschisa la culoare prezinta un risc mai mare de arsuri. Un istoric de arsuri solare in copilarie creste riscul de cancer la varsta adulta si nu numai. Citeste aici mai multe despre protectia solara la copii.

Mitul 6. Doar radiatiile UVB pot cauza cancer de piele

Soarele emite doua tipuri principale de radiatii ultraviolete – UVA si UVB. Cea mai mare parte a razelor UVB este absorbita de stratul de ozon. Insa, cele care trec, sunt foarte periculoase si pot provoca leziuni grave pe termen lung la nivelul pielii. Razele UVB contribuie, de asemenea, la forme severe de cancer, cum ar fi melanomul. Dar asta nu inseamna ca razele UVA nu ne afecteaza. Razele UVA ne ofera acel bronz imediat, auriu. Pot patrunde in piele mai profund si chiar pot deteriora ADN-ul. Atat UVA, cat si UVB provoaca arsuri solare si afecteaza pielea, putand duce la cancer de piele. Alegeti un produs de protectie solara care sa ofere protectie impotriva ambelor, si anume un produs cu spectru larg de protectie.

Mitul 7. Nu trebuie sa folosim protectie solara iarna sau cand este o zi innorata

Desi este adevarat ca intensitatea soarelui este mai mica in timpul iernii, zapada reflecta razele soarelui, care pot creste riscul de arsuri solare sau de deteriorare a pielii. Chiar si cand sunt nori, soarele ne poate afecta pielea si ochii si poate provoca daune pe termen lung. Ar trebui sa va protejati pielea de radiatiile UV chiar si atunci cand nu este cald sau soare. Multe persoane cred in mod eronat ca daca nu exista caldura sau lumina puternica a soarelui, nu pot aparea arsuri sau efecte adverse – dar acest lucru nu este adevarat. Arsurile solare sunt cauzate de radiatii UV, nu de caldura.

riscurile expunerii la soare

Mitul 8. Avem nevoie de expunere prelungita la soare pentru a produce vitamina D

Chiar si expunerea la un nivel scazut de UV, pentru o perioada scurta de timp in fiecare zi este suficienta pentru a obtine necesarul de vitamina D. Acest lucru se realizeaza in mod normal prin activitati simple de zi cu zi, cum ar fi mersul la cumparaturi sau o plimbare scurta dupa-amiaza. Avem nevoie de timp petrecut afara, in natura, insa trebuie sa evitam expunerea excesiva la soare, mai ales la orele amiezii.

Mitul 9. Poti sta mai mult la soare cand aplici SPF 50 decat daca folosesti SPF 30

Niciun produs de protectie solara nu ofera protectie 100%, iar produsele de protectie solara nu trebuie folosite niciodata pentru a prelungi timpul petrecut la soare. Desi poate parea ca exista o mare diferenta, SPF 50 ofera o protectie mai buna – dar nu dubla – impotriva radiatiilor care provoaca arsuri solare si cresc riscul de cancer de piele. Produsele cu SPF 30 filtreaza aproximativ 96,7% dintre radiatiile UV, iar cele cu SPF 50 filtreaza 98% dintre radiatiile UV. Insa, trebuie aplicat produsul inainte cu 30 minute de expunerea la soare, in cantitate suficienta si reaplicat la cel mult 2 ore sau cand pielea transpira sau se uda.

→ Citeste si: Alunita sau cancer de piele?

protectia solara si cancerul

Mitul 10. Cancerul de piele este mereu usor de depistat si de tratat

Auto-examinarea regulata a pielii este cu adevarat importanta si necesara. Cu toate acestea, nu este intotdeauna usor sa observati anumite modificari ale pielii – unele sunt subtile. De asemenea, trebuie sa retineti ca multe zone ale pielii sunt greu accesibile pentru o examinare atenta. De asemenea, tratamentul cancerului de piele poate fi destul de invaziv in unele situatii, mai ales daca nu este depistat la timp.  Poate include interventii chirurgicale, chimioterapie si poate duce la cicatrici permanente. Cancerul de piele se poate raspandi si in alte zone ale corpului.

Cancerul de piele trebuie luat in serios. Depistarea in stadii incipiente creste sansele de supravietuire. Pentru a reduce semnificativ riscul de cancer, asigurati-va ca va protejati pielea de radiatii UV. Folositi un produs de protectie solara cu spectru larg, asigurandu-va ca aplicati din nou la fiecare doua ore cel mult sau mai des – daca pielea transpira, mai ales, sau inotati. Purtati imbracaminte de protectie si evitati solarul. De asemenea, mergeti periodic la medic pentru un control amanuntit. Citeste aici mai multe despre BRONZ si RISCUL DE CANCER.

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

One Comment on “10 Mituri despre cancerul de piele”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *