Antigenul carcinoembrionar (CEA)

antigenul CEA

CEA sau antigenul carcinoembrionar este o glicoproteină care se testează pentru a ajuta la diagnosticarea și monitorizarea anumitor forme de cancer.

CUPRINS:

1. Ce este antigenul carcinoembrionar (CEA)?
2. Indicații și recomandări
3. Cum se efectueaza testul?
4. Interpretarea rezultatelor testului
5. Limitări și riscuri

Ce este antigenul carcinoembrionar (CEA)?

Antigenul carcinoembrionar (CEA) este o glicoproteină găsită în mod normal în epiteliul entogenal embrionar. CEA poate fi găsit în sânge, urină, scaun și alte fluide ale corpului, precum și în tumora însăși. Este mai probabil să fie produsă de tumori bine diferențiate (tumori alcătuite din celule canceroase care par foarte asemănătoare cu celulele normale) decât de tumori slab diferențiate.

Denumirea „carcinoembrionar”  se referă la sursele comune ale proteinei, iar „carcino” reprezentând tumorile discutate și „embrionar” referindu-se la faptul că nivelurile ridicate sunt prezente în făt în timpul dezvoltării.

Testul pentru antigenul carcinoembrionar

Un test de antigen carcinoembrionar (CEA) este un test de sânge utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea și gestionarea anumitor tipuri de cancer. Testul pentru antigenul CEA este folosit în special pentru cancerele intestinului gros și cancerele rectale. Se pot utiliza rezultatele acestui test și pentru a vedea dacă un tratament anticancerigen funcționează.

Testul CEA măsoară cantitatea de CEA din sânge. O cantitate mare de CEA în organism după un tratament sau o intervenție chirurgicală împotriva cancerului sugerează că boala nu a dispărut. Poate însemna și că boala s-a răspândit în alte părți ale corpului. Fumatul poate crește cantitatea de CEA din organism chiar și în absența cancerului.

Antigenul carcinoembrionar este numit marker tumoral deoarece oferă informații despre cancer. Deoarece CEA poate fi prezent în boli care nu sunt canceroase și poate să nu fie prezent în toate cazurile de cancer, acest test nu este de obicei folosit pentru screeningul pentru cancer.

cum se testeaza CEA

Indicații și recomandări

Monitorizarea tratamentului anticancerigen si a cancerului

Acest test este destinat analizei cantitative a antigenului carcinoembrionar în serul și plasma umană. Principala indicație pentru testarea CEA este urmărirea și tratamentul terapiei carcinomului colorectal. Este indicat și dacă ați fost deja tratat pentru cancer, pentru a afla dacă boala a revenit.

Antigenul carcinoembrionar este cel mai util pentru a monitoriza tratamentul pacienților cu cancer. Este utilizat pentru pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală, pentru a măsura răspunsul la terapie și pentru a monitoriza boala. Dacă nivelurile CEA scad, asta înseamnă de obicei că o tumoră răspunde la tratament, în timp ce dacă valorile cresc, aceasta poate însemna că tumora progresează. CEA este adesea indicat ca un test de bază la începutul tratamentului pentru cancer din acest motiv.

Un test de sânge pentru CEA în această situație este folosit ca marker tumoral, adică un indicator al prezenței cancerului sau nu. CEA este folosit ca marker pentru cancerul intestinal mai ales, dar poate fi măsurat și acolo unde există alte forme de cancer – cancer rectal, cancer pulmonar, cancer mamar, cancer hepatic, cancer pancreatic, cancer gastric, cancer ovarian.

Test de screening?

Nu toate cancerele produc CEA, iar un nivel din intervalul de referință dat nu garantează faptul că nu există cancer (chiar și tipurile cunoscute că produc antigenul carcinoembrionar), prin urmare testul CEA nu este utilizat pentru screening-ul populației generale. De obicei, nu este folosit pentru a vă examina sau a diagnostica dacă sunteți sănătoși.

cancerul si antigenul CEA

Cum se efectueaza testul?

Pentru testare este necesară o probă de sânge.

Fumatul poate crește nivelul CEA. Dacă fumați, medicul vă poate spune să evitați fumatul pentru o perioadă scurtă de timp înainte de testare.

Ca și în cazul oricărui test de sânge, există riscul de sângerare, vânătaie sau infecție la locul puncției. Durerea moderată sau senzația de înțepătură pot fi resimțite atunci când acul este introdus.

Interpretarea rezultatelor testului

Rezultatele testului pot varia în funcție de vârstă, sex, istoricul medical, metoda utilizată pentru test și alți factori. CEA se măsoară în nanograme pe mililitru (ng / ml). Rezultatele normale sunt de 3,0 ng / ml sau mai mici.

De reținut! Un nivel normal al CEA nu exclude cancerul (unii oameni cu cancer au un CEA normal), iar niveluri mai ridicate de CEA nu înseamnă neapărat că aveți cancer. Numeroase alte afecțiuni, altele decât cancerul, pot determina creșterea CEA. Acestea includ infecții, boli hepatice, ulcer, chisturi mamare, afecțiuni pulmonare etc.

Un nivel normal de CEA este mai mic sau egal cu 3 nanograme pe mililitru (ng / mL). Cei mai mulți oameni sănătoși au niveluri sub această valoare. Nivelurile CEA vor reveni, în general, la normal, între una și patru luni după ce cancerul a fost eliminat cu succes.

CEA interpretarea rezultatelor

Valori de referință

Domeniu: 0-4,7 ng / ml

  • nefumător: <3,9 ng / ml;
    fumător: <5,6 ng / ml
    Unii fumători pot avea CEA crescut, de obicei <5,0 ng / ml.

Markerii serici nu sunt specifici pentru malignitate, iar valorile pot varia în funcție de metodă.

Interpretare

Concentrațiile ridicate de antigen carcinoembrionar (CEA) (> 20 ng / ml) la un pacient cu simptome compatibile sunt sugestive pentru prezența cancerului și sugerează de asemenea metastaze.

Concentrațiile ridicate de CEA sunt frecvent întâlnite în cazurile de cancer colorectal. Creșteri ușoare până la moderate ale CEA (rareori> 10 ng / ml) apar în 20% până la 50% dintre afecțiunile benigne ale intestinului, pancreasului, ficatului și plămânilor (de exemplu ciroză hepatică, hepatită cronică, pancreatită, colită ulcerativă, boala Crohn, emfizem). Fumatorii au, de asemenea, valori ridicate ale CEA.

Nivelurile de sânge ale CEA sunt adesea crescute în cazul cancerului colorectal și pot fi crescute în alte tipuri de cancer, inclusiv:

  • cancer de sân;
  • cancer pulmonar;
  • cancer pancreatic;
  • cancer gastric;
  • cancer hepatic;
  • cancer ovarian.

După tratament, revenirea la un nivel normal al CEA care a fost crescut înseamnă, de obicei, că boala a răspuns la tratament. Nivelurile de CEA mai mari de 20 ng / ml sunt considerate foarte mari. Dacă aveți niveluri de CEA atât de ridicate și de asemenea aveți simptome de cancer, sugerează că boala nu a fost îndepărtată cu succes după tratament. De asemenea, poate sugera că boala a metastazat sau s-a răspândit în alte părți ale corpului.

Nivelul sangvin al CEA poate fi crescut în condiții non-canceroase, inclusiv:

  • ulcer peptic;
  • colită ulcerativă;
  • polipi rectali;
  • emfizem;
  • boală benignă de sân;
  • o inflamație cum ar fi pancreatita (inflamația pancreasului) sau colecistită (inflamația vezicii biliare);
  • fumătorii care nu au cancer pot avea, de asemenea, o valoare CEA crescută.

Ce se întâmplă dacă rezultatele mele sunt anormale?

Nivelurile CEA nu ar trebui să fie singurul test utilizat pentru a determina dacă aveți cancer. Medicul va utiliza testul CEA împreună cu alte teste și o evaluare a simptomelor.

Testarea pentru antigenul carcinoembrionar este adesea mai utilă când se repetă repetă periodic. Perioada de timp dintre teste, totuși, poate varia în funcție de mulți factori. De exemplu, atunci când intervenția chirurgicală se face ca intenție curativă pentru persoanele cu cancer de colon în stadiul II sau III, un teste CEA este de obicei recomandat la fiecare 3 luni timp de cel puțin 3 ani după intervenția chirurgicală. În tratamentul cancerului de colon metastatic, în schimb, testul se face adesea la 1-3 luni.

Teste similare

Există o serie de markeri tumorali care pot fi folosiți pentru a monitoriza cancerul, deși markerii particulari care sunt testați variază în funcție de tipul de cancer urmărit. Un exemplu include:

  • Antigenul 15.3 (CA-15.3) poate fi utilizat pentru a monitoriza cancerul de sân, cancerul pulmonar, cancerul ovarian, cancerul uterin, cancerul vezicii urinare și multe altele;
  • Antigenul 19.9 (CA 19.9) poate fi utilizat pentru a monitoriza cancerul colorectal, cancerul pancreatic, cancerul hepatic și multe altele;
  • Antigenul 27.29 (CA 27.29) poate fi utilizat pentru a monitoriza recurența sau progresia cancerului de sân și a cancerului de stomac, cancerului de colon, cancerului pulmonar etc.;
  • Antigenul specific prostatic (PSA) este utilizat numai pentru monitorizarea (și screeningul) cancerului de prostată.

limitari antigenul CEA

Limitări și riscuri

Determinările valorii pentru antigenul carcinoembrionar nu sunt recomandate pentru depistarea cancerului la populația generală. Concentrațiile CEA în intervalul normal nu exclud prezența unei boli maligne.  Valoarea CEA măsurată a probei unui pacient poate varia în funcție de procedura de testare utilizată. Valorile CEA determinate pe eșantioanele pacientului prin diferite proceduri de testare nu pot fi comparate direct între ele și ar putea fi cauza unor interpretări medicale eronate.

O limitare semnificativă a testului CEA este că nu este crescut în toate cazurile de cancer și nu este la fel de probabil să fie prezent în stadiile incipiente ale bolii (acesta este motivul pentru care nu este un test eficient de screening). De exemplu, este prezent în aproximativ 70% până la 80% dintre cazurile de cancer de colon avansat, dar numai în aproximativ 25% dintre tumorile de colon în stadiu precoce.

Rezultate fals pozitive

Există, de asemenea, multe afecțiuni benigne (non-canceroase) și inflamatorii care pot crește CEA conducând la rezultate fals pozitive.

Condițiile benigne asociate cu o creștere a concentrațiilor pentru antigenul carcinoembrionar includ:

  • fumatul;
  • BPOC;
  • pancreatita;
  • afecțiuni intestinale inflamatorii cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă;
  • hepatita;
  • ciroza hepatică;
  • ulcerul peptic;
  • inflamația vezicii biliare (colecistită);
  • infecții pulmonare;
  • hipotiroidismul;
  • polipi la colon.

În plus, nivelurile CEA ar putea să nu reflecte ceea ce se întâmplă cu o tumoră la momentul actual. De exemplu, rezultatele CEA pot fi foarte mari în timpul și după chimioterapie.

Riscuri

Există foarte puține riscuri în testarea pentru antigenul carcinoembrionar, deoarece este un simplu test de sânge. Reacțiile adverse mai puțin frecvente includ sângerări, vânătăi (hematoame), stări de leșin în timpul prelevării sângelui și, rareori, infecții.

Referinte:
(1) CEA blood test, link: https://medlineplus.gov/ency/article/003574.htm
(2) Carcinoembryonic Antigen Test (CEA), link: https://www.healthline.com/health/cea
(3) What Is the Carcinoembryonic Antigen (CEA) Blood Test?, link: https://www.verywellhealth.com/carcinoembryonic-antigen-cea-797561
(4) Carcinoembryonic antigen (CEA), link: http://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/tests-and-procedures/carcinoembryonic-antigen-cea/?region=on
(5) Carcinoembryonic antigen (CEA) test, link: https://www.nhs.uk/conditions/cea-test/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

9 Comments on “Antigenul carcinoembrionar (CEA)”

  1. am facut un set de analize si am valorile: CA125-normale,106<35 U/ml,CA15.3=15.3<31.3,CA19.9=4.99<37 CEA=19.48<5
    Ce sa mai fac in continoare?

  2. Buna ziua ,
    As dori sa stiu dc fumatul in trecut , acuma 15 ani mai influenteaza in prezent CEA -UL .. pt a iesit 4.39 si nu stiu unde sa ma incadrez .. ca este normal sau ca este usor crescut ?? ce as putea face ??
    Multumesc .

  3. am cea 3,6 acest rezultat rezulta in urma unei operatii la stomac acum 20 ani..in urma unei hemoragii digestive….am rugamintea sa-mi rec. ceva tratament naturist…..cu mult respect ….iuliu.

  4. Buna ziua ,

    Pentru fostii fumatori valoarea de referinta unde se incadreaza? aproximativ 12 ani.

    Va multumesc .

  5. Buna ziua .am valoarea CA19-9 de 30.01….normala 39 si CEA 7.34 …^normal 3.40ng/ml arata ca ar fi normal sant fumaroare de un pachet jumate la zi.va multumesc respectuos si astept urgent un raspuns va rog.

  6. Buna ziua! Mama mea are valoarea obtinuta pentru CEA-(antigen carcinoembrionar)de 3,84 , acum 4 ani a fost operata de neoplasm rectal.Multumesc mult! astept un raspuns.

    1. Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Consultati întotdeauna medicul dvs. pentru aceasta intrebare.

      Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *