Ameteli si probleme cu echilibrul – ce boli pot ascunde

ameteli si probleme cu echilibrul

Ameteli si probleme cu echilibrul – iata care pot fi cauzele, ce probleme pot fi asociate, ce solutii exista si de ce pot sa apara ametelile in cancer.

CUPRINS:

1. Cauze pentru ameteli si probleme cu echilibrul
2. Metode de diagnostic si tratament
3. Ameteli si probleme cu echilibrul in cancer

Cauze pentru ameteli si probleme cu echilibrul

Urechea interna este responsabila pentru mentinerea echilibrului, insa este un sistem complex. Multe probleme diferite pot afecta echilibrul, deci este recomandat sa mergeti la medic pentru a diagnostica exact cauza care sta la baza.

Ametelile si problemele de echilibru pot duce la caderi. Simptomele principale ale problemelor de echilibru sunt instabilitate cand persoana sta in picioare sau merge. O pierdere a echilibrului se poate simti ca o senzatie ca totul se invarte in jurul nostru, ameteala, senzatie de lesin, vedere incetosata, modificari de ritm cardiac si tensiune, corpul se clatina si apar dificultati de mers. De asemenea, ameteala poate fi insotita de greata, varsaturi si senzatie de anxietate.

cauze pentru ameteli

Care pot fi cauzele pentru probleme de echilibru?

Cauzele problemelor de echilibru includ:

  • infectii ale urechii;
  • probleme ale urechii interne;
  • lovituri la nivelul capului;
  • probleme de circulatie;
  • anumite medicamente;
  • dezechilibre chimice in creier;
  • tensiune arteriala scazuta;
  • tensiune arteriala crescuta;
  • afectiuni neurologice;
  • imbatranirea etc.

Este posibil sa aveti risc de probleme de echilibru daca luati unele medicamente, aveti o infectie virala, aveti probleme cu urechea interna sau va recuperati dupa o leziune la nivelul capului. Daca aveti peste 65 de ani si aveti artrita sau tensiune arteriala crescuta sau scazuta, riscul de probleme de echilibru este mai mare. O plimbare cu barca sau vaporul poate provoca, de asemenea, probleme temporare de echilibru.

RETINETI:

De cele mai multe ori, cauza pentru ameteli e reprezentata de oboseala, caldura intensa, deshidratare, anumite deficiente de vitamine sau minerale etc. E important, insa, sa solicitati ajutor medical daca problema este grava sau daca persista. 

Iata cateva cauze posibile, explicate:

Vertij

Ameteala este adesea un rezultat al vertijului. De obicei vorbim de vertij pozitional benign ce provoaca ameteli pe termen scurt atunci cand persoana isi schimba rapid pozitia. Vertijul este un simptom al diferitelor afectiuni si adesea insoteste pierderea echilibrului. Exista doua tipuri principale de vertij:

  • vertij periferic – rezulta adesea dintr-o afectiune care vizeaza urechea interna, cum ar fi o infectie a urechii interne sau boala Ménière;
  • vertij central – este mai putin frecvent si poate fi rezultatul unei tulburari neurologice, cum ar fi accident vascular cerebral sau scleroza multipla.

Ce este vertijul paroxistic pozitional benign? Persoanele cu vertij paroxistic pozitional benign (BPPV) sau vertij pozitional, tind sa simta o senzatie de rotire atunci cand isi intorc capul intr-un anumit mod. Apare atunci cand cristalele de carbonat de calciu din ureche se desprind si se deplaseaza in canalele semicirculare ale urechii interne.  Cristalele libere impiedica miscarea fluidului, iar urechea interna incepe sa trimita semnale incorecte catre creier cu privire la pozitia capului, ceea ce provoaca ameteli.

Lovitura la cap

Este posibil sa aveti ameteli uneori din cauza unei comotii cerebrale sau a altor leziuni la nivelul capului.

Rau de miscare

Este posibil sa apara ameteli cand o persoana se afla pe o barca, in avion, in masina etc. Raul de miscare este frecventa la persoanele cu migrene.

factori de risc pentru ameteli si probleme cu echilibrul

Labirintita

Labirintita poate provoca ameteli, greata si pierderea echilibrului. Labirintita este o infectie a urechii interne sau a labirintului. Labirintul sau sistemul vestibular este structura urechii interne care ne ajuta sa avem echilibru. Daca labirintul se infecteaza sau se inflameaza, poate provoca pierderea echilibrului si poate afecta auzul.

Boala Meniere

Boala Ménière afecteaza urechea interna. Se acumuleaza fluid in urechea interna, ceea ce ingreuneaza accesul semnalelor la creier. Asta afecteaza capacitatea unei persoane de a se mentine in echilibru si de a auzi. Cauza bolii Ménière ramane neclara, dar se crede ca ar avea legatura cu genetica, infectii virale, boli autoimune etc.

Presincopa

O persoana cu ameteli poate simti ca este pe punctul de a lesina. Un sentiment de ameteala se mai numeste presincopa. Oamenii se pot simti ca si cum ar fi pe punctul de a lesina, dar nu isi pierd constienta. Presincopa poate aparea din mai multe motive, de la experimentarea unui eveniment stresant pana la tensiune arteriala scazuta.

Unele medicamente

Unele medicamente pot provoca pierderea echilibrului ca efect secundar prin afectarea urechii interne sau a vederii. Medicamentele care pot cauza probleme de echilibru includ:

  • antidepresive;
  • medicamente anti-anxietate;
  • medicamente pentru tensiunea arteriala si bolile de inima;
  • medicamente pentru diabet;
  • sedative.

Neuronita vestibulara

Neuronita vestibulara este o infectie a urechii interne care poate provoca ameteli si pierderea echilibrului. Se poate sa apara atunci cand nervul vestibular din urechea interna este infectat sau inflamat din cauza unui virus, cum ar fi in caz de gripa.

Fistula perilimfatica

Fistula perilimfatica este o afectiune in care exista o mica gaura intre urechea interna si urechea medie ce permite scurgerea fluidului prin urechea medie. O fistula poate aparea din cauza unei leziuni la nivelul capului, infectii cronice ale urechii sau modificari extreme ale presiunii aerului.

Sindromul Mal de Debarquement

Cand o persoana este intr-o barca sau a alergat pe o banda de alergat pentru o perioada lunga de timp, aceasta poate dezvolta sindromul Mal de Debarquement (MdDS). In cazul acestei probleme, oamenii experimenteaza senzatia de miscare sau leganare chiar si atunci cand nu se afla pe o suprafata in miscare. De asemenea, se pot simti somnolenti si le este greu sa se concentreze. Dispare de obicei la scurt timp dupa ce persoana se intoarce pe teren drept, dar simptomele uneori pot dura mai mult.

Neurom acustic

Neuromul acustic este o tumora necanceroasa care pune presiune pe nervii urechii interne, afectand echilibrul si auzul. Neuromul acustic poate duce la instabilitate si ameteli si chiar la pierderea auzului sau la tiuit in ureche.

Factori de risc pentru ameteli

Ameteala poate fi asociata cu:

  • Hipotensiune ortostatica hemodinamica (hipotensiune posturala) – Cand te ridici in picioare sau te asezi prea repede – acest lucru poate duce la o scadere semnificativa a tensiunii arteriale, avand ca rezultat senzatia de ameteala sau lesin.
  • Boala cardiovasculara –  Ritmul cardiac anormal (aritmie cardiaca), vasele de sange ingustate sau blocate, ingrosarea muschiului inimii (cardiomiopatie hipertrofica) sau scaderea volumului de sange pot reduce fluxul sangvin si pot provoca ameteli sau senzatie de lesin.
  • Probleme articulare, musculare sau de vedere – Slabiciunea musculara si articulatiile instabile pot contribui la pierderea echilibrului. Dificultatile cu vederea pot duce, de asemenea, la instabilitate si probleme de echilibru.
  • Tulburari psihiatrice – Depresia (tulburare depresiva majora), anxietatea si alte tulburari psihiatrice pot provoca ameteli.
  • Respiratie anormal de rapida (hiperventilatie) – Apare adesea in tulburarile de anxietate si poate provoca ameteli.

Alte cauze pentru ameteli si probleme cu echilibrul includ:

  • anemie;
  • deshidratare;
  • hipoglicemie;
  • activitate fizica excesiva;
  • caldura intensa.

In cazuri rare, ameteala ar putea fi cauzata de scleroza multipla, un accident vascular cerebral, o tumora maligna sau o tulburare cerebrala.

de ce apar ametelile

Metode de diagnostic si tratament

Problemele de echilibru sunt dificil de solutionat, deoarece pot fi cauzate de numerosi factori. Medicul va adresa intrebari despre simptome si poate examina istoricul medical pentru afectiuni si alte tratamente folosite. Se pot face si analize de sange, teste la nivelul urechii, teste imagistice la nivelul creierului si capului, posturografie etc.

Cum sunt tratate problemele de echilibru?

Problemele de echilibru pot fi temporare sau pe termen lung, in functie de cauze. In caz de infectie a urechii sau daca tocmai ati calatorit pe o barca, problemele dispare in general cu timpul. Cu toate acestea, cand cauza nu este cunoscuta sau problemele sunt rezultatul unor afectiuni cronice sau ale imbatranirii, simptomele pot continua pe termen nelimitat.

Problemele de echilibru sunt uneori corectate prin abordarea problemelor de sanatate care stau la baza. Astfel, pot fi prescrise medicamente, modificari alimentare, fizioterapie etc. Uneori se recomanda exercitii de reabilitare vestibulara. Terapeutii instruiti in probleme de echilibru stabilesc un program personalizat de exercitii de echilibru. Terapia va poate ajuta sa compensati dezechilibrul, sa va adaptati la problemele de echilibru. Pentru a preveni caderile, terapeutul va poate recomanda un suport, cum ar fi un baston, si tehnici de a reduce riscul de caderi in casa.

Atentie!

Asezati-va sau intindeti-va imediat ce va simtiti ametit si odihniti-va pana cand ameteala dispare. Asta poate preveni pierderea echilibrului complet si caderile. Daca este cazul, folositi un baston pentru stabilitate. Folositi intotdeauna balustrada cand urcati sau coborati scarile.

Se recomanda adesea activitati care imbunatatesc echilibrul, cum ar fi yoga si Tai Chi. Evitati miscarea sau schimbarea brusca a pozitiilor. Evitati sa conduceti masina sau sa folositi utilaje grele daca aveti frecvent ameteli. Hidratati-va corect, adoptati un stil de viata sanatos, dormiti suficient si evitati sau gestionati corect situatiile stresante. Daca problema persista, e important sa solicitati ajutor medical de specialitate.

Ameteli si probleme cu echilibrul in cancer

Un echilibru bun este vital pentru viata de zi cu zi. Echilibrul sau capacitatea corpului de a ramane stabil in timp ce stam in picioare, asezati sau in miscare, este importanta pentru prevenirea ranirilor prin caderi sau miscari gresite. Sistemul vestibular al urechii interne este esential pentru echilibru, la fel ca cerebelul sau partea posterioara a trunchiului cerebral ce controleaza si regleaza miscarea musculara.

ameteli in cancer

Cauze pentru ameteli in cancer

Senzatia de ameteala este un posibil efect secundar al cancerului si al tratamentului acestuia. Cauzele posibile ale ametelii din cancer si tratamentul oncologic includ:

  • medicamente – inclusiv multe tipuri folosite in chimioterapie;
  • greata si varsaturi;
  • anemia in cancer;
  • tumora in sine, mai ales daca e pozitionata in creier sau intr-o alta zona care afecteaza echilibrul;
  • probleme cu inima;
  • hipoglicemie;
  • deshidratare;
  • radioterapie etc.

Ameteala poate fi, de asemenea, legata de probleme de vedere sau de auz, cum ar fi tinitus. Unele tipuri de chimioterapice pot provoca ameteli. Ametelile legate de medicamente pot disparea dupa zile sau saptamani de la tratament. Radioterapia spre creier, coloana vertebrala sau alte parti ale corpului legate de sistemul nervos poate provoca, de asemenea, ameteli.

Reducerea ametelilor in cancer

Ameliorarea efectelor secundare este o parte importanta a ingrijirii si tratamentului cancerului. Aceasta se numeste ingrijire paliativa sau ingrijire de sustinere. Informati echipa medicala daca aveti ameteli in timpul tratamentului pentru cancer. Acest lucru este important mai ales daca ametelile se inrautatesc sau aveti dificultati de vedere sau auz.

Terapeutii specializati in reabilitare oncologica pot utiliza o combinatie de kinetoterapie, terapie ocupationala si alte tehnici pentru a imbunatati mobilitatea si stabilitatea pacientului. Antrenamentul de echilibru in kinetoterapie este tridimensional, abordand implicatiile vizuale, vestibulare (de echilibru) si de perceptie. Medicii pot ajusta dozele unor medicamente ce pot contribui la ameteli.

Sfaturi:

  • Beti multe lichide.
  • Schimbati pozitiile incet.
  • Mergeti incet si cu atentie daca sunteti ametit. Sprijiniti-va de balustrade cand urcati si coborati scarile.
  • Luati in considerare utilizarea unui baston pentru a va ajuta sa va mentineti echilibrul.
  • Evitati sa conduceti daca aveti ameteli.

Medicamente pentru ameteli

Medicul va poate prescrie medicamente pentru ameteli. Unele sunt disponibile fara prescriptie medicala. Medicamentele pentru ameteli includ:

  • meclizina;
  • dimenhidrinat;
  • proclorperazina;
  • prometazina.

Ameteli si probleme de echilibru – simptome de cancer?

Cancerul este un grup de boli care pot provoca aproape orice semn sau simptom. Semnele si simptomele vor depinde de locul in care este cancerul, de cat de mare este si de cat de mult afecteaza organele sau tesuturile. Daca s-a raspandit (metastazat), pot aparea semne sau simptome in diferite parti ale corpului. Pe masura ce un cancer creste, poate incepe sa puna presiune asupra unor organe, vase de sange si nervi din apropiere. Aceasta presiune determina unele dintre semnele si simptomele cancerului. Daca cancerul se afla intr-o zona critica, cum ar fi anumite parti ale creierului, chiar si cea mai mica tumora poate provoca simptome. Retineti ca, cel mai probabil, simptomele cu care va confruntati NU sunt cauzate de cancer, dar este important sa mergeti la medic pentru a identifica exact cauza.

Printre simptomele posibile din cancer, se pot numara si ameteala, problemele de echilibru si caderile. De obicei acestea sunt severe in cazul tumorilor ce implica zone precum creierul sau coloana vertebrala. Retineti, insa, ca ameteala si problemele de echilibru sunt de cele mai multe ori cauzate de cu totul alte probleme, care NU sunt cancer.

Ametelile si problemele de echilibru pot duce la caderi si leziuni grave si afecteaza calitatea vietii. Din acest motiv, este important sa mergeti la medic pentru a depista cauza si pentru a primi tratamentul adecvat.

Referinte:
(1) https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/falls.html
(2) https://www.cancer.net/coping-with-cancer/physical-emotional-and-social-effects-cancer/managing-physical-side-effects/dizziness-or-lightheadedness
(3) https://www.cancercenter.com/integrative-care/balance
(4) https://www.cancer.org/cancer/cancer-basics/signs-and-symptoms-of-cancer.html
(5) http://chemocare.com/chemotherapy/side-effects/dizziness.aspx

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

9 Comments on “Ameteli si probleme cu echilibrul – ce boli pot ascunde”

  1. Buna ziua!ti sa va anunt am facut nenumarate analize, cap, coloana, plamani, abdominal nu am nimic!
    Dar Ametesc am probleme de echilibru
    Va rog sa imi dai un sfat!
    Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *