Ablatia prin radiofrecventa este o procedura minim invaziva ce permite indepartarea unei tumori prin ardere. Iata ce beneficii are si cand poate fi efectuata.
CUPRINS:
1. Ce este ablatia prin radiofrecventa?
2. Indicatii
3. Procedura – ce implica?
4. Beneficii
5. Efecte secundare posibile
Ce este ablatia prin radiofrecventa?
Ablatia prin radiofrecventa pentru cancer este o procedura minim invaziva care foloseste energie electrica si caldura pentru a distruge celulele canceroase prin ardere.
Principiu de actiune
Ablatia prin radiofrecventa presupune folosirea unor curenti ce creeaza caldura, care distruge celulele canceroase. Faptul ca tesutul sanatos poate rezista la caldura mai bine decat celulele canceroase permite distrugerea tumorii, reducand daunele asupra tesuturilor sanatoase. In general, numai o margine foarte subtire de tesut normal din jurul tumorii este afectata in timpul ablatiei prin radiofrecventa.
Ablatia prin radiofrecventa este cea mai frecventa procedura de ablatie tumorala efectuata. Curentii electrici de inalta frecventa sunt trecuti printr-un ac special sau o sonda numita electrod cu ac. Curentul electric din sonda incalzeste o zona mica de tesut care contine celule canceroase la temperaturi ridicate, distrugand celulele tumorale. Zona din jurul tumorii este, de asemenea, tratata, deoarece poate contine celule canceroase.
Procedura este utilizata atunci cand se considera ca interventia chirurgicala este prea riscanta (din cauza starii fizice a pacientului, a localizarii si numarului tumorilor) sau pentru paliatie (imbunatatirea calitatii vietii sau a duratei vietii, dar nu distrugerea completa a tumorii). Ocazional, ablatia prin radiofrecventa poate fi cel mai bun tratament datorita faptului ca este mai putin invaziva decat interventia chirurgicala.
Indicatii
Ablatia prin radiofrecventa se poate face pentru a trata unele tumori cand cancerul se afla intr-o pozitie care ingreuneaza interventia chirurgicala sau daca nu poate fi facuta operatia din cauza altor probleme de sanatate. Este cel mai adesea folosita pentru a trata urmatoarele forme de cancer:
- cancer hepatic primar;
- metastaze hepatice;
- cancer pulmonar primar;
- metastaze pulmonare;
- cancer la rinichi.
In cazul cancerului hepatic, ablatia este folosita de obicei pentru a indeparta complet tumora – tumori mici. Este mai eficienta pentru tumori mai mici de 3 cm, iar pentru tumori mai mari poate fi folosita in asociere cu embolizarea. Poate fi folosita si pentru cancer mamar, cancer osos, cancer pancreatic sau tiroidian. In plus, poate fi utilizata pentru tratarea esofagului Barrett, care este o afectiune precanceroasa la nivelul esofagului. Este, de asemenea, utilizata pentru tratarea altor afectiuni medicale, inclusiv a unor afectiuni necanceroase.
„Cancer primar” inseamna cancerul original in zona corpului unde a inceput. Un „cancer secundar” inseamna ca celulele canceroase s-au raspandit in alta parte a corpului si au format o noua tumora acolo. Ablatia prin radifrecventa functioneaza cel mai bine pentru cancerele mici, de obicei cele mai mici de 5 cm latime.
Ablatia prin radiofrecventa pentru dureri
Ablatie prin radiofrecventa este o procedura minim invaziva care poate fi folosita pentru a distruge fibrele nervoase care transmit semnale de durere catre creier. Poate oferi o ameliorare pentru persoanele cu dureri cronice, in special la nivelul spatelui, gatului si articulatiilor. Undele de radiofrecventa „ard” nervul care provoaca durerea, eliminand in esenta transmiterea semnalelor durerii catre creier.
Aceasta procedura este cel mai frecvent utilizata pentru a trata durerea cronica si afectiuni precum artrita la nivelul coloanei vertebrale. Este, de asemenea, utilizata pentru a trata durerile in zona gatului, spatelui, genunchilor etc. Principalul efect secundar al ablatiei prin radiofrecventa este un anumit disconfort, inclusiv umflaturi si vanatai la locul tratamentului, dar dispar in general dupa cateva zile.
Ablatia prin radiofrecventa pentru boli cardiace
Ablatia prin radiofrecventa poate fi folosita si pentru unele proceduri in cardiologie. Se foloseste adesea pentru tahicardie paroxistica supraventriculara, tahicardie atriala unifocala, pentru flutterul atrial si fibrilatie atriala. Poate fi facuta si crioablatie – se aplica in acest caz oxid nitric pentru a ingheta tesutul. Este utilizata pentru a trata o varietate de tulburari in care inima bate prea repede sau uneori neregulat. Implica introducerea unui cateter special printr-o vena (de obicei in zona inghinala) si pozitionarea acestuia in zona inimii unde isi are originea ritmul cardiac rapid. Aplicarea energiei de radiofrecventa vizeaza acea regiune pentru a vindeca aritmia.
Procedura – ce implica?
Inaintea procedurii se fac o serie de evaluari, inclusiv ecografii, CT si/sau RMN. Aceste teste imagistice vor fi utilizate pentru a determina dimensiunea, localizarea si alte caracteristici ale tumorii ca ghid pentru planificarea procedurii. Testele de sange vor fi, de asemenea, efectuate pentru a va asigura ca nu exista motive medicale pentru care nu trebuie utilizata ablatia prin radiofrecventa si rezultatele testelor vor fi utilizate pentru a evalua markerii tumorali. Se recomanda evitarea consumului alimentar cu cateva ore inainte de procedura.
Ablatia prin radiofrecventa este o interventie minim invaziva si poate fi efectuata sub anestezie generala sau locala. Zona in care va fi introdus electrodul este curatata cu solutie antiseptica. Pacientul va sta intins pe tot parcursul procedurii. Se introduce un ac in tumora (pana in centru) si se porneste sistemul de radiofrecventa. In jurul acului se formeaza o sfera de caldura sau sfera termica ce distruge tumora. Medicul poate regla caldura in functie de dimensiunea tumorii. De obicei, e necesara o singura zi de spitalizare.
Fiecare sesiune de ablatie prin radiofrecventa dureaza aproximativ 15-30 de minute. Pentru cancerele mai mari, poate fi necesar sa se efectueze ablatii multiple prin repozitionarea electrodului in diferite parti ale tumorii, pentru a se asigura ca nu ramane tesut canceros in urma.
Celulele tumorale vor muri imediat dupa ablatia prin radiofrecventa. O scanare CT sau RMN va fi efectuata in decurs de o luna de la tratament pentru a evalua rezultatele procedurii.
Beneficii
In primul rand, ablatia prin radiofrecventa este mult mai putin invaziva decat chirurgia conventionala, iar efectele secundare si complicatiile sunt mai putin frecvente si, in general, mai putin grave. Nu este nevoie de incizie chirurgicala si nu sunt necesare cusaturi. Recuperarea este in general mai rapida, iar pacientul poate relua chimioterapia aproape imediat. Pacientii care nu sunt candidati pentru interventie chirurgicala, cum ar fi pacientii cu tumori multiple, pot fi candidati pentru ablatie prin radiofrecventa. Chiar si atunci cand nu elimina toata tumora, o reducere a tumorii poate prelungi durata de viata semnificativ.
Ablatia prin radiofrecventa este mai putin invaziva decat interventia chirurgicala. Deoarece nu exista necesara nicio incizie chirurgicala, este nevoie de mai putin timp pentru recuperare, iar disconfortul este minim. Poate fi utilizata in mod repetat pentru tumori recurente sau noi si este asociata cu putine complicatii sau efecte secundare.
Efecte secundare posibile
Efectele secundare pot include durere sau disconfort, senzatie de rau cu febra.
Durere
Deseori apar dureri usoare dupa procedura. Acestea pot dura cateva zile si sunt de obicei usoare.
Simptome asemanatoare gripei
Aproximativ 1 din 4 pacienti dezvolta simptome asemanatoare gripei – dar nu este vorba de gripa. Simptomele asemanatoare gripei, cum ar fi febra usoara si lipsa de energie, dureaza de obicei mai putin de 5 zile si pot fi tratate cu paracetamol.
Infectie
Deoarece se face o mica intepatura a pielii in timpul procedurii, exista un risc mic de infectie.
Sangerare
Sangerarea este cea mai frecventa complicatie majora asociata ablatiei prin radiofrecventa. Riscul de sangerare este scazut pentru mai putin de 2% dintre persoanele care urmeaza tratamentul. Acest lucru depinde exact de locul in care se afla tumora.
Deteriorarea organelor adiacente
Include deteriorarea intestinului, a cailor biliare sau a tesutului pulmonar in ablatia prin radiofrecventa a cancerului la ficat, dar riscul este mic. In timpul ablatiei prin radiofrecventa la nivelul rinichiului, ureterul poate fi afectat. Cand se efectueaza ablatie prin radiofrecventa la nivelul plamanului, exista risc de pneumotorax. Tratamentul implica introducerea unui tub in piept pentru a elimina aerul. De asemenea, se poate acumula lichid intre plamani si peretele toracic, dar nu necesita de obicei niciun tratament.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2408956/
(2) https://www.oncolink.org/cancer-treatment/procedures-diagnostic-tests/interventional-radiology-procedures/radiofrequency-ablation
(3) https://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/tests-and-procedures/radiofrequency-ablation/?region=on
(4) https://www.cancerquest.org/patients/treatments/radiofrequency-ablation
3 Comments on “Ablatia prin radiofrecventa in cancer – cum actioneaza?”
Multumim !!!!!!!!
Se poate aplica si pentru o tumoare la pancreas?
Poate fi utilizata radiofrcventa in cancerele esofagiene?