Cancerul glandelor suprarenale – iata de ce se formeaza tumori la nivelul glandelor suprarenale, care sunt simptomele asociate, cauzele, factorii de risc si ce tratamente se folosesc.
CUPRINS:
1. Ce este cancerul glandelor suprarenale?
2. Simptome
3. Cauze
4. Diagnostic
5. Metode de tratament
Ce este cancerul glandelor suprarenale?
Cancerul glandelor suprarenale este un cancer rar care apare in una sau ambele glande suprarenale. Grandele suprarenale sunt glande mici, situate deasupra rinichilor. Tumorile ce apar la nivelul suprarenalelor pot fi benigne (cel mai frecvent) sau canceroase. Doar 5-10% dintre tumorile suprarenale sunt canceroase.
Cea mai frecventa tumora a glandei suprarenale este de fapt o tumora benigna numita adenom suprarenal. La majoritatea pacientilor, aceste tumori benigne nu provoaca niciodata simptome si nu necesita tratament. Cancerul care apare direct din cortexul suprarenal se numeste carcinom cortical suprarenal. Insa, fata de tumorile necanceroase, carcinomul suprarenal produce simptome si necesita tratament. Cele mai frecvente tumori maligne gasite in glanda suprarenala raman tumorile care provin din celulele canceroase care au metastazat (s-au raspandit) din alte parti ale corpului prin fluxul sangvin.
Functiile glandelor suprarenale
Glandele suprarenale produc hormoni precum adrenalina, aldosteronul si cortizolul. Fiecare glanda suprarenala are doua parti: portiunea exterioara, care este cortexul suprarenal, si portiunea interna, care este medulla. Medulla (portiunea interioara) produce substante chimice ca epinefrina si norepinefrina. Ambele substante sunt implicate in reglarea sistemului nervos. Epinefrina controleaza raspunsul la stres pe termen scurt (raspunsul lupta sau fugi). Norepinefrina sau noradrenalina joaca, de asemenea, un rol in raspunsul la stres pe termen scurt si ajuta si la reglarea dispozitiei si a atentiei.
Cortexul suprarenal (portiunea exterioara) este in mare parte responsabil pentru producerea hormonilor steroizi in organism. Exista mai multe tipuri de hormoni steroizi produsi de glandele suprarenale. Mineralocorticoizii (cum ar fi aldosteronul) sunt hormoni care ajuta la reglarea nivelului de sodiu din organism prin controlul absorbtiei si excretiei sarii si apei din rinichi. Glucocorticoizii (cum ar fi cortizolul) sunt hormoni care joaca un rol in reglarea zaharului in organism. Acesti hormoni ajuta si la reglarea depozitelor de grasime din corp. Cortexul suprarenal produce, de asemenea, mai multi hormoni steroizi sexuali, inclusiv androgeni si precursori ai estrogenului.
Simptome
Semnele si simptomele cancerului glandelor suprarenale includ:
- slabiciune musculara;
- modificari hormonale la femei care ar putea provoca exces de par facial, caderea parului de la nivelul capului si menstruatii neregulate;
- modificari hormonale la barbati care ar putea provoca marirea tesutului mamar si micsorarea testiculelor;
- greata si varsaturi;
- balonare;
- dureri de spate;
- febra;
- pierderea poftei de mancare;
- pierdere inexplicabila in greutate.
Retineti ca de obicei aceste simptome sunt date de cu totul alte probleme, care nu sunt cancer. In plus, cele mai multe tumori ale glandelor suprarenale sunt benigne, adica nu sunt cancer.
Cauze
Tumorile suprarenale sunt cel mai adesea „sporadice”, ceea ce inseamna ca nu au o cauza cunoscuta. Cancerul glandelor suprarenale se formeaza atunci cand apar mutatii in ADN-ul celulelor de la nivelul glandei suprarenale. Celulele pot incepe sa creasca si sa se divida necontrolat, formand o tumora.
Factori de risc
Cancerul de suprarenale apare mai frecvent la persoanele cu sindroame mostenite – ce cresc riscul pentru unele tipuri de cancer. Aceste sindroame mostenite includ:
- sindromul Beckwith-Wiedemann;
- complexul Carney;
- sindromul Li-Fraumeni;
- sindromul Lynch;
- neoplazie endocrina multipla, tip 1 (MEN 1).
Aceste sindroame sunt cauzate de defecte genetice mostenite sau de defecte genetice care sunt dobandite dupa nastere. Nu exista factori de risc modificabili asociati cu tumorile canceroase ale glandelor suprarenale, deci nu exista nicio modalitate de a preveni acest cancer. Cu toate acestea, testarea genetica si consilierea pot fi sugerate daca aveti oricare dintre sindroamele mentionate anterior.
Diagnostic
Testele si procedurile utilizate pentru diagnosticarea cancerului glandelor suprarenale includ:
- analize de sange si urina – testele de laborator pot indica niveluri neobisnuite de hormoni produsi de glandele suprarenale, inclusiv cortizol, aldosteron si androgeni;
- testele imagistice – medicul poate recomanda scanari CT, RMN sau tomografie cu emisie de pozitroni (PET) pentru a intelege mai bine orice crestere a glandelor suprarenale si pentru a vedea daca boala s-a raspandit in alte zone ale corpului, cum ar fi plamanii sau ficatul;
- biopsie si analiza de laborator – daca medicul suspecteaza ca aveti cancer in glandele suprarenale, poate recomanda o biopsie a glandei suprarenale afectate pentru analiza in laborator.
Testele de sange si urina pot arata prezenta anumitor substante pentru a vedea daca tumora (daca este depistata) este functionala sau nefunctionala. O tomografie computerizata (CT) si o scanare prin rezonanta magnetica (RMN) pot fi utile pentru a pune un diagnostic si pentru a vedea daca o tumora a glandei suprarenale este canceroasa.
Metode de tratament
Optiunile de tratament si recomandarile depind de mai multi factori, inclusiv tipul si stadiul tumorii, posibilele efecte secundare si starea generala de sanatate. In prezent, exista trei tipuri majore de tratament standard pentru cancerul glandelor suprarenale:
Interventie chirurgicala
Medicul va poate recomanda o procedura numita suprarenalectomie, care implica indepartarea glandei suprarenale. Daca boala s-a raspandit in alte parti ale corpului, chirurgul poate indeparta si ganglionii limfatici si tesutul din apropiere. Scopul operatiei este eliminarea intregului cancer. Pentru a realiza acest lucru, medicii trebuie sa elimine toata glanda suprarenala afectata. Daca tumora este mai mica si, pe baza marimii sale sau a modului in care arata pe scanarile imagistice nu prezinta semne ca este canceroasa, atunci poate fi posibila o interventie chirurgicala laparoscopica. Daca tumora este posibil canceroasa sau mai mare, se recomanda interventia chirurgicala folosind o incizie mai mare in abdomen sau spate. Chirurgia este, de asemenea, principala optiune de tratament pentru un feocromocitom.
Radioterapia
Radioterapia utilizeaza raze X cu energie ridicata pentru a distruge celulele canceroase si pentru a opri cresterea de noi celule canceroase. Radioterapia este uneori folosita dupa interventia chirurgicala a cancerului de suprarenale pentru a distruge celulele care ar putea ramane.
Chimioterapie
In functie de stadiul cancerului, este posibil sa fie necesar tratament de chimioterapie. Aceasta forma de terapie ajuta la oprirea cresterii celulelor canceroase. Chimioterapia poate fi administrata pe cale orala sau injectabil. Pacientul poate primi cate un medicament la un moment dat sau combinatii de medicamente diferite in acelasi timp. Mitotan (Lysodren) este un medicament utilizat pentru tratarea cancerului din cortexul suprarenal. Reduce cantitatea de adrenocorticoizi produsa de cortexul suprarenal.
Efectele secundare ale chimioterapiei depind de individ si de doza utilizata, dar pot include oboseala, risc de infectie, greata si varsaturi, caderea parului, pierderea poftei de mancare si diaree. Aceste reactii adverse dispar de obicei dupa terminarea tratamentului.
Terapia hormonala
Deoarece tumorile glandei suprarenale pot produce exces de hormoni, medicul poate prescrie diferite medicamente pentru a controla nivelul acestor hormoni inainte, in timpul sau dupa alte tratamente. De exemplu, daca tumora este un feocromocitom care produce catecolamine in exces, pacientul poate avea nevoie de un medicament pentru a reduce nivelurile acestor substante din corp. De asemenea, dupa interventia chirurgicala pentru un carcinom adrenocortical care produce hormoni, un pacient poate avea nevoie de medicamente pentru a bloca efectele excesului de cortizol. Aceste medicamente includ metirapona, metirosine, spironolactona si streptozocin.
Cancerul si tratamentele pentru cancer pot provoca adesea efecte secundare. In plus fata de tratamentul pentru incetinirea, oprirea sau eliminarea tumorii, o parte importanta a terapiei este ameliorarea simptomelor si a efectelor secundare. Aceasta abordare se numeste ingrijire paliativa sau de sustinere.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546580/
(2) https://www.cancer.gov/types/adrenocortical/patient/adrenocortical-treatment-pdq
(3) https://www.oncolink.org/cancers/endocrine-system/adrenal-cancer/all-about-adrenal-cancer
(4) https://www.cancer.net/cancer-types/adrenal-gland-tumor/treatment-options