Complexul Carney – cauze, simptome, tratament

complexul carney

Complexul Carney – iata ce afectiuni sunt legate de aceasta tulburare genetica rara, care sunt principalele semne si simptome, cauzele din spatele afectiunii si metodele de tratament folosite.

CUPRINS:

1. Ce este complexul Carney?
2. Semne si simptome
3. Cauze
4. Cum este diagnosticat complexul Carney?
5. Ce optiuni de tratament exista?

Ce este complexul Carney?

Complexul Carney este o tulburare genetica rara, o neoplazie familiala multipla si sindrom de lentiginoza. Afecteaza mai multe glande din corp, cum ar fi glanda tiroida, hipofiza si suprarenalele. Complexul Carney este legat si de anumite mixoame cardiace, pigmentare anormala sau mixom al pielii, mixomatoza mamara si tumori testiculare.

Semne si simptome

Complexul Carney este o afectiune genetica rara caracterizata prin multiple tumori benigne (neoplazie multipla) care afecteaza cel mai adesea inima, pielea, sistemul endocrin si anomalii privind pigmentarea pielii. Tumorile suplimentare includ mai ales mixoame care afecteaza pielea.

Persoanele afectate sunt predispuse la dezvoltarea unui tip de tumora cunoscuta sub numele de mixom. Mixoamele sunt tumori benigne mici, formate din tesut conjunctiv. Pot afecta orice zona a corpului, cu exceptia mainilor si picioarelor. In complexul Carney, sunt cel mai frecvent observate la nivelul inimii (mixoame cardiace). Mai rar, mixoamele pot sa apara in alte zone ale corpului. Aceste zone includ pleoapele, mameloanele si canalul auditiv extern. Orice zona a corpului poate fi afectata, cu exceptia mainilor si picioarelor. Mixoamele cutanate se pot prezenta sub forma de papule albe, roz sau noduli mici chiar sub suprafata pielii.

Cea mai frecventa tumora endocrina asociata complexului Carney este cunoscuta sub numele de boala adrenocorticala nodulara pigmentara primara (PPNAD). Afecteaza aproximativ 25% dintre persoanele ce au complex Carney. Se caracterizeaza prin mai multi noduli mici care afecteaza glandele suprarenale. Anomaliile pielii includ mici pete plate (asemanatoare pistruilor) negre sau maronii, precum si pete mici, albastrui. Simptomele specifice si severitatea complexului Carney pot varia foarte mult de la o persoana la alta.

Alte caracteristici comune ale complexului Carney sunt sindromul Cushing si nodulii tiroidieni multipli. Sindromul Cushing este o tulburare care apare din cauza nivelurilor anormal de ridicate de cortizol din organism. Simptomele se dezvolta lent in timp.

tratamente pentru afectiunile din complexul carney

Cauze

Complexul Carney este o afectiune genetica ereditara care poate fi mostenita intr-un mod autosomal dominant sau poate aparea sporadic. Asta inseamna ca riscul de a dezvolta cancer si alte caracteristici ale complexului Carney poate fi transmis din generatie in generatie prin mutatii genetice.

In multe cazuri, complexul Carney este din cauza mutatiei genei PRKAR1A. Mutatia poate aparea spontan fara un motiv aparent (adica o mutatie noua) sau poate fi mostenita ca trasatura dominanta autosomala. Complexul Carney este o tulburare diferita de triada Carney. Triada Carney cuprinde trei tipuri de tumori: un sarcom gastric stromal, paraganglioame suprarenale si condroame pulmonare. Pana in prezent, au fost gasite peste 130 de mutatii diferite PRKAR1A. Majoritatea mutatiilor sunt unice. Persoanele fara mutatii ale genei PRKAR1A incep de obicei sa prezinte simptome usoare mai tarziu in viata.

O a doua cauza genetica asociata complexului Carney a fost descrisa intr-o regiune de pe cromozomul 2 (2p16), dar genele responsabile pentru acest fenotip sunt inca necunoscute. Complexul Carney este rar. Se estimeaza ca intre 60 – 75% dintre cazurile de complex Carney se transmit in familii. Restul de 25- 40% dintre cazuri par a fi sporadice si legate de o mutatie noua.

cauze complex carney

Cum se transmite ereditar complexul Carney?

Complexul Carney urmeaza un model de transmitere autosomal dominant, in care o mutatie are loc doar intr-o copie a genei. Asta inseamna ca un parinte cu o mutatie genetica poate transmite o copie a genei normale sau a unei gene cu mutatie. Prin urmare, un copil care are un parinte cu o mutatie are risc de 50% sa mosteneasca acea mutatie.

Cum este diagnosticat complexul Carney?

Complexul Carney este diagnosticat atunci cand o persoana are cel putin 2 dintre cele 12 caracteristici majore enumerate mai jos. Persoanele care au un membru apropiat al familiei, adica un parinte, un frate sau un copil, deja diagnosticat cu aceasta problema – sunt considerate afectate daca au cel putin una dintre caracteristicile enumerate.

Caracteristici majore de diagnostic pentru complexul Carney:

  1. pigmentare a pielii – pete cu model specific si in locatii specifice;
  2. mixom (tumori benigne);
  3. mixom cardiac;
  4. mixomatoza mamara;
  5. adenoame ductale mamare;
  6. PPNAD sau rezultatul anormal al testului de urina numit testul lui Liddle, legat de sindromul Cushing;
  7. acromegalie, o dimensiune crescuta a mainilor, picioarelor si fetei din cauza unei tumori hipofizare;
  8. neoplasm testicular LCCST;
  9. cancer tiroidian;
  10. schwannom melanotic psammomatos, adica tumori care cresc pe nervi;
  11. alunite albastrui-negre;
  12. osteocondromixom (tumori osoase).

Testarea genetica a mutatiilor genei PRKAR1A este disponibila pentru persoanele cu risc major de a avea complex Carney. Daca o persoana are o mutatie PRKAR1A si una dintre tumorile de mai sus sau alte afectiuni, atunci acea persoana este diagnosticata ca avand complex Carney.

caracteristicile complexului carney

Complexul Carney, riscul de cancer si proceduri de screening

Riscul de cancer este crescut la persoanele care au complex Carney. Tipurile de cancer raportate includ carcinomul suprarenocortical, cancer de tiroida, cancer colorectal, cancer la ficat si cancer pancreatic. De asemenea, au fost raportate cazuri de cancer ovarian la femei si tumori ale testiculelor la barbati care implica celulele Sertoli sau Leydig.

Screening-ul sugerat include:

  • ecocardiograma anuala, incepand din copilarie – pacientii care au avut deja un mixom ar trebui sa faca o ecocardiograma la fiecare 6 luni;
  • evaluari periodice ale pielii de catre dermatolog si autoexaminari;
  • analize de sange anuale pentru a verifica nivelurile serice de cortizol, prolactina si IGF-1 incepand din adolescenta;
  • examinari ale glandei tiroide care pot include ecografii;
  • screening general al sistemului endocrin;
  • examinari testiculare la barbati.

diagnosticare compley carney

Ce optiuni de tratament exista?

Tratamentul complexului Carney este indreptat catre simptomele specifice care sunt evidente la fiecare individ. Persoanele afectate ar trebui sa beneficieze de screening periodic pentru diferitele simptome posibil asociate. Procedurile terapeutice specifice si interventiile pentru persoanele afectate de complexul Carney vor varia in functie de numerosi factori, inclusiv simptomele specifice prezente, amploarea tulburarii, varsta si starea generala de sanatate, toleranta la anumite medicamente sau proceduri si alti factori.

Mixoamele cardiace necesita indepartarea chirurgicala pe cord deschis. In ciuda interventiei chirurgicale, mixoamele cardiace pot sa reapara. Mixoamele cutanate si mamare necesita, de asemenea, indepartare chirurgicala. Indepartarea chirurgicala a glandelor suprarenale (suprarenalectomia) poate fi necesara la persoanele care dezvolta sindromul Cushing.

Desi rare, tumorile canceroase pot sa apara in complexul Carney, inclusiv carcinom tiroidian si schwannom melanotic psammomatos malign. Este necesara indepartarea chirurgicala a tumorii primare si a oricaror leziuni metastatice.

Referinte:
(1) https://www.cancer.net/cancer-types/carney-complex
(2) https://rarediseases.org/rare-diseases/carney-complex/
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK1286/
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507877/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *