Teama de recidiva cancerului este intalnita la aproape toti pacientii care au avut cancer. Uneori, insa, tinde sa fie coplesitoare si poate afecta grav calitatea vietii. Iata ce puteti face pentru a gestiona aceasta teama.
CUPRINS:
1. Ce inseamna recidiva cancerului?
2. De ce apar recidivele?
3. Tipuri de recidiva
4. De ce apare teama de recidiva cancerului?
5. Sfaturi pentru a gestiona teama de recidiva
6. Putem preveni o recidiva?
Ce inseamna recidiva cancerului?
Una dintre cele mai frecvente temeri intalnite la persoanele care au avut cancer este ca acesta se poate sa reapara. Cand cancerul reapare, se numeste recidiva cancerului. Cancerul poate sa reapara in acelasi loc sau intr-o zona complet diferita a corpului.
Progres vs Recidiva
Cand un cancer se raspandeste sau se agraveaza, se numeste progres. Poate fi dificil sa se faca diferenta intre progresul cancerului si recidiva cancerului. De obicei, daca un pacient pare sa nu mai aiba urme de celule canceroase la sfarsitul tratamentului si boala reapare dupa ce nu are semne timp de un an, este considerata o recidiva. Daca tumora creste in timpul tratamentului sau nu dispare niciodata complet si creste din nou dupa tratament, se numeste boala progresiva.
Un medic poate folosi, de asemenea, termenul „controlat” daca testele sau analizele arata ca boala este inca prezenta, dar nu se modifica in timp. „Controlat” inseamna ca tumora nu pare sa creasca. Un alt mod de definire a acestui lucru este ideea de boala stabila. Unele tumori pot ramane la fel mult timp, chiar si fara niciun tratament. Cand cancerul creste, starea lui se schimba si medicul poate spune ca boala a progresat. Majoritatea studiilor clinice definesc o tumora ca fiind progresiva atunci cand exista o crestere cu 25% a tumorii.
Remisia
Cand prin tratament se elimina complet toate tumorile observate la teste se numeste raspuns complet sau remisie completa. Un raspuns complet sau remisie completa nu inseamna ca un cancer a fost vindecat, ci doar ca nu mai poate fi vazut la teste. In general, un raspuns partial (sau remisie partiala) inseamna ca un cancer a raspuns la tratament, dar inca nu a disparut. Un raspuns partial este cel mai adesea definit ca o reducere de cel putin 50% a tumorii.
De ce apar recidivele?
Cancerul poate sa reapara daca dupa tratament mai raman celule canceroase in urma. Asta nu inseamna ca boala a fost tratata ineficient, ci mai degraba faptul ca unele celule canceroase au fost rezistente si au supravietuit tratamentului. Aceste celule s-au dezvoltat in timp in tumori detectabile. In timp, aceste celule cresc pana sunt suficient de mari pentru a fi detectate. In unele cazuri, cancerul poate sa creasca in aceeasi zona, dar se poate raspandi si in alte parti ale corpului.
Uneori, un cancer a devenit rezistent la tratament– celulele canceroase pot deveni rezistente la tratament. Astfel, se poate ca tratamentul sa nu fi distrus toate celulele canceroase, unele au ramas neafectate sau s-au modificat si au supravietuit. Aceste celule canceroase pot apoi sa creasca si sa apara din nou o tumora.
Riscul de reaparitie a cancerului
Acest risc de recidiva a cancerului este diferit pentru fiecare persoana. Riscul propriu depinde de mai multi factori:
- tipul de cancer pe care l-ati avut;
- stadiul cancerului (daca si unde s-a raspandit cand ati fost tratat pentru prima data);
- gradul cancerului (cat de anormale apar celulele tumorale si tesutul la microscop);
- timpul care a trecut de la tratament – in general, riscul scade cu cat a trecut mai mult timp de la tratament.
Supravietuitorii cancerului sunt expusi riscului de a dezvolta un al doilea tip de cancer, precum si de reaparitie a cancerului primar. Riscul de reaparitie depinde de tipul de cancer primar. Retineti ca riscul de cancer atat pentru un nou cancer, cat si pentru recidiva cancerului primar poate fi redus, dar nu complet eliminat. Alimentatia sanatoasa, evitarea fumatului, exercitiile fizice si controalele periodice la medic sunt importante, insa chiar si cu toate acesteaa, recidiva cancerului este inca posibila. Nu se poate prezice exact cat de probabil este ca un cancer sa reapara.
Tipuri de recidiva
Exista trei tipuri de recidive canceroase:
- Recidiva locala – cancerul apare din nou in acelasi loc (de exemplu, o recidiva locala a cancerului de san apare in acelasi san);
- Recidiva regionala – cancerul s-a dezvoltat in tesuturi sau ganglioni limfatici din zona originala a cancerului;
- Recidiva indepartata – cancerul s-a raspandit intr-o zona indepartata de locul initial al cancerului (cand cancerul se raspandeste intr-un loc indepartat al corpului, se numeste metastaza sau cancer metastatic).
Simptome recidiva
Simptomele unei recidive locale sunt specifice cancerului original. Daca recidiva este regionala, simptomele ar putea implica ganglionii limfatici din apropiere. Semnele de avertizare ale unei recidive indepartate tind sa implice o parte a corpului diferita de locul initial al cancerului.
Stadiul cancerului recurent
Pentru a afla tipul de recidiva, se fac diferite teste – aceleasi care au fost facute si pentru diagnosticul initial. Aceste teste ajuta medicul sa determine unde a reaparut cancerul in corp, daca s-a raspandit si cat de departe. Dupa aceste teste, medicul poate atribui un nou stadiu al cancerului. Un „r” va fi adaugat la inceputul noului stadiu pentru a indica recidiva.
Cum sunt tratate recidivele canceroase?
Dupa finalizarea tratamentului pentru cancer, va fi nevoie de controale medicale periodice pentru a monitoriza starea de sanatate. In cazul in care apar simptome de recidiva sau medicul suspecteaza reaparitia cancerului, se vor face teste suplimentare de diagnostic. Deoarece unele tipuri de cancer pot deveni rezistente la chimioterapie, poate fi necesar sa incercati diferite tratamente.
Pacientii care suspecteaza reaparitia cancerului trebuie sa comunice cu medicul oncolog despre orice simptome pe care le prezinta. Ca si in cazul unui cancer primar, tratamentele pentru un cancer recurent pot fi utilizate pentru a controla si elimina cancerul, precum si pentru a gestiona durerea si efectele secundare. Tratamentul cancerului recurent poate include interventii chirurgicale, radioterapie, terapie cu protoni, chimioterapie sau terapie biologica.
Recidiva cancerului si starea mentala a pacientului
Dupa aflarea vestii ca un cancer a reaparut, apar de obicei aceleasi sentimente ca atunci cand ati fost diagnosticat pentru prima data. Socul, neincrederea, anxietatea, frica, furia, durerea si sentimentul pierderii controlului sunt emotii frecvente in astfel de cazuri. Toate aceste sentimente sunt raspunsuri normale la aceasta experienta dificila. Pot aparea adesea indoieli cu privire la deciziile initiale de tratament sau alegerile de dupa tratament. Retineti ca nimeni nu poate prezice reaparitia unui cancer si uneori cancerul reapare in ciuda tuturor eforturilor voastre si ale echipei medicale.
Pe unii pacienti, experienta anterioara ii ajuta sa faca mai bine fata provocarilor. De exemplu, pot fi deja informati cu privire la boala, au deja o relatile mai buna cu personalul medical, inteleg termeni medicali si ce implica tratamentul etc. ➤ Cititi mai multe despre starea mentala si diagnosticul de cancer.
De ce apare teama de recidiva cancerului?
Este usor sa va stresati pentru fiecare simptom care poate sa apara, dar nu e bine sa va stresati exagerat. Consultati echipa medicala daca apar simptomele din trecut, daca simtiti o masa anormala, o durere neobisnuita, sangerari, eruptii, umflaturi etc. Ori de cate ori apare un simptom, primul gand ar putea fi ca boala a revenit. Retineti ca exista boli si probleme medicale care nu au nimic de-a face cu un cancer. Mergeti, insa, la medic pentru a identifica exact cauza simptomelor si pentru a exclude o problema grava, dar si pentru a va linisti.
Nimeni nu va poate garanta ca odata ce ati finalizat tratamentul impotriva cancerului, acesta nu va mai reveni. Desi medicul va poate spune ca boala a disparut, ca a fost eliminat cancerul sau ca nu se vede nicio dovada a vreunui cancer, exista intotdeauna riscul ca in organism sa fi ramas celule canceroase care au supravietuit, chiar daca nu pot fi vazute sau identificate la teste. Sigur ca nu trebuie sa va ganditi mereu ca exista riscul de recidiva si nu trebuie sa traiti permanent cu teama de recidiva.
Teama de recidiva – intre normal si exces
Frica de reaparitia cancerului este una dintre cele mai mari preocupari dupa tratamentul cancerului. Este firesc sa va faceti griji cu privire la reaparitia cancerului, insa, desi unele frici de recidiva sunt normale, frica excesiva poate duce la scaderea calitatii vietii, inclusiv probleme de somn si de mancare, dificultati de concentrare si luare a deciziilor si risc mai mare de probleme mentale. De asemenea, poate rezulta o crestere a problemelor fizice.
Unora le este foarte greu sa nu se ingrijoreze de revenirea cancerului. Pentru unii oameni aceste ganduri devin o teama care le afecteaza viata de zi cu zi. Aceasta frica va poate afecta starea fizica, precum si capacitatea de a va bucura de viata si de a va face planuri pentru viitor.
Factori care agraveaza teama
Multi oameni considera ca ingrijorarea lor este mai grava in anumite momente, cum ar fi:
- la diferite ocazii (zile de nastere sau sarbatori);
- la aniversari;
- inainte de controalele medicale de monitorizate;
- cand alte persoane sunt diagnosticate cu cancer;
- cand apar simptome similare cu cele de la diagnosticul initial;
- in caz de deces al unui prieten sau un membru al familiei;
- cand treceti pe langa spitalul unde mergeati la tratament;
- cand cititi articole despre cancer sau stiri despre cancer etc.
Sfaturi pentru a gestiona teama de recidiva
Nu e usor sa traiesti cu incertitudinea si cu teama de recidiva cancerului. Retineti ca frica si anxietatea sunt parti normale ale supravietuirii. Ingrijorarea cu privire la revenirea cancerului este de obicei mai intensa in primul an dupa tratament. Aceasta ingrijorare de obicei se reduce in timp.
Iata cateva idei pentru a va ajuta sa gestionati teama de recidiva cancerului:
1. E important sa va recunoasteti emotiile
Nu incercati sa ascundeti ceea ce simtiti sau sa va ignorati sentimentele „negative”, cum ar fi frica si anxietatea. Faptul ca le ignorati nu le va face decat sa devina mai puternice si mai coplesitoare. E bine sa vorbiti despre temeri si ingrijorari cu cei dragi. Vorbiti despre ceea ce simtiti. Familia si prietenii pot fi cei mai mari sustinatori. Vorbiti deschis despre ceea ce simtiti si despre temeri si lasati-i sa va fie alaturi. Poate fi util si sa va notati gandurile intr-un jurnal. Recunoasteti ca exista situatii pe care le puteti controla si situatii pe care nu le puteti controla. Oricat de greu pare, pentru multi este util sa renunte la acele lucruri pe care nu le pot schimba si sa se concentreze asupra reactiilor la evenimente.
2. Nu va ignorati temerile
Acceptati faptul ca experimentati o anumita teama si concentrati-va pe modalitati de a gestiona anxietatea. Retineti ca anxietatea poate creste temporar in anumite momente – inainte de controale, la aniversari, la moartea unei persoane dragi etc. E bine sa identificati elementele declansatoare pentru episoadele de frica – de exemplu, stirile despre cancer, controalele medicale etc. Simptomele fizice, cum ar fi durerea sau o masa anormala, pot fi un factor declansator major, deoarece acestea pot fi semne de reaparitie. E bine sa faceti un plan pentru a face fata elementelor declansatoare pe care le-ati identificat. Daca sunteti nervos inainte de un control medical, de exemplu, anticipati cum veti trece peste acea zi, planificati activitati care sa va distraga atentia si reamintiti-va ca acest sentiment va trece.
3. Grupurile de suport
Pentru unii, este util sa se alature unui grup de sprijin. Grupurile de sprijin ofera sansa de a impartasi sentimentele si temerile cu alte persoane aflate in situatii similare. De asemenea, va permit sa faceti schimb de informatii practice si sugestii utile. Experienta de grup creeaza un sentiment de apartenenta care ii ajuta pe supravietuitori sa se simta mai putin singuri si mai intelesi.
4. Gestionati stresul
E important sa gasiti modalitati de gestionare a stresului. Trebuie sa gasiti solutia care functioneaza cel mai bine pentru voi. De exemplu, puteti petrece mai mult timp cu familia si prietenii, va puteti concentra pe hobby-uri si alte activitati care va plac, puteti sa faceti plimbari, meditatie, programe de antrenamente fizice, citit, filme etc. Terapiile complementare precum acupunctura, masajul, terapia prin muzica si meditatia ghidata va pot ajuta sa reduceti anxietatea si sa va simtiti mai relaxat. Unele persoane gasesc alinare in spiritualitate si rugaciune. E important sa gasiti ceea ce functioneaza cel mai bine pentru voi. Vezi aici tehnici de relaxare in cancer.
5. Fiti bine informat
Cele mai multe tipuri de cancer au un model previzibil de recidiva, dar nimeni nu va poate spune exact ce se va intampla in viitor. Medicul care va cunoaste istoricul medical va poate spune despre riscul ca boala sa revina si la ce simptome sa fiti atenti.
6. Mergeti la controalele medicale de urmarire
Planul de monitorizare poate include examinari fizice regulate si teste medicale pentru a urmari recuperarea. In plus, aceste controale ofera un sentiment de control.
7. Adoptati un stil de viata sanatos
E important sa faceti alegeri sanatoase. Obiceiurile sanatoase includ stil alimentar sanatos si program de mese, exercitii fizice regulate si somn suficient – pentru a va simti mai bine atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere emotional. Evitati fumatul si consumul excesiv de alcool si mentineti-va la o greutate sanatoasa.
8. Consilierea psihologica
Consilierea individuala ofera un spatiu sigur pentru exprimarea grijilor. Supravietuitorii cancerului se tem de recidiva si au si alte anxietati pe care prietenii, precum si cei dragi, nu le-ar putea intelege pe deplin. Explorarea deschisa a emotiilor cu un psiholog va poate ajuta sa gestionati si sa va intelegeti mai bine aceste trairi.
Putem preveni o recidiva?
Uneori, chiar daca faceti totul corect, tot este posibil ca un cancer sa reapara. Nimeni nu va poate garanta ca un cancer nu va reveni. Desi nu se poate face nimic pentru a va asigura ca un cancer nu va reaparea, exista cateva masuri pe care le puteti lua pentru a incerca sa ramaneti cat mai optimist si sanatos:
- Mergeti la toate controalele medicale dupa terminarea tratamentului pentru cancer. Se vor face periodic teste si analize.
- Adoptati un stil de viata sanatos. Desi consumul de alimente sanatoase nu garanteaza ca un cancer nu va reveni, alimentatia si stilul de viata sanatos ne imbunatatesc sanatatea generala.
- Limitati consumul de alcool. Unele tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool.
- Adoptati un stil de viata activ. Exercitiile fizice va pot ajuta sa va imbunatatiti starea generala de sanatate, sa va imbunatatiti starea de spirit si sa va mentineti la o greutate sanatoasa.
- Incercati sa va relaxati si sa nu traiti cu teama de recidiva. Concentrati-va pe mentinerea unui stil de viata sanatos, reveniti la rutina zilnica si concentrati-va pe lucrurile pe care le puteti controla, lucrurile care va fac fericit si va dau o stare de bine.
Evitati administrarea de suplimente de vitamine si alte elemente fara recomandarea medicului. Uneori, oamenii cred ca luarea anumitor vitamine, ierburi sau alte suplimente alimentare le va oferi un avantaj suplimentar in prevenirea recidivei, dar nu exista date medicale care sa sustina aceasta afirmatie. Unele suplimente pot avea un efect nociv. Prin analize de sange medicul va vedea daca exista carente si doar atunci se vor administra suplimente.
Referinte:
(1) https://www.cancer.net/survivorship/dealing-cancer-recurrence
(2) https://www.cancer.org/treatment/survivorship-during-and-after-treatment/understanding-recurrence/what-is-cancer-recurrence.html
(3) https://www.cancercare.org/publications/253-coping_with_the_fear_of_recurrence
(4) https://www.pocog.org.au/doc/Sharpe%20death%20anxiety.pdf
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6498985/
(6) https://ascopubs.org/doi/10.1200/jco.19.00572
(7) https://psycnet.apa.org/record/2017-24482-012
5 Comments on “Teama de recidiva cancerului”
Cind pot afla precum cancerul nu mai
actioneaza,vindecat partiala.
Multumesc.
La ” la carcinom scuamos orofaringe”, poate aparea recidiva?
Buna ziua,
Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Informațiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afecțiuni fizice sau ca tratament la distanță sau pentru prescrierea sau utilizarea vreunui medicament prezentat pe site-ul web. Consultați întotdeauna medicul sau farmacistul dvs.
Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!
Eu am fost operat de trei ori la colon.Cancerul a regidivat si acum astept rezultatul biopsiei si urmeaza a-4-a operatie polipii cresc.Caut sa ma consolez,imi este foarte greu.
Pingback: Tulburarea de stres post-traumatic in cancer - Cancer360