Acupunctura in cancer

acupunctura in cancer

Acupunctura in cancer – iata cum functioneaza, care sunt principiile de actiune, ce beneficii poate avea pentru simptomele date de cancer sau de tratamentele anti-cancer si efecte adverse posibile.

CUPRINS:

1. Ce este acupunctura?
2. Acupunctura in cancer – beneficii
3. Efecte secundare si riscuri posibile ale acupuncturii

Ce este acupunctura?

Acupunctura este o componenta a medicinei traditionale chineze, o tehnica straveche ce implica folosirea unor ace fine de lungimi variate, care sunt introduse in puncte specifice de acupunctura de la nivelul pielii. Desi implica utilizarea unor ace, nu este dureroasa atunci cand este executata de personal calificat cu experienta.

Principiile acupuncturii

La nivelul corpului exista mai mult de 360 de puncte de acupunctura, distribuite de-a lungul a 12 meridiane principale sau canale energetice. O energie vitala cunoscuta sub numele de Qi se considera ca circula prin aceste meridiane si participa la reglarea diferitelor functii corporale. Fiecare meridian este conectat la anumite organe sau functii ale organismului. Specialistul in acupunctura determina punctele specifice in functie de problema tratata. Teoria din spatele acupuncturii este aceea ca, atunci cand unul sau mai multe dintre canalele energetice ale corpului sunt blocate, apare disconfortul.

Acupunctura este practicata in China si in alte tari asiatice de mai bine de 4.000 de ani. In China, acupunctura este practicata impreuna cu alte modalitati de tratament, cum ar fi fitoterapie, exercitii minte / corp (de exemplu, qigong si tai chi) si terapii dietetice. Exista mai multe forme de acupunctura, in functie de regiunile unde e practicata. Toate, insa, se bazeaza pe ideea ca organismul si corpul trebuie sa fie perceput si tratat ca un intreg si ca parte a naturii. Se considera ca sanatatea este rezultatul armoniei dintre functiile corporale si intre corp si natura, iar boala apare atunci cand aceasta armonie este perturbata. Interventiile terapeutice de acest tip, inclusiv acupunctura, sunt utilizate pentru a restabili starea de armonie. Scopul acupuncturii este de a restabili fluxul energetic sanatos controland durerea si alte simptome ale unei anumite boli.

principiile acupuncturii

Procedura

Pacientul sta intins pe o masa confortabila de masaj, in timp ce specialistul in acupunctura introduce ace de acupunctura in punctele corespunzatoare. Cel mult 15 ace pot fi introduse la o sesiune, de obicei. Acele sunt lasate in acel loc pentru aproximativ 20 de minute. Fiecare sesiune dureaza aproximativ 30-45 de minute in total.

Se folosesc ace din otel inoxidabil, de obicei intre 0,22 mm si 0,25 mm diametru, ce sunt introduse in puncte de acupunctura specifice pentru a stimula meridianele afectate.

Exista mai multe tehnici de acupunctura. Acupresura, folosind degetele sau dispozitivele mecanice pentru a aplica presiune pe punctele de acupunctura se bazeaza pe aceleasi principii ca si acupunctura. Se pot folosi si diferite plante sau crearea de vid sau presiune negativa pe suprafata pielii. Dispozitivele de acupunctura, cum ar fi cele din electroacupunctura (EA) si lampile specifice sunt utilizate in mod obisnuit pentru a imbunatati efectele acupuncturii. Se pot folosi diferite tehnici si care se concentreaza pe anumite regiuni ale corpului, cum ar fi: acupunctura auriculara, acupunctura scalpului, acupunctura fetei, a mainilor, a nasului sau a piciorului.

Beneficiile acupuncturii in cancer

Acupunctura este utilizata clinic pentru a gestiona simptomele date de cancer, pentru a trata efectele secundare induse de terapiile anticancerigene, pentru a stimula numarul de celule sangvine si pentru a intensifica activitatea limfocitelor si celulelor natural killer (NK). In tratamentul cancerului, utilizarea sa principala este gestionarea simptomelor. Simptomele tratate frecvent sunt durerile din cancer, greata si varsaturi induse de chimioterapie si alte simptome care afecteaza calitatea vietii pacientului:

 • pierdere in greutate;
 • anxietate si depresie;
 • insomnie;
 • lipsa apetitului;
 • oboseala;
 • gura uscata;
 • bufeuri;
 • neuropatie periferica indusa de chimioterapie;
 • simptome gastro-intestinale (constipatie si diaree).

Simptomele asociate cancerului si chimioterapiei afecteaza calitatea vietii pacientilor. Auriculoterapia poate fi o interventie care ajuta nu numai in ceea ce priveste schimbarile legate de starea fizica, ci si starile emotionale, performanta personala si imbunatatirea calitatii vietii. Poate ameliora depresia, anxietatea si atacurile de panica. De asemenea, poate imbunatati starea de spirit.

acupunctura pentru durerea in cancer

Acupunctura pentru durerea in cancer

Unul dintre efectele secundare din cancer, atat legate de boala, cat si de tratament, este durerea. Se estimeaza ca pana la doua treimi dintre pacientii cu cancer metastatic se confrunta cu durere cauzata de cancer. Peste 75% dintre pacientii oncologici prezinta, de asemenea, dureri legate de cancer. In general, durerea e cauzata de efectul direct al cancerului, ca urmare a metastazelor osoase, a invaziei tesuturilor moi sau a infiltrarii la nivelul nervilor. Tratamentele impotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia, radioterapia si chirurgia, pot provoca, de asemenea, dureri induse de tratament.

Durerea data de cancer e tratata in mod normal cu opioide si proceduri anestezice sau neuro-chirurgicale interventionale. Sigur ca acestea pot cauza efecte secundare. Drept urmare, pacientii cu cancer solicita deseori terapii complementare, inclusiv acupunctura in incercarea de a controla durerea.

Cat de eficienta e acupunctura in acest sens?

Chiar daca au fost efectuate mai multe studii, rolul acupuncturii in controlul durerii date de cancer nu a fost clar stabilit. Studiile efectuate au fost in general neconcludente. O meta-analiza Cochrane privind rolul acupuncturii pentru tratarea durerilor in cancer nu a aratat nicio dovada clara privind eficienta acupuncturii in reducerea durerii.

O meta-analiza ale carei rezultate au fost publicate in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (2016) sugereaza ca acupunctura impreuna cu tratamentele medicamentoase impotriva durerii prezinta eficienta mai mare decat tratamentul antidurere conventional. Conform analizei, acupunctura independent, comparativ cu tratamentele medicamentoase impotrtiva durerii, nu a prezentat efecte sesizabile impotriva durerii. Cu toate acestea, mai sunt necesare cercetari in acest sens, existand diverse limitari ale studiilor.

eficienta acupuncturii

Mecanism de actiune

Se crede ca diverse puncte de presiune din corp se conecteaza prin „meridiane”, cunoscute si sub numele de canale energetice. Manipularea energiei in intregul corp se considera ca poate favoriza vindecarea si scaderea durerii prin eliberarea de endorfine.

Studiile au aratat ca atunci cand se introduc ace fine in punctele corecte, se elibereaza endorfine. Endorfinele se deplaseaza apoi catre maduva spinarii si creier pentru a calma durerea. Serotonina, o alta substanta chimica naturala din organism care induce relaxare si un sentiment intens de bine, este, de asemenea, eliberata in timpul tratamentului.

Acupunctura pentru greata si varsaturi asociate chimioterapiei

Cateva studii au analizat modul in care acupunctura poate ajuta in caz de greata si varsaturi din cauza chimioterapiei. In cadrul studiilor, multe persoane au purtat bratari si sisteme de presopunctura. Benzile aplicau presiune asupra punctelor de acupunctura de la incheietura mainii. Cele mai multe dintre aceste studii au aratat ca aceasta tehnica poate ameliora greata si varsaturile, dar mai sunt necesare cercetari in acest sens.

Acupunctura pentru neuropatia periferica

Cateva studii mici au avut in vedere utilizarea acupuncturii pentru a reduce simptomele neuropatiei periferice. Simptomele pot include: amorteala, furnicaturi in maini si picioare. Unele studii au aratat rezultate pozitive, dar altele nu.

Acupunctura pentru bufeuri

Senzatia de caldura si transpiratiile sunt un efect secundar comun al tratamentului pentru cancer. Acest lucru se intampla la persoanele care au tratament pentru cancerul de san, de prostata sau cancer de col uterin de obicei. Cateva studii au avut rezultate diferite in ceea ce priveste utilizarea acupuncturii pentru bufeuri. Mai multe analize sugereaza ca nu exista suficiente dovezi care sa arate ca aceasta terapie poate ajuta in caz de bufeuri.

Acupunctura pentru ameliorarea limfedemului

Limfedemul este umflarea cauzata de acumularea lichidului limfatic. Poate fi un efect secundar al chirurgiei sau al radioterapiei. In timpul operatiei, chirurgul poate elimina ganglionii limfatici care de obicei scurg lichidul. Radioterapia poate provoca cicatrici pe ganglionii limfatici. Limfedemul poate cauza disconfort, durere si dificultati la miscare. Mai sunt necesare studii aprofundate privind eficienta acupuncturii pentru limfedem.

Acupunctura pentru oboseala in cancer

Oboseala dupa chimioterapie este greu de gestionat si poate avea un efect major asupra vietii. Dureaza uneori ani de zile pentru a reveni la starea normala. Unele studii sugereaza ca acupunctura poate ameliora oboseala si poate imbunatati calitatea vietii. Nu este clar daca efectele persista pe termen lung si sunt necesare mai multe cercetari.

Acupunctura pentru gura uscata

Acupunctura este folosita adesea pentru gura uscata (xerostomie). Xerostomia apare la persoanele care beneficiaza de radioterapie pentru cancerul la cap sau gat. In prezent nu exista suficiente dovezi care sa arate ca acupunctura este un tratament eficient pentru gura uscata.

Acupunctura pentru anxietate si schimbari de dispozitie

Mai multe studii au analizat modul in care acupunctura poate ajuta la reducerea anxietatii sau a schimbarilor de dispozitie. E nevoie insa de cercetari suplimentare in acest sens. In ceea ce priveste problemele de somn, mai multe studii au analizat daca acupunctura poate ajuta persoanele cu cancer sa doarma mai bine. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari.

Acupunctura in cancer – eficienta sau nu?

Unii specialisti folosesc date din neurostiinta pentru a explica acupunctura si principiile sale. Astfel, acele puncte de acupunctura sunt vazute ca regiuni in care se stimuleaza mervi, muschi si tesut conjunctiv. O teorie este cea a opiaceelor naturale, ca endorfina, dinorfina si encefalina. Acestea pot sa blocheze durerea musculoscheletica sau viscerala. Aceasta stimulare poate accelera fluxul sangvin si declanseaza eliberarea unor substate cu rol analgezic.

O alta teorie este cea a corticosteroizilor endogeni ce pot fi stimulati de acele de acupunctura. Unele date si analize sugereaza ca hormonul adrenocorticotropic se gaseste in concentratie mare dupa sedintele de acupunctura. Prezenta acului, vazuta ca un corp strain, poate si sa stimuleze factorii vasculari si imunomodulatori. In plus, cresterea fluxului de sange in zona de insertie a acului se considera ca poate accelera procesele de vindecare, dar mai sunt necesare cercetari in acest sens.

De cealalta parte, faptul ca aceste meridiane si energia Qi nu pot fi masurate si analizate, face ca acest tip de terapie si rezultatele sale sa fie puse pe baza efectului placebo. Unii oameni cred ca acupunctura functioneaza din cauza unui efect placebo. Unele studii au comparat acupunctura reala cu acupunctura placebo pentru a analiza acest aspect. Acupunctura placebo foloseste un ac special care nu patrunde in piele. Unele studii au aratat ca acupunctura reala functioneaza mai bine decat acupunctura placebo pentru unele simptome, in timp ce alte studii nu au aratat nicio diferenta.

efecte adverse acupunctura

Efecte secundare si riscuri ale acupuncturii

Acupunctura trebuie efectuata doar la indicatiile medicului si doar de catre personal calificat. Retineti ca efectele variaza de la persoana la persoana. In plus, exista si unele contraindicatii. Acupunctura poate sa nu fie recomandata in caz de numar scazut de globule albe (din cauza riscului de infectie) sau in caz de numar scazut de trombocite (din cauza riscului de sangerare).

E bine sa se foloseasca ace sterile, de unica folosinta, pentru a preveni riscul de infectie sau de transmitere a virusurilor. Acele sterile sunt foarte importante pentru persoanele care urmeaza tratament cu chimioterapie si radioterapie, deoarece aceste tratamente pot slabi sistemul imunitar al organismului.

In general, acupunctura e tolerata bine si oamenii nu resimt de obicei dureri sau resimt doar un disconfort usor cand se introduc si se scot acele. Puteti simti o durere foarte usoara, caldura, furnicaturi sau greutate in timpul procedurii. Aceasta este denumita „senzatia de Qi” in medicina traditionala chineza. Poate aparea o picatura de sange acolo unde este introdus acul. Acest lucru este mai frecvent la persoanele care iau medicamente de diluare a sangelui, cum ar fi aspirina. Se poate forma o vanataie mica la locul de insertie a acului, care dispare in cateva zile. Alte efecte secundare ale acupuncturii pot include oboseala, ameteli, senzatie de somn si greata. Foarte rar, oamenii pot avea leziuni nervoase dupa acupunctura.

Acupunctura si alte terapii complementare pot fi efectuate doar la indicatiile medicului impreuna cu tratamentele traditionale pentru cancer, ca parte a ingrijirii paliative, dar NU trebuie sa inlocuiasca chimioterapia, radioterapia sau alte tratamente oncologice.

Referinte:
(1) https://www.cancer.net/blog/2016-11/can-acupuncture-help-relieve-cancer-pain-and-other-side-effects
(2) https://www.cochrane.org/CD007753/SYMPT_acupuncture-cancer-related-pain-adults
(3) https://www.oatext.com/ear-acupuncture-and-the-quality-of-life-of-cancer-patients-integrative-review.php#gsc.tab=0
(4) https://www.uofmhealth.org/health-library/ncicdr0000445441
(5) https://www.hindawi.com/journals/ecam/2016/1720239/
(6) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/acupuncture

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Acupunctura in cancer”

 1. Buna ziua.

  Va multumesc pentru informatiile utile prezentate.

  Sunt interesata si de o locatie (in Bucuresti) unde se poate face acupunctura pentru bolnavii de cancer sub tratament de chimioterapie.

  Multumec.

 2. Buna ziua.

  Va multumesc pentru informatiile utile prezentate.

  Sunt interesata si de o locatie (in Bucuresti) unde se poate face acupunctura pentru bolnavii de cancer

  Multumec.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *