Tusea in cancer – cum poate afecta tusea pacientii cu cancer

tusea in cancer

Tusea in cancer este o problema des intalnita. Iata cum poate fi legata tusea de cancer, cum e gestionata si cand poate fi tusea un simptom de cancer.

CUPRINS:

1. Ce este tusea si cum poate afecta pacientii cu cancer?
2. Cauze pentru tusea la pacientii cu cancer
3. Tusea ca simptom de cancer
4. Tratament pentru tusea in cancer
5. Tusea si cancerul pulmonar

Ce este tusea si cum poate afecta pacientii cu cancer?

Tusea este modul in care corpul curata caile respiratorii de iritanti si protejeaza plamanii de infectii. Cancerul si tratamentul acestuia pot provoca aparitia acestui reflex natural. Exista doua tipuri principale de tuse:

  • tuse acuta – o tuse care incepe brusc si dureaza mai putin de 3 saptamani;
  • tuse persistenta – tuse care dureaza mai mult – se mai numeste si tuse cronica.

O tuse care produce mucus sau alte secretii se numeste tuse productiva sau cu expectoratii. O tuse care nu produce mucus se numeste tuse seaca sau tuse uscata. Tusea severa sau persistenta poate afecta calitatea vietii unei persoane prin afectarea somnului si pentru ca poate cauza unele probleme precum varsaturi, ameteli, dureri de cap, pierderea controlului asupra vezicii urinare etc. Tusea severa poate provoca, de asemenea, fracturi de coaste, in special in cazul persoanelor cu cancer care s-a raspandit la oase.

Ameliorarea efectelor secundare, cum ar fi tusea, este o parte importanta a ingrijirii si tratamentului in cancer. Aceasta se numeste ingrijire paliativa sau ingrijire de sustinere.

cauze tuse

Cauze pentru tusea la pacientii cu cancer

Mai multi factori pot provoca tuse. Uneori pot exista mai multe cauze. Acestea pot include:

Cancerul in sine poate cauza tuse

Anumite tipuri de cancer pot cauza tuse persistenta, de exemplu cancerul pulmonar, un cancer care s-a raspandit in plamani sau in piept, cancere ale cailor respiratorii superioare etc.

Tratamentele pentru cancer

Anumite tipuri de tratamente pot provoca tuse care, de obicei, se opreste cand tratamentul este intrerupt: Iata cateva exemple:

  • unele tipuri de medicamente folosite in chimioterapie, inclusiv bleomicina si metotrexatul;
  • radioterapie in zona pieptului:
  • terapii hormonale, cum ar fi fulvestrant si letrozol;
  • alte medicamente utilizate pentru tratarea simptomelor legate de cancer sau a altor afectiuni, ca medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, utilizate pentru a reduce inflamatia si durerea, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), utilizati pentru tratarea bolilor de inima si Midazolam, utilizat pentru relaxarea pacientilor inainte de procedurile medicale.

Efecte secundare legate de cancer

Simptomele sau efectele secundare legate de cancer sau tratamentul acestuia pot provoca, de asemenea, o tuse persistenta:

  • infectii respiratorii, cum ar fi pneumonia si bronsita, pe care persoanele cu cancer sunt mai susceptibile sa le dezvolte din cauza unui sistem imunitar slabit;
  • revarsatul pleural, care este o acumulare de lichid suplimentar in spatiul dintre plamani si peretele toracic;
  • embolie pulmonara, care este un cheag de sange in plamani care poate fi un efect secundar al chimioterapiei;
  • sindromul de vena cava superioara – poate sa apara atunci cand o tumora blocheaza vena cava superioara, o vena majora din corp.

Alte probleme de sanatate

Anumite probleme de sanatate pe care le puteti avea in plus fata de cancer pot provoca o tuse persistenta:

  • boli pulmonare cronice, cum ar fi bronsiectazii sau boli pulmonare interstitiale;
  • astm;
  • boala de reflux gastroesofagian;
  • sindromul picaturii postnazale;
  • boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) etc.

Alti factori comuni

Cauzele frecvente ale tusei includ, de asemenea, fumatul, fumatul pasiv si alergenii, cum ar fi polenul, mucegaiul si praful.

Tusea ca simptom de cancer

In oncologie, tusea este in general asociata cu cancere ale tractului respirator superior sau inferior sau cu metastaze la plamani. Retineti, insa, ca in general tusea este data de cu totul alte probleme, care NU sunt cancer.

Tusea asociata cancerului nu are un model specific. Tusea poate aparea numai in timpul zilei sau poate continua noaptea, afectand somnul si provocand oboseala in timpul zilei. Multi pacienti care dezvolta cancere ale tractului respirator sunt fumatori sau fosti fumatori. Daca apare un cancer, tusea poate fi la fel ca orice alta tuse sau poate avea un caracter diferit, poate mai intensa sau cu dureri. Tusea legata de cancerul respirator poate irita plamanii sau traheea, producand tuse uscata sau productiva. Numeroase alte cauze pot contribui la tuse sau o pot agrava la pacientul cu cancer. Uneori, tusea este cu mucus sau sange.

Multe simptome de cancer sunt corelate, apar in grupuri, deoarece au mecanisme comune. La pacientii cu cancer, tuse apare adesea impreuna cu alte simptome, inclusiv disfagie, dispnee, raguseala si respiratie suieratoare.

O tuse poate fi un simptom al unei probleme de sanatate, dar in majoritatea cazurilor NU e vorba de cancer. Cu toate acestea, atunci cand o tuse persista, e important sa mergeti la medic pentru a beneficia de tratamentul potrivit.

Tusea cronica si fumatul

tusea si fumatul

O cauza principala a tusei cronice este fumatul. Fumatorii pot dezvolta „tusea fumatorului”, cauzata de iritatii chimice si inflamatii in plamani din cauza produselor iritante din fumul de tigara. Aceiasi iritanti chimici pot duce la alte afectiuni pulmonare grave, cum ar fi pneumonia si cancerul pulmonar. Cu alte cuvinte, desi tusea cronica la un fumator nu este neaparat un semn ca persoana are cancer pulmonar, este un semnal ca fumatul afecteaza starea plamanilor.

Tusea cronica la nefumatori

Primele trei cauze ale tusei cronice la nefumatori sunt sindromul de picurare postnazala, astmul si boala de reflux gastroesofagian. Persoanele care nu fumeaza, dar care au o tuse cronica, ar trebui sa se prezinte la medic, pentru a vedea care e cauza.

In mod similar, tusea cu sange poate fi legata de cancer,  dar asta NU inseamna ca aveti neaparat cancer.

Tratament pentru tusea in cancer

Tusea moderata pana la severa este o problema frecventa la pacientii cu cancer si e nevoie de tratament, inclusiv pentru a imbunatati calitatea vietii. Tratamentul pentru tuse depinde de cauza. Tratamentul principal pentru tusea legata de cancer este tratamentul bolii subiacente sau a cauzelor reversibile. De obicei, include chimioterapia cu sau fara radioterapie sau interventie chirurgicala. Daca vorbim de o infectie, cheaguri sau astm va fi nevoie de antibiotice, anticoagulante si, respectiv, corticosteroizi.

Desi studiile au demonstrat ca opioidele nu suprima tusea la pacientii fara cancer, acestea pot uneori sa functioneze la pacientii cu cancer. Hidrocodona este, de obicei, primul opioid utilizat. Benzonatatul a fost studiat in cancer si in tusea asociata cancerului. Medicii pot prescrie antitusive, solutii saline de curatare a cailor respiratorii si evitarea factorilor ce declanseaza tusea, pe cat posibil.

cauze tusea in cancer

Tusea si cancerul pulmonar

Cel putin jumatate dintre persoanele diagnosticate cu cancer pulmonar au tuse cronica la momentul diagnosticului. Tusea cronica este definita ca o tuse care dureaza cel putin 8 saptamani consecutiv. Poate aparea in orice moment al zilei si multi oameni spun ca afecteaza somnul, ducand la oboseala intensa ziua. La persoanele sanatoase, tusea este un mecanism de protectie care elimina iritantii chimici si corpurile straine din caile respiratorii. Aceste substante straine provoaca tuse stimuland receptorii din caile respiratorii.

In cancerul pulmonar, tusea poate aparea din cauza tesutului tumoral care stimuleaza acesti receptori sau prin raspunsul inflamator al corpului, care stimuleaza nervii din caile respiratorii. In plus, cancerul pulmonar poate provoca revarsat pleural, o acumulare de lichid in cavitatea toracica. Revarsatul pleural poate cauza, in continuare, tuse. Tusea indusa de tratament poate aparea si ca urmare a radioterapiei. Pacientii cu cancer pulmonar pot prezenta, de asemenea, tuse din cauze care nu sunt legate de cancer.

Alte simptome asociate

In general, cand vorbim de cancer pulmonar, sunt prezente adesea si alte simptome:

  • tusea cu sange (numita si hemoptizie) poate fi un semn de avertizare;
  • scurtarea si afectarea respiratiei – respiratia scurta (numita si dispnee) poate fi foarte subtila la inceput;
  • dureri in piept – multi oameni mentioneaza ca simt dureri pulmonare inainte de a fi diagnosticati cu cancer pulmonar, dureri ce apar la respiratia profunda: plamanii in sine nu au nervi, dar durerea poate fi cauzata de presiunea unei tumori asupra nervilor din apropiere, durere in coaste din cauza cancerului care s-a raspandit in oase, leziuni musculare (sau chiar fracturile coastelor) din cauza tusei repetate;
  • raguseala;
  • scadere inexplicabila in greutate;
  • infectii respiratorii – infectiile repetate.

Factori de risc

Unii factori de risc pentru cancerul pulmonar, de exemplu, fumatul si expunerea la fumatul pasiv, sunt bine cunoscuti, in timp ce altii nu. Cu siguranta, fumatul este un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului pulmonar, aproximativ 80% dintre persoanele diagnosticate avand antecedente de fumat la un moment dat. Cu toate acestea, 25% dintre persoanele cu cancer pulmonar nu fumeaza – fie au fumat, dar s-au lasat de fumat, fie au fost in general doar fumatori pasivi. Din pacate, dupa fumat, riscul de cancer pulmonar nu revine niciodata la normal, insa se reduce. De asemenea, fumatul pasiv este un factor de risc pentru cancer pulmonar. Alti factori de risc sunt istoricul familial de cancer pulmonar, radioterapia anterioara in zona pieptului, expunerea profesionala la substante chimice si alte elemente, cum ar fi azbestul etc.

ATENTIE!

Daca aveti o tuse persistenta – chiar daca nu ati fumat niciodata, mergeti la medic. De asemenea, tineti cont de recomandarile de screening pentru cancer pulmonar.

Gestionarea tusei in cancerul pulmonar

Tusea persistenta produce disconfort, iar  simptomele precum tusea pot deveni mai frecvente pe masura ce cancerul pulmonar devine mai avansat. Ingrijirile paliative nu se concentreaza pe vindecarea bolii. Cu toate acestea, ingrijirea paliativa este o parte importanta a planului de tratament si se axeaza pe simptome fizice si emotionale.

Primul obiectiv al tratamentului pentru tuse este abordarea oricaror cauze care sunt reversibile, cum ar fi tratarea astmului sau BPOC. Unele dintre medicamentele utilizate pentru tratarea altor afectiuni pot ajuta, de asemenea, in tratarea tusei in cancerul pulmonar. Tratamentele potentiale includ corticosteroizi orali, bronhodilatatoare (cum ar fi albuterol) sau antibiotice atunci cand este prezenta o infectie. Medicamentele suplimentare care pot fi utilizate pentru ameliorarea tusei includ medicamente opioide (cum ar fi morfina) sau medicamente care au un efect anestezic local (cum ar fi lidocaina).

Referinte:
(1) https://www.cancer.net/coping-with-cancer/physical-emotional-and-social-effects-cancer/managing-physical-side-effects/cough
(2) https://www.cancercenter.com/cancer-types/lung-cancer/symptoms
(3) http://chemocare.com/chemotherapy/side-effects/cough-and-chemotherapy.aspx
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2694080/
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/319449
(6) https://www.cochrane.org/CD007881/SYMPT_interventions-cough-patients-cancer

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *