Screening tiroida – analize pentru afectiuni tiroidiene

screening tiroida

Screening tiroida – iata ce rol are tiroida, care sunt analizele ce pot fi facute pentru a examina functia tiroidei, cand se recomanda si ce inseamna rezultatele.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Cand se recomanda analizele pentru tiroida?
3. Screening tiroida – ce implica?

Informatii generale

Tiroida este cea mai mare glanda endocrina din corp si produce doi hormoni: T3 si T4. Acesti hormoni tiroidieni se deplaseaza prin fluxul sangvin si regleaza multe aspecte ale metabolismului, inclusiv temperatura, greutatea si nivelul de energie. De asemenea, hormonii tiroidieni ajuta corpul sa foloseasca energia, sa se mentina cald si regleaza buna functionare a creierului, inimii, muschilor etc.

functia tiroidei

Hormonii tiroidieni

Principalul hormon tiroidian secretat de glanda tiroida este tiroxina, numita si T4, deoarece contine patru atomi de iod. Pentru a-si exercita efectele, T4 este transformat in triiodotironina (T3) prin indepartarea unui atom de iod. Acest proces are loc in principal in ficat si in anumite tesuturi in care actioneaza T3, cum ar fi in creier. Cantitatea de T4 produsa de tiroida este controlata de un alt hormon, care este produs in glanda pituitara situata la baza creierului, numit hormon stimulator tiroidian (prescurtat TSH). Cantitatea de TSH pe care hipofiza o trimite in fluxul sangvin depinde de cantitatea de T4 detectata. Daca hipofiza detecteaza foarte putin T4, atunci produce mai mult TSH pentru ca tiroida sa produca mai mult T4.

Exista anumite semne si simptome care indica faptul ca tiroida este posibil sa functioneze anormal. De exemplu, un simptom este oboseala intensa. Alte simptome pot fi modificari ale starii de spirit, precum starile depresive – pentru ca lipsa hormonilor tiroidieni are un impact asupra productiei de serotonina. Alte simptome pot fi maini si picioare reci si frisoane din cauza unei tiroide subactive etc.

Testele pentru functia tiroidiana sunt utilizate pentru a verifica o serie de probleme ale tiroidei. Testele masoara cantitatea de hormoni, inclusiv hormonul stimulator tiroidian (TSH), tiroxina (T4) si triiodotironina (T3). Alte teste pentru tiroida includ diferiti anticorpi legati de tesutul tiroidian.

Cand se recomanda analizele pentru tiroida?

Este posibil sa aveti nevoie de analize pentru tiroida sau screening tiroida daca:

  • aveti simptome de hipertiroidism (tiroida hiperactiva) sau hipotiroidism (tiroida hiperactiva);
  • luati o forma de tratament de substitutie a hormonilor tiroidieni;
  • sunteti femeie si aveti risc de infertilitate sau probleme de fertilitate.

In caz de hipertiroidism sau tiroida hiperactiva sunt produsi mai multi hormoni tiroidieni decat are nevoie corpul. Hipertiroidismul accelereaza metabolismul, ceea ce poate provoca pierdere in greutate, batai rapide ale inimii, insomnie, umflaturi in jurul ochilor, anxietate si alte simptome. In hipotiroidism sau tiroida subactiva, glanda produce prea putini hormoni tiroidieni. Hipotiroidismul incetineste metabolismul, ceea ce poate duce la crestere in greutate, dereglari menstruale, piele uscata, oboseala si alte simptome.

Testele de sange pentru tiroida sunt utilizate pentru diagnosticarea tulburarilor tiroidiene asociate cu hiper- sau hipotiroidism. Acestea includ tiroidita, boala Graves, boala Hashimoto, tumori tiroidiene, gusa, noduri tiroidieni, cancer tiroidian. Cancerul tiroidian este o boala in care se formeaza celule maligne (canceroase) in tesuturile glandei tiroide.

recomandari screening tiroida

Screening pentru cancerul de tiroida

Cancerul tiroidian este o boala in care se formeaza celule maligne (canceroase) in tesuturile tiroidei. Testele de screening au rolul de a depista o afectiune inainte ca o persoana sa aiba simptome. Acest lucru poate ajuta la depistarea cancerului intr-un stadiu incipient. Cand tesutul anormal sau cancerul este depistat devreme, poate fi mai usor de tratat. Pana la aparitia simptomelor, este posibil ca boala sa fi inceput sa se raspandeasca. Femeile sunt de aproximativ 3 ori mai predispuse decat barbatii la cancer tiroidian.

Factorii de risc pentru cancerul tiroidian includ:

  • expunerea la radiatii – in zona capului si gatului, mai ales in copilarie;
  • istoric familial de cancer tiroidian;
  • istoric personal de gusa;
  • o afectiune genetica, precum sindromul de neoplazie endocrina multipla de tip 2 (MEN2), legat de o modificare a genei RET.

Testele de screening sunt utilizate pentru depistarea diferitelor tipuri de cancer atunci cand o persoana nu prezinta simptome. Insa, nu exista un test de screening standard sau de rutina pentru cancerul tiroidian. Depinde de starea generala de sanatate, istoricul medical personal si familial si alti factori de risc.

→ Citeste mai multe despre probleme tiroidiene in cancer.

Screening tiroida – ce implica?

1. Istoric medical si examen fizic

Daca aveti semne si simptome sau factori de risc ce sugereaza anumite probleme cu tiroida, medicul va analiza in primul rand istoricul medical complet. Se vor pune intrebari despre posibilii factori de risc, simptome si orice alte probleme de sanatate. Daca cineva din familie a avut cancer tiroidian (in special cancer tiroidian medular) sau tumori numite feocromocitoame, este important sa informati medicul, deoarece este posibil sa aveti un risc crescut pentru aceasta boala.

De asemenea, se va face un examen fizic – medicul va analiza dimensiunea si fermitatea tiroidei si a ganglionilor din zona gatului. In plus, se va verifica si ritmul cardiac, tensiunea arteriala, greutatea, temperatura corpului etc. Se va examina si zona fetei, mai ales ochii – ochi proeminenti, umflaturi in zona ochilor, precum si alte simptome, precum piele foarte uscata, modificarea texturii parului, unghii fragile etc.

2. Analize de sange pentru tiroida

Analizele de sange pentru tiroida arata cat de bine functioneaza glanda, testand nivelul hormonilor. Hormonii tiroidieni sunt necesari pentru dezvoltarea normala a creierului, in special in primii ani de viata. Copiii mai mari au nevoie de hormoni tiroidieni pentru a creste si a se dezvolta normal, iar adultii au nevoie de hormoni pentru a regla modul in care organismul foloseste energia (metabolismul).

analize de sange pentru tiroida

Iata care sunt analizele de sange principale pentru testarea functiei tiroidiene:

TSH

Cel mai bun mod de a testa initial functia tiroidiana este prin masurarea nivelului de TSH (hormon stimulator tiroidian sau tirotropina) dintr-o proba de sange. TSH este produs de glanda pituitara sau hipofiza, care se afla in creier. Aceasta detecteaza nivelul hormonilor tiroidieni din fluxul sangvin. Daca nivelul hormonilor tiroidieni T3 si T4 scade putin sub normal, hipofiza reactioneaza secretand TSH, ceea ce ii transmite glandei tiroide sa produca mai mult sau mai putin T3 si T4. Un nivel ridicat de TSH indica faptul ca tiroida nu produce suficient hormon tiroidian (hipotiroidism primar). Pe de alta parte, un nivel scazut de TSH indica de obicei ca tiroida produce prea mult hormon tiroidian (hipertiroidism). Uneori, un nivel TSH scazut poate fi dat de o anomalie a glandei pituitare, care o impiedica sa produca suficient TSH pentru a stimula tiroida (hipotiroidismul central). La majoritatea persoanelor sanatoase, o valoare TSH normala inseamna ca tiroida functioneaza corect.

Un TSH crescut – impreuna cu niveluri mai mici de T4 / T4 liber si niveluri mai mici de T3 / T3 liber – este asociat cu hipotiroidism. Un nivel ridicat de TSH inseamna cel mai adesea ca aveti hipotiroidism sau tiroida subactiva. Asta inseamna ca tiroida nu produce suficient hormon. Ca urmare, hipofiza continua sa produca si sa elibereze TSH in sange. TSH scazut – impreuna cu niveluri mai ridicate de T4 / T4 liber si niveluri mai ridicate de T3 / T3 liber – este asociat cu hipertiroidism.

In general, valorile anormale de TSH includ:

  • intre 4,7 si 10 mU / L – hipotiroidism subclinic;
  • peste 10 mU / L – hipotiroidism simptomatic;
  • intre 0,1 si 0,5 mU / L – hipertiroidism subclinic;
  • mai putin de 0,1 mU / L – hipertiroidism evident.

Aceste valori pot varia de la un laborator la altul.

T4 (tiroxina)

Acest test este folosit pentru a analiza functia tiroidei si pentru a monitoriza tratamentul tulburarilor tiroidiene. T4 scazut este observat in hipotiroidism, in timp ce nivelurile ridicate de T4 pot indica hipertiroidism. Interval normal pentru un adult este de obicei de 5,0 – 11,0 ug / dl. T4 este principala forma de hormon tiroidian care circula in sange. Nivelul de T4 total masoara hormonul legat si liber si se poate modifica atunci cand proteinele de legare difera. Nivelul de free T4 sau T4 liber masoara ceea ce nu este legat si nu poate intra si afecta tesuturile corpului. TSH crescut si fT4 scazut indica hipotiroidismul primar asociat problemelor cu glanda tiroida. Un TSH scazut si fT4 scazut indica hipotiroidism din cauza unei probleme ce implica glanda pituitara. Un TSH scazut cu un fT4 crescut se gaseste de obicei la persoanele cu hipertiroidism.

Nivelurile de T4 pot fi afectate de medicamente si afectiuni medicale care modifica proteinele ce leaga hormonul tiroidian. Estrogenul, pilulele contraceptive orale, sarcina, bolile hepatice si infectia cu virusul hepatitei C sunt cauze frecvente ale proteinelor crescute care leaga hormonul tiroidian si vor avea ca rezultat un T4 total ridicat. Testosteronul sau androgenii si steroizii anabolizanti sunt cauze frecvente ale scaderii proteinelor de legare a hormonilor tiroidieni si vor avea ca rezultat un T4 total scazut.

testare hormoni tiroidieni

T3 (triiodotironina)

Testul T3 verifica nivelurile hormonului triiodotironina. De obicei, se recomanda daca testele pentru T4 si TSH sugereaza hipertiroidism. Testul T3 poate fi indicat, de asemenea, daca prezentati semne ale unei glande tiroide hiperactive, iar T4 si TSH nu sunt in concentratii ridicate.

T3 ajuta la diagnosticarea hipertiroidismului sau arata severitatea sa. Nivelurile scazute de T3 pot fi observate in hipotiroidism, dar mai des acest test este util in diagnosticul si gestionarea hipertiroidismului, unde nivelurile de T3 sunt crescute. Interval normal este de obicei 100 – 200 ng / dL. Testul fT3 este o metoda de masurare a T3 care elimina efectul proteinelor ce leaga in mod natural T3. Reverse T3 (rT3) este o proteina biologic inactiva care este structural foarte asemanatoare cu T3, dar atomii de iod sunt plasati in zone diferite, ceea ce o face inactiva.

Anticorpi tiroidieni

Masurarea nivelurilor de anticorpi tiroidieni poate ajuta la diagnosticarea unei tulburari autoimune a tiroidei, cum ar fi boala Graves – cea mai frecventa cauza de hipertiroidism – si boala Hashimoto – cea mai frecventa cauza de hipotiroidism. Anticorpii tiroidieni sunt produsi atunci cand sistemul imunitar ataca glanda tiroida in mod eronat. Medicul poate recomanda aceste teste daca rezultatele altor teste de sange sugereaza boli tiroidiene.

Exista trei anticorpi comuni asociati cu boala tiroidiana autoimuna:

  • Anticorpii impotriva peroxidazei tiroidiene (anti-TPO) sunt detectati la 95% dintre persoanele cu boala Hashimoto si la aproximativ 70% dintre cei cu boala Graves.
  • Anticorpii anti receptor TSH (TRAb) sunt observati in 90 % dintre cazurile de boala Graves, dar doar la 10 % dintre cazurile de boala Hashimoto.
  • Anticorpii tiroglobulinici (TgAb) sunt produsi de corp ca raspuns la prezenta tiroglobulinei.

Alte teste de sange pentru screening tiroida

Tiroglobulina

Tiroglobulina este o proteina produsa de glanda tiroida. Masurarea nivelului de tiroglobulina din sange nu poate fi utilizata pentru diagnosticarea cancerului tiroidian, dar poate fi utila dupa tratament. O modalitate obisnuita de a trata cancerul tiroidian este eliminarea tiroidei prin interventie chirurgicala si apoi utilizarea iodului radioactiv pentru a distruge celulele tiroidiene ramase. Aceste tratamente ar trebui sa duca la un nivel foarte scazut de tiroglobulina in sange in decurs de cateva saptamani. Daca nu este scazut, acest lucru ar putea insemna ca exista ramase celule de cancer tiroidian in organism.

Calcitonina

Calcitonina este un hormon care regleaza modul in care organismul foloseste calciu. Este produsa de celulele C din tiroida, celule care se pot dezvolta in cancer tiroidian medular. Daca este suspectata aceasta boala sau daca aveti antecedente familiale de cancer tiroidian medular, testele de sange ale nivelurilor de calcitonina pot depista boala. Acest test este, de asemenea, utilizat pentru a depista posibila reaparitie a cancerului dupa tratament.

Proteine ​​care se leaga de hormoni tiroidieni

Testarea nivelului de proteine ​​din sange care se leaga de T3 si T4 poate ajuta medicii sa caracterizeze natura unei probleme tiroidiene.

Globulina de legare a tiroxinei (TBG) masoara nivelul de proteine care transporta hormoni tiroidieni in sange. T3RU calculeaza procentul de TBG dintr-o proba de sange. Indicele de tiroxina libera (FTI) este o metoda mai veche de calcul in care T4 total este inmultit cu T3RU pentru a vedea daca o persoana are hipotiroidism sau hipertiroidism.

CEA

Persoanele afectate de carcinom tiroidian medular au adesea niveluri ridicate in sange ale unei proteine ​​numite antigen carcinoembrionar (CEA). Testele pentru CEA pot ajuta la monitorizarea acestui cancer. Se pot face si alte analize de sange. De exemplu, daca sunteti programat pentru o interventie chirurgicala, se vor face teste pentru a verifica numarul de celule sangvine, pentru a depista unele tulburari de sangerare si pentru a verifica functia ficatului si a rinichilor.

Biotina, un supliment pentru cresterea parului si a unghiilor, poate interactiona cu multe teste ale functiei tiroidiene si poate duce la rezultate inexacte. Alti factori, cum ar fi stresul, lipsa somnului, regimul alimentar si diferite perioade ale ciclului menstrual pot afecta rezultatul testelor uneori. Anumite medicamente pot provoca disfunctii tiroidiene prin interactiunea cu nivelul hormonilor tiroidieni din organism sau cu actiunea acestora, modificand TSH pe masura ce organismul incearca sa compenseze activitatea hormonului tiroidian ridicat sau scazut.

3. Proceduri imagistice

Cand tiroida este marita sau potential atrofiata si cand sunt detectati sau suspectati noduli, se pot efectua o varietate de teste imagistice pentru a ajuta la diagnosticarea problemelor tiroidiene. Aceste teste includ:

Ecografie tiroidiana

proceduri imagistice tiroida

Ecografia tiroidiana poate evalua nodulii si marirea glandei. Ecografia poate arata, de asemenea, daca nodulul tiroidian este un chist umplut cu lichid sau o masa de tesut solid. Poate fi folosita si pentru a verifica numarul si dimensiunea nodulilor tiroidieni, precum si pentru a vedea daca vreun ganglion limfatic din apropiere este marit.

Test de absorbtie a iodului radioactiv

Acest test poate arata daca aveti boala Graves, gusa multinodulara toxica sau tiroidita. De asemenea, acest test este adesea folosit pentru parsoanele diagnosticate cu un cancer tiroidian diferentiat pentru a arata daca s-a raspandit.

CT si RMN

O scanare CT poate ajuta la detectarea si diagnosticarea gusei sau a nodulilor tiroidieni mai mari. RMN poate ajuta la evaluarea dimensiunii si formei tiroidei.

4. Biopsia de tiroida si teste de laborator

O biopsie cu ac tiroida, cunoscuta si sub numele de aspiratie cu ac fin, poate fi utilizata pentru a ajuta la evaluarea nodulilor tiroidieni. Un ac subtire este introdus direct in nodul, de unde sunt prelevate celule pentru analiza. Poate fi folosita ecografia pentru a ghida acul.

Daca rezultatele biopsiei nu sunt clare, medicul ar putea recomanda teste de laborator pe probe pentru a vedea daca exista modificari ale genelor BRAF sau RET / PTC. Pentru unele tipuri de cancer tiroidian, se pot face teste moleculare pentru a vedea daca celulele canceroase au modificari in anumite gene (cum ar fi genele BRAF, RET / PTC sau NTRK), ceea ce ar putea insemna ca anumite medicamente tintite ar putea fi utile in tratarea cancerul. Aceste teste se pot face pe probe prelevate in timpul unei biopsii sau interventii chirurgicale pentru cancerul tiroidian.

Referinte:
(1) https://www.cancer.gov/types/thyroid/patient/thyroid-screening-pdq
(2) https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2625325
(3) https://www.uclahealth.org/endocrine-center/normal-thyroid-hormone-levels
(4) https://www.thyroid.org/thyroid-function-tests/
(5) https://www.niddk.nih.gov/health-information/diagnostic-tests/thyroid
(6) https://www.cancer.org/cancer/thyroid-cancer/detection-diagnosis-staging/how-diagnosed.html

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *