Screening pentru cancerul pulmonar – iata ce este, ce benefici are, cand este indicat si ce pacienti pot beneficia de acest tip de screening, precum si posibile riscuri asociate.
CUPRINS:
1. Ce este cancerul pulmonar?
2. Screening pentru cancerul pulmonar – ce beneficii are?
3. Screening cancer pulmonar – cand este indicat?
4. Rezultate
5. Screening cancer pulmonar – riscuri posibile
6. Prevenirea cancerului pulmonar
Ce este cancerul pulmonar?
Cancerul pulmonar este un tip de cancer care apare in plamani. Cancerul incepe atunci cand celulele din corp incep sa creasca necontrolat. Cancerele pulmonare incep de obicei in celulele care captusesc bronhiile si parti ale plamanului, cum ar fi bronhiolele sau alveolele.
Exista 2 tipuri principale de cancer pulmonar si sunt tratate diferit:
- Cancerul pulmonar cu celule non-mici (cancer pulmonar nonmicrocelular) – aproximativ 80 – 85% dintre toate cancerele pulmonare sunt de acest tip. Principalele subtipuri de cancere pulmonare cu celule non mici sunt adenocarcinomul, carcinomul cu celule scuamoase si carcinomul cu celule mari.
- Cancerul pulmonar cu celule mici – aproximativ 10 – 15% dintre toate cazurile de cancer pulmonar sunt de acest tip. Acest tip de cancer pulmonar tinde sa creasca si sa se raspandeasca mai repede decat cealalta forma.
Exista si alte tipuri de tumori ce pot aparea in plamani, cum ar fi carcinoamele adenoide chistice, limfoamele si sarcoamele, precum si tumorile pulmonare benigne, dar care sunt rare. Exista si cancere care se raspandesc in plamani – incep in alte organe (cum ar fi sanul, pancreasul, rinichii sau pielea) se pot raspandi uneori (metastaza) in plamani, dar acestea nu sunt cancere pulmonare.
→ Citeste mai multe despre Metastazele pulmonare.
Screening pentru cancerul pulmonar – ce beneficii are?
Cancerul pulmonar este de departe cauza principala a deceselor cauzate de cancer. Asta deoarece, in mare parte, este depistat intr-un stadiu avansat, cand tratamentul curativ nu mai este eficient.
Desi programele de prevenire si renuntare la fumat au scazut mortalitatea data de cancerul pulmonar, aceasta ramana inca o problema grava la nivel mondial. Eforturile timpurii de identificare a unui test de screening eficient nu au avut succes. Progresele recente au permis efectuarea testelor de screening folosind tomografia computerizata cu doza redusa de radiatii (Low-Dose CT – LDCT). Acest set de screening pentru cancerul pulmonar este utilizat pentru a detecta prezenta cancerului pulmonar la persoanele sanatoase, insa cu un risc ridicat de cancer pulmonar. Screening-ul cancerului pulmonar este recomandat adultilor in varsta care fumeaza de multa vreme sau au fumat multi ani si care nu prezinta semne sau simptome de cancer pulmonar.
Screening-ul pentru cancer pulmonar cu CT cu doze reduse de radiatii poate reduce cu pana la 20% mortalitatea asociata cancerului pulmonar, conform unui studiu ale carui rezultate au fost publicate in The New England Journal of Medicine (2011).
Screening-ul cancerului pulmonar este utilizat pentru a detecta prezenta cancerului pulmonar la persoanele sanatoase, dar cu un risc ridicat de cancer pulmonar. Este recomandat adultilor in varsta care fumeaza de multa vreme si care nu prezinta semne sau simptome de cancer pulmonar. Cand cancerul pulmonar este detectat intr-un stadiu incipient, este mai probabil sa raspunda bine la tratament.
Screening inseamna utilizarea testelor si procedurilor pentru a depista o boala la persoanele care nu prezinta simptome. Screening-ul este recomandat numai adultilor care NU prezinta simptome, dar prezinta un risc crescut pentru respectiva boala.
Procedura
Examenul in sine va dura cateva minute si nu sunt utilizate medicamente sau ace. Pacientul va sta nemiscat pe o masa si isi va tine respiratia timp de 10 secunde in timpul scanarii. Un aparat cu raze X va prelua imagini din mai multe unghiuri si computerul le va „asambla” intr-o imagine detaliata. Scanarile sunt apoi interpretate de medic.
Screening cancer pulmonar – cand este indicat?
Se recomanda o scanare LDCT anuala pentru urmatorii pacienti:
- varsta cuprinsa intre 55 – 80 de ani
+ - fumator actual sau care a renuntat la fumat in ultimii 15 ani
+ - istoric de fumat echivalent cu un pachet pe zi timp de 30 de ani.
Cand cancerul pulmonar este depistat intr-un stadiu incipient, cand este mai mic si nu s-a raspandit, este mai probabil sa fie tratat. De obicei, simptomele cancerului pulmonar apar cand boala deja este intr-un stadiu avansat. Chiar si atunci cand cancerul pulmonar provoaca simptome, multi oameni le pot confunda cu simptome date de alte probleme, cum ar fi o infectie sau efectele pe termen lung ale fumatului. Acest lucru poate intarzia diagnosticul. Chiar daca obiceiurile de fumat ale unei persoane s-au schimbat de-a lungul anilor, e important sa va reamintiti cat de mult ati fumat pentru a vedea daca screening-ul pentru cancer pulmonar va poate fi benefic.
Retineti!
Fumatul intens inseamna un istoric de fumat de 30 de ani sau mai mult. Daca ati fumat 1 pachet pe zi timp de 15 ani, asta inseamna 1 x 15. Deci, aveti un istoric de fumat de 15 ani. Daca ati fumat 2 pachete pe zi timp de 15 ani, asta inseamna 2 x 15. Deci, e echivalentul fumatului de 30 de ani.
Scopul screening-ului cancerului pulmonar este de a detecta cancerul pulmonar intr-un stadiu incipient – cand este mai probabil sa fie vindecat. Pana la aparitia semnelor si simptomelor cancerului pulmonar, cancerul este de obicei prea avansat pentru tratamentul curativ. Studiile arata ca screening-ul cancerului pulmonar reduce riscul de deces din cauza cancerului pulmonar.
Cat timp trebuie continuat screening-ul?
Nu exista un consens cu privire la varsta pana la care se recomanda screening-ul cancerului pulmonar. In general, se continua screening-ul anual pentru cancer pulmonar pana ajungeti la un punct in care este putin probabil sa mai beneficiati de pe urma unui astfel de test.
Rezultate
In general, nu se descopera anomalii in urma screening-ului. In acest caz, se va recomanda un alt screening peste un an. Alteori, pot fi depistati noduli pulmonari. Cancerul pulmonar poate aparea ca o mica pata in plamani. Din pacate, multe alte afectiuni pulmonare arata la fel, inclusiv cicatrici date de infectii pulmonare si mase necanceroase (benigne). Majoritatea nodulilor mici nu necesita actiune imediata si vor fi monitorizati la urmatorul screening anual. In unele situatii, rezultatele pot sugera necesitatea unei alte scanari CT in cateva luni pentru a vedea daca nodulul pulmonar creste.
Un nodul mare este mai probabil sa fie canceros. Din acest motiv, uneori pot fi recomandate teste suplimentare, cum ar fi o biopsie sau teste imagistice suplimentare, cum ar fi o tomografie cu emisie de pozitroni.
De asemenea, testul de screening poate detecta alte probleme pulmonare si cardiace care sunt frecvente la persoanele care au fumat mult timp, cum ar fi emfizemul.
Screening cancer pulmonar – riscuri posibile
Principalul beneficiu al screening-ului este risc mai mic de deces din cauza cancerului pulmonar, care e responsabil de multe decese in randul actualilor si fostilor fumatori. Totusi, este important sa fim constienti de faptul ca, la fel ca in cazul oricarui tip de screening, nu toata lumea beneficiaza de pe urma acestei proceduri. Screening-ul nu va depista toate cancerele pulmonare si nu toate cancerele care sunt depistate sunt in stadii incipiente si usor de tratat.
Chiar daca un cancer este identificat la screening, tot exista riscul de deces din cauza lui. De asemenea, LDCT identifica adesea anumite probleme care se dovedesc a nu fi cancer, dar trebuie facute mai multe teste. Este posibil sa fie nevoie de mai multe scanari CT sau teste invazive, cum ar fi o biopsie pulmonara, in care o masa de tesut pulmonar este prelevata cu un ac sau in timpul interventiei chirurgicale, procedura ce are propriile riscuri.
Astfel, principalele riscuri sunt:
- Rezultat fals pozitiv – rezultatul poate sugera ca o persoana are cancer pulmonar atunci cand nu exista cancer, de fapt – rezultatele fals pozitive pot duce la teste de monitorizare si interventii chirurgicale care nu sunt necesare si pot avea mai multe riscuri;
- Supradiagnostic – un test de screening cancer pulmonar poate identifica unele forme de cancer care nu ar fi cauzat niciodata o problema pacientului – poate duce la un tratament care nu este necesar;
- Rezultat fals negativ – este posibil ca un cancer pulmonar sa fie ascuns sau ratat la testul de screening – testele arata ca nu aveti cancer pulmonar atunci cand aveti, de fapt;
- Expunerea la radiatii – expunerea la radiatii creste riscul unei persoane de a dezvolta cancer; daca testul de screening este pozitiv, testarea suplimentara poate implica doze mai mari de radiatii.
Prevenirea cancerului pulmonar
- Cel mai bun mod de a preveni cancerul pulmonar si alte afectiuni grave este sa RENUNTATI LA FUMAT cat mai curand posibil. Daca renuntati la fumat inainte de aparitia unui cancer, tesutul pulmonar deteriorat incepe treptat sa se repare. Indiferent de varsta sau de cat timp ati fumat, renuntarea la fumat poate reduce riscul de cancer pulmonar.
- De asemenea, e important sa aveti o dieta echilibrata. O alimentatie cu un continut scazut de grasimi, bogata in fibre, care include cel putin 5 portii zilnice de fructe si legume proaspete si cereale integrale, poate reduce riscul de cancer pulmonar, precum si alte tipuri de cancer si boli de inima.
- De asemenea, e important sa aveti un stil de viata activ. Exercitiile fizice regulate pot reduce riscul de a dezvolta cancer pulmonar si alte tipuri de cancer.
- Evitati expunerea la radon. Radonul este o cauza importanta a cancerului pulmonar. Puteti reduce expunerea la radon prin testarea si tratarea locuintei, daca este necesar.
- Evitati sau limitati expunerea la agenti cancerigeni. Evitarea expunerii la agenti cunoscuti care cauzeaza cancer, la locul de munca si in alte locuri, poate fi utila.
Screening vs Diagnostic
Screening este un termen medical pentru a depista o boala inainte de a provoca simptome sau probleme. Screening-ul cancerului pulmonar se face pentru a depista un cancer pulmonar inainte ca acesta sa se raspandeasca. Testarea de diagnosticare nu este acelasi lucru cu screening-ul. Testarea de diagnosticare se face atunci cand o persoana are semne sau simptome de cancer pulmonar sau atunci cand un test de screening identifica o masa care seamana cu un cancer. In ambele cazuri, exista un risc mai mare ca persoana sa aiba cancer pulmonar si se efectueaza teste suplimentare pentru un diagnostic final.
Testele de diagnosticare sunt diferite de screening, deoarece pot implica scanari cu doze mai mari de radiatii, alte teste pentru a examina plamanii si prelevarea de probe de tesut pulmonar.
Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/cancer/lung/basic_info/screening.htm
(2) https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1102873
(3) https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=screening-lung
(4) https://www.prevention.va.gov/docs/LungCancerScreeningHandout.pdf
(5) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/lung-cancer/getting-diagnosed/screening
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3749713/
(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3709936/