Screening cancer de prostata – iata ce tipuri de examinari si teste include acest screening, ce beneficii are si care sunt recomandarile privind screening-ul pentru cancer de prostata.
CUPRINS:
1. Ce este cancerul de prostata?
2. Ce este screening-ul pentru cancerul de prostata?
3. Teste de screening pentru cancerul de prostata
4. Recomandari screening de prostata
5. Prevenirea cancerului de prostata
Ce este cancerul de prostata?
Cancerul de prostata este reprezentat de o crestere necontrolata a celulelor din prostata. Prostata este glanda situata chiar sub vezica si in fata rectului la barbati, si inconjoara uretra – tubul care transporta urina din vezica. Prostata produce si stocheaza lichide care ajuta la producerea materialului seminal si este implicata in reglarea controlului vezicii urinare.
Cancerul de prostata poate creste lent, astfel incat se agraveaza fara sa apara simptome. Multe tipuri de cancer de prostata sunt mai agresive, insa, si se pot raspandi in afara prostatei. Rata de supravietuire pentru cancerul de prostata este mult imbunatatita prin detectarea precoce si tratamentul personalizat.
Simptomele cancerului de prostata
Simptomele cancerului de prostata apar de obicei abia atunci cand cresterea este suficient de mare si afecteaza uretra. Cand se intampla acest lucru, este posibil sa apara:
- nevoia frecventa de a urina;
- urinari intrerupte si dese;
- senzatia ca vezica nu s-a golit complet.
Retineti ca aceste simptome NU inseamna neparat ca aveti cancer de prostata (de obicei e vorba de alte probleme, care nu sunt cancer, cum ar fi o prostata marita), insa nu trebuie ignorate.
Cauze si factori de risc
Nu se cunoaste cauza exacta a cancerului de prostata, dar sunt mai multi factori ce contribuie la dezvoltarea celulelor canceroase in prostata. Anumiti barbati prezinta un risc mai mare decat altii de cancer de prostata, si acesti factori indica si varsta la care ar trebui sa se inceapa screeningul. Riscul creste odata cu varsta, in special dupa varsta de 50 de ani. Unii factori de risc includ:
- varsta – cancerul de prostata este rar la barbatii cu varsta sub 40 de ani, dar riscul de cancer de prostata creste mai mult dupa varsta de 50 de ani;
- istoric familial de cancer de prostata;
- istoric familial de cancer mamar si ovarian – poate fi, de asemenea, asociat cu un risc mostenit de a dezvolta cancer de prostata;
- modificari genetice – mai multe modificari genetice mostenite (mutatii) par sa creasca riscul de cancer de prostata, dar probabil reprezinta doar un procent mic dintre cazuri in general;
- dieta bogata in grasimi sau obezitate;
- fumatul;
- sedentarismul.
Alti factori de risc posibili includ:
- inflamatia prostatei – unele studii sugereaza ca prostatita (inflamatia prostatei) poate fi legata de un risc crescut de cancer de prostata;
- infectii cu transmitere sexuala – pot duce la inflamatia prostatei, dar mai sunt necesare cercetari in acest sens etc.
Retineti ca a avea un factor de risc, sau chiar mai multi, nu inseamna ca veti dezvolta neaparat boala. Multi oameni cu unul sau mai multi factori de risc nu se imbolnavesc niciodata de cancer, in timp ce altii care sufera de cancer ar putea avea putini sau deloc factori de risc cunoscuti.
Cancerul de prostata ereditar
Cancerul de prostata ereditar, adica acel cancer mostenit de la o ruda, este rar si reprezinta aproximativ 5% dintre toate cazurile. Cancerul de prostata ereditar apare atunci cand modificarile genetice sau mutatiile sunt transmise in cadrul unei familii de la o generatie la alta. Cancerul de prostata ereditar poate fi suspectat daca antecedentele familiale includ oricare dintre urmatoarele caracteristici:
- 3 sau mai multe rude de gradul I cu cancer de prostata;
- cancer de prostata in 3 generatii de aceeasi parte a familiei;
- 2 sau mai multe rude apropiate, cum ar fi un tata, un frate, un fiu, un bunic, unchi sau un nepot, de pe aceeasi parte a familiei diagnosticate cu cancer de prostata inainte de varsta de 55 de ani.
Daca un barbat are o ruda de gradul I – adica un tata, un frate sau un fiu – cu cancer de prostata, riscul sau de a dezvolta cancer de prostata este de 2 – 3 ori mai mare decat riscul mediu. Acest risc creste si mai mult odata cu numarul rudelor diagnosticate cu cancer de prostata.
Ce este screening-ul pentru cancerul de prostata?
Screening inseamna testarea pentru a depista un cancer inainte de a avea simptome. Cu toate acestea, nu este clar daca beneficiile screening-ului pentru cancer de prostata depasesc riscurile pentru majoritatea barbatilor. Medicul va va vorbi despre avantajele si dezavantajele screening-ului. Screening cancer de prostata inseamna examinarea unor semne de boala atunci cand pacientul nu are simptome. Scopul este depistarea unui cancer de prostata intr-un stadiu incipient.
Astfel, screening-ul este utilizat pentru a depista un cancer inainte de a avea simptome. Cand cancerul este gasit intr-un stadiu incipient, exista sanse mai mari de vindecare. Obiectivele generale ale screening-ului sunt reducerea numarului de persoane care dezvolta boala si reducerea deceselor cauzate de cancere.
Teste de screening pentru cancerul de prostata
Testele de screening sunt utilizate pentru a cauta posibile semne de cancer de prostata. Insa, aceste teste nu pot spune cu siguranta daca aveti cancer. Daca rezultatul unuia dintre aceste teste este anormal, de obicei este nevoie de o biopsie de prostata pentru a afla cu siguranta daca aveti cancer.
Test de sange pentru antigenul specific prostatic (PSA)
Antigenul specific prostatic (PSA) este o proteina produsa de celulele din prostata (atat celulele normale, cat si celulele canceroase). PSA se gaseste mai ales in material seminal, dar o cantitate mica se gaseste si in sange. Nivelul PSA din sange este masurat in ng / ml. Riscul de a avea cancer de prostata creste odata cu cresterea nivelului de PSA, dar nu exista un punct maxim stabilit care sa poata spune cu siguranta daca un barbat are sau nu cancer de prostata. Multi medici folosesc un punct limita PSA de 4 ng / ml sau mai mare atunci cand decid daca un barbat ar putea avea nevoie de teste suplimentare, in timp ce altii ar putea recomanda acest lucru incepand de la un nivel inferior, cum ar fi 2,5 sau 3.
De obicei, barbatii fara cancer de prostata au niveluri de PSA sub 4 ng / ml de sange. Cand se dezvolta cancerul de prostata, nivelul PSA depaseste adesea valoarea 4. Cu toate acestea, un nivel sub 4 nu este o garantie ca un barbat nu are cancer. Barbatii cu un nivel de PSA cuprins intre 4 – 10 (denumit adesea „interval limita”) au aproximativ 1 din 4 risc sa aiba cancer de prostata. Daca PSA este mai mare de 10, riscul de a avea cancer de prostata este peste 50%.
Factori care ar putea creste nivelul PSA
Factorii care ar putea creste nivelul PSA includ:
- prostata marita – afectiuni precum hiperplazia benigna de prostata (BPH), o masa necanceroasa la nivelul prostatei care afecteaza multi barbati pe masura ce imbatranesc, poate creste nivelul PSA;
- varsta inaintata – nivelurile PSA cresc in mod lent, odata cu varsta, chiar daca nu exista nicio anomalie a prostatei;
- prostatita – este o infectie sau inflamatie a prostatei, care poate creste nivelul PSA;
- ejaculare – aceasta poate face ca PSA sa creasca pentru o perioada scurta de timp, fiind si motivul pentru care unii medici sugereaza ca barbatii se evite ejacularea timp de o zi sau doua inainte de testare;
- mersul pe bicicleta – unele studii au sugerat ca mersul pe bicicleta poate creste nivelul PSA pentru o perioada scurta de timp (posibil pentru ca pune presiune pe prostata), desi mai sunt necesare cercetari in acest sens;
- anumite proceduri urologice – unele proceduri efectuate la cabinetul medical pentru prostata, cum ar fi biopsia prostatei sau cistoscopia, pot creste nivelul PSA pentru o perioada scurta de timp;
- anumite medicamente – administrarea de hormoni masculini precum testosteronul (sau alte medicamente care cresc nivelul de testosteron) poate determina cresterea PSA.
Factori care ar putea sa scada nivelul PSA (chiar daca un barbat are cancer de prostata):
- inhibitori de 5-alfa reductaza – anumite medicamente utilizate pentru tratarea simptomelor BPH sau urinare, cum ar fi finasterida sau dutasterida, pot reduce nivelul PSA;
- suplimente de plante – unele amestecuri care sunt vandute ca suplimente alimentare pot masca un nivel ridicat de PSA;
- alte medicamente – unele cercetari au sugerat ca utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente, cum ar fi aspirina, statinele si diureticele tiazidice (cum ar fi hidroclorotiazida) ar putea reduce nivelul PSA.
Pentru barbatii care ar putea fi testati pentru un cancer de prostata, nu este intotdeauna clar daca scaderea PSA este utila. In unele cazuri, factorul care scade PSA poate reduce si riscul de cancer de prostata al unui barbat. Insa, in alte cazuri, ar putea scadea nivelul PSA fara a afecta riscul de cancer al unui barbat.
Alte tipuri de teste PSA
PSA apare in 2 forme majore din sange. O forma este atasata de proteinele din sange, in timp ce cealalta circula liber (neatasat). Raportul free-PSA / PSA total este raportul dintre nivelul de PSA liber (free PSA) care circula comparativ cu nivelul total de PSA. Procentul de PSA liber este mai mic la barbatii care au cancer de prostata decat la barbatii care nu au. Daca rezultatul testului PSA este in limite (intre 4 si 10), acest raport ar putea fi folosit pentru a decide daca ar trebui sa se faca o biopsie de prostata.
PSA complexat masoara direct cantitatea de PSA atasata altor proteine (portiunea de PSA care nu este „libera”). Acest test nu este utilizat pe scara larga. Unele teste mai noi combina rezultatele diferitelor tipuri de PSA pentru a obtine un scor general care reflecta riscul ca un barbat sa aiba cancer de prostata. Indicele sanatatii prostatei (PHI) combina rezultatele PSA total, PSA free si proPSA.
Viteza PSA nu este un test separat. Este o masura a vitezei cu care PSA creste in timp. In mod normal, nivelurile de PSA cresc lent odata cu varsta. Se poate masura uneori si densitatea PSA. Nivelurile de PSA sunt mai mari la barbatii cu prostata mai mare.
Examen digital rectal (tuseul rectal)
In cazul unui tuseu rectal, medicul introduce un deget (folosind o manusa de unica folosinta librifiata) in rect pentru a examina zona. Medicul poate depista eventuale umflaturi sau zone dure pe prostata care ar putea fi cancer. Cancerele de prostata incep adesea in zona din spate a prostatei si uneori pot fi simtite in timpul unui examen rectal. Tuseul rectal este mai putin eficient decat testul de sange PSA in depistarea cancerului de prostata, dar uneori poate depista un cancer la barbatii cu niveluri normale de PSA. Din acest motiv, ar putea fi inclus ca parte a screening-ului pentru cancerul de prostata.
Screening cancer de prostata – rezultate anormale
Daca nivelul PSA din sange este mai mare decat in mod normal, nu inseamna intotdeauna ca aveti cancer de prostata. Multi barbati cu niveluri de PSA mai mari decat cele normale nu au cancer. Totusi, vor fi necesare teste suplimentare pentru a vedea care e cauza. De obicei, se recomanda repetarea testului PSA. Se recomanda de obicei daca nivelul PSA se afla la capatul inferior al intervalului limita (de obicei 4 – 7 ng / mL). Pentru niveluri mai ridicate PSA, este mai probabil ca medicii sa recomande efectuarea altor teste sau o biopsie de prostata. De asemenea, se poate recomanda un RMN sau o ecografie transrectala.
Recomandari screening de prostata
Se recomanda de obicei inceperea screening-ului pentru cancerul de prostata barbatilor cu varsta de 55-69 ani. Uneori se recomanda screening cancer de prostata de la varsta de 40 ani sau chiar mai devreme, in cazul in care exista anumiti factori de risc. De obicei, dupa varsta de 70 ani nu se mai recomanda screening cancer prostata decat daca exista, de asemenea, risc major. Testarea nivelului PSA se recomanda de obicei la 2 ani daca valorile sunt mai mici de 2,5 ng / ml. Daca valorile sunt de 2,5 ng / ml sau mai mari, se recomanda testare anuala.
Prevenirea cancerului de prostata
Nu exista o modalitate sigura de a preveni cancerul de prostata. Desi nu exista o modalitate dovedita de a preveni complet aceasta boala, este posibil sa puteti reduce riscul.
- Adoptati o dieta sanatoasa – Exista unele dovezi ca alegerea unei diete sanatoase, cu continut scazut de grasimi si bogata in fructe si legume, poate contribui la un risc mai mic de cancer de prostata.
- Mentineti-va la o greutate sanatoasa si adoptati un stil de viata activ. Exercitiile fizice au multe alte beneficii pentru sanatate si va pot reduce riscul de boli de inima si alte tipuri de cancer.
- Renuntati la fumat.
- Chimiopreventie – O clasa de medicamente numite inhibitori de 5-alfa-reductaza (5-ARI), care include dutasterida si finasterida, este adesea folosita pentru a trata ademomul de prostata. De asemenea, poate reduce riscul unui barbat de a dezvolta cancer de prostata.
Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/cancer/prostate/basic_info/screening.htm
(2) https://www.nhs.uk/conditions/prostate-cancer/
(3) https://www.cancer.net/cancer-types/prostate-cancer/screening
(4) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/psa-test/in-depth/prostate-cancer/art-20048087
(5) https://www.bmj.com/content/362/bmj.k3519?gclid=CjwKCAiAwrf-BRA9EiwAUWwKXq82jwM3zWN-w75jw6Q1vKbVCPcl2CSxyHxTRuAuz-pY-S_1_bF5SxoCOZoQAvD_BwE
(6) https://www.cancer.gov/types/prostate/psa-fact-sheet
1 Comments on “Screening cancer de prostata – totul despre prevenirea si depistarea precoce a cancerului de prostata”
Am avut o întâlnire cu un medic urolog și mi-a recomandat analize de sânge și urină in vederea analizării ulterioare la un aparat ecograf,in vederea controlului la prostată .