Reconstructia mamara dupa mastectomie

reconstructia mamara dupa mastectomie

Reconstructia mamara dupa mastectomie – unele paciente apeleaza la aceasta procedura uneori pentru a restabili forma sanului. Iata ce implica interventia si de cate tipuri poate fi.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Cand se face reconstructia mamara?
3. Tipuri de reconstructie mamara
4. Riscuri posibile in timpul si dupa operatia de reconstructie
5. Recuperarea dupa interventia chirurgicala de reconstructie

Informatii generale

Mastectomia este uneori utilizata pentru a trata cancerul de san la femeile diagnosticate cu aceasta boala. Mastectomia poate fi utilizata si pentru a reduce riscul de dezvoltare a cancerului de san la femeile cu risc crescut – mastectomie preventiva sau profilactica. Exista doua metode principale de reconstructie mamara dupa o mastectomie in cancer:

  • insertia chirurgicala a unui implant mamar;
  • transferul unei portiuni de tesut, piele si adesea muschi dintr-o alta zona a corpului in zona toracica – se numeste reconstructie a sanului cu lambou tisular.

Reconstructia mamara nu este facuta de toate femeile dupa o mastectomie – decizia depinde de mai multi factori. Multe femei aleg sa nu faca o reconstructie a sanului dupa mastectomie. Unele aleg sa ramana la forma post-mastectomie, iar altele folosesc o proteza mamara externa pentru a reda forma sanilor. Scopul reconstructiei mamare este de a restabili forma sau de a remodela unul sau ambii sani dupa o mastectomie (sau lumpectomie uneori). Daca mastecomia presupune indepartarea intregului san, de obicei inclusiv mamelonul si areola, intr-o lumpectomie se face indepartarea unei sectiuni mamare mai reduse. Despre mastectomie poti citi mai multe aici.

ce implica reconstructia mamara

Cand se face reconstructia mamara?

Reconstructia sanului poate avea loc in momentul mastectomiei sau lumpectomiei sau poate fi intarziata – dupa ce mastectomia se vindeca. Majoritatea femeilor care opteaza pentru reconstructia mamara aleg sa o faca in acelasi timp cu operatia initiala – mastectomia sau lumpectomia. Cu toate acestea, exista adesea motive pentru care se recomanda o reconstructie mai tarziu. De exemplu, poate fi nevoie  de chimioterapie. Daca trebuie efectuat mai intai tratamentul de chimioterapie, este important sa discutati cu chirurgul despre momentul reconstructiei. De asemenea, reconstructia se intarzie uneori daca va fi necesara radioterapia post-mastectomie. Tratamentul cu radiatii poate avea un efect negativ asupra rezultatelor estetice ale unor reconstructii, in special a implanturilor. Reconstructia cu lambou, folosind propriul tesut, are rezultate mai bune dupa tratamentul cu radiatii.

De asemenea, factori precum fumatul, diabetul si obezitatea cresc riscul de infectie, vindecarea mai slaba a ranilor si alte complicatii, iar reconstructia este adesea intarziata pana cand aceste riscuri sunt mai reduse. In plus, multe femei fac o reconstructie mai tarziu dupa mastectomie, la alegere, adesea la cativa ani dupa operatia initiala.

Tipuri de reconstructie mamara

Femeile care aleg reconstructia mamara au mai multe optiuni. Sanii pot fi reconstruiti folosind implanturi (ser fiziologic sau silicon). De asemenea, pot fi reconstruiti folosind tesut autolog (adica tesut din alte parti ale corpului). Uneori, atat implanturile, cat si tesutul autolog sunt utilizate pentru a reconstrui sanul. In anumite cazuri, interventia chirurgicala de reconstructie a sanului include operatia la celalalt san sau contralateral, astfel incat cei doi sani sa aiba aceeasi dimensiune si forma.

operatia de reconstructie mamara

1. Reconstructia mamara cu implant

In reconstructia mamara cu implant, medicul introduce implanturi de silicon sau ser fiziologic sub piele sau muschi, in locul tesutului mamar anterior. Pentru majoritatea oamenilor, aceasta este o procedura in doua etape. In timpul primei etape, se plaseaza un expander de tesut sub pielea sanului ramasa sau muschii pectorali. Acesta serveste ca un implant salin temporar care intinde treptat tesutul ramas. Dupa ce zona s-a vindecat dupa operatie, se va injecta saptamanal solutie salina sterila prin piele in expanderul tisular. Acest balon creste treptat, intinzand pielea si muschiul pana cand sanul atinge o dimensiune dorita. Cand tesuturile toracice se vindeca si chirurgul a adaugat suficienta solutie salina in pregatirea implanturilor, se va efectua a doua procedura pentru a introduce implanturile. Se indeparteaza expanderul de tesut si se inlocuieste fie cu un implant de silicon, fie cu solutie salina. De obicei, se va redeschide cicatricea originala. In unele cazuri, se poate introduce un implant salin sau de silicon permanent chiar in momentul mastectomiei, fara utilizarea unui expander tisular. Aceasta procedura nu este potrivita pentru fiecare caz, dar poate fi posibila daca tumora este departe de mamelon si sanul are dimensiune si forma adecvate.

Cea mai potrivita optiune va depinde de dimensiunea curenta a sanului, dimensiunea dorita a sanului, forma corpului si factorii legati de cancer. Operatia pe baza de implant are avantajul ca timpul de recuperare este mult mai rapid decat in caz de reconstructie cu lambou si singura zona care trebuie vindecata este zona sanului / pieptului.

2. Reconstructia cu lambou tisular

Intr-o astfel de interventie, medicul va preleva tesut dintr-o alta parte a corpului si il transfera in zona pieptului pentru a reconstrui sanul. Tesutul este prelevat din zona abdomenului, dar poate proveni si din alte zone ale corpului, inclusiv fese, spate sau coapse. Chirurgia cu lambou tisular este complexa, deoarece implica transferul de tesut dintr-o zona a corpului in alta.

Acest tip de reconstructie a sanilor este mai complicat decat o procedura cu implant, dar rezultatul final poate parea mai natural. Deoarece reconstructia de acest tip necesita vase de sange sanatoase, este posibil ca femeile care au diabet, boli ale tesutului conjunctiv, boli vasculare sau cele care fumeaza, sa aiba nevoie sa ia in considerare alte optiuni. Avantajul este ca o astfel de reconstructie poate avea un aspect mai natural si se va modifica in timp odata cu restul corpului. Insa, timpul de recuperare este mult mai lung decat in ​​cazul unei reconstructii cu implant. De asemenea, reconstructia se poate micsora daca radioterapia este administrata dupa interventie.

Reconstructia mamelonului si areolei

Reconstructia mamelonului si areolei este optionala si se face de obicei ca o procedura separata intr-o etapa ulterioara. Exista o serie de tehnici chirurgicale diferite care pot fi utilizate pentru reconstituirea mamelonului si areolei. Mamelonul este reconstruit din grefe de piele din sanul reconstruit sau din alte zone. Ulterior se poate apela la tatuaj medical pentru un aspect cat mai natural. Retineti ca senzatia in mamelon nu va exista ca in sanul natural.

Interventia la sanul neafectat

Uneori chirurgul poate recomanda o interventie chirurgicala pentru celalalt san pentru a obtine o simetrie. Se poate discuta despre reducerea sanilor, „ridicarea” sau marirea sanilor. Aceasta interventie chirurgicala se poate face in acelasi timp cu reconstructia sau ca o procedura separata dupa terminarea tratamentului pentru cancer.

tipuri de reconstructii mamare

Alegerea tipului de reconstructie mamara

Alegerea tipului de reconstructie mamara depinde de anumiti factori, cum ar fi:

  • starea generala de sanatate (inclusiv probleme care va pot afecta vindecarea, cum ar fi fumatul sau anumite probleme de sanatate);
  • marimea si localizarea cancerului de san;
  • marimea sanilor;
  • tipul interventiei chirurgicale pentru cancerul de san (lumpectomie sau mastectomie);
  • daca veti avea nevoie de alte tratamente in plus fata de interventia chirurgicala pentru cancerul prezent;
  • cantitatea de tesut disponibila (de exemplu, este posibil ca femeile foarte slabe sa nu aiba suficient tesut suplimentar pentru a fi utilizat pentru reconstructia sanilor).

Chirurgul va analiza istoricul medical si starea generala de sanatate si va va explica ce optiuni ar putea fi cele mai bune in functie de varsta, sanatate, tipul corpului, stilul de viata, obiective si alti factori.

Riscuri posibile in timpul si dupa operatia de reconstructie

Orice tip de interventie chirurgicala prezinta riscuri, iar reconstructia mamara poate ridica anumite probleme unice pentru unele femei. Chiar daca multe dintre acestea nu sunt frecvente, unele dintre posibilele riscuri si efecte secundare in timpul sau imediat dupa interventie chirurgicala includ:

  • probleme cu anestezia;
  • sangerari;
  • cheaguri de sange;
  • acumularea de lichid in san sau in locul interventiei (pentru un lambou de tesut), cu umflare si durere;
  • infectie;
  • probleme de vindecare a ranilor.

Problemele care pot aparea ulterior includ:

  • moartea tesutului (necroza) – a intregii sau a unei parti a lamboului tisular, a pielii sau a grasimii;
  • pierderea sau modificarea senzatiei la nivelul sanilor;
  • probleme la locul interventiei, cum ar fi pierderea fortei musculare;
  • necesitatea mai multor interventii chirurgicale pentru a remedia problemele care apar;
  • modificari ale bratului pe aceeasi parte a sanului reconstruit;
  • probleme cu un implant mamar, cum ar fi miscarea, scurgerea, ruptura sau formarea tesutului cicatricial (contractura capsulara);
  • sani asimetrici.

Cea mai frecventa problema cu implanturile mamare este contractura capsulara. In jurul implantului moale se poate forma o cicatrice (sau capsula). Pe masura ce se strange, poate incepe sa stranga implantul, facand sanul sa se simta greu. Contractura capsulara poate fi tratata. Uneori, interventia chirurgicala poate indeparta tesutul cicatricial sau implantul poate fi indepartat sau inlocuit.

reconstructie dupa mastectomie

Recuperarea dupa interventia chirurgicala de reconstructie

Timpul necesar pentru a va recupera dupa operatie va depinde de tipul de reconstructie. Majoritatea femeilor incep sa se simta mai bine in cateva saptamani si pot reveni la activitatile obisnuite in cateva luni. Este posibil sa va simtiti obosita si sa apara dureri timp de o saptamana sau 2 dupa operatia cu implant sau mai mult dupa o procedura cu lambou.

Retineti ca reconstructia nu restabileste senzatia normala a sanului, dar unele senzatii pot reveni in timp. Poate dura pana la aproximativ 8 saptamani pana cand vanataile si umflaturile dispar. De asemenea, poate dura pana la 1 -2 ani pentru ca tesuturile sa se vindece complet si cicatricile sa se estompeze (cicatricile nu dispar niciodata complet). Discutati cu medicul despre tipul de sutien recomandat – uneori va depinde de tipul de interventie chirurgicala pe care ati avut-o.

Referinte:
(1) https://www.breastcancer.org/treatment/surgery/reconstruction
(2) https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/reconstruction-surgery.html
(3) https://www.cancer.gov/types/breast/reconstruction-fact-sheet
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3255143/
(5) https://www.webmd.com/breast-cancer/breast-reconstruction-after-mastectomy

Sursa foto: Pexels

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *