Mastectomia profilactica sau preventiva – cand se recomanda?

mastectomia profilactica

Iata ce este mastectomia profilactica sau preventiva, cand se recomanda aceasta procedura, ce implicatii are, de cate feluri poate fi si ce beneficii poate avea.

CUPRINS:

1. Ce este mastectomia profilactica?
2. Cand se recomanda mastectomia profilactica?
3. Mastectomia profilactica – ce implica?
4. Intrebari frecvente

Ce este mastectomia profilactica?

Mastectomia profilactica este o interventie chirurgicala efectuata pentru indepartarea unuia sau a ambilor sani (indepartare tesut mamar sanatos), cu scopul de a reduce riscul de a dezvolta cancer de san. Se estimeaza ca mastectomia profilactica la femeile care poarta o mutatie a genei BRCA1 sau BRCA2 poate reduce riscul de a dezvolta cancer de san cu pana la 95%. In caz de antecedente familiale puternice de cancer mamar, mastectomia profilactica poate reduce riscul de dezvoltare a cancerului de san cu pana la 90%.

Pentru femeile cu risc foarte mare de cancer de san din cauza unei mutatii mostenite, mastectomia bilaterala este cea mai eficienta modalitate de a reduce riscul de cancer. Mastectomia profilactica bilaterala poate implica indepartarea completa a ambilor sani, inclusiv a mameloanelor (mastectomie totala) sau poate implica indepartarea a cat mai mult tesut mamar posibil, lasand mamelonurile intacte (mastectomie subcutanata sau cu prezervarea mamelonului). Cu toate acestea, mastectomia totala ofera cea mai mare reducere a riscului de cancer de san, deoarece in aceasta procedura este indepartat mai mult tesut mamar decat in cazul mastectomiei subcutanate. Retineti ca mastectomia NU elimina complet riscul de cancer de san. Cantitati mici de tesut mamar pot ramane chiar si dupa operatie, tesut din care se poate dezvolta ulterior un cancer.

Citeste mai multe despre Mastectomia – ce implica si ce rol are.

tipuri de mastectomii

De cate feluri este mastectomia profilactica?

Mastectomia profilactica bilaterala inseamna indepartarea ambilor sani pentru a preveni cancerul de san. Mastectomia profilactica bilaterala scade riscul de cancer de san la femeile cu risc crescut cu aproximativ 90%. Cu toate acestea, nu protejeaza complet o femeie de cancerul de san. Factorii de risc pentru cancer mamar sunt factori modificabili si factori nemodificabili.

Mastectomia profilactica a sanului opus sau contralaterala este indepartarea sanului sanatos opus (contralateral) la o femeie diagnosticata cu cancer de san intr-un singur san. De obicei, se face concomitent cu operatia pentru cancerul la san. Mastectomia poate fi totala sau radicala, mastectomie cu prezervarea tegumentului sau mastectomie cu prezervarea mamelonului.

Iti recomandam si: 10 Mituri despre cancerul de san

Cand se recomanda mastectomia profilactica?

Ca orice tip de interventie chirurgicala, o mastectomie poate avea riscuri si efecte secundare, ce va pot afecta calitatea vietii. Din acest motiv, interventia chirurgicala preventiva nu este de obicei o optiune buna pentru femeile care prezinta un risc mediu de cancer de san sau pentru cele care prezinta un risc usor crescut. O mastectomie profilactica poate reduce riscul de cancer de san cu 90% sau mai mult, dar nu garanteaza ca nu veti dezvolta niciodata cancer de san. Asta deoarececa nu este posibila indepartarea tuturor celulelor mamare, chiar si intr-o mastectomie totala. Celulele mamare care au ramas in urma ar putea continua sa devina canceroase.

Factori de risc

Exista multi factori de care trebuie sa tineti cont atunci cand decideti asupra unei strategii de reducere a riscului. O astfel de interventie poate fi recomandata uneori in urmatoarele cazuri:

  • aveti un istoric familial puternic de cancer de san: mai mult de o ruda – inclusiv mama, sora sau fiica – a avut cancer de san, in special inainte de varsta de 50 de ani;
  • test pozitiv pentru o mutatie a genelor BRCA1, BRCA2, PALB2, CDH1, PTEN sau TP53, care poate creste riscul de cancer de san;
  • aveti un istoric personal de cancer de san, ceea ce inseamna un risc mai mare de a dezvolta un alt cancer la sanul opus decat o persoana care nu a avut niciodata cancer de san – mastectomie profilactica la sanul opus;
  • ati fost diagnosticata cu un carcinom lobular in situ ce poate creste riscul de a dezvolta cancer de san invaziv;
  • ati suferit radioterapie la nivelul pieptului inainte de varsta de 30 de ani, ceea ce creste riscul de cancer de san de-a lungul vietii;
  • aveti microcalcifieri ale sanilor, ce sunt raspandite.

implicatiile emotionale ale unei mastectomii profilactice

Unele femei au mutatii (cum ar fi in genele ATM si CHEK2) asociate cu un risc moderat crescut (25-50%) de a dezvolta cancer de san pe parcursul vietii. Indepartarea chirurgicala a ambilor sani sanatosi nu este de obicei indicata in aceste cazuri. Pentru femeile despre care se stie (sau se suspecteaza) o mutatie a genei BRCA1 sau BRCA2, ar putea fi recomandata si o ovariectomie profilactica (indepartarea ovarelor). Retineti si ca nu toate femeile cu mutatii BRCA1 sau BRCA2 dezvolta cancer de san.

Mastectomia profilactica – ce implica?

Daca aveti un risc mare de cancer de san, discutati cu medicul despre avantajele si dezavantajele mastectomiei profilactice. Alegerea unei astfel de interventii trebuie sa tina cont de mai multi factori. De asemenea, poate fi util sa discutati despre optiunile de reconstructie a sanilor – operatia de reconstructie a sanilor dupa mastectomie. Pe langa impactul emotional al pierderii ambilor sani, mastectomia profilactica afecteaza de obicei si sexualitatea si stima de sine. Mastectomia preventiva ar trebui luata in considerare numai dupa ce ati primit consiliere genetica si psihologica adecvata pentru a evalua impactul psihosocial al procedurii.

Multe femei care aleg mastectomia profilactica apeleaza la reconstructia imediata. In cazul mastectomiei totale se indeparteaza tot tesutul, inclusiv mamelon, areola etc. Se mai poate face mastectomie cu prezervarea tegumentului (urmata de reconstructie) sau a mamelonului. Daca alegeti sa faceti o mastectomie profilactica, este posibil sa se faca uneori concomitent cu o reconstructie a sanilor.

Citeste si: Proteza mamara – tot ce trebuie sa stii

mastectomia preventiva unilaterala

Riscuri asociate interventiei

Ca orice fel de interventie chirurgicala, exista si unele riscuri asociate. Riscurile acestor interventii includ risc de infectie, sangerari, precum si durere, sensibilitate sau umflare in zona sanilor. La acestea se adauga dificultati emotionale, senzatii anormale la nivelul peretelui toracic sau probleme cu imaginea corporala si probleme de natura sexuala. O mastectomie poate provoca efecte emotionale, psihologice si fizice. Este posibil sa dezvoltati o atitudine diferita fata de corpul vostru dupa o interventie chirurgicala de acest fel sau probleme cu imaginea corporala.

Alternative la mastectomia profilactica

Femeile care au un risc mare de a dezvolta cancer de san si nu doresc sa faca o astfel de interventie pot alege in schimb doar screening-ul anual pentru cancerul de san. Uneori, in caz de risc ridicat de cancer, medicii pot recomanda si unele medicamente, cum ar fi tamoxifenul. Discutati cu medicul despre toate optiunile de reducere a riscului de cancer.

indicatii mastectomie profilactica

INTREBARI FRECVENTE

Mastectomia profilactica este eficienta in reducerea riscului de cancer de san?

Mastectomia profilactica poate reduce considerabil riscul de cancer in cazul in care sunt prezenti anumiti factori de risc – precum mutatii ale genelor BRCA, istoric familial puternic de cancer de san, istoric personal de cancer mamar etc. Insa, nu este recomandata in toate cazurile. Medicul va va vorbi despre avantajele si dezavantajele metodei pentru a lua cea mai buna decizie. Retineti ca operatia nu poate reduce toate cazurile de cancer mamar – uneori poate ramane o anumita cantitate de tesut mamar din care se poate dezvolta in continuare cancer.

Ce riscuri si efecte adverse poate avea mastectomia?

Pe langa riscurile asociate oricarei interventii chirurgicale, mastectomia implica si efecte adverse la nivel emotional si psihologic. Poate duce la probleme cu imaginea corporala, probleme ce tin de stima de sine si sexualitate. De aceea, este important sa analizati bine informatii inainte de a lua o decizie.

Care sunt indicatiile principale pentru mastectomia profilactica?

Indicatiile principale includ mutatii BRCA, istoric familial puternic de cancer mamar, istoric personal de cancer de san, impreuna cu un risc familial de obicei, carcinom lobular in situ. Insa, trebuie analizat istoricul personal si familial medical, starea generala de sanatate si riscul personal inainte de a lua o decizie. Multe cancere de san sunt depistate in stadii incipiente, cand sunt usor de tratat.

Cat de mult cresc riscul de cancer mutatiile BRCA?

Mutatiile de acest fel pot creste riscul de cancer mamar de pana la 5 ori. De asemenea, pot creste riscul de cancer ovarian de 10 ori. Se estimeaza ca 5% dintre cancerele de san si 10-15% dintre cancerele ovariene sunt legate de aceste mutatii. Insa, retineti ca prezenta mutatiei nu inseamna ca veti dezvolta neaparat cancer.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6057165/
(2) https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/risk-and-prevention/preventive-surgery-to-reduce-breast-cancer-risk.html
(3) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/mastectomy/in-depth/prophylactic-mastectomy/art-20047221
(4) https://www.webmd.com/breast-cancer/guide/preventive-mastectomy

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *