Radioterapie abdominala – efecte secundare

radioterapie abdominala efecte secundar

Citeste mai multe despre efectele secundare posibile dupa radioterapie abdominala – cele mai comune efecte adverse care pot sa apara si din ce cauze.

CUPRINS:

1. Indicatii radioterapie abdominala
2. Efecte secundare comune dupa radioterapie abdominala

Indicatii radioterapie abdominala

Cele mai frecvente cancere la nivel abdominal sunt cancerul la stomac, cancerul pancreatic, cancerele renale, cancerul hepatic, cancerul vezicii biliare, cancerul la splina, tumorile rectale. Tratamentul fiecarui tip de cancer este diferit, dar adesea implica radioterapia. Poate avea rolul de a vindeca boala sau de a ameliora unele simptome.

Radioterapia foloseste fascicule de inalta energie pentru a trata cancerul – prin deteriorarea celulelor canceroase si afectarea diviziunii celulare. Radioterapia afecteaza si celulele normale, motiv pentru care pot sa apara o serie de efecte secundare. Fiecare persoana este diferita si este posibil sa nu aiba aceleasi efecte secundare ca alta persoana. Efectele secundare ale radioterapiei variaza de la persoana la persoana si depind de zona corpului care este tratata, doza de radiatie administrata, dimensiunea zona de tratament si daca se administreaza si chimioterapie inainte, in timpul sau dupa radioterapie.

efecte secundare radioterapie abdominala

Efecte secundare comune dupa radioterapie abdominala

Cele mai multe efecte secundare incep sa apara la aproximativ 10 zile dupa primul curs de tratament. Dupa inceperea tratamentului, efectele secundare persista si se agraveaza, devenind mai severe la aproximativ 10 zile dupa ultimul curs de radioterapie. Ulterior, procesul de vindecare incepe treptat. Efectele secundare se reduc de obicei in urmatoarele 2-3 saptamani.

Exista o serie de structuri in abdomen care sunt mai sensibile la radiatii. Acestea includ rinichii, intestinul subtire, ficatul si coloana vertebrala. Riscul de deteriorare depinde de doza totala de radiatii (cu cat este mai mare doza totala, cu atat este mai mare riscul de deteriorare permanenta) si doza reala pentru orice organ individual.

Majoritatea efectelor secundare sunt temporare, dar unele pot dura saptamani sau luni dupa terminarea tratamentului. In primul rand, radioterapia abdominala poate favoriza cresterea tranzitului, ce duce la alte efecte asociate. Iata care sunt cele mai frecvente efecte secundare dupa radioterapie abdominala:

Greturi si varsaturi

Aceste efecte apar din cauza iritatiei intestinului, stomacului si a altor organe digestive. Apar de obicei la 2-6 ore dupa tratament si de obicei se reduc in cateva ore. Adesea, medicul recomanda antiemetice luate pe parcursul zilei sau cu putin timp inainte de fiecare tratament. Este important sa tratati greata si varsaturile, deoarece pot afecta alimentatia. Evitati alimentele prajite, alimentele grase sau alimentele cu miros puternic. Consumati multe lichide, cu inghitituri mici, incet, pe parcursul zilei – dar evitati sa beti mult chiar inainte de tratament. Evitati sa va umpleti stomacul cu o cantitate mare de lichid inainte de a manca.

efecte adverse radioterapie

Pierderea poftei de mancare

Pofta de mancare poate sa scada in timpul radioterapiei. Cu toate acestea, corpul are nevoie de proteine ​​si calorii. Pierderea poftei de mancare este un simptom comun asociat cu aceasta boala si tratamentele generale pentru cancer. Unii factori includ cancerul in sine, stresul, oboseala, dificultati la inghitire si greata si/sau varsaturi.

Pierdere in greutate

Greturile si problemele de alimentatie pot duce la pierdere in greutate. In cazul in care greutatea continua sa scada, s-ar putea sa fie nevoie de hranire cu ajutorul unui tub nazogastric sau intravenos.

Dificultati la inghitire si disconfort gastric

Este posibil sa va confruntati cu disconfort gastric general – cu greata, varsaturi, diaree sau crampe abdominale. Daca radiatiile sunt administrate la nivelul esofagului, este posibil sa apara probleme la inghitire sau dureri. Daca radiatiile se administreaza la nivelul stomacului, este posibil sa apara arsuri la stomac sau disconfort gastric general. Inainte de un tratament cu radiatii, poate fi util sa consumati alimente usor de digerat. Evitati alimentele prajite, grase si foarte condimentate, picante, care tind sa deranjeze stomacul.

indicatii radioterapie abdomen

Modificari de tranzit

Radioterapia poate provoca modificari intestinale si de tranzit, cum ar fi crampe si constipatie. Crampele muschilor care captusesc intestinul pot provoca durere. Acest tip de durere se agraveaza uneori la defecare. Constipatia poate provoca durere in sine. Uneori, durerea poate fi cauzata si de o fisura.

Diaree

Este posibil sa observati modificari ale miscarilor intestinale in timpul tratamentului. Acestea pot include mai multe miscari intestinale si scaune mai moi decat de obicei – pana la scaune diareice. Aceste reactii adverse pot incepe in primele saptamani de tratament si pot dura pana la 2 – 4 saptamani dupa terminarea tratamentului. Diareea poate fi, de asemenea, un efect secundar pe termen lung. Asta inseamna ca poate continua destul de mult dupa terminarea tratamentului. Variaza de la persoana la persoana. Uneori se poate observa si sange in scaun – din cauza iritatiei mucoasei rectului.

Oboseala

Dupa radioterapie abdominala s-ar putea sa va simtiti mai obosit decat de obicei. Luati-va perioade de odihna frecvente si organizati-va eficient activitatile. Va puteti confrunta cu oboseala intensa dupa 2 – 3 saptamani de tratament si poate varia de la usoara la severa. Oboseala va disparea treptat dupa terminarea tratamentului, dar poate dura cateva luni. Exista multe motive pentru care puteti dezvolta oboseala severa in timpul tratamentului, inclusiv efectele radiatiilor asupra corpului, calitate slaba a somnului, consum redus de proteine si calorii, dureri si alte simptome, stari de anxietate sau depresie, efecte adverse ale medicamentelor.

radioterapie abdomen

Reactii la nivelul pielii

Pot aparea reactii temporare la nivelul pielii. De obicei, acestea includ roseata, uscaciune, descuamare si mancarime in zona tratata. Sunt de asteptat modificari ale pielii si, de obicei, apar dupa 1-2 saptamani de la tratament. Aceste modificari pot dura 1-2 saptamani dupa ultimul tratament. Evitati sa purtati imbracaminte stramta peste zona tratata. Pielea se poate simti uscata, cu mancarimi si descuamare. Este posibil sa apara si o eruptie cutanata, mai ales in zonele in care pielea a fost expusa la soare. Daca se intampla acest lucru, informati echipa medicala.

O eruptie cutanata poate fi, de asemenea, un semn de infectie. Pielea din zonele sensibile poate forma vezicule si se poate exfolia. Este posibil sa pierdeti o parte sau tot parul din zona tratata. De obicei, parul va creste inapoi la 3 – 6 luni dupa terminarea tratamentului. Incepeti sa utilizati o crema hidratanta cand incepeti tratamentul. Acest lucru poate ajuta la minimizarea reactiilor cutanate. Utilizati o crema hidratanta care nu contine parfum sau lanolina.

Probleme de fertilitate

Radioterapia in zona inferioara a abdomenului poate afecta fertilitatea. Acest lucru poate fi temporar sau permanent si inseamna ca este posibil sa nu mai puteti avea un copil in viitor. Inainte de a face radioterapie, echipa medicala va va vorbi despre aceste riscuri. Este important sa discutati cu medicul despre riscul de infertilitate inainte de a incepe tratamentul cu radioterapie, astfel incat sa puteti lua decizii cu privire la eventuale metode de mentinere si protejare a fertilitatii.

Ocluzie intestinala

O complicatie rara este obstructia intestinala. Obstructia intestinala este definita ca ingustarea partiala sau completa a intestinului. Radioterapia poate provoca o obstructie ca urmare a inflamatie intestinului. Riscul de a dezvolta o obstructie este prezent in perioada administrarii radioterapiei si pentru cateva saptamani dupa terminarea tratamentului. Semnele de obstructie intestinala sunt urmatoarele si apar in acelasi timp: greata si varsaturi, constipatie si durere severa in abdomen.

Referinte:
(1) https://www.mskcc.org/cancer-care/patient-education/radiation-therapy-abdomen
(2) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/radiotherapy/side-effects/abdominal-or-pelvic-radiotherapy
(3) https://www.uhn.ca/PatientsFamilies/Health_Information/Health_Topics/Documents/Receiving_Radiation_Therapy_to_the_Abdomen.pdf
(4) https://www.med.umich.edu/1libr/RadOnc/RadiationSideEffectsAbdomen.pdf
(5) https://www.clatterbridgecc.nhs.uk/application/files/4814/9518/8348/Radiotherapy_to_the_abdomen_-vn3.0_a5pdf.pdf

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *