Radioterapia pediatrica – prin ce se deosebeste de radioterapia la adulti

radioterapia pediatrica

Radioterapia pediatrica – iata cand se recomanda radioterapia in cazul cancerelor la copii, ce implica tratamentele si ce efecte secundare pot sa apara.

CUPRINS:

1. Ce este radioterapia pediatrica?
2. Indicatii
3. Ce implica tratamentul cu radiatii pentru copii?
4. Efectele secundare ale radioterapiei
5. Sfaturi pentru parinti

Ce este radioterapia pediatrica?

Radioterapia joaca un rol semnificativ in tratarea cancerului la copii. Foloseste radiatiile pentru a distruge celulele canceroase. Radioterapia poate fi utilizata:

  • inainte de operatie, pentru a micsora tumora si pentru a o face mai usor de indepartat;
  • dupa operatie, pentru a distruge orice celule canceroase ramase;
  • ca tratament principal;
  • in combinatie cu interventii chirurgicale, chimioterapie sau transplant de celule stem;
  • pentru a ameliora simptomele cauzate de tumora.

Radioterapia implica de obicei un curs de tratament administrat pe mai multe zile sau saptamani. Cancerele la copii sunt diferite de adulti. Radioterapia joaca un rol semnificativ in tratamentul cancerelor pediatrice. Cu toate acestea, radioterapia pediatrica este o provocare adesea. Radiatiile pot avea efecte daunatoare asupra copilului in crestere, astfel ca de obicei limitele dozelor de radiatii pot fi mai mici decat la adulti, iar radiatiile sunt in general combinate cu chimioterapia.

indicatiile radioterapiei la copii

Tipuri de radioterapie

Radioterapia poate fi externa sau interna. Tipul de radioterapie pe care copilul il va face depinde de tipul si localizarea cancerului. Radioterapia externa (numita radioterapie cu fascicul extern) foloseste un dispozitiv care livreaza un fascicul de radiatii catre tumora. Zona care primeste radiatia este foarte exacta. Acest lucru reduce cantitatea de radiatii in zonele sanatoase din jur. Radioterapia poate fi administrata si intern si pe distante foarte scurte. Aceasta se numeste brahiterapie, despre care poti citi mai multe aici.

Indicatii

Unele tipuri de tumori raspund bine la radiatii, dar altele nu. Radioterapia este folosita de obicei pentru:

  • tumori osoase, ca sarcomul Ewing;
  • tumori cerebrale si ale maduvei spinarii;
  • cancer de cap si gat;
  • tumori ale tesuturilor moi cum ar fi rabdomiosarcomul;
  • tumorile Wilms;
  • neuroblastom;
  • limfom;
  • unele tipuri de leucemie;
  • alte forme de cancer;
  • simptome cauzate de tumori (radioterapie paliativa).

Radiatiile pot fi folosite si pentru a pregati copiii pentru un transplant de celule stem. De multe ori, radioterapia la nivelul capului se recomanda sa nu fie facuta pana la varsta de 3 ani.

Ce implica tratamentul cu radiatii pentru copii?

Initial, se incepe cu o consultatie amanuntita, stabilirea indicatiilor si un CT de simulare – se va stabili pozitia pacientului si se vor face o serie de semne. Astfel se poate stabili planul de radioterapie. Pentru tumori cerebrale este necesara o masca pentru a imobiliza capul si gatul – masca este cu gauri, din material plastic, astfel ca nu afecteaza respiratia. In functie de fiecare copil in parte, poate fi necesara anestezia pentru etapa de simulare si pentru tratament. Ulterior, va urma tratamentul in sine – pozitia este aceeasi ca in etapa de simulare, se va folosi masca personalizata pentru fiecare pacient.

Tratamentul in sine dureaza insa doar cateva minute. Cand copilul este in pozitia corecta, radioterapeutul paraseste camera, iar aparatul furnizeaza cantitatea potrivita de radiatii pentru a distruge celulele canceroase. In cazul radioterapiei interne este necesara spitalizarea cateva zile. Materialul radioactiv este administrat direct in tumora, inghitit sau injectat in fluxul sangvin. Medicii ar putea face o interventie chirurgicala minora folosind anestezic pentru a plasa materialul.

ce implica radioterapia la copii

Efectele secundare ale radioterapiei

Cele mai frecvente efecte secundare ale radioterapiei in timpul tratamentului sunt:

  • o reactie a pielii localizata, de obicei cu uscaciune, mancarime sau roseata – ocazional apare o descuamare a pielii sau mici vezicule – insa, multi copii nu au nicio reactie cutanata;
  • oboseala;
  • greata si diaree a atunci cand tumora se afla in stomac, abdomen sau zona pelvina.
  • caderea parului – daca radiatiile se administreaza in zona capului.

Aceste reactii adverse se instaleaza de obicei in 1 – 2 saptamani de la terminarea tratamentului. Tratamentul cu radiatii poate avea efecte secundare pe termen mai lung. Acestea depind foarte mult de partea corpului tratata si de doza de radioterapie. Tratamentul cu radiatii este recomandat numai atunci cand beneficiul (sansa de vindecare sau ameliorarea simptomelor) depaseste consecintele tratamentului.

Efectele secundare ale radiatiilor depind de doza si localizare. Inainte de a primi radioterapie pentru tratamentul cancerului, pot fi efectuate multe teste pentru a evalua functia initiala a inimii, rinichilor, plamanilor, ochilor, urechilor si organelor de reproducere. Unele radiatii pot afecta functia acestor organe fie in timpul tratamentului, fie la cateva luni sau ani dupa tratament. Unele tratamente pot afecta fertilitatea viitoare.

efecte adverse ale radioterapiei la copii

Sfaturi pentru parinti

Inainte de tratament, spuneti-i copilului la ce se poate astepta in timpul radioterapiei. Obtineti ajutor de la personalul medical pentru a oferi informatii adecvate varstei cu privire la tratamentul cancerului in sine sau despre efectele secundare. Citeste si despre navigatorul medical – ce rol are.

Copilul are nevoie de sprijin emotional si siguranta. Stati cat mai aproape fizic de copil inainte, in timpul si dupa tratament, astfel incat acesta sa se simta in siguranta. Are nevoie de timp pentru a se adapta la tot ce inseamna tratamentul. Ii puteti oferi copilului un mic cadou pentru a-l incuraja dupa fiecare tratament. Acest lucru l-ar putea ajuta sa accepte mai usor urmatorul tratament. Solicitati sfatul unui specialist pentru a gasi cele mai bune modalitati de a reduce anxietatea copilului si de a va asigura ca experienta tratamentului impotriva cancerului nu ii afecteaza dezvoltarea. De asemenea, este important ca cel mic sa aiba o alimentatie sanatoasa si hranitoare – un dietetician va poate ajuta in acest sens.

Nu in ultimul rand, este important ca parinte sa ai grija de tine si sa soliciti sprijinul celor din jur. Citeste mai multe sfaturi pentru apartinatorii pacientilor cu cancer si despre grupurile de suport in oncologie.

Referinte:
(1) https://www.childrenwithcancer.org.uk/childhood-cancer-info/understanding-cancer/treatments/radiotherapy/
(2) https://www.rch.org.au/ccc/treatments/Radiotherapy/
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9374990/
(4) https://childrensnational.org/visit/conditions-and-treatments/cancer/radiation
(5) https://childrenscancer.canceraustralia.gov.au/about-childrens-cancer/how-cancer-treated/radiation-therapy

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *