Operatia cu laser in cancer – beneficii si indicatii

operatia cu laser in cancer

Operatia cu laser este o forma de terapie folosita inclusiv in oncologie, datorita beneficiilor sale. Iata ce implica operatiile cu laser, ce beneficii au, precum si limitarile procedurilor.

CUPRINS:

1. Cum actioneaza tratamentul cu laser?
2. Indicatii in oncologie
3. Tipuri de lasere utilizate in oncologie
4. Ce tipuri de cancer pot fi tratate prin operatia cu laser?
5. Operatia cu laser in cancer – beneficii si limitari

Cum actioneaza tratamentul cu laser?

Cuvantul LASER este acronim pentru notiunea de Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation – „amplificarea luminii prin stimularea emisiei de radiatie”). Fasciculele laser sunt diferite de lumina obisnuita. Lumina are multe lungimi de unda diferite si se extinde in toate directiile. Cand vorbim de laser, pe de alta parte, acesta are o singura lungime de unda cu energie ridicata si poate fi focalizat intr-un fascicul foarte ingust. Acest lucru il face puternic si precis.

Terapia cu laser utilizeaza un fascicul de lumina foarte ingust si focalizat pentru a micsora sau distruge celulele canceroase. Laserele pot fi utilizate in locul bisturiului pentru interventii chirurgicale foarte precise, cum ar fi repararea unei retine deteriorate in ochi sau taierea tesutului corporal. De asemenea, pot fi folosite pentru a incalzi si distruge zone mici (cum ar fi unele tumori) sau pentru a activa medicamente sensibile la lumina.

ce implica operatia cu laser

Indicatii in oncologie

Laserele sunt utilizate cel mai frecvent pentru tratarea cancerelor superficiale (cancere la suprafata corpului sau in captuseala organelor interne), cum ar fi carcinomul bazocelular si stadiile foarte timpurii ale unor tipuri de cancer, cum ar fi cancer de col uterin, cancer penian, cancer vaginal, cancer vulvar si cancer pulmonar cu celule mici.

Laserele pot fi, de asemenea, utilizate pentru ameliorarea anumitor simptome ale cancerului, cum ar fi sangerarea sau obstructia. De exemplu, laserele pot fi utilizate pentru a micsora sau pentru a distruge o tumora care blocheaza traheea sau esofagul, sau pentru a elimina polipii din colon sau tumorile care blocheaza colonul sau stomacul. In plus, laserele pot sigila terminatiile nervoase pentru a reduce durerea dupa operatie si pot sigila vasele limfatice pentru a reduce umflarea si pentru a limita raspandirea celulelor tumorale.

Astfel, terapia cu laser poate fi utilizata in urmatoarele moduri si are urmatoarele indicatii:

  • distruge tumorile si masele precanceroase;
  • reuduce tumorile care blocheaza stomacul, colonul sau esofagul;
  • ajuta la tratarea simptomelor cancerului, cum ar fi sangerarea;
  • trateaza efectele secundare ale cancerului, cum ar fi umflarea;
  • sigileaza terminatiile nervoase dupa operatie pentru a reduce durerea;
  • sigileaza vasele limfatice dupa interventia chirurgicala pentru a reduce umflarea si pentru a impiedica raspandirea celulelor tumorale.

Laserele sunt utilizate cel mai adesea impreuna cu alte tipuri de tratament pentru cancer, cum ar fi radioterapia si chimioterapia.

Avantaje fata de alte metode

Medicii pot folosi laser pentru a arde celulele anormale sau canceroase. Aceasta se numeste ablatie cu laser si poate distruge zone mici de celule precanceroase, poate miscora sau distruge tumorile si amelioreaza unele simptome de cancer, cum ar fi sangerari sau blocaje. Chirurgii pot folosi, de asemenea, lasere in loc de bisturiu in timpul interventiei chirurgicale. Laserele pot taia foarte precis tesutul. Un avantaj al utilizarii laserului este ca sigileaza vasele de sange pe masura ce taie, astfel incat exista foarte putine sangerari.

Terapiile cu laser sunt tratamente medicale care utilizeaza lumina focalizata. Spre deosebire de majoritatea surselor de lumina, lumina de la un laser este reglata pe lungimi de unda specifice. Acest lucru ii permite sa fie focalizat in fascicule puternice. In medicina, laserele le permit chirurgilor sa lucreze la un nivel ridicat de precizie, concentrandu-se pe o zona mica, deteriorand mai putin tesutul din jur.

Terapii speciale care folosesc lasere

Termoterapia interstitiala laser sau fotocoagularea laser interstitiala utilizeaza, de asemenea, lasere pentru a trata unele tipuri de cancer. In timpul termoterapiei interstitiale laser, o fibra optica este introdusa intr-o tumora. Lumina laser de la varful fibrei creste temperatura celulelor tumorale si le deterioreaza sau le distruge.

Terapia fotodinamica este un alt tip de tratament al cancerului care utilizeaza lasere. In acest caz, un anumit medicament, numit agent fotosensibilizant, este injectat si absorbit de celulele din corpul pacientului. Dupa cateva zile, acel element se gaseste mai ales in celulele canceroase. Lumina laser este apoi utilizata pentru a activa elementul si pentru a distruge celulele canceroase. Deoarece agentul fotosensibilizant creste sensibilitatea pielii si a ochilor la lumina, pacientul trebuie sa evite expunerea la radiatiile solare.

indicatie operatie laser

Tipuri de lasere utilizate in oncologie

Laserele sunt denumite pentru substanta lichida, gazoasa, solida sau de alt tip care este utilizata pentru a produce lumina. Principalele tipuri de lasere utilizate in prezent in tratarea cancerului includ:

  • dioxid de carbon (CO2);
  • argon;
  • neodim: granat de itriu si aluminiu (Nd: YAG).

Medicii care folosesc aceste lasere au nevoie de o pregatire speciala cu privire la modul de operare si manevrare in conditii de siguranta.

Lasere cu dioxid de carbon (CO2)

Laserul cu CO2 poate taia sau vaporiza (dizolva) tesutul, cu risc mic de sangerari. Deterioreaza foarte putin tesutul inconjurator sau profund. Acest tip de laser este uneori utilizat pentru tratarea unor forme de

Lasere cu dioxid de carbon

Laserul cu CO2 poate taia sau vaporiza (dizolva) tesutul cu putine sangerari. Deterioreaza foarte putin tesutul inconjurator sau profund. Acest tip de laser este uneori utilizat pentru tratarea unor forme de precancer si a unor tipuri de cancer in stadiu incipient.

Lasere cu argon

Laserul cu argon, la fel ca laserul cu CO2, poate fi folosit doar pe o distanta mica in tesut. Este util in tratarea problemelor pielii si in tratarea unor tipuri de tumori oculare. Este uneori utilizat in timpul colonoscopiilor pentru a elimina polipii inainte ca acestia sa devina cancer. De asemenea, poate fi utilizat impreuna cu medicamente sensibile la lumina pentru a distruge celulele canceroase intr-un tratament cunoscut sub numele de terapie fotodinamica. In plus, poate ajuta la oprirea sangerarii prin sigilarea vaselor de sange la pacientii care beneficiaza de radioterapie pentru anumite tipuri de cancer. Acest lucru ar putea fi necesar in unele cazuri, deoarece radioterapia poate deteriora vasele de sange din apropierea tumorii, ducand la sangerari.

Lasere Nd:YAG

Lumina de la acest laser poate patrunde mai profund in tesut decat lumina de la alte tipuri de lasere si poate produce rapid cheaguri de sange. Laserele Nd: YAG pot fi utilizate printr-un endoscop pentru a ajunge in zone greu accesibile din interiorul corpului, cum ar fi esofagul sau intestinul gros. Aceasta lumina poate circula si prin fibre optice flexibile care sunt introduse intr-o tumora, unde caldura luminii poate distruge masa anormala.

Ce tipuri de cancer pot fi tratate prin operatia cu laser?

Laserele sunt utilizate in chirurgia oncologica pentru anumite tipuri de cancer si pot avea beneficii in plus fata de alte interventii. De exemplu, laserul poate ajunge la o zona greu de tratat sau poate taia doar o zona foarte mica. Astfel, interventiile laser pot fi folosite pentru:

  • esofag;
  • col uterin;
  • piele;
  • plamani;
  • vagin si vulva etc.

Tratamentele cu laser sunt, de asemenea, utilizate in chirurgia paliativa la persoanele cu cancer.

Operatie laser pentru reducerea sau distrugerea directa a tumorilor

Laserele CO2 si Nd: YAG sunt utilizate pentru a micsora sau distruge tumorile. Laserele sunt utilizate in acest fel pentru a trata multe tipuri de cancer. Iata cateva exemple:

  • cancer colorectal – laserele pot fi utilizate pentru a elimina polipii, care sunt mici cresteri care ar putea deveni cancer;
  • laserele pot fi folosite pentru tratarea anumitor tipuri de cancer de piele, precum si cancere precoce ale colului uterin si ale zonelor inconjuratoare;
  • pentru a trata cancerul care s-a raspandit in plamani din alte zone, precum si cancerul care provoaca un blocaj al cailor respiratorii;
  • in anumite cazuri, cancerele mici ale capului si gatului pot fi tratate cu lasere.

Un tip de tratament cu laser numit termoterapie interstitiala laser poate fi utilizat pentru a trata unele tipuri de tumori, cum ar fi anumite tumori din ficat si creier. Foloseste caldura pentru a ajuta la micsorarea tumorilor, deteriorand celulele sau lipsindu-le de elemente necesare.

Laser pentru tratarea efectelor secundare legate de cancer

Laserele sunt, de asemenea, folosite pentru a trata sau a preveni efectele secundare ale tratamentelor comune pentru cancer. De exemplu, terapia cu laser ar putea fi utila in tratarea limfedemului care poate rezulta din interventia chirurgicala oncologica.

Operatia cu laser pentru cancerul de piele

Laserele pot fi utilizate pentru a elimina o leziune canceroasa sau precanceroasa prin vaporizarea straturilor superioare ale pielii. Tratamentul cu laser poate fi utilizat pentru keratoza actinica, carcinomul cu celule scuamoase  si carcinoamele cu celule bazale foarte subtiri. Laserele pot fi utile pentru tratarea leziunilor in zone delicate, cum ar fi pleoapa.

Poate dura pana la 3 saptamani pana cand zona tratata se vindeca. Zona tratata va fi rosie si poate ramane asa timp de pana la 6 luni. Alte reactii adverse probabile includ dureri, umflaturi, sangerare sau formarea de cruste. De asemenea, pot aparea hiperpigmentarea si hipopigmentarea pielii. Tratamentul cu laser poate reactiva virusul herpes simplex. Chirurgia cu laser poate duce la cicatrici sau infectii, desi riscul este mai mic decat in cazul chirurgiei conventionale. Terapia cu laser este folosita si in cosmetica pentru a indeparta negi, alunite, firele de par etc.

terapia cu laser in cancer

Operatia cu laser in cancer – beneficii si limitari

Laserele au unele avantaje si dezavantaje in comparatie cu procedurile chirurgicale standard. Cand vine vorba de beneficii, laserele sunt mai precise si exacte decat bisturiul. De exemplu, tesutul din apropierea unei incizii cu laser nu este afectat, deoarece exista un contact redus cu pielea sau alte tesuturi. Caldura produsa de lasere ajuta la sterilizarea marginilor tesutului tesutului pe care il taie, reducand riscul de infectie. Deoarece caldura sigileaza vasele de sange, exista mai putine sangerari, umflaturi, durere sau cicatrici.

Chirurgia cu laser poate insemna incizii reduse si reduce deteriorarea tesuturilor sanatoase (poate fi mai putin invaziva). Se pot face adesea in ambulatoriu si timpul de vindecare este adesea mai scurt.

Limitari ale tratamentului cu laser

Nu multi medici si asistenti medicali au pregatire de specialitate in folosirea laserelor. Echipamentul cu laser costa foarte mult si este voluminos in comparatie cu instrumentele chirurgicale obisnuite. Trebuie luate o serie de masuri de siguranta stricte in sala de operatii atunci cand sunt utilizate laserele. De exemplu, intreaga echipa chirurgicala si pacientul trebuie sa poarte sisteme de protectie a ochilor. In plus, efectele terapiei cu laser pot sa nu dureze mult, asa ca este posibil ca medicii sa fie nevoiti sa repete tratamentul pentru ca un pacient sa beneficieze pe deplin.

Efectele secundare ale tratamentului cu laser

Efectele secundare ale tratamentului cu laser depind de scopul interventiei si de zona tratata. Este posibil sa aveti dureri si febra cateva zile dupa interventie.

Referinte:
(1) https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000905.htm
(2) https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/surgery/lasers-fact-sheet
(3) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=85&ContentID=p07250
(4) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/other/laser-treatment
(5) https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/lasers-in-cancer-treatment.html
(6) https://www.healthline.com/health/laser-therapy

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Operatia cu laser in cancer – beneficii si indicatii”

  1. Outeti sa ne indicati centre medicale din Cluj-Napoca ce fac operatii cu laser pentru melanom?
    Multumesc!

    1. Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Respectiv la intrebarea dumneavoastra puteti incerca la Clinica Dermavision din Cluj.

      Multa sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *