Nodul pulmonar solitar – cauze, tratament

nodulul pulmonar solitar

Afla din articolul de mai jos ce este un nodul pulmonar solitar, care sunt cauzele si simptomele asociate, precum si ce implica metodele de diagnostic si tratament.

CUPRINS:

1. Ce este un nodul pulmonar solitar?
2. Simptome
3. Cauze
4. Nodulul pulmonar solitar si riscul de cancer
5. Diagnostic
6. Tratament

Ce este un nodul pulmonar solitar?

Un nodul pulmonar solitar este o formatiune izolata la nivelul plamanului, care este inconjurata de tesut normal, fara alte semne de cancer. Astfel de noduli au un diametru mai mic sau egal cu 3 cm. In general, un nodul pulmonar trebuie sa creasca pana la cel putin 1 cm in diametru inainte de a putea fi vazut pe o radiografie toracica. Astfel de noduli sunt inconjurati de tesut pulmonar normal si nu sunt asociati cu nicio alta anomalie in plaman sau in ganglionii limfatici din apropiere.

Astfel de noduli pulmonari solitari nu prezinta simptome de obicei. Nodulii pulmonari solitari sunt cel mai adesea depistati intamplator atunci cand se efectueaza o scanare CT sau o radiografie toracica din alte motive. De asemenea, un nodul poate fi detectat in timpul screening-ului pentru cancer pulmonar.

Unii noduli pulmonari solitari se dovedesc a fi maligni (cancerosi), dar cei mai multi sunt benigni (necancerosi). Unii pot reprezenta insa, uneori, un stadiu incipient al cancerului pulmonar primar sau pot indica faptul ca un cancer metastazeaza (se raspandeste) dintr-o alta parte a corpului la plamanul afectat.

ce este nodulul pulmonar solitar

Tipuri de noduli pulmonari solitari

Un nodul pulmonar solitar poate fi clasificat in functie de aspectul sau pe o radiografie sau alte proceduri imagistice. Tipurile de noduli pulmonari solitari includ:

 • nodul solid – cel mai frecvent tip, ce apare pe o radiografie ca o masa omogena de tesut;
 • nodul neuniform, cu aspect cetos, asemanator sticlei slefuite pe radiografie;
 • nodul partial solid – are atat caracteristici solide, cat si aspect cetos.

Aceste caracteristici, impreuna cu dimensiunea nodulului, pot prezice cauza probabila a cresterii si daca poate fi implicat cancerul.

Simptome

In general, nu sunt prezente simptome in cazul nodulilor pulmonari solitari. De obicei, un astfel de nodul este depistat intamplator la o procedura imagistica. Un cancer pulmonar precoce poate aparea adesea ca un nodul pulmonar solitar pe radiografia toracica. Astfel, in caz de nodul pulmonar solitar, adesea nu vor exista semne sau simptome. Daca sunt prezente, simptomele ar fi legate de cauza de baza. Semnele de cancer pot include ganglioni limfatici mariti. Daca un nodul este cauzat de carcinom cu celule scuamoase, un tip de cancer pulmonar care afecteaza in principal caile respiratorii, acesta poate fi asociat cu o tuse persistenta sau flegma cu urme de sange.

simptome nodul pulmonar

Cauze

Exista multe cauze diferite ale nodulilor pulmonari solitari, dintre care unele sunt inofensive sau usor de tratat, dar altele sunt grave si chiar pun viata in pericol. Mai mult de jumatate dintre toti nodulii pulmonari solitari sunt necancerosi (benigni). Nodulii benigni pot avea mai multe cauze, inclusiv cicatrici si infectii anterioare. Granuloamele infectioase provoaca cele mai multe leziuni benigne. Astfel, cauzele posibile pentru nodulii pulmonari solitari includ:

 • chisturi sau tumori benigne, ca hamartoame, condroame sau lipoame;
 • infectii curente sau trecute, inclusiv infectii bacteriene, ca tuberculoza, infectii fungice ca criptococoza si infectii parazitare, cum ar fi hidatidoza;
 • boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoida, sarcoidoza si granulomatoza cu poliangeita;
 • probleme congenitale, cum ar fi malformatia adenomatoida chistica congenitala (caracterizata printr-un chist benign plin cu lichid in plaman) si malformatii arteriovenoase;
 • cancerul pulmonar primar este cea mai frecventa cauza a nodulilor pulmonari cancerosi (maligni);
 • alte tipuri de cancer, inclusiv limfoame sau cancer metastatic ce s-a raspandit din alte parti ale corpului la plaman.

depistarea unui nodul pulmonar

Nodulul pulmonar solitar si riscul de cancer

In general, un nodul pulmonar solitar este benign si nu necesita neaparat tratament. Riscul ca un nodul pulmonar solitar sa fie canceros este intre 2 – 25%, dar acest lucru poate varia in functie de mai multi factori. Unele caracteristici ale nodulului sunt importante atunci cand se evalueaza daca un astfel de nodul este benign sau malign. Printre factorii care pot influenta riscul de cancer pulmonar se numara:

 • varsta – riscul de malignitate creste odata cu varsta;
 • fumatul – poate creste riscul ca acel nodul sa fie malign;
 • istoric de cancer – persoanele cu istoric de cancer in alte zone ale corpului au risc mai mare ca nodulul sa fie malign;
 • tipul nodulului – nodulii solizi au risc mai mare de a fi cancerosi fata de cei cu aspect cetos;
 • dimensiunea nodulilor – nodulii mai mari au risc mai mare de a fi cancerosi decat cei foarte mici, iar cei stabili si care nu cresc sunt mai putin susceptibili de a fi cancerosi;
 • factori de risc ocupationali pentru cancerul pulmonar – expunerea la azbest, radon, nichel, crom, clorura de vinil si hidrocarburi policiclice creste riscul ca nodulul pulmonar sa fie malign;
 • persoanele care au antecedente de tuberculoza sau micoza pulmonara au riscuri mai mari ca acel nodul sa fie benign.

Nodulii care nu si-au schimbat dimensiunea timp de 2 ani sunt, de cele mai multe ori, benigni.

diagnostic nodul pulmonar solitar

Diagnostic

Un nodul pulmonar solitar este depistat cel mai adesea pe o radiografie toracica sau pe o tomografie toracica. Aceste proceduri imagistice sunt adesea efectuate din alte motive. Diagnosticul va fi in principal directionat de dimensiunea si caracteristicile nodulului. In unele cazuri, este necesara o abordare de monitorizare.

Daca un nodul este mai mic si nu sunt semne ca e malign, medicul poate recomanda scanari de rutina prin tomografie computerizata (CT) pentru a monitoriza orice modificari cel putin la fiecare 12 luni. In functie de tipul si dimensiunea nodulului, intervalul de testare poate varia de la 3 la 12 luni. Cand un nodul atinge o anumita dimensiune sau creste rapid, medicul poate recomanda o scanare PET / CT pentru a determina mai bine daca poate fi vorba despre un cancer. In cazul in care caracteristicile unui nodul sugereaza cancer, medicul poate recomanda o biopsie pulmonara.

Tratament

Tratamentul pentru un nodul pulmonar solitar depinde de cauza de baza. De exemplu, atunci cand cauza este o infectie, aceasta poate fi tratata cu antibiotice, antifungice sau alte medicamente, in functie de timpul infectiei. Tulburarile congenitale pot fi tratate prin interventii chirurgicale pentru indepartarea tesuturilor anormale sau a vaselor de sange anormale. Chisturile sau masele pulmonare benigne nu necesita adesea tratament, dar pot fi indepartate chirurgical daca provoaca o obstructie a cailor respiratorii. De obicei, se folosesc interventii minim invazive.

Daca este vorba despre un cancer, tratamentul depinde de tipul exact de cancer si de stadiu. Optiunile includ:

 • rezectie chirurgicala;
 • chimioterapie, inclusiv chimioterapia neoadjuvanta utilizata pentru a micsora o tumora inainte de operatie, sau chimioterapia adjuvanta utilizata pentru a distruge celulele canceroase ramase dupa interventie chirurgicala;
 • radioterapia, utilizata pentru a trata cancerele mici in stadiu incipient sau cancerul metastatic – atunci cand sunt prezente doar cateva metastaze;
 • imunoterapie – sustine sistemul imunitar al organismului pentru a lupta impotriva cancerului pulmonar cu celule non-mici avansat;
 • terapii tintite – pentru a distruge celulele canceroase ce au caracteristici genetice specifice.

Referinte:
(1) https://ufhealth.org/solitary-pulmonary-nodule
(2) https://www.aafp.org/afp/2015/1215/p1084.html
(3) https://www.msdmanuals.com/professional/pulmonary-disorders/symptoms-of-pulmonary-disorders/solitary-pulmonary-nodule
(4) https://systematicreviewsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13643-021-01856-6
(5) ttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556143/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *