Neoplasm de pancreas – iată care sunt principalele forme, diferențele dintre ele, cauze, factori de risc, semne și simptome.
CUPRINS:
1. Ce este un neoplasm
2. Ce inseamna pancreas
3. Neoplasm de pancreas – exocrin vs endocrin
4. Ce este cancerul pancreatic?
5. Tumorile non-canceroase ale pancreasului
Ce este un neoplasm
Neoplazia defineşte creşterea anormală şi proliferarea celulelor din cauza unui proces benign sau malign. Neoplazia poate fi astfel benignă sau malignă. Un neoplasm benign sau o tumoră benignă are câteva caracteristici generale, inclusiv faptul că:
- nu invadează sau distruge țesutul înconjurător în care crește;
- nu se răspândește în alte părți ale corpului;
- de obicei, nu reapare după îndepărtarea chirurgicală.
În mod tipic, tumorile benigne cresc lent și au celule și structuri cu aspect normal sau sunt bine diferențiate. Aceasta ar trebui să fie în contrast cu cancerul sau cu o tumoare malignă, care în general:
- creşte repede;
- poate metastaza – atunci când celulele canceroase se răspândesc în organism;
- poae să reapară după îndepărtarea chirurgicală;
- invadează și distruge țesuturile din jur;
- are celule sau structuri anormale – slab diferențiate sau nediferențiate.
Ce este procesul neoplazic?
Neoplasmul este o creștere anormală a țesutului și, atunci când formează și o masă, se numește de obicei o tumoră. Neoplasmele maligne sunt, de asemenea, pur și simplu cunoscute sub numele de cancere. Înainte de creșterea anormală a țesutului, ca neoplazie, celulele suferă de obicei un tipar anormal de creștere, cum ar fi metaplazia sau displazia.
Cuvântul neoplasm, adică o nouă creștere în greacă, se referă la orice creștere anormală, indiferent dacă este malignă sau benignă. Boala neoplazică se referă atât la creșteri maligne, cât și benigne. Toate tipurile de cancer intră în categoria maladiilor neoplazice.
Ce înseamnă pancreas
Înainte de a afla mai multe despre neoplasm de pancreas, este esențial să știm detalii despre pancreas. Pancreasul este un organ alungit, de aproximativ 6 cm, format din cap pancreas, gât, corp și coadă. Ca localizare pancreas, acesta este situat în abdomenul superior. Are două funcții importante: prima este de a produce enzime digestive – proteine care ajută digerarea alimentelor în intestinul subțire. Celulele care îndeplinesc această funcție formează pancreasul exocrin. A doua funcție majoră este de a produce hormoni care sunt secretați în sânge. Aceste celule formează pancreasul endocrin.
Neoplasm de pancreas – exocrin vs endocrin
Există două lucruri foarte importante de știut despre neoplasmele pancreasului. În primul rând, unele, cum ar fi neoplasmul papilar mucinar intraductal, sunt leziuni precanceroase curabile. La fel cum cancerul de colon apare din polipii de colon precanceroși curabili, așa unele forme de cancer pancreatic apar din leziuni precanceroase curabile.
De asemenea, o varietate de tipuri diferite de neoplasme pot apărea în pancreas, cum ar fi adenocarcinomul ductal și tumora neuroendocrină pancreatică.
Neoplasm de pancreas exocrin
Aceasta este forma de cancer despre care vorbesc majoritatea oamenilor când se referă la cancerul pancreasului. Aceste neoplasme reprezintă > 75% dintre toate cazurile de cancer de pancreas.
Adenocarcinoamele
La fel ca celulele normale exocrine ale pancreasului, adenocarcinoamele formează glandele microscopice (acumulări de celule care înconjoară un spațiu gol). Adenocarcinoamele pot crește suficient de mult pentru a invada nervii care pot cauza dureri de spate. De asemenea, acestea se răspândesc frecvent (metastazează) la nivelul ficatului sau al ganglionilor limfatici.
Carcinom cu celule acinare
Aceste cancere rare pot produce cantități excesive de enzime digestive produse în mod normal de către pancreas. Această creștere a enzimelor cauzează simptome distincte la 20% dintre pacienții cu carcinom celular acinar. Aceste simptome pot include erupții cutanate neobișnuite, dureri articulare și un număr crescut de eozinofile, un tip de globule albe din sânge.
Carcinoamele adenoscuamoase
Această variantă rară de cancer pancreatic este similară cu adenocarcinomul. Aceste tipuri de cancer prezintă, de asemenea, o a doua componentă, diferențierea scuamoasă. Acest lucru înseamnă că celulele au tendința să se aplatizeze în timp ce cresc.
Carcinoame coloide
Carcinomul coloid este un cancer distinctiv al pancreasului asociat cu un prognostic mai bun decât adenocarcinomul ductal. Multe carcinoame coloide apar în asociere cu un alt tip de tumoră, neoplasmul papilar mucinos intraductal (IPMN) al pancreasului.
Carcinoame hepatoide
Carcinoamele hepatoide ale pancreasului sunt rare. La microscop, celulele care formeaza acest tip de cancer arata ca celulele cancerului de ficat.
Neoplasmele mucoase papilare intrarectale
Aceste neoplasme reprezintă o leziune precursoare potențial curabilă pentru cancerul pancreatic invaziv. Se dezvoltă în canalele mai mari ale pancreasului (de aici numele de intraductal).
Neoplazia intraepitelială pancreatică
Este o leziune precanceroasă din pancreas. Dacă sunt lăsate netratate, unele celule canceroase vor progresa de-a lungul anilor în adenocarcinomul ductal invaziv.
Pancreatoblastom
Aceste neoplasme maligne rare apar în mod predominant la copii. Motivul pentru acest lucru este necunoscut. Aceste tipuri de cancer sunt denumite și „cancerul pancreatic al copilăriei”.
Chistadenoame seroase
Aceste tumori rare sunt de obicei benigne (noncanceroase). Cu toate acestea, ele pot crește destul de mult și pot necesita îndepărtarea chirurgicală dacă apar simptome precum durerea și pierderea în greutate. Acestea sunt tumori chistice, care conțin lichid, cu un aspect asemănător bureților.
Neoplasmul solid-pseudopapilar
Unele părți ale neoplasmelor sunt solide și unele sunt papilare. Neoplasmele solid-pseudopapilare sunt considerate tipuri de cancer de grad scăzut, dar au un prognostic foarte bun. Deoarece se pot răspândi în alte organe, ele trebuie eliminate complet.
Carcinoame nediferențiate
Carcinomul nediferențiat este o formă extrem de agresivă a cancerului pancreatic care nu are o direcție de diferențiere. Acest lucru înseamnă că, la microscop, aceste tipuri de cancer nu seamănă cu niciun tip de celulă normal din organism.
Neoplasm de pancreas endocrin
Aceste neoplasme sunt mult mai puțin frecvente decât neoplasmele exocrine enumerate mai sus. Neoplasmele neuroendocrine (cunoscute și ca tumori celulare endocrine sau insulare) reprezintă aproximativ 1-5% dintre cancerele pancreatice. Este foarte important ca neoplasmele endocrine să fie deosebite de cele neendocrine, deoarece simptomele și tratamentele pentru cele două neoplasme sunt foarte diferite.
Există diferite tipuri, printre care:
- Insulinoamele produc cantități mari de insulină hormonală, ceea ce poate duce la hipoglicemie (scăderea zahărului din sânge).
- Glucagonoamele produc hormonul glucagon care poate duce la o erupție cutanată specifică(eritem migrator necrolitic.)
Ce este cancerul pancreatic?
Cancerul pancreatic apare atunci când celulele maligne se dezvoltă în regiunea pancreasului. Acest lucru poate afecta modul în care funcționează pancreasul, inclusiv funcțiile exocrine sau endocrine.
Cancerul pancreatic poate să apară în orice parte a pancreasului, dar aproximativ 70% dintre cazurile de cancer pancreatic sunt localizate în capul pancreasului. Se poate răspândi, de asemenea, la ganglionii limfatici din apropiere (parte a sistemului imunitar), vasele de sânge sau nervi. Celulele canceroase pot circula prin sânge în alte părți ale corpului, cum ar fi ficatul.
Cauzele cancerului pancreatic
Cancerul pancreatic este cauzat de deteriorarea genelor, dar nu se știe exact de ce se produce această afectare. Riscul cancerului pancreatic este mai mare pentru fumători.
Alți factori de risc includ:
- vârsta – mai frecvent la persoanele de peste 65 de ani;
- enele – moștenirea unei gene deteriorate;
- diabetul zaharat – între 10 și 20% dintre persoanele cu cancer pancreatic au de asemenea diabet;
- inflamație – inflamație cronică a pancreasului (pancreatită);
- gastrectomia – cei care au suferit o intervenție chirurgicală prin care s-a îndepărtat întregul stomac sau o parte din acesta.
Istoricul familial și bolile moștenite
Majoritatea persoanelor cu cancer pancreatic nu au istoric familial al bolii. Cu toate acestea, aproximativ 1 din 10 persoane care dezvoltă cancer pancreatic are o gena defectuoasă care poate fi transmisă în familie. Se poate să aveți un risc familial moștenit dacă aveți două sau mai multe rude de gradul I afectate de cancer pancreatic sau un istoric al unui sindrom moștenit.
Unele sindroame moștenite care pot crește riscul de apariție a cancerului pancreatic includ sindromul Peutz-Jeghers, gena familială a cancerului de sân (BRCA1 și BRCA2), sindromul melanomului familial atipic, sindromul Lynch și pancreatita ereditară.
Unele cancere pancreatice sunt cauzate de un sindrom mostenit rar, cum ar fi neoplazia multiplă endocrină de tip 1 (MEN-1) sau neurofibromatoza.
Simptomele cancerului pancreatic
Simptomele cancerului pancreatic sunt adesea vagi și pot fi asemănătoare cu cele cauzate de alte boli mai puțin grave. Aceasta înseamnă că acest tip de cancer nu este adesea diagnosticat decât în stadii avansate.
Unele dintre simptomele comune pot include:
- durere persistentă în abdomen;
- pierderea poftei de mâncare;
- senzație de rău (greață);
- pierdere în greutate;
- modificarea tranzitului intestinal (diaree sau constipație);
- dureri de spate severe, în unele cazuri.
Dacă ductul biliar este blocat, este posibil să apară și:
- îngălbenirea pielii și ochilor (icter) și mâncărimea pielii;
- urină închisă la culoare;
- fecale palide.
Tratamentul cancerului pancreatic
Tratamentul pentru cancerul pancreatic depinde de vârsta, starea generală de sănătate, dimensiunea și localizarea cancerului și dacă acesta s-a răspândit în alte părți ale corpului. E
În general, opțiunile includ:
- Operație pancreas – este utilizată atunci când cancerul nu s-a răspândit dincolo de pancreas. Cancerul, o parte a pancreasului și o parte a intestinului subțire sunt îndepărtate într-o operație denumită rezecția Whipple. Unele canale biliare, vezica biliară și stomacul pot fi de asemenea eliminate. Aceasta este o intervenție chirurgicală majoră.
- Chimioterapia – pot fi utilizate medicamente citostatice (fie comprimate, fie injectate în vene) după intervenție chirurgicală. Medicamentele funcționează prin stoparea creșterii și reproducerii celulelor canceroase.
- Radioterapia – Radioterapia poate fi utilizată ca tratament principal atunci când intervenția chirurgicală nu este posibilă, în combinație cu chimioterapia.
Tumorile non-canceroase ale pancreasului
O tumoră non-canceroasă (benignă) a pancreasului este o creștere care nu se răspândește (nu apare metastaza pancreas) în alte părți ale corpului.
Există câteva tipuri de tumori non-canceroase ale pancreasului:
Pseudochist pancreatic
Un pseudochist pancreatic este un sac cu fluid limpede sau gălbui. Acest fluid are cantități mari de enzime pancreatice, incluzând amilaza, lipaza și tripsina. Pseudochisturile pancreatice sunt mai frecvente la bărbați decât la femei. Uneori se dezvoltă un pseudochist, alteori mai multe. Aproximativ două treimi dintre toate pseudochisturile pancreatice se dezvoltă în coada pancreasului.
Pseudochisturile sunt de obicei cauzate de leziuni ale pancreasului sau ale pancreatitei. Pancreatita este inflamația sau infecția pancreasului. Poate fi acută, ceea ce înseamnă că apare brusc și durează un timp scurt. Poate fi, de asemenea, cronică, ceea ce înseamnă că durează mult timp, dar cu simptome mai ușoare în comparație cu cele cauzate de pancreatita acută.
Pseudochisturile pancreatice pot dispărea singure. Dacă provoacă durere sau se dezvoltă o infecție, medicii le vor elimina.
Chistadenom seros
Este o tumoră non-canceroasă care se dezvoltă din țesutul glandular. Se formează când lichidele se acumulează și formează chisturi. Sunt mai frecvente la femei decât la bărbați. Cele mai multe cazuri apar în capul și în corpul pancreasului. Rareori cauzează simptome. Dacă provoacă simptome, cum ar fi durerea, ele sunt tratate. Ele sunt, de obicei, îndepărtate prin intervenție chirurgicală.
Referinte:
(1) Neoplastic disease, link: https://accessmedicine.mhmedical.com/content.aspx?bookid=2390§ionid=189083396
(2) What Is Neoplastic Disease?, link: https://www.healthline.com/health/neoplastic-disease
(3) Non-cancerous tumours of the pancreas, link: https://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-type/pancreatic/pancreatic-cancer/non-cancerous-tumours/?region=on
(4) What you should know about pancreatic cancer, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323423.php
(5) Pancreatic cancer, link: https://www.webmd.com/cancer/pancreatic-cancer/default.htm
1 Comments on “Neoplasm de pancreas – principalele tipuri și cauze”
Buna ziua! Numele meu este Lacatusu si de curand (azi),mama a fost operata de icter mecanic! Grav este ca are NEOPLASM CAP DE PANCREAS si CIROZA HEPATICA,NONALCOOLICA. DUPA EXTERNARE CE MA SGATUITI SA FAC,CE PASI,MEDICAMENTE CARE SA VINA IN SPRIJIN PE LANGA TRATAMENTUL ALOPAT?!!!? VA MULTUMESC DIN SUFLET!