Metastaze osoase – simptome si tratament

metastaze osoase

Metastaze osoase sau cancer care s-a raspandit la oase – iata ce sunt aceste forme de cancer, cum se formeaza, care sunt simptomele care pot sa apara si ce metode de tratament exista.

CUPRINS:

1. Ce sunt metastazele osoase?
2. Cum se formeaza metastazele osoase?
3. Simptome metastaze osoase
4. Diagnosticarea metastazelor osoase
5. Tratament metastaze osoase

Ce sunt metastazele osoase?

Cand un cancer se raspandeste la oase, se numeste metastaza osoasa. Se mai numeste boala osoasa metastatica sau cancer osos secundar, pentru ca acel cancer nu a inceput in oase. Metastazele osoase apar de obicei la persoanele care au fost diagnosticate anterior cu un cancer sau care au cancer avansat. Uneori, metastazele osoase progreseaza rapid, iar in alte situatii progresul este lent si cancerul poate fi tratat ca o afectiune cronica ce necesita o gestionare atenta.

Cancerul osos si metastazele osoase nu sunt aceleasi. Atunci cand celulele canceroase metastazeaza la nivelul osului, pot provoca modificari ale osului. Procesul prin care portiunile osului sunt deteriorate se numeste osteoliza. Adesea, pot rezulta o serie de gauri mici denumite leziuni osteolitice. Acestea pot slabi oasele si pot creste riscul de fracturi sau alte probleme. Oasele au numeroase functii. Ne permit sa ne miscam si ne protejeaza organele interne. De asemenea, stocheaza si elibereaza minerale importante pentru functiile corporale, iar celulele sangvine sunt, de asemenea, produse si stocate in os. Cand celulele canceroase se raspandesc in os, sunt afectate mai multe functii si tipuri de celule.

cum se formeaza metastazele osoase

Ce este o metastaza?

Tumorile primare se refera la cancer in zona initiala unde s-a format. Majoritatea cancerelor primare sunt denumite dupa partea corpului unde au inceput sau dupa tipul de celule afectate. Daca celulele canceroase se desprind de tumora originala (primara), ele pot calatori in regiuni indepartate ale corpului prin sange sau limfa. Aceste celule maligne pot forma noi tumori numite tumori secundare sau metastaze in zone precum osul. Procesul prin care celulele canceroase se deplaseaza in alte parti ale corpului de la locul primar al cancerului se numeste metastaza.

Cancere care se raspandesc frecvent la oase

Osul este al treilea cel mai frecvent loc pentru metastaze, dupa plaman si ficat. Cancerul de prostata si cancerul de san sunt responsabile pentru majoritatea metastazelor osoase (pana la 70%). Cele mai frecvente tipuri de cancer care se raspandesc in os sunt cancerul de san, cancerul de prostata si cancerul pulmonar. Insa, mai multe alte tipuri de cancer pot metastaza la os, inclusiv:

  • cancer tiroidian;
  • cancer renal;
  • melanom;
  • limfom;
  • sarcom;
  • cancer de col uterin;
  • cancer gastrointestinal etc.

Celulele canceroase pot metastaza doar intr-un os sau in mai multe oase in acelasi timp. Cele mai obisnuite zone pentru metastaze osoase sunt:

  • coloana vertebrala;
  • coaste;
  • sold;
  • stern;
  • craniu etc.

cancer raspandit la oase

Cum se formeaza metastazele osoase?

Cand celulele se desprind de o tumora canceroasa, se pot deplasa prin fluxul sangvin sau vasele limfatice catre alte parti ale corpului. Celulele canceroase se pot fixa intr-un organ dintr-o zona indepartata si pot forma  o noua tumora. Tumora originala din care celulele se desprind se numeste tumora primara. Noua tumora care se formeaza se numeste tumora secundara. Tumorile secundare din os sunt numite metastaze osoase.

Raspandirea cancerului la os este un proces complex. In prima etapa, celulele canceroase invadeaza tesutul normal din apropiere, apoi se deplaseaza prin peretii vaselor limfatice sau vaselor de sange din apropiere si incep sa circule prin sistemul limfatic si fluxul sangvin pentru a ajunge in alte parti ale corpului. Invadeaza peretii vaselor de sange si migreaza in tesutul inconjurator unde se divid si formeaza tumori mai mici. Aceste noi tumori au nevoie de un aport de sange pentru cresterea continua, astfel incat stimuleaza cresterea de noi vase de sange.

Odata ce au ajuns la os, celulele canceroase trebuie sa evite atacurile sistemului imunitar al organismului. Deci, pot  trece prin mai multe schimbari. Asta inseamna ca noua tumora poate fi oarecum diferita de cea primara. Acest lucru poate face mai dificila tratarea.

Tipuri de metastaze osoase

In mod normal oasele se schimba constant. Se formeaza tesut osos nou, iar tesutul osos vechi se descompune in minerale care circula in sange – remodelare. Celulele canceroase afecteaza procesul normal de remodelare osoasa, facand oasele sa devina slabe sau prea dense, in functie de tipul de celule osoase afectate.

Metastazele osoase pot fi:

  • Metastaze osteoblastice – Apar daca exista prea multe celule osoase noi (acest lucru se intampla adesea in cazul cancerului de prostata metastazat). Metastaza osteoblastica apare atunci cand celulele canceroase se raspandesc in os si duc la formarea unui exces de celule osoase. Acest lucru poate face oasele foarte dense. Metastazele osteoblastice apar adesea in cazul cancerului de prostata metastatic.
  • Metastaze osteolitice – Apar daca se distruge prea mult os (acest lucru se intampla adesea in cazul cancerului de san metastazat). Metastaza osteolitica se dezvolta atunci cand celulele canceroase descompun osul si il slabesc. Celulele canceroase pot distruge parti ale osului si pot forma gauri. Metastazele osteolitice sunt mai frecvente decat metastazele osteoblastice si apar adesea in cazul cancerului de san metastatic.

In unele cazuri, oasele pot avea ambele tipuri de metastaze – metastaza mixta.

Simptome metastaze osoase

Durerea osoasa este adesea primul simptom al cancerului care s-a raspandit la os. Durerea poate sa apara si sa treaca de la sine la inceput. Tinde sa fie mai severa noaptea si se poate imbunatati odata cu miscarea. Mai tarziu, poate deveni constanta si poate fi mai severa in timpul activitatii. Exista mai multe modalitati de a trata durerea cauzata de metastazele osoase. Tratamentul va depinde de tipul de cancer, precum si de numarul si localizarea metastazelor osoase. Alteori, se pot administra medicamente pentru a opri efectele cancerului asupra osului.

Alte simptome ale metastazelor osoase pot fi fracturile. Acestea pot sa apara la caderi sau raniri usoare – in timpul activitatilor normale. Fracturile apar cel mai adesea in oasele lungi ale mainilor si picioarelor si in oasele coloanei vertebrale.

tratament metastaze osoase

Alte simptome

Cancerul care se dezvolta in oasele spatelui poate pune presiune pe maduva spinarii. Unul dintre primele simptome ale compresiei maduvei spinarii este durerea de spate sau gat. Daca o compresie a maduvei spinarii nu este tratata imediat, exista risc de paralizie. Compresia maduvei spinarii inseamna presiune asupra nervilor maduvei spinarii, care poate fi cauzata de vertebre deteriorate de metastaze osoase. Simptomele includ pierderea echilibrului, slabiciune sau amorteala la nivelul picioarelor si uneori in maini si pierderea controlului vezicii urinare sau intestinului (incontinenta).

Cand cancerul se raspandeste in oase, o cantitate prea mare de calciu din oase poate fi eliberata in sange. Aceasta se numeste hipercalcemie. Nivelurile ridicate de calciu in sange pot provoca probleme precum constipatie, urinari frecvente, somnolenta, sete persistenta, slabiciune musculara, stari de confuzie.

Diagnosticarea metastazelor osoase

Medicul va analiza istoricul medical, simptomele si va face un examen fizic pentru a cauta umflaturi sau zone afectate de durere. Pentru a diagnostica metastaza osoasa, se pot efectua anumite teste. Acestea includ teste de sange, pentru a testa functia maduvei osoase si nivelurile de calciu si teste imagistice, cum ar fi radiografii, scanari osoase, scanari CT si scanari RMN. Daca medicul identifica metastazele osoase inainte de localizarea cancerului primar, poate efectua alte teste pentru a gasi sursa cancerului. Aceste teste pot include biopsii, mamografii, radiografii toracice, CT etc.

Tratament metastaze osoase

Tratamentul pentru metastaze osoase poate include o combinatie de metode. Metastazele osoase sunt tratate de obicei cu aceleasi tratamente utilizate pentru tratarea cancerului primar. De exemplu, cancerul de prostata metastazat in os poate fi tratat cu terapie hormonala. Pe langa tratarea cancerului primar, se folosesc si o serie de optiuni de tratament diferite pentru metastaze osoase, ca tratament cu bifosfonati (medicamente care incetinesc celulele osoase numite osteoclaste), Denosumab (un alt medicament care incetineste osteoclastele) etc.

tipuri de metastaze la os

Medicamente pentru durere

Pentru a ajuta la ameliorarea durerilor osoase, medicul poate prescrie:

  • acetaminofen;
  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul;
  • opioide, cum ar fi morfina;
  • medicamente pentru afectarea nervilor, cum ar fi pregabalina sau gabapentina.

Tratament cu bifosfonati

Bifosfonatii pot ajuta la incetinirea deteriorarii oaselor. De asemenea, pot ajuta la gestionarea si prevenirea fracturilor, a durerilor osoase si a hipercalcemiei, care apare atunci cand nivelurile de calciu din sange sunt prea mari. Sunt disponibile diferite tipuri de bifosfonati, cum ar fi pamidronat sau acid zoledronic. Fiecare medicament are efecte oarecum diferite. Bifosfonatii in tratamentul cancerului sunt adesea administrati intravenos la fiecare 3-4  saptamani. De asemenea, sunt disponibile sub forma de pastile – insa, acestea nu sunt bine absorbite si pot irita tractul gastro-intestinal. Efectele secundare ale bifosfonatilor sunt de obicei usoare si nu dureaza mult. Acestea pot include diaree, arsuri la stomac si greata.

Denosumab

Denosumab este un anticorp monoclonal care se ataseaza de RANKL, care este o proteina. RANKL ajuta la descompunerea oaselor. Efectele secundare ale acestui medicament pot include:

  • apetit slab;
  • diaree sau constipatie;
  • oboseala;
  • dureri articulare sau musculare;
  • greata;
  • varsaturi.

Radioterapie

Aceasta este o optiune comuna de tratament pentru metastazele osoase. Radioterapia externa poate trata durerea osoasa si compresia maduvei spinarii. De asemenea, poate ajuta la vindecarea sau prevenirea fracturilor. Radioterapia sistematica este o alta abordare. Aceasta este o optiune daca persoana se confrunta cu dureri osoase in mai multe zone ale corpului.

Chimioterapie

Chimioterapia poate ajuta la micsorarea metastazelor osoase si ameliorarea durerii. Medicamentele chimioterapice circula prin tot corpul si ajuta la distrugerea celulelor canceroase. Efectele secundare ale chimioterapiei pot include greata, varsaturi, probleme intestinale etc.

Terapia hormonala

Terapia hormonala poate ajuta la tratarea unor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostata si de san, care s-au raspandit la os. Poate ajuta la ameliorarea durerilor osoase si poate avea mai putine efecte secundare decat chimioterapia. Unele reactii adverse pot include lipsa libidoului si bufeuri.

Terapia tintita

Terapia tintita poate ajuta la controlul cresterii metastazelor osoase. Efectele secundare ale terapiei tintite pot include simptome asemanatoare gripei si oboseala.

Imunoterapie

Imunoterapia poate stimula sistemul imunitar al unei persoane. Efectele secundare ale imunoterapiei pot include oboseala si simptome asemanatoare gripei.

Interventie chirurgicala

O persoana poate avea nevoie de o interventie chirurgicala pentru a repara oasele rupte sau pentru a face oasele mai stabile. Se pot plasa anumite componente metalice, suruburi sau tije in acest scop. Chirurgia se poate face pentru a preveni sau trata o fractura osoasa. Operatia poate implica indepartarea tumorii sau stabilizarea osului pentru a preveni sau gestiona o fractura.

Ablatia tumorala

Acest tratament implica introducerea unei sonde direct intr-o tumora. O scanare CT ar putea fi utilizata pentru a ghida sonda. Diferite produse chimice sau alte elemente sunt apoi trecute prin sonda pentru a distruge tumora. Acest tratament poate fi o optiune pentru tratarea unei tumori osoase care cauzeaza probleme.

Injectarea de ciment osos

Un ciment cu fixare rapida poate fi introdus in os folosind un ac. Acest lucru poate ajuta la stabilizarea osului sau la intarirea lui. Daca cimentul este introdus in oasele coloanei vertebrale, se numeste vertebroplastie sau kifoplastie.

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bone-metastasis/symptoms-causes/syc-20370191
(2) https://www.healthline.com/health/cancer-spread-to-bones-life-expectancy
(3) https://www.cancer.org/treatment/understanding-your-diagnosis/advanced-cancer/bone-metastases.html
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5444408/
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6363326/
(6) https://www.webmd.com/cancer/common-cancers-that-metastasize-to-the-bones

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Metastaze osoase – simptome si tratament”

  1. Pingback: Fosfataza alcalina (ALP) – ce inseamna - Cancer360

  2. Bună ziua.
    Aș dori o lămurire dacă se poate. Soțul meu a fost operat de cancer de colon acum doi ani și a primit tratament cu chimioterapie, 8 ședințe, dar nu a făcut decât 5 pentru că nu a mai putut suporta. Pana acum nu au fost probleme, dar de aproape o luna se plânge de dureri în piept, la osul stern. A făcut investigații la plămâni și la inimă, absolut tot ce tine de aceste două organe, și au ieșit ok. Menționez că durerea a apărut în urma unei răceli cu o tuse seacă. Problema e că nu știu unde, la ce specialist să îl mai duc. Citind acum despre metastazele-osoase, mă gândesc că asta ar fi. Eu sper din toată inima să nu fie adevărat.
    În speranța că îmi veți da un sfat, vă mulțumesc frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *