Mastectomia in cancer

mastectomia

Mastectomia este o interventie chirurgicala de indepartare a sanului ca parte a tratamentului impotriva cancerului de san. Iata cand e indicata si ce presupune.

CUPRINS:

1. Ce este mastectomia?
2. Cum se efectueaza mastectomia?
3. Cand se recomanda mastectomia?
4. Mastectomia in cancer
5. Tipuri de mastectomie
6. Recuperarea dupa operatia de mastectomie
7. Reconstructia mamara

Ce este mastectomia?

O mastectomie este o operatie de indepartare a sanului. Este folosita pentru a trata cancerul de san la unele femei si cancerul de san la barbati. Procedura este de obicei recomandata atunci cand cancerul de san este mare in comparatie cu dimensiunea sanului. O mastectomie este utilizata pentru indepartarea intregului tesut mamar daca aveti cancer de san sau aveti un risc foarte mare de a-l dezvolta. Este posibil sa se faca o mastectomie pentru a elimina un san (mastectomie unilaterala) sau ambii sani (mastectomie bilaterala).

Pentru cei cu cancer mamar in stadiu incipient, o mastectomie poate fi o optiune de tratament. O alta optiune poate fi o interventie chirurgicala de conservare a sanului (lumpectomie), in care numai tumora este indepartata din san. Decizia intre o mastectomie si o lumpectomie poate fi dificila. Ambele proceduri sunt la fel de eficiente pentru prevenirea reaparitiei cancerului de san. Cu toate acestea, o lumpectomie nu este o optiune pentru toti cei cu cancer de san, iar altii prefera sa aleaga o mastectomie.

Chirurgia pentru a restabili forma sanului – numita reconstructie a sanului – poate fi facuta in acelasi timp cu mastectomia sau in timpul unei a doua operatii la o data ulterioara.

ce este mastectomia

Cum se efectueaza mastectomia?

In timpul operatiei de mastectomie, chirurgul indeparteaza tesutul mamar (inclusiv mamelonul si o parte din piele) si tesuturile care acopera muschii toracici. Rareori, chirurgul indeparteaza si muschii peretelui toracic. Aceasta se numeste mastectomie radicala. Uneori, celulele canceroase ale sanului se pot raspandi in ganglionii limfatici de langa san. Se va face o ecografie a ganglionilor limfatici de sub brat atunci cand sunteti diagnosticat cu cancer de san. Daca par anormali, medicul ia o proba si o trimite la laborator pentru a verifica daca exista celule canceroase. Daca celulele canceroase se afla in ganglionii limfatici, chirurgul va elimina majoritatea sau toti ganglionii limfatici in acelasi timp cu mastectomia. Aceasta se numeste disectia axiala limfoganglionara.

Ganglionii vor fi trimisi la laborator pentru a verifica daca au celule canceroase. Rezultatele pot dura aproximativ o saptamana. Daca exista celule canceroase in ganglionii santinela, este posibil sa se faca o alta operatie pentru a elimina majoritatea sau toti ganglionii limfatici de sub brat.

procedura de mastectomie

Cat dureaza o mastectomie?

De obicei, mastectomia dureaza 1-2 ore. Spitalizarea poate varia intre 1 zi si 1 saptamana, in functie de situatia individuala. Daca o femeie are o reconstructie a sanului in acelasi timp cu mastectomia, este probabil ca interventia sa dureze mai mult.

Cand se recomanda mastectomia?

O mastectomie poate fi recomandata adesea in urmatoarele cazuri:

  • 2 sau mai multe cancere se gasesc in diferite parti ale sanului si cancerul este imprastiat in tot sanul;
  • cancerul este de dimensiuni mari sau in mijlocul sanului;
  • aveti depuneri de calciu (microcalcificari) pe scara larga sau cu aspect malign pe intregul san;
  • anterior ati facut tratament cu radiatii la nivelul sanului si cancerul de san a recidivat la san;
  • esti gravida, iar radiatiile sunt un risc inacceptabil pentru copilul nenascut;
  • ai avut o lumpectomie, dar cancerul este inca prezent la marginile zonei operate si exista ingrijorare cu privire la extinderea cancerului in alta parte a sanului;
  • ai o mutatie genica care ofera un risc ridicat de a dezvolta un al doilea cancer la san;
  • ai o boala a tesutului conjunctiv, cum ar fi sclerodermia sau lupusul si nu poate tolera efectele secundare ale radiatiilor asupra pielii;
  • pacientul are o preferinta pentru aceasta interventie.

O mastectomie nu este necesara pentru majoritatea femeilor cu cancer mamar in stadiu incipient. Majoritatea femeilor cu cancer de san in stadiu incipient au optiunea de a alege intre o mastectomie si o terapie de conservare a sanului (lumpectomie urmata de tratament cu radiatii). Aceasta poate fi o decizie dificila pentru unele femei care ar putea fi ingrijorate de revenirea cancerului daca aleg terapia de conservare a sanului.

Mastectomie pentru prevenirea cancerului de san

De asemenea, puteti lua in considerare o mastectomie daca nu aveti cancer de san, dar aveti un risc foarte mare de a dezvolta boala. O mastectomie preventiva (profilactica) sau care reduce riscul implica indepartarea ambilor sani si reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer mamar in viitor. O mastectomie profilactica este rezervata celor cu un risc foarte mare de cancer de san, care este determinat de un istoric familial puternic de cancer de san sau de prezenta anumitor mutatii genetice care cresc riscul de cancer de san.

mastectomia si cancerul de san

Mastectomia in cancer

Mastectomia este o optiune pentru persoanele care au:

  • Carcinom mamar ductal in situ (DCIS)
  • Cancer mamar precoce
  • Cancer mamar avansat local
  • Cancer inflamator mamar
  • Boala Paget a sanului (boala Paget a mamelonului)

Mastectomia este de asemenea folosita pentru a trata cancerul de san care a revenit (recidiva) dupa tratamentul cu lumpectomie plus radioterapie.

Deoarece marimea si locatia tumorilor si locul in care s-ar fi putut raspandi cancerul difera de la o persoana la alta, cantitatea de tesut indepartat in timpul operatiei variaza, de asemenea. Unele femei aleg reconstructia sanul dupa o mastectomie. Reconstructia poate fi facuta in timpul aceleiasi interventii chirurgicale cu mastectomia sau poate fi facuta ulterior ca o procedura separata.

Mastectomia pentru cancerul de san la barbati

Mastectomia este principalul tratament pentru cancerul de san la barbati. Asta pentru ca barbatii au putin tesut mamar si majoritatea tumorilor la barbati apar sub mamelon.

Mastectomie preventiva

Unele femei, la recomandarea medicilor, pot alege sa-si indeparteze chirurgical sanii ca masura de precautie daca prezinta un risc ridicat de cancer la san. O mastectomie profilactica poate scadea riscul de cancer la san cu cel putin 95 % la femeile cu mutatii ale genelor BRCA1 sau BRCA2 sau cu un istoric familial puternic de cancer de san. De asemenea, unele femei cu cancer la un san aleg sa aiba o mastectomie profilactica a celuilalt san pentru a reduce riscul viitor de cancer de san.

Mastectomia profilactica contralaterala este eliminarea sanului sanatos opus (contralateral) la o femeie diagnosticata cu cancer la san la un singur san. De obicei, se face in acelasi timp cu chirurgia cancerului de san. Uneori, pot exista motive cosmetice pentru a lua in considerare interventia chirurgicala la sanul contralateral. De exemplu, unele femei pot alege sa aiba o reducere a sanului la sanul contralateral pentru a crea un aspect mai egal cu un san reconstruit.

Mastectomie profilactica bilaterala – Femeile cu BRCA1 / 2 sau anumite alte mutatii ale genelor mostenite, care nu au fost diagnosticate cu cancer de san, pot alege sa indeparteze ambii sani pentru a incerca sa previna cancerul de san (mastectomie profilactica bilaterala).

Tipuri de mastectomie

Chirurgii recomanda, in general, unul dintre cele doua tipuri de mastectomie:

  • mastectomie totala
  • mastectomie radicala modificata

Alte aspecte ale unei interventii chirurgicale de mastectomie pot include tehnici speciale de conservare a pielii sanului, a mamelonului si a areolei.

Mastectomie totala

Denumita si simplu mastectomie, aceasta interventie chirurgicala indeparteaza intregul san, inclusiv tesutul mamar, mamelonul si areola si majoritatea pielii care acopera sanul. Mastectomia totala poate fi o optiune buna pentru femeile care au:

  • o zona mare de cancer sau cancer care apare in mai multe locuri din san;
  • cancer de san invaziv, care este imprastiat in tot sanul.

Este, de asemenea, operatia recomandata femeilor care nu au cancer la nivelul ganglionilor limfatici, dar care nu sunt candidate pentru lumpectomie.

Mastectomie radicala modificata

Aceasta interventie chirurgicala combina o mastectomie totala cu indepartarea ganglionilor sub axilari. O mastectomie radicala modificata este procedura indicata pentru femeile cu cancer de san invaziv, care s-a raspandit pana la ganglionii submarini inainte de operatie.

Mastectomie care nu afecteaza pielea

In acest tip de mastectomie, toate tesuturile din interiorul sanului sunt indepartate, dar medicii sunt capabili sa mentina cea mai mare parte a pielii exterioare intacte. Pielea va fi folosita pentru a crea un fel de plic care sa acopere sanul reconstruit. Chirurgii nu salveaza mamelonul sau areola din mai multe motive, inclusiv daca boala implica sau este aproape de mamelon.

Mastectomie cu pastrarea mamelonului

Uneori este posibil ca chirurgii sa salveze mamelonul si areola in timpul unei mastectomii care nu afecteaza pielea. Senzatia este schimbata si mamelonul nu va deveni erect sau nu va functiona ca in mod normal.

Procedurile mai putin invazive – cunoscute ca chirurgie de conservare a sanului – sunt acum o optiune pentru multe persoane cu un diagnostic de cancer de san. Exemple de aceste proceduri includ:

  • lumpectomie: Aceasta implica indepartarea unei tumori si tesutul din jur, dar in general sanii sunt lasati  intacti. Persoana poate avea nevoie de radioterapie, precum si de interventie chirurgicala.
  • quadrantectomie: aceasta este o mastectomie partiala. Ea presupune indepartarea a mai mult tesut mamar decat intr-o lumpectomie, dar chirurgul lasa in continuare cea mai mare parte a tesutului mamar intact.

Recuperarea dupa operatia de mastectomie

Mastectomia se face folosind anestezie generala. Dupa operatie, pacientul va fi dus intr-o camera de recuperare. Locul interventiei va fi bandajat si vor fi atasate tuburi de drenaj. Durata de spitalizare e de 1-7 zile, in functie de fiecare pacient in parte. Majoritatea persoanelor care au o mastectomie se recupereaza bine. Se poate simti usoara amorteala in brat si durere timp de cateva zile – pentru care se vor oferi analgezice.

Leziunea se vindeca in 2-3 saptamani, dar pot trece cateva luni pana cand pieptul si zona bratului se vor recupera complet. Zona va fi intepenita, umflata si rigida la inceput. De asemenea, puteti avea umflaturi nedureroase in jurul cusaturilor. Cicatricea dintr-o mastectomie se va extinde pe pielea toracica si in axila, ascunsa de obicei de cupa sutienului. Se va estompa in timp, dar nu va disparea niciodata complet.

reconstructia mamara

Reconstructia mamara

Reconstructia este un tip de chirurgie estetica ce poate restabili aspectul initial al sanilor. O persoana poate face reconstructie in timpul aceleiasi proceduri cu mastectomie sau intr-o a doua operatie, de multe ori 6-12 luni mai tarziu. Alte paciente nu aleg reconstructia. Este alegerea personala daca apelati sau nu la reconstructia sanului.

Daca va ganditi sa faceti o interventie chirurgicala reconstructiva, este bine sa discutati acest lucru cu chirurgul si cu un chirurg plastic inainte de mastectomie. Acest lucru lepermite echipelor chirurgicale sa planifice tratamentul care este cel mai potrivit pentru tine, chiar daca asteptati si faceti interventia chirurgicala reconstructiva mai tarziu.

Unele femei aleg sa nu aiba o interventie chirurgicala reconstructiva. Purtarea unei proteze de san (asigura forma sanului) este o optiune pentru femeile care doresc sa aiba conturul unui san sub haine, fara a avea o interventie chirurgicala. Unele femei sunt, de asemenea, confortabile fara astfel de proteze. Despre reconstructia sanilor dupa mastectomie poti citi mai multe aici.

Referinte:
(1) What Is Mastectomy?, link: https://www.breastcancer.org/treatment/surgery/mastectomy/what_is
(2) Mastectomy (Breast Removal Surgery), link: https://www.webmd.com/breast-cancer/mastectomy
(3) Mastectomy, link: https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/treatment/surgery-for-breast-cancer/mastectomy.html
(4) Mastectomy, link: https://www.breastcancerfoundation.org.nz/breast-cancer/treatment-options/surgery/mastectomy
(5) Mastectomy and Lumpectomy, link: https://www.rush.edu/services/test-treatment/mastectomy-and-lumpectomy
(6) What is a mastectomy?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/302035.php

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *