Limfocite scăzute sau limfocitopenia – care sunt cauzele posibile și cum se manifestă? Ce metode de tratament există pentru limfocite scăzute?
CUPRINS:
1. Sistemul imunitar şi limfocitele
2. Testarea limfocitelor
3. Limfocitopenia – limfocite scăzute
4. Ce cauzează limfocite scăzute?
5. Simptome
6. Diagnostic
7. Tratament pentru limfocite scăzute
Sistemul imunitar şi limfocitele
Sistemul imunitar este o rețea complexă de celule (cum sunt limfocitele) și organe care lucrează împreună pentru a apăra corpul împotriva substanțelor străine, cum ar fi bacterii, virusuri sau celule tumorale. Când organismul identifică o astfel de substanță, mai multe tipuri de celule intră în acțiune în ceea ce se numește răspuns imunitar.
Limfocitele
Limfocitele reprezintă, în mod normal, 15-40% din totalul de celulele sangvine albe. Ele ajută la protejarea organismului împotriva infecțiilor cauzate de virusuri sau ciuperci. De asemenea, ele coordonează activitățile altor celule în sistemul imunitar. În plus, limfocitele luptă împotriva cancerului și se dezvoltă în celule producătoare de anticorpi care neutralizează efectul substanțelor străine în sânge.
Limfocitele sunt unul dintre principalele tipuri de celule imune. Limfocitele sunt împărțite în principal în celulele B și T.
- Limfocitele B produc anticorpi – proteine (gamaglobulinele) care recunosc substanțele străine (antigenul) și se atașează de ele. Limfocitele B sau celulele B sunt programate fiecare pentru a produce un anticorp specific. Atunci când o celulă B întâlnește antigenul declanșator, aceasta dă naștere la multe celule mari, cunoscute sub numele de celule plasmatice. Fiecare celulă plasmatică produce anticorpi. Un anticorp se potrivește cu un antigen.
- Limfocitele T sunt celule programate să recunoască, să răspundă și să-și amintească antigenele. Limfocitele T sau celulele T contribuie la susţinerea imunității în două moduri majore – direcționează și reglează răspunsurile imune. Când sunt stimulate de materialul antigenic prezentat de macrofage, celulele T produc limfokine care semnalează alte celule.
Testarea limfocitelor
Dacă prezentați simptome de infecție și tulburări de sânge suspectate, numărul total de limfocite înseamnă că poate fi anormal. Medicul poate recomanda un test de sânge pentru a calcula numărul de limfocite din sânge.
Se va preleva o probă de sânge ce va fi trimisă la laborator pentru analiză. Un număr prea mare sau prea mic de limfocite poate indica o problemă de sănătate. Rețineți că anumiți factori pot interfera cu rezultatele testării. Aceștia includ:
- o infecție recentă;
- chimioterapie recentă;
- radioterapie recentă;
- terapie cu sterozi recentă;
- infecția cu HIV;
- ați suferit o intervenție chirurgicală de curând;
- sarcină;
- nivel crescut de stres etc.
Ce înseamnă rezultatele testului?
Laboratoarele au deseori metode diferite de măsurare și interpretare a probelor de sânge. Rezultatele variază de asemenea în funcție de:
- vârstă;
- sex;
- ereditate etc.
Celule sangvine albe
- Numărul de celule normale pentru adulți = 4.500-10.000 (4.5-10.0) celule albe din sânge / mcL;
- Intervalul obișnuit pentru adulți (diferențial) = 1% din volumul total de sânge;
- Niveluri scăzute = valoare critică atunci când este mai mică de 2500 limfocite / mcL;
- Niveluri crescute = valoare critică atunci când este mai mare de 30.000 / mcL.
Limfocite
- Numărul de celule normale pentru adulți = 800-5000 (0,8-5,0) limfocite / mcL;
- Intervalul obișnuit pentru adulți (diferențial) = 18-45% din totalul celulelor albe din sânge;
- Niveluri scăzute = mai puțin de 800 limfocite / mcL;
- Niveluri crescute = mai mult de 5.000 de limfocite / mcL.
Limfocitopenia – limfocite scăzute
Limfocitopenia este o afecțiune definită ca un nivel anormal de scăzut al limfocitelor din sânge. Limfocitele sunt un tip specific de celule albe din sânge, cu funcții importante în sistemul imunitar. Limfocitopenia este rezultatul anomaliilor în modul în care sunt produse limfocitele, se produc sau se distrug.
Ce cauzează limfocite scăzute?
Un număr scăzut de limfocite, problemă numită limfocitopenie, apare de obicei pentru că:
- organismul nu produce suficiente limfocite;
- limfocitele sunt distruse;
- limfocitele sunt prinse în splină sau în ganglionii limfatici.
Limfocitopenia poate indica o serie de afecțiuni și boli. Unele, precum gripa sau infecțiile ușoare, nu sunt grave pentru majoritatea oamenilor. În schimb, un număr scăzut de limfocite vă poate expune unui risc mai mare de infecție.
O combinație a acestor factori poate provoca, de asemenea, un număr scăzut de limfocite. Multe boli, condiții și factori pot duce la un număr scăzut de limfocite. Aceste condiții pot fi dobândite sau moștenite. „Dobândit” inseamna ca nu esti nascut cu problema, dar o poți dezvolta. „Moștenit” înseamnă că părinții au transmis gena pentru condiția în cauză.
Tulburări autoimune
Tulburările autoimune apar în cazul în care sistemul imunitar se supraactivează și atacă incorect celulele și țesuturile organismului. Acestea pot include:
- lupus;
- miastenia gravis;
- artrita reumatoida etc.
Anumite medicamente imunosupresoare care sunt utilizate pentru a trata tulburările autoimune pot provoca în plus limfocitopenie.
Cancer și tratamente pentru cancer
Cancerul – în special cancerele de sânge sau limfatice, cum ar fi limfomul (cum e limfomul Hodgkin), sarcomul Kaposi și leucemia – pot duce la limfocite scăzute. Următoarele tratamente pentru cancer pot avea ca rezultat și limfocitopenia: chimioterapia și radioterapia.
Boli care afectează sângele și măduva osoasă
Aceste condiții pot determina nivele scăzute de limfocite: anemie aplastică, afecțiunile limfoproliferative și unele infecţii.
Infecții
Infecțiile virale, bacteriene, parazitare și fungice sunt o cauză obișnuită a limfocitopeniei. Orice tip de infecție gravă poate determina căderea limfocitelor. De exemplu:
- HIV;
- histoplasmoza;
- gripă;
- malarie;
- hepatita virală;
- tuberculoză;
- febră tifoidă;
- sepsis.
Limfocitopenia poate fi un semn de sepsis sau bacteriemie acută. Prima este o infecție severă care provoacă inflamații sistemice, iar cea din urmă este o prezență bacteriană în sânge care poate duce la sepsis. Ambele cazuri necesită o intervenție medicală urgentă.
Boli moștenite
Problemele moștenite sau congenitale ale limfocitopeniei sunt rare. Unele dintre acestea sunt:
- ataxie-telangiectazie;
- anomalia DiGeorge;
- imunodeficiența severă combinată;
- Sindromul Wiskott-Aldrich etc.
Cauze nutritive
Malnutriția sau subnutriția este o cauză globală comună a limfocitopeniei. Acest lucru apare deoarece organismul nu are proteine și alți nutrienți necesari pentru a produce limfocite. O tulburare de alimentație, cum ar fi anorexia nervoasă, poate duce la limfocitopenie prin producție redusă.
Probleme gastrointestinale
Problemele care afectează peretele intestinal pot afecta absorbția de nutrienți și pot duce, în unele cazuri, la limfocitopenie. Acestea sunt în general menționate ca enteropatie cu pierdere de proteine și includ:
- amiloidoza;
- boala celiaca;
- boala inflamatorie a intestinului, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă;
- enterită regională;
- deficit de zinc etc.
Medicamente
În plus față de tratamentele pentru cancer, mai multe medicamente pot reduce limfocitele. Medicamentul ce pot duce la limfocitopenie variază de la efecte minore la severe. Următoarele medicamente pot scădea nivelul limfocitelor:
- azatioprină;
- carbamazepina;
- cimetidina;
- corticosteroizi;
- dimetil fumarat;
- imidazoli;
- interferoni;
- metotrexat;
- opioide;
- o anumită terapie cu bisfosfonați pentru osteoporoză.
Boala renală
Boala renală, în special în stadiul final, boala cronică, poate reduce numărul de celule T din sânge, dar limfocitopenia poate apărea, de asemenea, în caz de leziuni renale acute.
Traumatisme și chirurgie
Traumatismul din cauza unei leziuni sau a unei urgențe acute, cum ar fi insuficiența cardiacă, poate reduce numărul de limfocite. Metodele de intervenție chirurgicale, cum ar fi bypassul cardiac, pot provoca, de asemenea, limfocitopenie.
Alte cauze
Alte cauze ale limfocitopeniei includ consumul excesiv de alcool și strestul. În plus, există o afecțiune rară cunoscută sub numele de limfocitopenie idiopatică T4 pozitivă, în care cauza nu este cunoscută.
Grupe de risc
Persoanele cu cel mai mare risc de limfocitopenie au una dintre bolile, afecțiunile sau factorii care pot determina un număr scăzut de limfocite. Acestea includ persoanele care au:
- SIDA sau alte boli infecțioase;
- tulburări autoimune;
- cancer de sânge sau alte boli de sânge;
- anumite boli sau condiții moștenite;
- persoanele care au urmat terapie cu steroizi sau radioterapie și chimioterapie (tratamente pentru cancer).
Simptome limfocite scăzute
Simptomele limfocitopeniei variază. Limfocitele constituie doar o fracțiune din celulele albe din sânge ale organismului, iar scăderea numărului poate să nu producă simptome. Un pacient care are limfocitopenie poate avea simptome ale afecțiunii responsabile pentru nivelul scăzute de limfocite.
Diagnostic
Limfocitopenia este cel mai frecvent detectată atunci când testele de sânge sunt efectuate pentru a diagnostica alte boli. Medicul va diagnostica limfocitopenia pe baza istoricului medical, a examenului fizic și a rezultatelor testelor. Numai un număr scăzut de limfocite nu poate cauza mereu semne sau simptome. Astfel, condiția este adesea diagnosticată în timpul testelor pentru alte boli sau afecțiuni.
Medicul poate observa infecții neobișnuite, infecții recurente sau infecții care nu dispar. Aceste infecții pot fi semne de limfocitopenie. Medicul vă poate trimite la un specialist în boli infecțioase pentru a afla ce provoacă infecțiile.
Istoricul medical
Pentru a evalua riscul pentru un număr scăzut de limfocite, medicul va adresa o serie de întrebări privind posibile infecții, transfuzii de sânge, partenerii sexuali, consum de droguri etc.
Examen fizic
Medicul va face un examen fizic pentru a depista semne de infecție, cum ar fi febra. Poate examina abdomenul pentru semne de splină mărită și poate examina zona gâtului pentru semne de ganglioni limfatici măriți. De asemenea, medicul va depista semne și simptome de boli și afecțiuni care pot afecta numărul de limfocite, cum ar fi SIDA și cancerele de sânge.
Teste de diagnosticare
Medicul vă poate recomanda unul sau mai multe dintre următoarele teste pentru a ajuta la diagnosticarea numărului scăzut de limfocite.
Hemoleucograma
Testul verifică numărul de celule roșii din sânge, celule albe din sânge și trombocite din sânge. Va arăta dacă aveți un număr redus de celule sangvine albe.
Limfocitele reprezintă 20-40% din totalul de celulele albe din sânge. Este posibil să aveți nevoie de un test mai detaliat, denumit hemoleucograma diferențială, pentru a afla dacă aveți un număr scăzut de limfocite. Acest test arată dacă aveți niveluri scăzute ale anumitor tipuri de celule albe din sânge, cum ar fi limfocitele.
Citometrie în flux
Citometria de flux analizează multe tipuri de celule sanvgine. Este chiar mai detaliată decât hemoleucograma. Citometria de flux poate măsura nivelurile diferitelor tipuri de limfocite – celule T, celule B etc. Testul poate ajuta la diagnosticarea cauzei care stă la baza limfocitopeniei.
Teste pentru condițiile de bază
Multe boli și condiții pot provoca limfocitopenie. Medicul va identifica mai exact cauza acestei tulburări. Puteți fi testat pentru HIV / SIDA, tuberculoză, boli de sânge și tulburări imune. Testele pentru aceste condiții pot include teste de sânge, teste de măduvă osoasă și teste ale ganglionilor limfatici. Pentru a testa un ganglion limfatic, este posibil să trebuiască să îl eliminați. Îndepărtarea unui ganglion limfatic implică intervenții chirurgicale minore.
Tratament pentru limfocite scăzute
Tratamentul pentru limfocitopenie este conceput pentru a identifica și corecta cauza principală a afecțiunii.
Nivelurile foarte scăzute de limfocite fac ca pacienții să fie vulnerabili la infecții care pun viața în pericol. Dacă aveți limfocitopenie ușoară, fără nicio cauză de bază, este posibil să nu aveți nevoie de tratament. Tulburarea se poate reduce de la sine. Dacă aveți infecții neobișnuite, infecții recurente sau care nu răspund la tratament, veți avea nevoie de tratament pentru infecții. Dacă aveți o boală sau o afecțiune care cauzează limfocitopenie, medicul va prescrie un tratament pentru boala respectivă.
Tratamentul pentru infecții
Un număr scăzut de limfocite afectează capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor. Este posibil să aveți infecții cauzate de virusuri, ciuperci, paraziți sau bacterii. Tratamentul pentru o infecție va depinde de cauza ei. De asemenea, este posibil să aveți nevoie de tratament după ce o infecție a dispărut pentru a preveni recurența infecțiilor. Copiii care suferă de infecții bacteriene grave, în curs de desfășurare, pot beneficia de un medicament numit imunoglobulină. Acest medicament ajută la stimularea sistemului imunitar și la combaterea infecțiilor.
Tratamentul bolilor sau condițiilor de bază
Multe boli și condiții pot provoca limfocitopenie. Exemplele includ boli infecțioase, cum ar fi SIDA, boli de sânge, cum ar fi anemia aplastică, și boli moștenite, cum ar fi sindromul Wiskott-Aldrich.
Tratamentul va depinde de boala sau starea de bază.
Referințe:
(1) What are lymphocytes and what are healthy levels to have?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320987.php
(2) Lymphocytopenia, link: https://www.msdmanuals.com/home/blood-disorders/white-blood-cell-disorders/lymphocytopenia
(3) What Is Lymphocytopenia?, link: https://www.healthline.com/health/lymphocytopenia
(4) Everything You Should Know About Lymphocytes, link: https://www.healthline.com/health/lymphocytes
(5) Lymphocytopenia, link: https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/lymphocytopenia
8 Comments on “Limfocite scăzute – cauze, simptome și tratament”
hemolewucograma limfocite 21,9 % sunt probleme?
Limitele 17%
buna ziua, sunt femeie ,am 50 de ani,am o viata hiperactiva implica mult stres,de doi ani ma lupt cu mai multe probleme,dureri ciudate in diferite zone ale corpului,Am fost de mai multe ori in UPU, uneori chiar si medicii au dat diag dar care nu au fost confirmate de rez analizelor,am facut endoscopie,rmn;cap,cervical, CT abdomenopelvin,rmn lombosacrat,rectoscopie,laringoscopie,si toate acestea ptr ca durerile apareau in dif zone niciodata in aceasi,acum analize medicale de tot felul periodice,consult endo unde intradevar sunt niste noduli mici care inca nu necesita tratament,ecografii etc.Acum am repetat iar analizele de sg,si mi-a iesit ; limfocite scazute13,9; RDW 15,2; M CHC 30,6;MCH 22,2;MCV 72,5;Hematii 548 000,iar med fam spune ca e ok,mie suncer nu mi se pare asa,daca asta e cauza prob mele,daca e ceva pe sistemul Limfatic? Adevarul e ca in zilele niastre mori cu zile Multumesc.
Astept un raspuns de la dv.Multimesc
Buna ziua ma numesc maria am facut chimioterapie acum 2 ani pentru l l c azi am facut analize de sânge toată sînt f bune numai limfocitele sînt 57 iar nr de limfocite 5,20 as vrea sa stiu daca e rau având în vedere că tot tratamentul l-am facut la un spital european din milano cu mulțumiri astept un raspuns
05.01 202
limfocite 18,2%
euzinofile 5,4%
Limfocite20. 80
Eozinofile7.70
Limfocite(#)! 1.36
Eritrocite 6. 09 volum eritrocitar mediu75. 30
Hemoglobina eritrocitar medie24. 80
Latimea distribuției
eritrocitare14. 10
Acid uric seric7. 22
Colesterol total221
Gamma glutamilTranssferaza(GGT)! 61
LDL Colesterol141. 6
Aștept răspuns la analiza pe care am trimiso
Mulțumesc