Metotexat este un medicament folosit in general pentru unele forme de cancer, dar nu numai. Iata cum actioneaza, ce indicatii are, mod de administrare si efecte adverse posibile.
CUPRINS:
1. Ce este medicamentul Metotrexat?
2. Cum actioneaza?
3. Utilizari si indicatii
4. Administrare
5. Efecte adverse
6. Intrebari frecvente
Ce este medicamentul Metotrexat?
Metotrexat este un medicament de chimioterapie utilizat pentru a trata cancerul, inclusiv cancerul de san, leucemia si limfomul. Acest medicament poate fi folosit si pentru a trata psoriazisul si anumite tipuri de artrita. Cu mai bine de 50 de ani in urma, metotrexatul a fost introdus ca tratament pentru cancer datorita efectelor sale antiproliferative. In ultimii ani, medicamentul a fost utilizat in mod obisnuit ca medicament antireumatic ce modifica boala pentru a trata artrita reumatoida si alte boli reumatice.
Cum actioneaza?
Metotrexatul functioneaza diferit pentru fiecare afectiune pe care o trateaza. Pentru psoriazis, metotrexatul incetineste cat de repede corpul produce stratul superior al pielii. Acest lucru ajuta la tratarea simptomelor psoriazisului, care includ pete uscate, cu mancarime. Nu se stie exact cum functioneaza acest medicament pentru a trata artrita reumatoida. Acest medicament afecteaza sistemul imunitar. Acest lucru poate ajuta la reducerea durerii, umflaturilor si rigiditatii cauzate de artrita.
Metotrexatul apartine unei clase de medicamente numite antimetaboliti sau antagonisti ai acidului folic. Cand este utilizat ca agent de chimioterapie, metotrexatul impiedica celulele sa foloseasca folatii pentru a produce ADN si ARN, incetinind astfel cresterea celulelor canceroase. Metotrexatul ca agent de chimioterapie opreste celulele sa produca si sa repare ADN. Celulele canceroase trebuie sa produca si sa repare ADN-ul pentru a putea creste si inmulti. Metotrexatul opreste celulele sa functioneze corect.
Utilizari si indicatii
Metotrexatul este un medicament utilizat in doze mici pentru a trata afectiunile inflamatorii ale pielii, cum ar fi psoriazisul si eczema/dermatita. De asemenea, este prescris pentru artrita reumatoida, artrita psoriazica si, din ce in ce mai mult, alte tulburari inflamatorii si autoimune. In doze mult mai mari, este folosit ca agent de chimioterapie pentru leucemie si alte forme de cancer – leucemie limfoblastica acuta, osteosarcom, limfom non-Hodgkin, coriocarcinom, corioadenom, boli trofoblastice gestationale. De asemenea, este folosit in tratamentul cancerului de san, pentru cancer de cap si gat avansat, cancer pulmonar si cancer la stomac.
Administrare
Acest medicament poate fi administrat intravenos sub forma de perfuzie sau intramuscular. O alta metoda este prin perfuzie intraventriculara sau intratecala. Aceasta metoda este utilizata atunci cand medicamentele trebuie sa ajunga in lichidul cefalorahidian, lichidul care inconjoara creierul si maduva spinarii. Medicamentul este infuzat direct in lichidul cefalorahidian.
Exista, de asemenea, o forma de pilule de metotrexat care trebuie luate pe cale orala. Cantitatea de metotrexat si modul in care este administrat medicamentul depind de multi factori, inclusiv inaltimea si greutatea pacientului, sanatatea generala sau alte probleme de sanatate si tipul de cancer sau afectiunea care este tratata. Medicul va stabili doza, programul si modul in care se administreaza.
Metotrexatul este utilizat pentru tratament pe termen lung sau pe termen scurt. Durata tratamentului depinde de afectiunea tratata. Metotrexatul este de obicei administrat ca doza unica o data pe saptamana, desi ocazional este impartit in doua doze, luate o data pe saptamana, pentru a imbunatati absorbtia sau pentru a evita efectele secundare. De asemenea, medicul va poate prescrie un supliment cu acid folic (sau folat) pentru a reduce riscul de reactii adverse. Metotrexatul nu trebuie luat daca functia renala sau hepatica nu este normala. Alcoolul creste semnificativ riscul de afectare a ficatului in timpul tratamentului cu metotrexat.
Atentie!
In timp ce luati acest medicament, medicul va va monitoriza pentru semne de reactii adverse severe, cum ar fi sindromul de liza tumorala. De asemenea, se vor face analize pentru a verifica numarul de globule rosi din sange si numarul de trombocite. Daca numarul de celule sangvine scade prea mult, medicul va inceta sa administreze acest medicament. Se vor face analize si pentru a examina functia hepatica, functia renala si functia pulmonara.
Vi se poate cere sa luati comprimate de acid folic in timp ce luati metotrexat. Acest lucru ajuta la reducerea efectelor secundare. Metotrexatul nu functioneaza imediat. De obicei dureaza cateva saptamani sau luni inainte de a observa beneficiile complete. Daca intrerupeti tratamentul cu metotrexat pentru mai mult de cateva saptamani, exista riscul ca starea sa se agraveze.
Nu trebuie sa utilizati metotrexat daca sunteti alergic la acesta. Este posibil sa nu puteti lua acest medicament in caz de:
- alcoolism;
- ciroza sau boala hepatica cronica;
- numar scazut de celule sangvine;
- sistem imunitar slabit sau o tulburare a maduvei osoase;
- daca sunteti gravida sau alaptati.
Acest medicament poate afecta fertilitatea (capacitatea de a avea copii) atat la barbati, cat si la femei. Cu toate acestea, este important sa folositi metode contraceptive pentru a preveni sarcina, deoarece metotrexatul poate afecta starea fatului daca apare o sarcina.
Efecte adverse
Administrarea acestui medicament poate cauza o serie de efecte adverse. Efectele secundare sunt adesea previzibile in ceea ce priveste debutul si durata lor. De asemenea, efectele secundare sunt aproape intotdeauna reversibile si vor disparea dupa terminarea tratamentului. Retineti ca nu exista nicio relatie intre prezenta sau severitatea efectelor secundare si eficacitatea medicamentului. Efectele secundare ale metotrexatului si severitatea lor depind de doza si durata administrarii – astfel, dozele mari pot produce efecte secundare mai severe.
Iata care pot fi cele mai frecvente reactii adverse dupa Metotrexat:
- scaderea numarului de celule sangvine – poate scadea temporar numarul de globule albe, globule rosii sau trombocite (acest lucru poate creste riscul de infectie, anemie sau sangerare, iar efectele apar de obicei cam la 7 zile de la prima doza);
- leziuni bucale – acestea de obicei apar la 3-7 zile dupa tratament;
- scaderea poftei de mancare;
- somnolenta dupa administrare;
- greata sau varsaturi;
- dureri de stomac sau disconfort gastric;
- diaree;
- caderea parului;
- oboseala;
- ameteli;
- frisoane;
- dureri de cap;
- invinetirea usoara a pielii;
- risc crescut de infectie;
- fotosensibilitatea pielii;
- toxicitate renala, in special la doze mari – in cazuri severe, poate duce la insuficienta renala;
- eruptii cutanate, inrosire a pielii (la doze mari);
- analize anormale privind functia hepatica;
- afectarea fertilitatii.
Unele reactii adverse grave, dar mai putin frecvente ale metotrexatului pot include insuficienta renala acuta, suprimarea maduvei osoase, reactii cutanate grave, toxicitate gastrointestinala si hepatica, pneumonita interstitiala acuta sau cronica, infectii oportuniste. Metotrexatul administrat concomitent cu radioterapia poate creste riscul de necroza a tesuturilor moi si osteonecroza.
Efectele secundare grave si simptomele acestora pot include:
- sangerare neobisnuita – simptomele pot include varsaturi cu urme de sange sau aspect de zat de cafea, tuse cu sange, sange in scaun, sangerari gingivale, sangerare vaginala anormala etc.;
- probleme hepatice – simptomele pot include urina de culoare inchisa, varsaturi, dureri abdominale, icter, oboseala, lipsa poftei de mancare, scaune deschise la culoare;
- probleme renale – simptomele pot include scaderea urinarii, sange in urina etc.;
- probleme pancreatice – simptomele pot include dureri abdominale severe, dureri severe de spate, disconfort gastric, varsaturi etc.;
- leziuni pulmonare – simptome ca tuse uscata, febra, dificultati respiratorii;
- reactii ale pielii – eczeme, roseata, umflaturi, vezicule, descuamarea pielii;
- infectii – febra, frisoare, dureri in gat, tuse, afte bucale, leziuni care nu se vindeca etc.
Retineti ca deshidratarea (niveluri scazute de lichide in organism) poate agrava efectele secundare ale acestui medicament. Asigurati-va ca beti suficiente lichide inainte de tratament. Metotrexatul poate provoca leziuni bucale. Administrarea unui supliment de acid folic poate reduce acest efect secundar. De asemenea, poate ajuta la reducerea anumitor reactii adverse la nivelul rinichilor sau ficatului.
O reactie alergica foarte grava la acest medicament este rara. Cu toate acestea, solicitati imediat asistenta medicala daca observati orice simptom al unei reactii alergice grave, inclusiv: eruptie cutanata, mancarime/umflare (in special a fetei/limbii/gatului), ameteli severe, dificultati de respiratie.
INTREBARI FRECVENTE
Metotrexat poate interactiona cu alte medicamente?
Metotrexatul poate interactiona cu o serie de medicamente si suplimente pe baza de plante. Informati medicul cu privire la orice medicamente sau suplimente pe care le luati. Unele medicamente sau suplimente pot agrava reactiile adverse ale metotrexatului. De asemenea, unele medicamente sau suplimente pot reduce eficienta metotrexatului.
Metotrexatul poate afecta ficatul?
Da, metotrexatul poate provoca leziuni hepatice. Informati medicul daca ati consumat in trecut cantitati mari de alcool sau daca aveti sau ati avut vreodata boala hepatica. Adresati-va imediat medicului daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome: greata, oboseala extrema, lipsa de energie, pierderea poftei de mancare, durere in partea dreapta sus a abdomenului, simptome asemanatoare gripei sau ingalbenirea pielii sau a ochilor – icter.
Metotrexatul poate cauza leziuni renale?
Da, metotrexatul poate provoca leziuni renale. Asigurati-va ca beti multe lichide in timpul tratamentului cu metotrexat, pentru a evita deshidratarea.
Metotrexatul creste sensibilitatea pielii la soare?
Metotrexatul poate face pielea mai sensibila la lumina solara reala sau artificiala. Evitati expunerea prelungita la soare si protejati-va de radiatii.
Referinte:
(1) https://www.webmd.com/drugs/2/drug-3441/methotrexate-anti-rheumatic-oral/details
(2) https://www.oncolink.org/cancer-treatment/oncolink-rx/methotrexate-oral-formulation-trexall-r-rheumatrex-r-mtx
(3) http://www.oncohealth.eu/en/patient-area/understanding-cancer/patient-information-support/general-information/treatment/chemotherapy/listado-farmacos/methotrexate
(4) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/cancer-drugs/drugs/methotrexate-maxtrex