Leucoplazia si riscul de cancer oral

leucoplazia

Leucoplazia se caracterizeaza printr-o serie de pete albicioase la nivelul gingiilor, limbii sau obrajilor. Iata care sunt cauzele si cum poate creste riscul de cancer oral.

CUPRINS:

1. Ce este leucoplazia?
2. Simptome
3. Cauze
4. Metode de diagnostic
5. Tratament
6. Leziunile precanceroase la nivelul gurii

Ce este leucoplazia?

Leucoplazia reprezinta o serie de pete albicioase ingrosate pe gingii, pe limba, pe interiorul obrajilor, la baza gurii si, uneori, pe buze. Cele mai multe forme de leucoplazie sunt necanceroase (benigne), desi unele prezinta semne precoce ale cancerului. O forma de leucoplazie, numita leucoplazie paroasa, afecteaza in primul rand persoanele cu sistem imunitar slabit de boli, in special HIV / SIDA.

Leucoplazia usoara este de obicei inofensiva si de multe ori dispare de la sine. Cazurile mai grave pot fi legate de cancerul oral si trebuie tratate cu promptitudine. Leucoplazia este diferita de alte cauze ale petelor albicioase la nivel oral, cum ar fi aftele sau lichenul plan. Riscul de a dezvolta cancer de la leucoplazie depinde de marimea, forma si aspectul celulelor anormale.

leucoplazia si riscul de cancer

Simptome

Leucoplazia apare de obicei pe gingii, pe interiorul obrajilor, la baza gurii – sub limba – si, uneori, pe limba sau chiar pe buze. De obicei, leziunile si petele nu sunt dureroase si pot trece neobservate o vreme.

Petele pot fi albe sau cenusii si nu pot fi razuite. Sunt inegale, de obicei, si cu textura plana, ingrosate sau intarite in unele zonele. Zonele proeminente si cu pete rosii sunt mai susceptivile sa prezinte modificari precanceroase.

Tipuri de leucoplazie

Exista doua tipuri principale de leucoplazie:

  • leucoplazie omogena – o zona subtire, in mare parte alba, colorata uniform, ce poate avea suprafata neteda, ridata sau crestata;
  • leucoplazie neomogena – zona de culoare alba sau alb-rosiatica, cu forma neregulata, care poate fi plata, nodulara (cu proeminente) sau verucoasa.

Leucoplazia verucoasa proliferativa este o forma rara, dar mai ales agresiva, de leucoplazie orala. Studiile arata ca este puternic asociata cu prezenta virusului Epstein-Barr, un tip de virus herpetic. Exista, de asemenea, o afectiune numita leucoplacie orala paroasa, care apare uneori ca urmare a virusului Epstein-Barr, care ramane in corp pe tot parcursul vietii. Persoanele cu sistem imunitar slabit, cum ar fi persoanele cu HIV / SIDA, pot dezvolta leucoplazie orala paroasa.

Leucoplazia paroasa

Leucoplazia paroasa provoaca pete albe, de obicei pe partile laterale ale limbii. Este adesea confundata cu aftele orale, o infectie marcata de pete de culoare alb cremos, care pot fi razuite, care este frecventa si la persoanele cu un sistem imunitar slabit. Leucoplazia paroasa rezulta adesea din infectia cu virusul Epstein-Barr (EBV). Odata ce ati fost infectat cu EBV, virusul ramane in corp pe viata. In mod normal, virusul este latent, dar daca sistemul imunitar este slabit, in special din cauza HIV / SIDA, virusul poate fi reactivat, ducand la afectiuni precum leucoplazia paroasa.

Atentie!

Chiar daca leucoplazia nu provoaca de obicei disconfort, uneori poate indica o afectiune mai grava. Consultati medicul dentist sau medicul de familie daca aveti oricare dintre urmatoarele:

  • zone albe sau leziuni in gura care nu se vindeca in decurs de doua saptamani;
  • pete albe, rosii sau inchise la culoare in gura;
  • modificari persistente in tesuturile gurii;
  • dureri la inchitire;
  • reducerea progresiva a capacitatii de a deschide maxilarul.

cauze leucoplazie

Cauze

Desi cauza leucoplaziei este necunoscuta, iritatiile cronice, cum ar fi cele legate de fumat, pot fi responsabile pentru cele mai multe cazuri de leucoplazie. Alte cauze pot include iritarea cronica data de dinti crapati sau ascutiti ce afecteaza suprafetele limbii, proteze dentare rupte sau fixate necorespunzator sau consum crescut de alcool.

Desi unele cercetari sugereaza ca poate exista o legatura intre leucoplazie si virusul HPV, nu exista suficiente dovezi care sa sustina o conexiune. Virusul Epstein-Barr (EBV) este principala cauza a leucoplaziei paroase.

Metode de diagnostic

Leucoplazia este de obicei diagnosticata cu un examen oral. In primul rand se face diagnosticul diferential – de afte, de exemplu. Un medic va diagnostica de obicei leucoplazia prin excluderea tuturor celorlalte cauze potentiale.

Daca zonele par suspecte, medicul poate recomanda o biopsie. Biopsia leucoplaziei orale este obligatorie pentru a exclude bolile recunoscute si pentru a evalua absenta sau prezenta si gradul displaziei. Biopsia poate fi incizionala sau excizionala, simpla sau multipla si se poate face sub anestezie locala sau generala in functie de localizare, de numarul de biopsii necesare si de tipul de biopsie.

Tratament

Cand rezultatele testelor si examinarilor nu indica un cancer, medicii recomanda de obicei renuntarea la fumat si o igiena orala buna. Daca zonele albicioase nu trec fara tratament, poate fi nevoie de o operatie pentru a elimina leucoplazia. Este important sa evitati orice factor declansator care ar putea fi cauza leucoplaziei, cum ar fi fumatul. Daca starea este legata de iritarea cauzata de o problema dentara, medicul dentist poate fi in masura sa rezolve acest lucru.

Zonele pot fi indepartate uneori folosind terapia cu laser, un bisturiu sau o procedura de inghet. In cazul leziunilor cu displazie moderata pana la severa, excizia chirurgicala sau interventia chirurgicala cu laser ar trebui sa fie tratamentul la alegere, mai ales atunci cand leziunea se afla pe marginile limbii, la baza gurii si pe orofaringe.

Daca sunt depistate celule precanceroase sau canceroase, se vor efectua teste suplimentare pentru a determina amploarea afectiunii. Tratamentul va depinde de tipul de celule prezente. Se estimeaza ca aproximativ 5% dintre cazurile de leucoplazie orala pot duce la cancer oral.

tipuri de leucoplazie

Complicatii

Leucoplazia de obicei nu provoaca leziuni permanente in tesuturile din gura. Cu toate acestea, poate creste uneori riscul de cancer oral. Cancerele orale se formeaza adesea in apropierea zonelor de leucoplazie, iar zonele in sine pot prezenta modificari precanceroase. Chiar si dupa eliminarea zonelor de leucoplazie, riscul de cancer oral ramane.

Prevenire

Modalitati recomandate de prevenire a leucoplaziei si a complicatiilor sale includ:

  • renuntarea la fumat;
  • limitarea consumului de alcool;
  • controale orale periodice;
  • igiena dentara corespunzatoare;
  • evitarea produselor abrazive de igiena dentara;
  • evitarea consumului de alimente si bauturi foarte fierbinti;
  • evitarea bomboanelor sau a produselor de mestecat care au margini aspre sau provoaca iritatii ale gurii;
  • o dieta sanatoasa si echilibrata pentru a evita dezechilibrele sau deficientele de nutrienti.

Daca aveti un sistem imunitar slabit, este posibil sa nu puteti preveni leucoplazia paroasa, dar identificarea ei la timp va poate ajuta sa primiti un tratament adecvat.

Atentie!

In cele mai multe cazuri, leucoplazia nu pune viata in pericol. Leziunile se reduc de obicei de la sine in cateva saptamani de la eliminarea sursei de iritatie. Cu toate acestea, daca provoaca dureri sau par suspecte, medicul dentist poate solicita teste pentru a exclude un cancer oral sau HIV. Un istoric de leucoplazie va poate creste riscul de cancer oral, asa ca informati medicul daca ati observat pete neregulate in gura. Multi dintre factorii de risc pentru leucoplazie sunt, de asemenea, factori de risc pentru cancerul oral. Cancerul oral se poate dezvolta alaturi de leucoplazie.

Leziunile precanceroase la nivelul gurii

Leziunile precanceroase ale gurii sunt modificari ale celulelor de la nivelul gurii care prezinta riscul de a se dezvolta in cancer. Aceste probleme NU sunt inca un cancer. Dar, daca nu sunt tratate, exista riscul ca aceste modificari anormale sa devina cancer oral. Cele mai frecvente afectiuni precanceroase ale gurii sunt leucoplazia si eritroplazia.

Prezenta leucoplaziei nu inseamna neaparat cancer. Riscul de a dezvolta cancer oral depinde de tipul leziunilor, de dimensiune, aspectul celulelor anormale in comparatie cu celulele normale ale gurii. Aceasta anomalie se numeste displazie. Deoarece leucoplazia se poate transforma in cancer, persoanele cu aceasta afectiune ar trebui sa evite factorii de risc cunoscuti, cum ar fi fumatul si consumul de alcool.

Eritroplazia este o zona rosie anormala sau un grup de pete rosii care se formeaza pe membrana mucoasa care acopera gura, fara o cauza clara. Prezenta eritroplaziei nu inseamna neaparat cancer, dar aceasta afectiune precanceroasa are un risc ridicat de a se dezvolta in cancer. Aproximativ 50% dintre aceste leziuni se dezvolta in carcinom cu celule scuamoase. Semnele si simptomele eritroplaziei includ o zona rosie proeminenta sau neteda care adesea sangereaza atunci cand este razuita. Deoarece eritroplazia se poate transforma in cancer, persoanele cu aceasta afectiune ar trebui sa evite factorii de risc cunoscuti, cum ar fi fumatul si consumul de alcool.

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/leukoplakia/symptoms-causes/syc-20354405
(2) https://dermnetnz.org/topics/oral-leukoplakia/
(3) https://www.healthline.com/health/leukoplakia
(4) https://www.nhs.uk/conditions/leukoplakia/
(5) https://www.webmd.com/oral-health/guide/dental-health-leukoplakia
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK442013/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *