Ingrijirea pielii in radioterapie

ingrijirea pielii in radioterapie

Radioterapia poate afecta pielea – poate cauza mai multe tipuri de reactii. Iata care sunt acestea, cum pot fi tratate, dar si ce implica ingrijirea pielii in radioterapie.

CUPRINS:

1. Radioterapia – de ce afecteaza pielea?
2. Tipuri de reactii ale pielii
3. Cum sunt tratate reactiile cutanate?
4. Ingrijirea pielii in radioterapie – cum ingrijim pielea in timpul radioterapiei?

Radioterapia – de ce afecteaza pielea?

Iritatia pielii, cum ar fi roseata sau sensibilitatea in zona tratata, este unul dintre efectele secundare frecvente ale radioterapiei. Pielea poate deveni uscata si cu mancarime. Radioterapia externa utilizeaza raze de mare putere sau particule pentru a distruge celulele canceroase. Razele sau particulele sunt indreptate direct catre tumora din exteriorul corpului. De asemenea, radioterapia afecteaza sau distruge si celule sanatoase. In timpul tratamentului, celulele pielii nu au timp suficient pentru a se dezvolta din nou intre sesiunile de radiatii. Acest lucru provoaca efecte secundare. Cand radiatiile trec prin piele, celulele sanatoase din zona de tratament pot fi deteriorate. Daca se administreaza tratamente de radioterapie frecvente, celulele pielii nu au suficient timp sa se regenereze intre tratamente.

cum ingrijim pielea in radioterapie

Tipuri de reactii ale pielii

Reactiile cutanate induse de radiatii pot progresa de la eritem (roseata), la descuamare si uneori la ulceratii. In timpul primelor 1-2 saptamani de tratament cu radiatii, este posibil sa observati roseata usoara si pielea poate prezenta mancarime sau devine mai sensibila. Dupa 3-4 saptamani, pielea poate deveni uscata si descuamata. Efectele ulterioare ale radiatiilor pot include inchiderea la culoarea a pielii sau subtierea pielii.

Iata pe scurt cateva dintre posibile efecte secundare care pot aparea la nivelul pielii dupa radioterapie:

  • eruptie cutanata, roseata, aspect asemanator cu arsurile solare;
  • mancarime (prurit), descuamare;
  • uscaciune, exfoliere;
  • sensibilitate, disconfort, durere, arsura;
  • gura uscata sau leziuni bucale;
  • umflare;
  • infectii ale pielii;
  • cresterea sensibilitatii la soare.

Reactiile cutanate induse de radiatii variaza, in functie de tipul de radiatii, durata tratamentului, doza de radiatii, zona corpului care este tratata, tipul de piele si alti factori. De exemplu, iritatia pielii este mai probabil sa apara in partea corpului unde pielea este subtire si neteda, cum ar fi fata sau gatul, sau unde aveti pliuri cutanate, inclusiv sanii, fesele, abdomenul, axila sau zona inghinala.

Factori de risc

Factorii de risc suplimentari pentru reactiile cutanate induse de radiatii pot include:

  • cancer de piele, cancer de san, cancer anal, cancer vulvar sau cancer de cap si gat;
  • starea pielii, cum ar fi cicatrici sau leziuni;
  • probleme limfatice;
  • istoric de expunere cronica la soare;
  • fumatul.

efectele radioterapiei asupra pielii

Cum sunt tratate reactiile cutanate?

Exista mai multe tehnici inovatoare de radioterapie folosite astazi, care pot ajuta la reducerea daunelor la nivelul tesutului. Exista, de asemenea, multe masuri si medicamente disponibile pentru a ameliora iritatia pielii cauzata de radioterapie. Medicul va poate prescrie medicamente topice sub forma de creme sau unguente. De asemenea, puteti primi antibiotice pentru a lupta impotriva infectiilor sau medicamente pentru durere pentru a ameliora disconfortul. Pentru reactiile severe ale pielii, cum ar fi roseata care evolueaza in vezicule sau infectie, medicul poate intrerupe tratamentul pentru o perioada de timp pentru a-i permite pielii sa se vindece.

Pe langa acestea tratamente, este important si cum ingrijim pielea in timpul terapiei cu radiatii – ingrijirea pielii in radioterapie.

Ingrijirea pielii in radioterapie – cum ingrijim pielea in timpul radioterapiei?

In primul rand este important sa discutati cu medicul cu privire la schimbarile care vor aparea la nivelul pielii in timpul radioterapiei. De asemenea, retineti ca multe modificari ale pielii sunt temporare si pot disparea la incheierea tratamentului. Iata cateva recomandari privind ingrijirea pielii in radioterapie:

Mentineti pielea curata si uscata

Cand spalati pielea iradiata, utilizati apa calduta si sapun usor, neparfumat. Nu frecati pielea. In schimb, lasati apa sa curga peste zona tratata. Clatiti bine zona si uscati usor cu un prosop moale.

Produse recomandate pentru ingrijirea pielii in radioterapie

In timpul terapiei cu radiatii, consultati mai intai medicul inainte de a utiliza orice produse de ingrijire a pielii. Medicul va poate prescrie produse de curatare, de protectie, hidratare, anti-mancarime sau antiinflamatorii. Incepeti sa utilizati o crema hidratanta cand incepeti tratamentul. Acest lucru poate ajuta la minimizarea oricarei reactii la nivelul pielii. Puteti folosi o crema hidratanta fara prescriptie medicala. Cand alegeti o crema hidratanta, alegeti insa una care sa nu aiba parfum sau lanolina. Exista o serie de produse care sunt potrivite si sigure –  medicul va va sugera ce produse sa folositi. Utilizati doar cate un produs pe rand, cu exceptia cazului in care medicul va spune sa utilizati mai multe.

Aplicati crema hidratanta in fiecare zi, conform instructiunilor. Acest lucru ajuta pielea sa se recupereze mai repede dupa tratament, dar nu aplicati crema hidratanta pe rani. Asigurati-va ca utilizati numai crema hidratanta recomandata de medic si aplicati-o conform instructiunilor.

Evitati iritantii

Evitati parfumurile, uleiurile de corp, spumantele de baie, lotiunile parfumate, produsele cosmetice sau produsele care contin alcool. Medicul va poate recomanda produse non-alergenice pentru ingrijirea pielii in radioterapie.

reactii cutanate dupa radioterapie

Epilare

Evitati epilarea pielii tratate. Acest lucru poate irita pielea, ceea ce ar putea provoca o eruptie dureroasa. Daca medicul va spune ca este in regula sa epilati zona de tratament, folositi un aparat de ras electric pentru a evita taieturile. Nu utilizati o lotiune inainte de ras, dupa sau produse pentru indepartarea parului. Daca apare o eruptie cutanata, evitati sa va epilati din nou pana cand pielea s-a vindecat complet.

Evitati temperaturile extreme

Protejati-va pielea de caldura sau frig extrem. Faceti dusuri sau bai scurte si usor reci in loc de bai lungi si fierbinti. Evitati utilizarea sticlelor cu apa fierbinte sau compreselor cu gheata. De asemenea, imbracati-va corespunzator, deoarece conditiile meteorologice extreme pot inrautati si provoca reactii cutanate.

Purtati haine largi

Evitati hainele care sunt stranse. Evitati tesaturile iritante sau care zgarie, cum ar fi lana. In schimb, purtati haine moi din bumbac. Folositi detergenti pentru haine fara ingrediente dure.

Alimentatie pentru sanatatea pielii

O dieta sanatoasa si echilibrata este importanta pentru o piele sanatoasa si poate ajuta, de asemenea, organismul sa tolereze tratamentele pentru cancer, sa lupte impotriva infectiilor si sa sustina regenerarea tesuturilor.

Evitati expunerea la soare

Evitati expunerea la soare si folositi protectie solara, purtati haine de protectie si palarii de soare. Utilizati crema de protectie solara recomandata de echipa medicala.

Alte recomandari pentru ingrijirea pielii in radioterapie:

  • Nu aplicati niciun fel de plasture pe zona tratata, inclusiv plasturi pentru durere.
  • Daca pielea prezinta mancarime, nu o zgariati. Adresati-va medicului pentru recomandari despre cum sa atenuati mancarimea.
  • Este important sa va verificati pielea zilnic pentru a cauta orice modificari care pot duce la infectie. Informati echipa medicala daca pielea arata sau se simte diferit sau daca observati leziuni sau rani deschise.

Ingrijirea pielii in radioterapie poate reduce efectele secundare care se dezvolta asupra pielii. Unele reactii adverse apar la saptamani, luni sau ani de la ultimul tratament cu radiatii. Acest lucru se poate intampla chiar daca nu ati avut efecte secundare in timpul tratamentului. Pentru a detecta aceste reactii adverse din timp, dermatologii recomanda sa va examinati pielea tratata pentru semne de schimbare. Dupa tratament, este important sa acordati o atentie deosebita pielii care a fost tratata cu radioterapie. Daca observati roseata, o eruptie cutanata sau orice alta modificare, informati echipa medicala.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6306060/
(2) https://www.cancercenter.com/community/blog/2020/11/radiation-therapy-skin-issues
(3) https://www.oncolink.org/cancer-treatment/radiation/support/skin-care-during-radiation-therapy
(4) https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000735.htm

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *