Hematocrit – ce poate indica aceasta analiza de sange

hematocrit

Afla tot ce trebuie sa stii despre hematocrit – ce este, care sunt valorile normale la barbati, femei si copii, ce cauze pot exista pentru hematocrit crescut sau scazut.

CUPRINS:

1. Ce este hematocritul?
2. Cand se recomanda aceasta analiza?
3. Valori normale hematocrit
4. Hematocrit crescut – ce inseamna?
5. Hematocrit scazut – ce inseamna?
6. Intrebari frecvente

Ce este hematocritul?

Hematocritul reprezinta procentul de globule rosii din volumul total al sangelui. Globulele rosii sau eritrocitele transporta oxigen si nutrienti in diferite zone din corp. Medicul poate testa nivelul de hematocrit pentru a vedea daca pacientul are prea putine sau prea multe globule rosii, in raport cu globulele albe si trombocitele.

Sangele contine globule albe, globule rosii, trombocite si portiunea lichida numita plasma. Analiza hematocritului arata daca aveti o cantitate normala de globule rosii, prea multe sau prea putine, in raport cu volumul sangvin.

Analiza hematocrit

Pentru a masura hematocritul, proba de sange este rotita cu o viteza mare pentru a separa globulele rosii din sange. Astfel, proba este analizata folosind un dispozitiv automat care efectueaza mai multe alte masuratori ale sangelui in acelasi timp. Majoritatea acestor aparate nu masoara in mod direct hematocritul, ci il calculeaza pe baza determinarii cantitatii de hemoglobina si a volumului mediu al globulelor rosii.

Hematocritul poate fi determinat si manual, folosind o centrifuga pentru hematocrit. Centrifuga este un dispozitiv care se roteste cu o viteza mare pentru a determina separarea continutului sangelui. Se va adauga un anticoagulant special pentru a preveni coagularea. Cand eprubeta este scoasa din centrifuga, continutul acesteia se observa separat in trei parti: globule rosii, anticoagulant si plasma sau lichidul din sange. Fiecare componenta se va situa intr-o parte diferita a tubului, cu celulele rosii din sange deplasandu-se in partea de jos a eprubetei. Globulele rosii din sange sunt apoi comparate cu un ghid care spune ce proportie din sange reprezinta.

analiza hematocrit

Cand se recomanda aceasta analiza?

De obicei, analiza se face ca parte a testelor de sange de rutina. In plus, poate fi un indicator timpuriu pentru a stabili daca aveti o afectiune legata de prea putine sau prea multe eritrocite. Un numar prea mare de eritrocite sau un numar prea mic de eritrocite poate fi legat de anumite probleme de sanatate.

Hematocritul este in mod normal solicitat ca parte a hemoleucogramei complete. De asemenea, se repeta la intervale regulate pentru multe afectiuni, inclusiv:

  • diagnosticul de anemie;
  • monitorizarea tratamentului pentru anemie;
  • recuperarea dupa deshidratare;
  • monitorizarea sangerarii in curs pentru a verifica severitatea acesteia;
  • diagnosticarea si monitorizarea policitemiei.

Valori normale hematocrit

Intervalele normale pentru hematocrit depind de varsta si de gen. Rezultatele sunt date ca procent. Intervalele normale ale hematocritului in functie de varsta sunt:

  • nou-nascut – 55 – 68%
  • bebelus o saptamana – 47 – 65%
  • bebelus o luna – 37- 49%
  • 3 luni – 30 – 36%
  • copil 1 an – 29 – 41%
  • 10 ani – 36 – 40%
  • adulti (barbati) – 42 – 54%
  • adulti (femei) – 38 – 46%

Aceste valori pot varia usor de la un laborator la altul.

hematocrit marit

Factori care pot modifica rezultatele analizelor

Testele pentru analiza hematocritului sunt in general destul de precise. Rezultatele testelor ajuta medicii sa diagnosticheze pacientii, astfel incat sa poata oferi un tratament adecvat. Este posibil ca anumite lucruri sa duca la rezultate inexacte. Iata cativa factori care cauzeaza de obicei niveluri anormal de ridicate sau scazute ale hematocritului:

  • sarcina poate determina niveluri de hematocrit – mai mici decat de obicei;
  • orice transfuzii de sange recente;
  • faptul ca persoana traieste la o altitudine mare poate cauza niveluri ridicate de hematocrit;
  • deshidratarea poate cauza niveluri ridicate ale hematocritului.

Hematocrit crescut – ce inseamna?

Daca analiza indica o valoare mai mare, poate insemna ca organismul produce prea multe globule rosii. Hematocritul poate fi marit, de asemenea, daca volumul de plasma sau sange este prea scazut. Acest lucru se poate sa apara atunci cand sunteti deshidratat sau in stare de soc.

Cea mai frecventa cauza a cresterii hematocritului este deshidratarea, insa cu un aport adecvat de lichide revine la normal. Cu toate acestea, daca persista atunci cand un pacient nu este deshidratat, poate fi sugestiva pentru o afectiune numita policitemie – adica atunci cand o persoana are un numar prea mare de globule rosii. Vorbim despre policitemie primara (policitemia vera) atunci cand este din cauza unei probleme a maduvei osoase (neoplasm mieloproliferativ). Mai frecvent, policitemia este o compensare pentru livrarea inadecvata a oxigenului catre tesuturile corpului, care poate fi si din cauza unor probleme cu functia pulmonara, cardiaca sau mai rar din cauza anomaliilor rinichilor sau glandelor suprarenale.

Astfel, uneori, nivelurile ridicate ale hematocritului pot indica:

  • boli cardiace congenitale;
  • deshidratare;
  • probleme renale;
  • boli pulmonare;
  • cicatrizarea plamanilor;
  • oxigen insuficient in sange (de multe ori din cauza afectiunilor pulmonare);
  • policitemia vera.

Hematocritul ridicat poate fi observat la persoanele care traiesc la altitudini mari si la fumatorii cronici. Deshidratarea produce un hematocrit fals ridicat care se reduce atunci cand echilibrul adecvat al fluidelor este restabilit.

cauze hematocrit scazut

Hematocrit scazut – ce inseamna?

O scadere a hematocritului poate indica anemie, cum ar fi cea cauzata de deficitul de fier. Pot fi necesare teste suplimentare pentru a determina cauza exacta a anemiei. Alte afectiuni care pot duce la hematocrit scazut includ deficiente de vitamine sau minerale, sangerari recente, ciroza hepatica si in rare cazuri unele afectiunile maligne. Nivelurile reduse de hematocrit pot fi asociate cu o serie de simptome precum oboseala, lipsa puterii de concentrare, dificultati de respiratie, dureri de cap etc.

In general, daca o persoana are hematocrit scazut se considera ca are anemie. Exista multe cauze pentru anemie. Unele dintre cele mai comune cauze sunt:

  • pierderi de sange (leziuni traumatice, interventii chirurgicale etc.);
  • deficit nutritional (fier, vitamina B12, acid folic);
  • probleme ale maduvei osoase;
  • hemoglobina anormala.

→ Citeste aici mai multe despre anemie.

In unele cazuri, hematocritul este redus din cauza nivelurilor scazute de fier. Puteti consuma mai multe alimente bogate in fier si puteti lua zilnic un supliment de vitamine pentru a ajuta la prevenirea hematocritului scazut, conform recomandarilor medicului. Sursele de alimente care sunt bogate in fier includ carne rosie, ficat de vita sau pui, peste si crustacee, soia, leguminoase, legume cu frunze verzi, nuci, oua etc. In plus, vitamina C ajuta la absorbtia fierului. Prin urmare, consumati si diverse alimente care sunt bogate in vitamina C, de exemplu, citrice. Nu beti cafea sau ceai in timpul meselor, deoarece acest lucru scade absorbtia fierului.

Ce trebuie sa fac daca nivelul hematocritului este anormal?

Odata ce ati efectuat un test de hematocrit si stiti daca aveti sau nu un nivel ridicat sau scazut, urmatorul pas este sa aflati cauza. Tratamentul se va baza pe valorile analizei (cat de scazut sau crescut este) si pe cauza de baza.

In caz de hematocrit marit, anumite modificari ale stilului de viata, cum ar fi renuntarea la fumat si mentinerea hidratarii, pot ajuta la scaderea numarului mare de globule rosii din sange. Mentinerea hidratarii este deosebit de importanta, deoarece lichidele ajuta la prevenirea concentrarii prea mari a sangelui. In afara de modificarile stilului de viata, medicul poate prescrie un medicament pentru a ajuta la reducerea nivelurilor ridicate de hematocrit. Medicamentele pentru cheaguri de sange sunt prescrise in mod obisnuit, deoarece persoanele cu prea multe globule rosii in sange au un risc mai mare de a dezvolta un cheag de sange. Alte medicamente pe care medicii le prescriu pentru niveluri ridicate ale hematocritului se concentreaza pe tratarea afectiunii care face ca organismul sa produca prea multe globule rosii, cum ar fi problemele cu maduva osoasa sau bolile de inima. Flebotomia sau prelevarea de sange este o modalitate de a controla numarul mare de globule rosii din sange.

Persoanele cu un numar extrem de scazut de globule rosii ar putea avea nevoie de fier intravenos sau transfuzii de sange. Daca exista o afectiune de baza care face ca organismul sa produca mai putine globule rosii, atunci ar putea fi nevoie de medicamente care sa ajute la stimularea productiei de noi globule rosii din sange. Unele modificari ale stilului de viata pot ajuta la cresterea numarului de globule rosii din sange – alimente bogate in fier, vitamina B-12 si acid folic pentru a preveni anemia.

valori normale hematocrit

INTREBARI FRECVENTE

Ce factori ar putea afecta rezultatele testelor?

Sarcina poate duce la scaderea nivelului de hematocrit. De asemenea, altitudinile mari pot favoriza cresterea nivelului de heamatocrit. Analizele pot fi influentate si de deshidratare sau transfuzii de sange recente, precum si de unele medicamente.

Cum ma pregatesc pentru acest test?

Aceasta analiza nu necesita o pregatire speciala. Asigurati-va ca medicul este informat cu privire la toate medicamentele, vitaminele si suplimentele pe care le luati. Acestea ar putea afecta rezultatele analizelor.

Pot sa se modifice valorile hematocritului in cancer?

Uneori, in cazul pacientilor afectati de cancer valorile hematocritului se pot modifica. De exemplu, scaderea hematocritului asociata anemiei poate fi legata de un cancer in sine, de anumite tratamente pentru cancer, de pierderi de singe etc. De asemenea, boala in sine sau anumite tratamente pentru cancer pot duce la cresterea nivelului de hematocrit. In plus, policitemia vera este o forma rara de cancer de sange in care organismul produce mai multe globule rosii decat este normal.

Referinte:

(1) https://www.medicinenet.com/hematocrit/article.htm
(2) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/hematocrit/about/pac-20384728
(3) https://www.verywellhealth.com/hematocrit-level-test-1942505
(4) https://www.healthline.com/health/hematocrit
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK259/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *