Gura uscata – cauze si solutii

gura uscata

Iata de ce apare gura uscata sau uscaciunea gurii in cancer, cum se manifesta, care pot fi cauzele posibile si cateva recomandari de tratament si ameliorare a simptomelor.

CUPRINS:

1. Ce inseamna gura uscata si cum se manifesta?
2. Ce cauzeaza uscaciunea gurii?
3. Complicatii
4. Solutii si tratament

Ce inseamna gura uscata si cum se manifesta?

Tratamentele care sunt folosite impotriva cancerului pot provoca o serie de efecte secundare. Unul dintre efectele adverse din urma chimioterapiei sau radioterapiei este gura uscata. Gura uscata se mai numeste si xerostomie. Apare atunci cand glandele salivare nu produc suficienta saliva pentru a mentine gura umeda. Saliva este necesara pentru a mesteca, a inghiti, pentru a simti gustul si pentru a vorbi. Nivelul de uscaciune poate fi usor sau sever.

Peste 80% dintre persoanele cu cancer sufera de uscaciunea gurii sau xerostomie, mai ales dupa radioterapie cap si gat sau de la administrarea anumitor medicamente. Senzatia de uscaciune nu este doar asociata cu durere si disconfort, dar poate crea si terenul propice pentru infectii si carii dentare. In plus, poate intrerupe obiceiurile alimentare bune care sustin recuperarea si ajuta organismul sa lupte impotriva bolii.

Saliva ajuta la mentinerea sanatoasa a echilibrului bacteriilor din gura. Fara suficienta saliva, bacteriile si alte organisme din gura se dezvolta prea repede. Acest dezechilibru poate provoca rani bucale si infectii bucale, inclusiv afte.

Gura uscata se manifesta intr-o varietate de moduri, inclusiv:

  • senzatie de sete;
  • rani bucale;
  • afectarea gustului;
  • saliva groasa;
  • crapaturi in colturile gurii sau pe buze;
  • dificultati la inghitire sau la vorbire;
  • dureri la nivelul gurii sau limbii;
  • dezvoltarea cariilor dentare.

cauze xerostomie

Ce cauzeaza uscaciunea gurii?

Radioterapia si chimioterapia pot provoca uscaciunea gurii prin deteriorarea glandelor salivare. De ce tratamentele pentru cancer cauzeaza gura uscata? Administrarea unui tratament pentru cancer va poate face mai predispus la efecte secundare la nivelul gurii si complicatii din mai multe motive. Un motiv este ca medicamentele de chimioterapie si radioterapia impiedica dezvoltarea de noi celule care cresc rapid. Atat celulele canceroase, cat si celulele normale din mucoasa gurii cresc rapid, iar tratamentul le poate incetini dezvoltarea.

In plus, chimioterapia si radioterapia pot modifica echilibrul bacteriilor normale si sanatoase prezente in gura. Radioterapia poate afecta, de asemenea, glandele salivare, care produc saliva.

Radioterapia si uscaciunea gurii

Cea mai comuna terapie pentru cancer care provoaca uscaciunea gurii sau gura uscata este radioterapia pentru cancerele capului si gatului. Radiatiile afecteaza glandele salivare primare de la nivelul gurii care genereaza saliva, reducand productia lor de saliva. Poate dura 6 luni sau mai mult dupa terminarea tratamentelor de radioterapie pentru ca glandele salivare sa inceapa sa produca din nou saliva. Uscaciunea gurii se amelioreaza adesea in primul an dupa tratament. Insa, in alte cazuri simptomele persista – mai ales daca radioterapia a fost directionata catre glandele salivare.

Chimioterapia si uscaciunea gurii

Chimioterapia poate provoca, de asemenea, uscaciunea gurii, dar este de obicei o problema temporara. In general, se reduce in 2-8 saptamani dupa incheierea tratamentului. Leziunile bucale sunt un efect secundar al multor medicamente pentru chimioterapie, iar aceasta afectiune este uneori numita mucozita. Odata ce aveti leziuni bucale, puteti dezvolta si simptome de uscaciune a gurii.

Uscaciunea gurii poate fi cauzata si de:

  • interventie chirurugicala care indeparteaza glandele salivare;
  • boala grefa contra gazda, un posibil efect secundar al transplantului de maduva osoasa/celule stem;
  • antidepresive;
  • medicamente diuretice;
  • unele medicamente pentru durere;
  • medicamente care previn greata si varsaturile, numite antiemetice;
  • o infectie a gurii;
  • deshidratarea etc.

complicatii gura uscata

Complicatii

Pe masura ce urmati un tratament pentru cancer, este important sa abordati orice simptome de uscaciune a gurii pe care le puteti intampina, mai ales daca aveti dificultati la consumul alimentelor, de inghitire etc. Simptomele de gura uscata care va afecteaza capacitatea de a manca sau de a bea pot duce la malnutritie sau deshidratare.

De asemenea, deoarece tratamentul impotriva cancerului poate modifica echilibrul bacteriilor din gura, poate creste riscul de carii dentare. Gura uscata poate duce la urmatoarele complicatii:

  • probleme la consumul de lichide si alimente;
  • probleme de mestecat sau la inghitirea alimentelor;
  • modificari ale gustului;
  • saliva groasa si lipicioasa;
  • schimbari ale vocii si raguseala;
  • dificultati la purtarea protezelor dentare;
  • risc de infectii orale;
  • carii dentare, risc de abces dentar sau boli gingivale;
  • sensibilitate dentara si sangerari.

Solutii si tratament

Ameliorarea efectelor secundare este o parte importanta a ingrijirii si tratamentului pentru cancer. Aceasta se numeste ingrijire paliativa sau ingrijire de sustinere. Discutati cu echipa medicala despre orice simptome sau modificari ale simptomelor pe care le experimentati, inclusiv uscaciunea gurii.

In mod ideal, managementul xerostomiei include identificarea cauzei de la baza. In primul rand se recomanda masuri pentru a minimiza efectul cauzei subiacente. Tratamentul pentru gura uscata si saliva groasa include cresterea confortului si prevenirea infectiilor sau a complicatiilor.

tratament gura uscata in cancer

Recomandari

  • Acordati atentie maxima igienei orale. Spalati-va pe dinti dupa fiecare masa si inainte de culcare. Folositi o periuta de dinti cu peri moi si pasta de dinti cu fluor. Inmuiati peria in apa calda pentru a face perii mai moi. Folositi ata dentara si clatiti gura cu apa de gura de mai multe ori pe zi. Evitati apa de gura cu alcool.
  • Consumati suficienta apa pentru a mentine hidratarea. Beti apa cu inghitituri mici pe parcursul zilei.
  • Evitati sau limitati alcoolul si bauturile ce contin cofeina. Evitati fumatul.
  • Consumati alimente moi, umede, reci sau la temperatura camerei. Evitati alimentele uscate, grosiere sau dure, alimentele acide si picante. Evitati alimentele cu mult zahar si bauturile acidulate. Combinati alimente solide cu alimente lichide, cum ar fi iaurt, lapte sau sosuri. Mestecati usor si bine mancarea.
  • Folositi un balsam de buze pentru a mentine buzele umede si hidratate.
  • Sugeti bomboane fara zahar sau mestecati guma fara zahar pentru a stimula productia de saliva.

Medicamente si alte produse recomandate

Daca simptomele de gura uscata persista, se pot recomanda medicamente sau produse ce cresc productia de saliva. Astfel de produse pot ajuta la stimularea productiei de saliva si reglarea fluxului salivar. Substituentii de saliva ajuta la hidratarea si lubrifierea tesuturilor orale – pot fi sub mai multe forme, mai ales geluri, apa de gura sau spray bucal. Efectul este temporar dar pot fi foarte eficiente in caz de gura uscata.

Uneori pot fi prescrise si alte medicamente pentru gura uscata. Daca este prezenta deshidratarea, atunci este necesara tratarea afectiunii care duce la deshidratare – cum ar fi greata, varsaturile sau diareea. In functie de gradul de deshidratare, medicul va poate recomanda lichide intravenos in unele cazuri. Daca gura uscata este din cauza unei infectii, pot fi prescrise medicamente pentru tratarea infectiei, cum ar fi antifungice, produse antibacteriene si antivirale.

 

Referinte:
(1) https://www.cancer.net/coping-with-cancer/physical-emotional-and-social-effects-cancer/managing-physical-side-effects/dry-mouth-or-xerostomia
(2) https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/mouth-problems/dry-mouth.html
(3) https://chemocare.com/chemotherapy/side-effects/dry-mouth.aspx
(4) https://www.cancercenter.com/integrative-care/dry-mouth
(5) https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000032.htm
(6) https://cancer.ca/en/treatments/side-effects/dry-mouth

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *