Gama-glutamiltransferaza – risc si prognostic in cancer

gama glutamiltransferaza

Gama-glutamiltransferaza (GGT) este un test de sange care masora nivelul enzimei GGT. Este legat, in general, de testarea functiei hepatice. Iata ce indicatii are si ce inseamna valorile.

CUPRINS:

1. Ce este GGT – Gama-glutamiltransferaza (Gama-glutamiltranspeptidaza)
2. Cand recomanda medicii efectuarea testului GGT
3. Cum se interpreteaza rezultatele analizei GGT Gama-glutamiltransferază (Gama-glutamiltranspeptidaza)
4. GGT crescut si riscul de cancer

Ce este GGT – Gama-glutamiltransferaza (Gama-glutamiltranspeptidaza)

Testul de sange gama-glutamiltransferaza (GGT) masoara nivelul enzimei GGT in sange. Enzimele sunt molecule necesare reactiilor chimice din corp. GGT functioneaza in corp ca o molecula de transport, contribuind la miscarea altor molecule in jurul corpului. Joaca un rol semnificativ in a ajuta ficatul sa metabolizeze medicamentele si alte toxine.

GGT este concentrata in ficat, dar este prezenta si in vezica biliara, splina, pancreas si rinichi. Nivelurile de GGT din sange sunt de obicei mari atunci cand ficatul este afectat. Nivelurile serice crescute ale GGT sunt markeri ai stresului oxidativ, care rezulta din factori incluzand alcoolul, metalele grele, bolile cardiovasculare si diabetul.

ce inseamna gama glutamil trasferaza

Ce se testeaza?

Gamma-glutamil transferaza (GGT) este o enzima care se gaseste in multe organe din intregul corp, cu cele mai mari concentratii gasite in ficat. GGT este in concentratii mari in sange in majoritatea bolilor care provoaca leziuni ale ficatului sau ale cailor biliare. Acest test masoara nivelul de GGT dintr-o proba de sange.

In mod normal, GGT este prezent la niveluri scazute, dar cand ficatul este afectat, nivelul GGT poate creste. GGT este de obicei prima enzima hepatica care creste in sange atunci cand oricare dintre canalele biliare care transporta bilia de la ficat la intestine devin blocata, de exemplu, de tumori sau pietre.

Cu toate acestea, testul GGT nu este foarte specific si nu este util in diferentierea cauzelor leziunilor hepatice, deoarece poate fi crescut in multe tipuri de boli hepatice, cum ar fi cancerul hepatic si hepatita virala, precum si alte afectiuni care nu sunt legate de ficat, cum ar fi sindromul coronarian acut.

Cand recomanda medicii efectuarea testului GGT

Gama-glutamiltransferaza este o enzima care se gaseste in ficat, rinichi, pancreas, inima si creier. Se gaseste si in cantitate mai mica in alte tesuturi. O enzima este o proteina care determina o modificare chimica specifica in organism. Acest test este utilizat pentru a detecta boli ale ficatului sau ale cailor biliare. Se face impreuna cu alte teste (cum ar fi testele ALT, AST, ALP si bilirubina) pentru a stabili diferenta dintre afectiunile hepatice sau ale cailor biliare si bolile osoase. Poate fi facuta si pentru a analiza sau monitoriza consumul de alcool.

Gama-glutamiltransferaza si functia hepatica

Ficatul este esential pentru producerea de proteine ​​in corp si pentru filtrarea toxinelor. De asemenea, produce bila, o substanta care ajuta corpul sa proceseze grasimile. Medicul poate recomanda testul GGT daca suspecteaza ca ficatul a fost deteriorat sau daca aveti o boala hepatica, in special daca este legata de consumul de alcool. Testul GGT este in prezent cel mai sensibil indicator enzimatic al afectarii ficatului si bolilor hepatice. Aceasta deteriorare este adesea cauzata de consumul excesiv de alcool si de folosirea de alte substante toxice, cum ar fi drogurile.

simptomele bolii la ficat

Simptomele problemelor hepatice includ:

  • scaderea poftei de mancare;
  • greata sau varsaturi;
  • lipsa de energie;
  • durere abdominala;
  • icter, care este o ingalbenire a pielii;
  • urina foarte inchisa la culoare;
  • fecale de culoare deschisa;
  • piele iritata.

Dupa finalizarea unui program de reabilitare pentru consum excesiv de alcool, medicul poate recomanda acest test pentru a verifica daca urmati programul de tratament. Testul poate monitoriza, de asemenea, nivelul GGT pentru persoanele care au fost tratate pentru hepatita alcoolica.

Afectarea ficatului este grava si poate duce adesea la alte probleme de sanatate. In functie de severitate, aceasta poate fi, de asemenea, ireversibila. Testul GGT, utilizat impreuna cu alte metode de testare, poate ajuta medicul sa vada daca aveti leziuni hepatice. Consultati medicul daca aveti simptome de leziuni hepatice, astfel incat sa se faca teste pentru a depista cauza si pentru a incepe un tratament.

Procedura de testare

Se recomanda sa nu consumati deloc alimente cu 8 ore inainte de test si sa incetati sa luati anumite medicamente  -la recomandarile medicului. Daca beti chiar si o cantitate mica de alcool in 24 de ore de la test, asta poate afecta rezultatele.

Pentru a testa nivelul GGT se va preleva o proba de sange. De obicei, sangele este recoltat dintr-o vena de la brat.

testarea GGT

Cum se interpreteaza rezultatele analizei GGT – Gama-glutamiltransferaza (Gama-glutamiltranspeptidaza)

GGT este adesea masurat in raport cu o alta enzima, fosfataza alcalina (ALP). Daca GGT si ALP sunt ambele crescute, medicii suspecteaza, in general, probleme cu ficatul sau caile biliare. Daca GGT este normal si ALP este crescut, acest lucru ar putea indica boala osoasa. Medicul poate utiliza testul GGT in acest mod pentru a exclude anumite probleme.

Rezultatele GGT sunt interpretate impreuna cu rezultatele ALP si cu alte rezultate ale testelor care pot fi realizate in acelasi timp, cum ar fi un panou hepatic. Un nivel crescut de ALP impreuna cu un nivel GGT ridicat ajuta la excluderea bolilor osoase ca fiind cauza cresterii nivelului ALP.

Testul GGT poate diagnostica leziuni hepatice, dar NU poate determina cauza. Daca nivelul GGT este ridicat, probabil ca va trebui sa se faca mai multe teste. In general, cu cat nivelul GGT este mai mare, cu atat afectarea ficatului este mai mare.

GGT este sensibil la fluctuatii. Daca medicul considera ca utilizarea temporara a medicamentelor sau a alcoolului afecteaza testul, se poate face testul din nou. Barbituricele, fenobarbitalul si unele medicamente fara prescriptie medicala pot creste nivelul GGT din corp. Nivelurile de GGT cresc odata cu varsta la femei, dar nu si la barbati. Fumatul, de asemenea, poate creste nivelul GGT.

nivel crescut de GGT

GGT crescut

Un nivel ridicat de GGT sugereaza in general o afectiune sau o boala a ficatului, dar nu indica in mod specific cauza afectarii. In general, cu cat nivelul este mai mare, cu atat afectarea ficatului este mai mare. Nivelurile crescute pot fi din cauza bolilor hepatice, cum ar fi hepatita sau ciroza, dar pot fi asociate si altor afectiuni, cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva, sindromul metabolic, diabetul sau pancreatita. Ele pot fi, de asemenea, cauzate de abuzul de alcool, de boli hepatice alcoolice sau de consumul de medicamente toxice pentru ficat.

Astfel, un nivel GGT crescut poate fi din urmatoarele cauze:

  • consum de alcool;
  • diabet;
  • blocarea fluxului de bila din ficat (colestaza);
  • insuficienta cardiaca;
  • ficat umflat si inflamat (hepatita);
  • lipsa fluxului de sange catre ficat;
  • moartea tesutului hepatic;
  • cancer hepatic sau tumora;
  • boala pulmonara;
  • afectarea pancreasului;
  • cicatrizarea ficatului (ciroza);
  • utilizarea medicamentelor toxice pentru ficat.

GGT scazut

Un rezultat scazut sau normal al testului GGT indica faptul ca este putin probabil sa aveti boli hepatice sau sa fi consumat alcool si nu prezinta in general semnificatie clinica.

Valori normale GGT

Intervalul normal pentru adulti este de: 5-40 U/L in general. Intervalele de valori normale pot varia usor de la un laborator la altul. Unele laboratoare folosesc diferite masuratori sau pot testa diferite exemplare.

GGT crescut si riscul de cancer

Nivelurile serice gama-glutamil transferaza sunt in general asociate cu stadiul cancerului. Valorile crescute in general au alte cauze, benigne, dar uneori pot fi cauzate de tumori: cancere hepatice. In general, in caz de cancere sau metastaze hepatice, nivelul creste simultan cu fosfataza alcalina. Cresterile pot fi foarte mari, chiar de 14 ori mai mari. Aproape toti pacientii cu metastaze prezinta un nivel crescut GGT. Testarea GGT este folosita pentru a monitoriza raspunsul la chimioterapie.

De asemenea, nivelul GGT poate fi marit si in caz de cancer pulmonar sau mamar, chiar fara metastaze la ficat.

Referinte:
(1) https://labtestsonline.org/tests/gamma-glutamyl-transferase-ggt
(2) https://www.healthline.com/health/gamma-glutamyl-transpeptidase
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11563810
(4) https://medlineplus.gov/ency/article/003458.htm
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/325199#outlook

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

32 Comments on “Gama-glutamiltransferaza – risc si prognostic in cancer”

  1. BUNĂ ZIUA!
    DACĂ VALOAREA- GAMA GT ESTE DE 557, CÂT DE GRAV ESTE? ESTE VORBA DESPRE CANCER LA FICAT?
    MULȚUMESC!

    1. Buna.sunt sofer profesionist pe extern și beau alcool o dată pe săptamînă.
      Valoarea mea la Gama GT este 214.
      Cât de grav e?

  2. Buna ziua,
    astazi am facut analizele , Gamma GT – 66,75 , TGP 46,91 si TGO 32,10.
    Nu beau, nu fumez, nu lucrez in mediu toxic.
    De o luna am inceput sa iau si Fortificat Forte ptr ficat.
    Va rog un raspuns daca se poate.
    Multumesc!

  3. Bună ziua azi mi_am făcut analizele și GGT este de 602 am probleme cardiace și acum și restul vaporilor mi s_au mărit. Ce mi propuneți va rog.

  4. In ADENOCARCINOM prostată am dori mult să știm semnificația pentru:
    – Hemoleucogramă completă (majoritatea rezultatelor sunt la limita de jos, unele sub limită și toate mai mici decât în urmă cu 10 zile)
    – fosfataza alcalină și gama GT în scădere după 10 zile de radioterapie.

  5. Bună ziua. Am făcut analizele și au rezultat următoarele valori: GGT 62, TGP/ALT 30, TGO/AST 30.Mentionez că am 45 de ani, fumător, consumator de alcool. La valorile de mai sus să îmi fac probleme? Mulțumesc.

  6. Buna ziua, am avut covid 19,dar am ieșit din spital cu Tgp248,18si ggt mai mare de 800,iau tratament lagosa și esențiale forte,tensiunea este 16 cu 10.

    1. Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Informațiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afecțiuni fizice sau ca tratament la distanță sau pentru prescrierea sau utilizarea vreunui medicament prezentat pe site-ul web. Consultați întotdeauna medicul sau farmacistul dvs.

      Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

  7. Buna ziua. În urma analizelor efectuate sotului meu sunt indicate următoarele valori: LDL Colesterol-70; Trigliceride 874; Gama GT-442, TGO-117; TGP-80; Cortisol seric 2; Creantikinaza -CK-257. Asociat şi cu o boala de inima. Ati putea sa mi spuneti cam ce semnifica aceste valori, daca este chiar atat de grav pe cat pare la prima vedere?

    1. Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale.
      Toate informatii referitoare la sanatate, sport, domeniul medical si la diferite tipuri de tratamente medicale au doar caracter informativ si nu inlocuiesc recomandarile medicului sau farmacistului dumneavoastra. Informatiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afectiuni fizice sau ca tratament la distanta sau pentru prescrierea sau utilizarea vreunui medicament prezentat pe site-ul web. Consultati întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. si cititi cu atentie prospectul medicamentelor.
      Autorii articolelor au pregatire in domeniul in care au scris articolul si urmarim sa le transmitem intrebarile dumneavoastra, însa nu putem garanta ca vor putea raspunde la cerintele dumneavoastra.

      Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

    1. Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Informatiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afectiuni fizice sau ca tratament la distanta sau pentru prescrierea sau utilizarea vreunui medicament prezentat pe site-ul web. Consultati întotdeauna medicul dvs. in stfel de probleme deoarece el va cunoaste mai bine situatia.

      Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

  8. Buna ziua!
    Am 45 anisi sunt diagnosticata de 9 ani cu trombocitemie esentiala. Am facut de curad analize si am gpt/alt 107, got/ ast 60 si gama gt 88. Pe langa astea sunt foarte obosita si nu pot dormi.
    Va rog daca poate cineva sa imi dea o explicatie. Mentionez ca nu fumez si nu beau, deloc. Va multumesc!

  9. Buna ziua .Am GGTP 216 u/l ser si alfa amilaza 113 u/l ser,lupsa poftei de mancare,si slabiciuni mari.Cu ce pot trata? Mulțumesc.

    1. Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Informatiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afectiuni fizice sau ca tratament la distanta, consultati întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. si cititi cu atentie prospectul medicamentelor.

      Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

  10. Buna ziua. La analize mi-a iesit valoare de 150 la Gama GT. Poate fi ceva grav? Mentionez ca nu beau alcool, nu fumez, cafea doar 1 pe zi….Ma pot astepta la ceva grav?
    va multumesc.

  11. Buna ziua! La analizele de sange mi- a iesit GGT 329,26. Mentionez ca nu beau alcool, nu fumez si nu beau cafea. Am diabet II.
    Ce trebuie sa fac ca sa- mi scada?

  12. Buna ziua! Aveam gama GT 120….in aprilie 147….azi am 170…restul analizelor, legate de ficat, pancreas si hepatită…bune!!!! Am luat fortificat 3 luni, cate trei pe zi!(decembrie, ianuarie si februarie…in loc sa scadă…creste!!!!🙉

  13. Bună dimineața am făcut analize la periodic la spital la medicina muncii am avut luna trecută gama GT 400 in data de 10.11.2022 și în data de 17.11.2022 a urcat la 522 și fosfataza alcalină e mărită,posibil de la medicamentele luate de la psihiatrie sa fie modificarea,specific că nu fumez și nu beau alcool.

  14. Bună seara! Am facut analizele de sânge si GAMA GT este 498, am luat tratament cu lagosa și esențiale și ceai de anghinare, a scăzut la 280 și acum a crescut iar la 368. Va rog sa îmi spuneți cd trebuie să mai fac . Va mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *