Fibroadenom mamar – cauze, tratament

fibroadenom mamar

Iata ce este un fibroadenom mamar, cum se simte la atingere si de ce apare, care sunt factorii de risc, ce complicatii pot fi asociate si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce este un fibroadenom mamar?
2. Semne si simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnosticarea fibroadenoamelor
5. Fibroadenomul mamar creste riscul de cancer?
6. Tratament
7. Intrebari frecvente

Ce este un fibroadenom mamar?

Un fibroadenom este o masa necanceroasa (benigna) la nivelul sanului, formata din tesut fibros si glandular. Este cea mai frecventa tumora mamara la femeile sub 40 de ani. Fibroadenoamele sunt de obicei tumori rotunde care se simt ferme la atingere. Marimea lor se poate modifica in functie de nivelurile hormonale. Un fibroadenom nu mai apare de obicei odata ce este indepartat complet, insa se pot dezvolta noi fibroadenoame in acelasi san sau in celalalt san.

Majoritatea fibroadenoamelor nu sunt asociate cu un risc mai mare de cancer mamar. De obicei, apar brusc si raman la aceeasi dimensiune. Unele se micsoreaza sau continua sa creasca. Sunt influentate de hormoni si adesea isi schimba dimensiunea pe parcursul ciclului menstrual sau in timpul sarcinii.

simptomele fibroadenoamelor

Semne si simptome

De obicei, singurul simptom al unui fibroadenom este un mic nodul mamar ce poate fi simtit cand palpati sanii. Cum se simte un fibroadenom? Aceste mase, fibroadenoamele, se simte ferme, rotunde, bine definite, netede, cauciucate si mobile.

In general nu cauzeaza durere, dar pot deveni mai sensibile inainte de menstruatie – cand se pot umfla din cauza modificarilor hormonale. Este important de retinut ca acestea pot varia ca dimensiune. Unele sunt atat de mici, incat sunt detectate doar in timpul procedurilor imagistice, cum ar fi in timpul unei mamografii sau la o ecografie de san. Altele sunt destul de mari, de cativa centimetri.

Spre deosebire de cancerul de san si alte probleme mamare, un fibroadenom nu provoaca scurgeri mamelonare, umflaturi, roseata sau iritatii ale pielii din jurul sanului.

Cauze si factori de risc

Cauza fibroadenoamelor nu este cunoscuta. Aceste mase pot fi legate de modificari hormonale – nivelul de estrogen, deoarece apar mai des la femeile la premenopauza, femeile gravide si cele care urmeaza terapie cu estrogeni. Un fibroadenom este alcatuit din tesut fibros si glandular. Aceste tumori pot creste in dimensiune, in special in timpul sarcinii. In timpul menopauzei, acestea se micsoreaza adesea. De asemenea, este posibil ca fibroadenoamele sa treaca de la sine.

de ce apar fibroadenoamele

Tipuri de fibroadenom mamar

Exista doua tipuri de fibroadenoame: fibroadenoame simple si fibroadenoame complexe. Tumorile simple nu cresc riscul de cancer de san si arata la fel peste tot atunci cand sunt examinate la microscop. Tumorile complexe contin alte componente, cum ar fi macrochisturi, saculeti plini cu lichid suficient de mari pentru a putea fi simtiti si vazuti cu ochiul liber. Contin si calcifieri sau depozite de calciu. Fibroadenoamele complexe pot creste, desi foarte putin, riscul de cancer de san. Ar putea contine celule care cresc rapid.

Mai exista si fibroadenoame juvenile – cel mai frecvent tip de nodul mamar intalnit la fetite si adolescente cu varste cuprinse intre 10 – 18 ani. Majoritatea se micsoreaza in timp. Fibroadenoamele mari pot creste pana la mai mult de 5 cm si necesita indepartare de obicei.

Diagnosticarea fibroadenoamelor

Unele fibroadenoame sunt prea mici pentru a fi simtite, dar unele pot ajunge pana la cativa centimetri. O femeie poate avea unul sau mai multe fibroadenoame. La palpare, acestea sunt rotunde sau ovale si au margini bine definite. Sunt netede si mobile, de obicei ferme sau cauciucate, dar nu moi. Unele fibroadenoame sunt identificate la o procedura imagistica – precum o mamografie sau o ecografie de san. In general, medicul va recomanda o ecografie, o mamografie sau alte proceduri pentru a putea stabili un diagnostic.

La o mamografie, fibroadenoamele apar ca mase rotunde sau ovale cu margini netede. Conturul va fi clar definit, nu va fi neclar si nu va invada zonele din jur. Uneori aceste mase sunt insotite de calcifieri grosiere (depuneri de calciu). Fibroadenoamele pot fi greu de diferentiat la o ecografie sau o mamografie de o tumora de tesut conjunctiv cunoscuta sub numele de tumora Phyllodes. Cele doua tipuri de mase pot fi diferentiate mai bine printr-o biopsie cu ac.

Poate fi necesara o biopsie a sanului pentru a afla cu siguranta daca este un fibroadenom sau o alta afectiune. Cand sunt analizate la microscop, majoritatea fibroadenoamelor arata la fel peste tot – fibroadenoame simple. Insa, unele fibroadenoame au si alte modificari si sunt numite fibroadenoame complexe.

Fibroadenomul mamar creste riscul de cancer?

fibroadenomul si riscul de cancer

Fibroadenoamele simple nu par sa creasca riscul de cancer de san. Insa, in cazul fibroadenoamelor complexe, poate exista un anumit risc. La microscop, un fibroadenom complex nu va arata organizat si uniform ca unul simplu. Exista adesea dovezi de diviziune rapida a celulelor (hiperplazie) care pot avea un aspect anormal (atipie).

Tratament

Este posibil sa nu aveti nevoie de niciun tratament. Daca fibroadenomul este mic, medicul va poate recomanda sa asteptati sa vedeti daca acesta creste sau se micsoreaza, in loc sa il indepartati imediat. In mod similar, daca aveti un fibroadenom in timpul sarcinii sau in timpul alaptarii, medicul ar putea recomanda sa asteptati pana cand nivelurile hormonale revin la normal pentru a vedea daca nodulul dispare de la sine. Uneori, fibroadenoamele inceteaza sa creasca sau chiar se micsoreaza de la sine, fara niciun tratament. Atat timp cat medicul este sigur ca masele sunt fibroadenoame si nu cancer de san, acestea pot fi adesea doar monitorizate.

Aceasta abordare este utila pentru femeile cu fibroadenoame care nu sunt in crestere. In astfel de cazuri, indepartarea lor ar putea insemna indepartarea de tesut mamar normal din apropiere, provocand cicatrici si modificari ale formei si texturii sanului. Insa, este important ca femeile cu fibroadenoame sa efectueze periodic examene ale sanilor sau teste imagistice pentru a se asigura ca fibroadenoamele nu cresc.

Cand se recomanda indepartarea unui fibroadenom mamar?

Este important sa se faca distinctia intre cele doua tipuri de fibroadenoame atunci cand se aleg cele mai bune optiuni de tratament.

Uneori, medicii recomanda indepartarea unui fibroadenom, mai ales daca:

  • fibroadenomul este in crestere;
  • provoaca durere;
  • rezultatele unei biopsii au fost neclare;
  • exista ingrijorari legate de cancerul de san.

Indepartarea unui fibroadenom poate implica urmatoarele optiuni:

  • Lumpectomie sau biopsie excizionala – Aceasta interventie este adesea recomandata daca fibroadenomul creste rapid sau are o dimensiune mai mare de 2 cm.
  • Crioablatie – Este o modalitate rapida si eficienta de a ingheta un fibroadenom. Aceasta procedura dureaza mai putin de 30 de minute si are ca rezultat o cicatrice mica.
  • Ablatia prin radiofrecventa – Este o modalitate de a elimina un fibroadenom fara a recurge la o lumpectomie. Folosind anestezie locala si ghidare cu ultrasunete, se face o incizie deasupra fibroadenomului. Prin aceasta incizie, un electrod special este introdus si se va dezvolta local o temperatura mai mare. Astfel, duce la coagularea vaselor de sange din jurul masei, rezultand moartea celulelor care formeaza tumora benigna.

Pentru durerea care poate fi cauzata de un fibroadenom, se folosesc adesea medicamente pentru durere fara prescriptie medicala si comprese calde. Anumite suplimente pe baza de plante si diete au fost promovate ca tratamente eficiente pentru fibroadenoame sau simptomele acestora. Insa, nu exista studii concludente in acest sens.

diagnosticare fibroadenom mamar

INTREBARI FRECVENTE

Fibroadenoamele mamare pot fi indepartate in mod natural?

Adesea, fibroadenoamele nu au nevoie de tratament. Raspund la hormoni, se pot mari in timpul sarcinii sau in caz de terapie cu estrogeni si se pot micsora sau pot sa dispara dupa menopauza. Masele mari, cu crestere rapida sau care provoaca simptome pot fi indepartate prin interventie chirurgicala sau o alta procedura medicala. Nu exista dovezi ca remediile pe baza de plante sau homeopate pentru fibroadenom mamar sunt eficiente.

Fibroadenoamele mamare trebuie indepartate?

Nu toate fibroadenoamele trebuie indepartate. Fibroadenoamele mamare sunt considerate benigne, iar tratamentul este de obicei indicat doar pentru mase mari sau care au crestere rapida, mai ales daca provoaca simptome. Fibroadenoamele raspund la hormonii feminini (estrogen) si adesea se micsoreaza sau dispar dupa menopauza.

Fibroadenoamele pot deveni canceroase?

Fibroadenoamele sunt considerate mase benigne (necanceroase). Fibroadenoamele simple nu sunt asociate cu un risc crescut de cancer mamar. Insa, fibroadenoamele complexe pot fi legate de un anumit risc de cancer. Provoaca modificari care sunt vizibile la microscop. Cu toate acestea, nu este clar daca fibroadenomul complex determina de fapt formarea cancerului sau daca este asociat doar cu riscul de cancer.

Referinte:
(1) https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/non-cancerous-breast-conditions/fibroadenomas-of-the-breast.html
(2) https://www.cancercenter.com/cancer-types/breast-cancer/types/common-breast-cancer-types/fibroadenoma
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/323951
(4) https://www.webmd.com/breast-cancer/what-are-fibroadenomas

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *