Citeste mai multe despre tumora Phyllodes – care sunt semnele si simptomele acestei tumori rare, cauze si factori de risc, precum si metodele de tratament.
CUPRINS:
1. Ce sunt tumorile Phyllodes?
2. Semne si simptome
3. Cauze si factori de risc posibili
4. Tumorile Phyllodes si riscul de cancer de san
5. Metode de diagnostic
6. Optiuni de tratament
Ce sunt tumorile Phyllodes?
Tumorile Phyllodes sunt mase solide la nivelul sanului, destul de rare. Aceste mase sunt in general nedureroase. De obicei sunt necanceroase, nu se raspandesc in afara sanului, dar cresc rapid.
Mai putin de 1% dintre toate tumorile mamare sunt de acest tip. Aproximativ 25% dintre aceste tumori Phyllodes sunt canceroase (maligne) – unele sunt un amestec de benign si canceros. Denumirea „phyllodes” vine de la „frunza” – asta pentru ca pe masura ce cresc, tumorile au forma unei frunze.
Tumorile Phyllodes sunt adesea impartite in 3 grupe, in functie de modul in care arata la microscop:
- tumorile benigne (necanceroase) – reprezinta mai mult de jumatate dintre toate tumorile acest fel;
- tumorile borderline au caracteristici intre tumorile benigne si maligne (canceroase);
- tumorile maligne (canceroase) au tendinta de a creste cel mai rapid si este mai mare riscul sa se raspandeasca sau sa revina dupa tratament.
Semne si simptome
Tumorile Phyllodes de obicei cresc foarte repede. Primul simptom este adesea un nodul la san, sub piele. Nodulul se va simti neted la atingere, iar pielea de la nivelul sanului s-ar putea, de asemenea, sa devina rosie sau decolorata si sa se simta calda la atingere. Desi majoritatea tumorilor de acest fel nu sunt canceroase, pot creste si pot provoca durere uneori. Tumora poate deveni vizibila chiar pe masura ce creste suficient de mult si pune presiune la nivelul pielii de pe san. Uneori, tumora poate provoca formarea unei ulceratii pe pielea sanului, dar acest lucru este rar.
Unii cercetatori au sugerat ca tumorile Phyllodes pot fi un tip de fibroadenom. Cu toate acestea, exista doua diferente principale intre aceste tipuri de tumori. In primul rand, tumorile Phyllodes au tendinta de a creste mai repede decat fibroadenoamele. In al doilea rand, tumorile acestea tind sa se dezvolte dupa varsta de 40 ani, in timp ce fibroadenoamele tind sa apara in jurul varstei de 20-30 ani. Aceste distinctii pot ajuta medicul sa stabileasca un diagnostic precis.
Cauze si factori de risc posibili
Cauza tumorilor Phyllodes este necunoscuta. Insa, mai multi factori pot fi implicati in determinarea cresterii acestor tumori, inclusiv:
- leziuni la nivelul sanului;
- alaptarea si sarcina;
- niveluri crescute de estrogen.
Femeile care au o boala genetica rara numita sindrom Li-Fraumeni sunt mai predispuse la tumori Phyllodes.
Tumorile Phyllodes si riscul de cancer de san
O tumora Phyllodes benigna nu afecteaza riscul de a dezvolta cancer de san mai tarziu. Cu toate acestea, este posibil sa fie nevoie de monitorizare si sa faceti periodic diferite proceduri imagistice dupa tratamentul unei tumori de acest fel, deoarece acestea pot reveni uneori dupa o interventie chirurgicala.
Metode de diagnostic
Tumorile Phyllodes sunt adesea dificil de diagnosticat. Asta deoarece seamana mult cu alte tipuri de noduli mamari, cum ar fi fibroadenoamele. Este important sa efectuati periodic o autoexaminare a sanilor si sa mergeti la medic pentru controale de rutina. Daca depistati un nodul mamar sau orice modificare la nivelul sanilor, mergeti la medic pentru o examinare si pentru a depista cauza exacta. In primul rand, medicul va face un examen clinic al sanilor. Va analiza forma si dimensiunea nodulilor – daca sunt prezenti.
Uneori pot fi recomandate ecografii mamare, o mamografie, scanare RMN, biopsie – pentru a pune un diagnostic corect. Despre biopsia mamara poti citi pe larg aici.
Insa, chiar si asa, tumorile Phyllodes sunt adesea dificil de diferentiat. De aceea, medicul poate recomanda indepartarea tumorii pentru a exclude orice fel de probleme.
Caracteristicile unei tumori benigne includ margini bine definite, celule care nu se divid rapid, celule de tesut conjunctiv care nu arata anormal, fara cresterea excesiva a celulelor (din tesutul conjunctiv). De cealalta parte, caracteristicile unei tumori maligne includ margini neregulate, celule care par sa se divida rapid si celule de tesut conjunctiv crescute cu aspect neobisnuit. Tumorile borderline au caracteristici ale formelor benigne si maligne.
Optiuni de tratament
Chiar si atunci cand o tumora Phyllodes este benigna, poate creste si poate provoca durere si alte probleme. Singura modalitate de a trata o tumora Phyllodes este eliminarea in intregime a masei. Acest lucru poate ajuta la prevenirea formarii unor tumori suplimentare si la reducerea riscului ca tumora existenta sa provoace complicatii, fie ca este benigna sau canceroasa.
Sunt disponibile mai multe tipuri de interventii. Tipul de interventie chirurgicala facuta va depinde de dimensiunea tumorii si alte caracteristici. Daca se constata ca tumora este mica si benigna, o biopsie excizionala ar putea fi tot ceea ce este necesar, atat timp cat tumora a fost indepartata complet. Uneori, se va indeparta nu numai tumora, ci si o parte din tesutul sanatos din jurul acesteia.
In caz de lumpectomie se indeprtareaza tumora impreuna cu cel putin 1 cm de tesut din jur. Asta ajuta la prevenirea reaparitiei tumorii. Daca tumora reapare sau este mare, se pot recomanda alte tipuri de interventii, ca mastectomia. In caz de mastectomie partiala, se indeparteaza intreaga zona a sanului ce contine tumora – se face daca tumora este mai mare. In mastectomia totala se indeparteaza tot sanul si se poate face o interventie chirurgicala de reconstructie in acelasi timp. De obicei, medicul nu va trebui sa indeparteze niciun ganglion limfatic de la axila, deoarece tumorile acestea rar se raspandesc acolo.
Daca tumora este canceroasa, medicul va poate recomanda si radioterapie sau chimioterapie. Tumorile Phyllodes maligne sunt diferite de tipurile mai frecvente de cancer de san. Este mai putin probabil sa raspunda la unele dintre tratamentele utilizate in mod obisnuit pentru cancerul de san, cum ar fi terapia hormonala sau medicamentele de chimioterapie utilizate in mod normal pentru cancerul de san. Tumorile care s-au raspandit in alte parti ale corpului sunt adesea tratate mai mult ca sarcoame (cancere ale tesuturilor moi) decat ca un cancer de san.
Deoarece tumorile Phyllodes pot sa reapara, necesita monitorizare atenta dupa operatie. Asta include controale mamare, dar si proceduri ca ecografii mamare, mamografii sau RMN.
Referinte:
(1) https://www.breastcancer.org/symptoms/types/phyllodes
(2) https://www.webmd.com/breast-cancer/phyllodes-tumors
(3) https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/non-cancerous-breast-conditions/phyllodes-tumors-of-the-breast.html
(4) https://pmj.bmj.com/content/77/909/428
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3615633/
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541138/