Factori de risc pentru limfom non-Hodgkin

factori de risc pentru limfom non-hodgkin

Iata care sunt principalii factori de risc pentru limfom non-Hodgkin, cum pot influenta acestia probabilitatea de a dezvolta cancer si alte informatii utile.

CUPRINS:

1. Ce este limfomul Non-Hodgkin?
2. Cauze – de ce apare limfomul non-Hodgkin?
3. Principalii factori de risc pentru limfom non-Hodgkin

Ce este limfomul Non-Hodgkin?

Limfomul non-Hodgkin este un tip de cancer care se dezvolta in sistemul limfatic. Sistemul limfatic face parte din sistemul imunitar. In caz de limfom non-Hodgkin, limfocitele afectate incep sa se divida intr-un mod necontrolat si sa se acumuleze in anumite parti ale sistemului limfatic, ca ganglionii limfatici. Acele limfocite afectate incep sa isi piarda din proprietatile de combatere a infectiilor, facand organismul mai vulnerabil la infectii. Principalul simptom al limfomului non-Hodgkin este umflarea unui gangliom limfatic, de obicei la nivelul gatului, axilei sau inghinal.

Tipuri de limfom non-Hodgkin

Exista mai multe tipuri de limfom. Tipul de limfom depinde de tipul limfocitelor afectate (celule B sau celule T), de cat de mature sunt celulele cand devin canceroase si de alti factori. Exista 2 tipuri principale de limfocite:

  • limfocitele B (celule B) ajuta in mod normal la protejarea organismului impotriva germenilor, producand anticorpi;
  • limfocitele T (celule T) sunt de mai multe tipuri – unele distrug germenii si celulele anormale din organism, iar altele ajuta la stimularea sau incetinirea activitatii altor celule ale sistemului imunitar.

Limfomul poate sa apara in oricare dintre cele doua tipuri de limfocite, dar limfoamele cu celule B sunt cele mai frecvente. De asemenea, limfoamele non-Hodgkin pot fi grupate in functie de cat de repede cresc si se raspandesc:

  • un limfom indolent creste si se raspandeste lent;
  • limfomul agresiv creste si se raspandeste rapid si de obicei trebuie tratat rapid.

de ce apare limfomul non hodgkin

Semne si simptome

Principalele semne si simptome ale limfomului non-Hodgkin sunt:

  • ganglioni limfatici umflati – la gat, axila sau inghinal;
  • umflare sau durere abdominala;
  • durere in piept, tuse si dificultati respiratorii;
  • oboseala persistenta;
  • febra;
  • transpiratii nocturne;
  • pierdere inexplicabila in greutate.

Limfoamele non-Hodgkin provoaca multe simptome. Insa, este important sa retinem ca multe dintre aceste simptome sunt comune si sunt legate de multe afectiuni, care nu sunt cancer. Retineti ca a avea aceste simptome nu inseamna neaparat ca aveti limfom non-Hodgkin. Insa, este important sa mergeti la medic daca observati orice fel de modificari sau simptome.

Limfomul afecteaza sistemul limfatic al organismului, ce ajuta la combaterea infectiilor si a bolilor. Limfoamele pot sa apara in orice zona in care se gaseste tesut limfatic, precum ganglionii limfatici, splina, maduva osoasa, amigdale, tract digestiv.

Cauze – de ce apare limfomul non-Hodgkin?

Limfomul non-Hodgkin a fost legat de modificari ale unor parti ale ADN-ului. Cand apar modificari cromozomiale – cunoscute sub numele de translocatii, mutatii sau deletii – organismul incepe sa produca limfocite neobisnuite. Aceste limfocite atipice continua sa creasca si sa se divida, marind ganglionii limfatici si provocand tumori canceroase. Aceste modificari cromozomiale sunt uneori rezultatul mutatiilor ADN mostenite de la un parinte sau rezulta din modificarile genelor care sunt dobandite de-a lungul vietii. Modificarile genelor pot aparea din cauza expunerii la radiatii, a anumitor substante chimice care cauzeaza cancer sau a infectiilor.

Limfocitele sunt celule ale sistemului imunitar, asa ca nu este surprinzator ca modificarile sistemului imunitar par sa joace un rol important in multe cazuri de limfom. Poate fi vorba despre anumite deficiente imunitare, boli autoimune sau infectii cronice. Limfomul non-Hodgkin implica in general prezenta limfocitelor canceroase in ganglionii limfatici. Insa, boala se poate raspandi si in alte parti ale sistemului limfatic. Acestea includ vasele limfatice, amigdalele, splina, timusul si maduva osoasa. Ocazional, limfomul non-Hodgkin implica organe din afara sistemului limfatic.

Limfomul non-Hodgkin incepe de obicei in celulele B. Subtipurile de limfom non-Hodgkin care implica celule B includ limfomul difuz cu celule B mari, limfomul folicular, limfomul cu celule de manta si limfomul Burkitt. Limfomul non-Hodgkin apare mult mai rar in celulele T. Subtipurile de limfom non-Hodgkin care implica celulele T includ limfomul periferic cu celule T si limfomul cutanat cu celule T.

factori de risc limfom

Principalii factori de risc pentru limfom non-Hodgkin

Exista unii factori de risc care pot creste probabilitatea de a dezvolta limfom non-Hodgkin. Unii factori de risc tin de stilul de viata si mod fi modificati sau controlati. Alti factori, ca genetica sau varsta, sunt factori ce nu pot fi modificati sau controlati. Retineti ca a avea unul sau mai multi factori de risc nu inseamna ca veti dezvolta neaparat acea boala. De asemenea, unele persoane dezvolta cancer fara a avea factori de risc cunoscuti.

Iata care sunt principalii factori de risc pentru limfom non-Hodgkin:

Sistem imunitar slabit

Persoanele al caror sistem imunitar nu functioneaza atat de bine cum ar trebui pot avea un risc mai mare de a dezvolta un limfom. Imunitatea poate fi afectata din diferite cauze, inclusiv administrarea unor medicamente dupa un transplant, HIV, afectiuni congenitale rare ce implica imunitatea, boli autoimune.

In caz de boala autoimuna, sistemul imunitar propriu ataca tesuturile corpului. Bolile autoimune includ artrita reumatoida, anemia hemolitica, boala celiaca, sindromul Sjogren si lupusul eritematos sistemic. Sistemul imunitar hiperactiv in bolile autoimune poate face ca limfocitele sa creasca si sa se divida mai des decat in ​​mod normal. Acest lucru ar putea creste riscul ca acestea sa se dezvolte in celule de limfom.

Infectii cu anumite virusuri si bacterii

Anumite infectii virale si bacteriene pot uneori sa creasca riscul de aparitie a limfomului non-Hodgkin. Infectiile principale legate de acest tip de cancer includ HIV si infectia cu virusul Epstein-Barr. Infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV) poate creste riscul unei persoane de a dezvolta limfom non-Hodgkin. Acest risc este mai mare pentru unele tipuri de limfom de acest fel, cum ar fi limfomul difuz cu celule B mari.

Bacteriile legate de limfomul non-Hodgkin includ mai ales Helicobacter pylori, care cauzeaza ulcer. Infectia bacteriana cu Helicobacter pylori poate provoca un tip rar de limfom care incepe in stomac. Acest tip de limfom se numeste limfom MALT. MALT inseamna tesut limfoid asociat mucoasei. Asta inseamna ca limfomul incepe in tesutul limfatic din afara sistemului limfatic principal – in acest caz, in mucoasa stomacului.

Chlamydophila psittaci este un tip de bacterie care poate provoca o infectie pulmonara numita psitacoza. Aceasta a fost asociata cu limfomul MALT din tesuturile din jurul ochiului (numit limfom ocular al zonei marginale anexe). De asemenea, infectia cu bacteria Campylobacter jejuni a fost legata de un tip de limfom MALT numit boala imunoproliferativa a intestinului subtire.

riscul de limfom non hodgkin

Varsta inaintata

Limfomul non-Hodgkin poate aparea la orice varsta, dar riscul creste odata cu varsta. Aceasta afectiune este mai frecventa la persoanele peste 60 de ani.

Boala celiaca

Aceasta este o afectiune a intestinului subtire. Persoanele cu boala celiaca au o reactie imunitara anormala la gluten, o proteina care se gaseste in secara, grau si orz. Aceasta reactie provoaca inflamatia intestinului subtire. De ceva timp, boala celiaca este considerata un factor de risc posibil pentru un tip rar de limfom al intestinului subtire numit limfom cu celule T asociat cu enteropatie. Riscul pare sa fie mai mare la persoanele cu boala celiaca slab controlata. Daca aveti boala celiaca, respectarea unei diete fara gluten ar putea ajuta la reducerea riscului.

Istoric familial de limfom non-Hodgkin

A avea o ruda de gradul I – un parinte, un frate sau o sora – diagnosticata cu limfom non-Hodgkin poate creste usor riscul de a dezvolta aceasta boala.

Istoric personal de cancer

Unele alte tipuri de cancer, in special cancerele sangvine, cum ar fi limfomul Hodgkin si leucemia, au fost legate de un risc mai mare de limfom non-Hodgkin. De asemenea, este posibil sa aveti un risc mai mare daca ati avut un melanom sau cancer de prostata. Nu se stie sigur daca aceasta crestere a riscului este din cauza efectului tratamentului pentru primul cancer sau din cauza acelorasi factori de risc care au cauzat primul cancer.

Obezitatea

Unele studii au sugerat ca excesul de greutate sau obezitatea ar putea creste riscul de limfom non-Hodgkin. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma aceste constatari. In orice caz, mentinerea la o greutate sanatoasa, adoptarea unui stil de viata activ si respectarea unui plan alimentar sanatos care include un aport optim de fructe, legume si cereale integrale, pot avea numeroase beneficii pentru sanatate in afara efectului posibil asupra riscului de limfom.

Referinte:
(1) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15662-non-hodgkin-lymphoma
(2) https://lymphoma-action.org.uk/types-lymphoma/non-hodgkin-lymphoma
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559328/
(4) https://www.leukaemia.org.au/blood-cancer-information/types-of-blood-cancer/lymphoma/non-hodgkin-lymphoma/
(5) https://www.cancer.org/cancer/non-hodgkin-lymphoma/causes-risks-prevention/what-causes.html
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3205981/
(7) https://www.cancer.org/cancer/non-hodgkin-lymphoma/causes-risks-prevention/risk-factors.html

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *